Dodaj do ulubionych

7+7 Rejs po Nilu i hotel

04.01.11, 00:47
Witam wszystkich. Mam do Was ogromną prośbę. W tym roku wybieram się we wrześniu na Rejs po Nilu, a następnie planowałem hotel Al Leila Wa Leila. Lecę ze SKY CLUB. Czy ktoś może mi coś powiedzieć więcej o tym statku Nile Treasure i hotelu? Jakieś cenne uwagi, spostrzeżenia, cokolwiek. A może to zły pomysł? Proszę Was o pomoc. Z góry dzięukuje!!!
Obserwuj wątek
    • kasia_p45 Re: 7+7 Rejs po Nilu statkiem Nile Treasure .. 04.01.11, 16:33
      Będę z nimi w marcu na rejsie wiec napewno zdam relacje. Co do hotelu nic nie napisze bo jade tylko na 8 dni na sam rejs. Jak dobrze poszukasz to calkiem nie tak dawno był tu wątek o tym rejsie i hotelu. Ale co tam hotel.. Jeden lepszy drugi gorszy. Zalezy co kto lubi.. Najważniejszy tu jest rejs bo mozna sporo zobaczyc.. a w hotelu będziesz lezeć plackiem na leżaku :))
      • kasia_p45 Re: 7+7 Rejs po Nilu statkiem Nile Treasure .. 04.01.11, 16:35
        Nawet znalazłam ten watek.. Prosze bardzo:
        forum.gazeta.pl/forum/w,622,117046545,117046545,Rejs_po_Nilu_ze_Sky_club.html
        • fakir86 Re: 7+7 Rejs po Nilu statkiem Nile Treasure .. 04.01.11, 17:13
          dzieki, bardzo pomocne:) ale czekam na Twoja relacje:)
          • kasia_p45 Re: 7+7 Rejs po Nilu statkiem Nile Treasure .. 04.01.11, 18:29
            To dopiero w kwietniu. Jak wróce... O ile nie zeżrą mnie kijanki, jak mówi janan2 :))
      • fakir86 Re: 7+7 Rejs po Nilu statkiem Nile Treasure .. 04.01.11, 16:39
        Z góry dziękuje bardzo:) no jednak zależy mi na tym leżeniu plackiem:)) bo mijający rok był dość męczący, a ten nie zapowiada się lżejszy;)
        • niewidzialny77 Re: 7+7 Rejs po Nilu statkiem Nile Treasure .. 04.01.11, 21:43
          Fakir ja mam ten sam zestaw statek i hotel więc na poczatku kwietnia napisze jak było.Co do hotelu na róznych forach ma bardzo dobre oceny wiec na pewno bedzie ok:)
          • kasia_p45 Re: 7+7 Rejs po Nilu statkiem Nile Treasure .. 04.01.11, 22:16
            AA faktycznie... chyba na ten sam rejs lecimy???
            • fakir86 Re: 7+7 Rejs po Nilu statkiem Nile Treasure .. 04.01.11, 23:11
              dzieki bardzo! Licze na Wasze oceny:) jak na złość znalazłem dziś jeszcze jedną ofertę. Z Triady: 4 dni rejsu, potem pociągiem do Kairu i dopiero później hotel. Też kuszące, szczególnie ten Kair. Już nie wiem co robić, a do jutra mam czas:(
              • niewidzialny77 Re: 7+7 Rejs po Nilu statkiem Nile Treasure .. 05.01.11, 01:24
                Odpusc sobie bo na statku bedziesz miał tylko 3 posiłki a reszte (napoje ,piwo itp)poza posiłkami trzeba bedzie dokupić.Jak dla mnie latanie po sklepach i taszczenie tego na statek mija sie z celem a na statku pewnie za alkohol beda wołac kilka razy wiecej niz w sklepie.Odstrasza mnie też jechanie 12 godzin brudnym pociagiem w towarzystwie karaluchów do Kairu(relacja mojej znajomej z ubiegłego roku).Ja sobie Kair zostawiam na oddzielny wypad moze za rok.Pozdrawiam

• niewidzialny77 Re: 7+7 Rejs po Nilu statkiem Nile Treasure .. 05.01.11, 01:28
              Tak Kasia_45 Płyniemy tym samym rejsem z tego co widze ale chyba innym samolotem bo ja wyklatuje z Gdańska a Ty o ile pamietam pisałas że z Warszawy:)
              • kasia_p45 Re: 7+7 Rejs po Nilu statkiem Nile Treasure .. 05.01.11, 06:10
                Tak ja lece z Warszawy. Ale na statku pewnie sie spotkamy. Fajnie będzie znow spotkac kogos z forum:) Juz raz mialam okazje bedąc w Turcji spotkac kogos fajnego z rodzinka :))
                • niewidzialny77 Re: 7+7 Rejs po Nilu statkiem Nile Treasure .. 05.01.11, 21:53
                  No ja lecę w składzie mieszanym 1+1:)Mam takie pytanko czy jest mozliwość na miejscu wyszyc sobie na koszulce po arabsku ,,nie jestem Ruskiem i nie mówie po rosyjsku''?I ile to moze kosztowac.Nie lubie nachalnych zaczepek zeby coś koniecznie kupić a słyszałem ze z tym podobno jeszcze gorzej niz w Turcji.Wiadomo ze co kraj to obyczaj ale jak takie coś choć minimalnie zniecheci miejscowych to juz bedzie sukces:)
                  • kasia_p45 Re: 7+7 Rejs po Nilu statkiem Nile Treasure .. 05.01.11, 22:05
                    Oj na to pytanie ci nie odpowiem. Nie mam zielonego pojecia czy tam mozna cos takiego wyszyc na koszulce. Moze stali bywalcy wiedzą?
                    A co do nachalności to najlepiej udawać, że tego sie nie widzi.. Nachalnych traktowac jak powietrze. Przynajmniej pod Piramidami działało:))
                    A w ogole to najlepiej sie tym nie przejmowac i traktowac to z przymróżeniem oka.
                    Jak zobaczą, że nie reagujesz to po chwili odpuszczają i szukaja innych "jeleni"..
                    A jesli chodzi o Turcje w ogole nie widziałam tam nachalności sprzedawców..
                    Bedzie super :)) Nie ma co sie przejmowac na zapas :))
    • annaszyb Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 05.01.11, 10:27
      Statek bardzo czysty i świetnie urządzony. Panuje na nim wyśmienita atmosfera Jedzenie podają bardzo smaczne. Sprzątają go dwa razy dziennie. Istnieje możliwość skorzystania z internetu. No i chyba najważniejsze - na prawdę można sporo zobaczyć i się dowiedzieć. Polecam.
      • kasia_p45 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 05.01.11, 17:01
        A ten internet to w jakiej formie bo zamierzam zabrac laptopka?
        • deoand Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 05.01.11, 23:05
          nie jestem Ruskiem i nie mówie po rosyjsku''?Nie lubie nachalnych zaczepek zeby coś koniecznie kupić .Wiadomo ze co kraj to obyczaj ale jak takie coś choć minimalnie zniecheci miejscowych to juz bedzie sukces:)

Nie zniechęci - oni Arabowie po polsku też mówią - jak sie maś -dobra cena
          A jeśli chodzi o Polki to znowu wcale nie cieszą sie taką dobra opinią aby arabski krawężnikowy Omar Shariff natychmiast stał na baczność przed Polką i ani mru mru .

Ale z drugiej strony bez przesady choc zawsze lepiej być w towarzystwie mężczyzny - bierze żonę za mankiet i koniec arabskich amorów czy nachalnego wciskania barachła .
          • fakir86 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 05.01.11, 23:55
            Patrząc na Wasze wypowiedzi nasuwają mi się 2 pytania: Czy Polacy są tam mało lubiani i trzeba uważać? i drugie: Czy kobiety muszą się jakoś specjalnie ubierać żeby nie było problemu i żeby żaden Omar się nie doczepił?
            • deoand Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 06.01.11, 00:34
              No trzeba uszanować miejscowe zwyczaje i jeśli ich kobiety zakryte sa niemal od stóp do głow to po co szczuć arabskich chłopów na miejskiej ulicy głębokim dekoltem czy super mini .

Na plaży hotelowej to co innego - mozna biegac w toples choc czy ja wiem czy troche rozsądku jednak by sie nie przydało .
              fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2508946,2,119,Sharm-i-Ziemia-65533wi65533ta-076.html
              pzdr
          • niewidzialny77 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 06.01.11, 00:00
            Ja tam jestem facetem wiec zaczepki na tle seksualnym raczej odpadają:).Denerwuje mnie że Polaków biorą czesto za Rosjan i juz człowiek sam nie wie czy po raz setny danego dnia dementować i czekać na wyliczankę innych mozliwości czy w ogóle sie nie odzywać co moze byc odebrane jako zachowanie obrazliwe,Mam takie dziwne dylematy:)
            • deoand Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 06.01.11, 00:17
              Ruskich tam dużo a mowa podobna - dla ciebie też wszystko jedno czy arab to akurat Egipcjanin czy Jordańczyk czy Palestyńczyk - gada tak samo a nawet gdyby to co to za róznica - Arab ..

Dla araba to każdy turysta jest żródłem dochodu i starają sie za wszelka cene ulżyc portfelowi turysty aby nie był zbyt ciężki .
              Inna sprawa to taka , że do targowania sie z nimi mozna sie przyzwyczaić i traktowac jako sport .Majątku nie stracisz bo kupuje sie bzdety chyba , że cos z biżuterii .

Co do kobiet - jak nie przyjechałas szukac wrażeń to nic ci nie zrobią , a że dużo Polek szuka wrażeń o czym świadczą tematy na forum pt Panowie z Egiptu czy z Tunezji to nie dziwota , że Polka to towar do zaliczenia dla miejscowych gigolaków co to jakos sobie chcą czas umilic .

Panowie są niestety bez szans chyba , że trafi sie rodaczka albo akurat wolna ruska choć one to z reguły z obstawą chodza która wyglada niemal jak bracia Kliczko

• fakir86 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 06.01.11, 00:28
                No ja też o zaczepki się nie boję bo najwyżej dostaną w ten swój turban;) jadę z narzeczoną i to o nią się boje. Słyszałem że gdzieś tam kobiety muszą mieć zakryte ramiona i nogi, dlatego pytam czy strój wszędzie dowolny czy jednak należy gdzieś uważać?
                • deoand Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 06.01.11, 00:48
                  Napisałem powyżej - nie szczuć Arabów zbytnia ekstrawagancja czy sex appealem .Z tymi zakrytymi ramionami - bez przesady chyba , że chcecie wejśc akurat do meczetu do którego wolno wejśc to wtedy trzeba mieć zakryte ramiona . Zreszta naprawde Arabowie nie rzucaja sie na każdą Polkę - raczej zachwalaja swój sklep i namawiaja do kupna czegos tam .

Chyba , że akurat twoja narzeczona nagle poczuje przypływ miłości do Egipcjan ale chyba jednak znasz swoja narzeczona .
                  W każdym razie Ona u Arabów szanse ma olbrzymie a Ty u Arabek ZEROWE !!!! hahahahahh

Jakos wiele młodych par jeździ do Egiptu i wracaja razem to chyba nie jest tak źle .

Ja tam wróciłem razem z żoną ale samej żony do Arabów bym nie puszczał bo licho nie śpi hahahahahah

• kasia_p45 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 06.01.11, 08:47
                    A ja jade z córką. Męża i syna zostawiam w domu. I co? Mam sie bac?
                    haha... :D
                    • deoand Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 06.01.11, 08:52
                      Araba to nie wiem , ale rekina to na pewno masz sie bać o czym piszę poniżej ale jeszcze raz link
                      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,8910990,Egipt__Znowu_zamkniete_plaze_w_Sharm_el_Sheikh__strach.html
                      Jedyna twoja szansa , że może do Nilu rekin nie wpłynie a i HRG też wydaje sie jakby bezpieczniejsze ... bo dalej od państwa wiadomego co to pewno w wiadomym celu tresuhe rekiny aby Araby nie miały za dużo pieniędzy hahahahah
                      • kasia_p45 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 06.01.11, 08:54
                        No rekina to rzeczywiscie sie boje... Ale tym razem będe na Nilu a tam nawet krokodyla nie uświadczysz :P
                        • niewidzialny77 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 06.01.11, 10:30
                          I jak Fakir86 dokonaleś wyboru z Kairem czy bez ?
                          • kasia_p45 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 06.01.11, 10:41
                            Chyba bez Kairu bo wybiera sie na ten sam rejs ze Sky Clubem co my tyle, że we wrzesniu (chyba)... i w wersji 7+7..
                            A ty Niewidzialny tez tylko na tydzień czy wersja 7+7??
                            • fakir86 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 06.01.11, 10:54
                              No tak Kasia ma racje lece ze Sky Club i tam niestety nie ma Kairu bedac na statku, ale jest jako fakultet wiec wezme sobie dodatkowo w drugim tygodniu:) Dziekuje wszystkim za pomoc! No i rzeczywiscie lece we wrześniu, dokladnie 9 wrzesnia:) moze tez sie skusicie na wrzesien?? :D:D:D
                            • niewidzialny77 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 06.01.11, 11:18
                              Ja wybrałem 7+7 a hotel ten sam co Fakir86 Alf Leila Wa Leila.Na tydzień tylko raz poleciałem na Krete i powiedziałem sobie ze nigdy wiecej bo ledwo czlowiek sie rozpakuje rozezna w miejscowych klimatach a to juz trzeba wracać.Jak mi sie spodoba to kto wie może i we wrzesniu powtórkę zrobie:)
                              • kasia_p45 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 06.01.11, 11:23
                                Tez bym chętnie poleciała na 2 tygodnie.. ale akurat wiosna moge na krótszy wypad.. Za to 2 tygodnie latem będą na Krecie .. i tym razem lece z synem :PP Mąż musi pracować i zarabiac ... hihi
                    • janan2 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 06.01.11, 11:02
                      >A ja jadę z córką.

Jedz już wreszcie.Nosi Cię strasznie.Pewno doczekać się nie możesz.Przynajmniej coś napiszesz o tych kijankach czy krokodylach.Ale bez męskiej obstawy?Toż to popsują jak nic miejscowe żigolaki.Przydał by Ci się deo,on swoim się nie podzieli.Zazdrosny,a może potem nie domyje.O odszkodowaniu typu mniejszy wielbłąd za psucie,nie ma mowy,no bo go nie przywiezie.Też miałbym obawy jak deo,bo to potem różne domysły po takim żeńskim wypadzie.
                      • kasia_p45 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 06.01.11, 11:21
                        Oj janan, janan :)) A mało to facetów będzie na rejsie? Zawsze można udawac rodzine... a miejscowi i tak sie nie zorientują.. hihi :))
                        • janan2 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 06.01.11, 11:34
                          >Zawsze można udawać rodzine...

O zerzz! To w tym kierunku pójdzie!?Lepsze to niż zigolo hi hi.Mnie tez tam zawsze ciągle się damskie wyjazdy z jednym kojarzą.Nawet potwierdza to dzisiejszy artykulik na onecie.
                          • kasia_p45 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 06.01.11, 11:49
                            Janan? W jakim kierunku? Co ty znów sugerujesz? Co? .
                            Straszą tu, że kobietą samotnie nie wypada... i takie tam.. A na forum mamy mnóstwo przykładów jak kobitki same sobie radziły i to na samodzelnych wypadach po tym Arabskim Kraju. Trzeba tylko wiedziec jak sie zachowac, ubrac i takie tam...
                            Zreszta ja na jakies samopasy raczej się na Rejsie nie wybieram. Zresztą tam będzie full zwiedzania więc nie będzie na to specjalnie czasu. Na statku będzie podobnie jak w hotelu (mam taką nadzieje) więc nikt nie powinien się czepiać z obsługi...
                            A gdyby nawet to zawsze mozna powiedzieć, że przyjechało się z większa rodziną.. stąd moje stwierdzenie, że na wycieczce będzie sporo facetów.. Hihi
                            Czy to tak trudno z kims sie zgadać?? Byle tylko potwierdził i juz..
                            Ja nie widze problemu... Co ty na to Niewidzialny77?? Chcesz byc moim kuzynem? Tak na niby oczywiście?? Haha..
                            • niewidzialny77 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 06.01.11, 12:27
                              Moge byc kuzynem moge robic nawet za araba i mówic miejscowym że mam 3 lub 4 żony:)A tak na serio to pewnie na wypady na targ czy indywidualnie do miasta bedzie sie szło w wiekszym towarzystwie gdzie pewnie mezczyzn nie zabraknie
                              • kasia_p45 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 06.01.11, 12:36

No własnie i o to chodzi przeciez.. Możemy wszyscy się dogadac, że jestesmy jedna wielka rodzinka i zaden Arab nie podskoczy.. Hihi
                                Oj juz sie ciesze na ten wyjazd... Oby tylko ekipa była zgrana to bedzie super wycieczka :))

A tak na marginesie, który to twój wypad do Egiptu? Mój będzie trzeci :)
                            • janan2 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 06.01.11, 12:50
                              Nic nie sugeruję,pochwalam wybór.Zawsze lepiej z naszymi,niż z miejscowymi. Tuziemcy gustują w europejkach,a nasze biedaki skazane na kontraktowe małżonki.Więc jakieś tam zawsze urozmaicenie jakby co ,pobytu.To tak jakby się jednak coś przytrafiło,dla urozmaicenia.Napiszesz jak wrócisz.Nawet jak rodzinka będzie "przyszywana" lub na krótko.A czy wybada,czy nie,nie moja sprawa.Mnie się takie wyjazdy tam,jednoznacznie kojarzą.Widocznie tak mam,lub się za dużo napatrzyłem.
                              • kasia_p45 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 06.01.11, 12:53
                                Napatrzyles sie ale w zlym kierunku chyba :P
                                • janan2 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 06.01.11, 13:18
                                  A co!Kierunek bardzo odpowiednio-rozrywkowy.A że mi się zazwyczaj wszystko kojarzy z...no to jeszcze chyba nie tak żle ze mną.
                                  • kasia_p45 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 06.01.11, 13:31
                                    Gadasz jak mój mąż :P Oj faceci.. wy tylko o jednym...
                                    • fakir86 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 06.01.11, 13:48
                                      No facet juz tak ma ze albo o kobietach, albo o autach lub o sporcie:P a na powaznie to czekam Niewidzialny na Twoj opis hotelu. No i Wasz wspolny rodzinny opis rejsu:P
                                      • niewidzialny77 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 06.01.11, 18:48
                                        Tak się dziwnie zlożyło że to mój pierwszy raz w Egipcie kilka razy się już wybierałem ale zawsze coś staneło na przeszkodzie.Leciałem głównie do Turcji i Grecji ale sobie powiedziałem w końcu ile mozna?:)Mam nadzieje ze sie nie rozczaruje
                                        • deoand Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 06.01.11, 19:10
                                          Na szczęście kasia ten twój mąż daje ci córke jako wartowniczke spokoju rodzinnego - no mógłby jeszcze dodać teściowa

Ad rem zabytki Egiptu starożytnego nie rozczarowują - morze tylko bez sharków też nie - a że brud smród i ubóstwo -to sie mozna do tego przyzwyczaić

Małodcy - jedziecie do Egiptu ze swoimi wybrankami serca ,jak sądzę - to z łaski swojej sprawdzcie ile w Polsce kosztuje gram złota 24 karatowego i srebra bo jak cos kupić w Egipcie swojej lubej to cos fajnego ze złota lub srebra i warto wiedziec jak kształtuja sie tam ceny aby nie zostać nabitym całkowicie w butelkę .

Na złocie i biżuterii za duzo nie potargujesz ale zawsze można spróbować

Aha - jeśli pobyt dwutygodniowy to Kair konieczny !!
                                          • kasia_p45 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 06.01.11, 19:25
                                            No wlasnie deo.. masz racje :) Zreszta ja całkiem sama bym chyba nie pojechała... jakas obstawa musi byc :))
                                            Mnie akurat złoto czy biżuteria nie interesuje.. Chyba, że córka sie na cos skusi :))
                                            Najbardziej cieszy mnie to, że wracam do Karnaku, Luksoru i Doliny króli.. A i Kolosy Memnona chętnie znów zobacze.. Dawno to sobie obiecałam przecież :))
                                            Juz nie mówie o całej reszcie zabytków, które będe mogła zobaczyc dzięki rejsowi :))

forum.gazeta.pl/forum/w,622,90585027,90585027,Egipt_2008_Moje_wspomnienie_.html
                                            forum.gazeta.pl/forum/w,622,117123185,117123185,Egipt_po_raz_drugi_moje_wspomnienie.html
                                            • janan2 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 07.01.11, 14:31
                                              Kasia! Pomijając całkowicie przypadki zamiany(śniadych,czarnych bialych i odwrotnie) grunt żeby stringi całe były.Uczulam na przypadki zdzierstwa i chodzącego bankomatu. Kilka lat temu dałem się orżnąć na fotkach.Moja stara,ślubna ,zakontraktowana przychodzona lekko małżonka ,dała się orżnąć(zresztą ja też)na kartuszach.Pokazywali jedno,a sprzedawali drugie.Zamawiasz "pełne srebro czy złoto" a dostajesz produkt finalny typu wydmuszka.Jak przyjedziesz(oby Cię kijanki nie zżarły) to w łazience przekonasz się że z tej wydmuszki coś czarnego cieknie.Znaczy w środku pusta.Jak będziesz u królowej,pomijaj tych sprzedawców,co na samym początku.Nie właż,jak będziesz na górze "rampy" miedzy posągi czy tam kolumny.Nawet jak z kałasznikowem zaprasza.Tam nagła i niespodziewana przyjemność może być.Teściowea by pomogła.Ale córcia raczej nie!Tu wykładnia upierdliwego deo.jakby się sprawdzała.Jak już będziesz po wszystkich przygodach,no to będzie "shopping" sklep.Oczopląsu dostaniesz.Kup sobie jakiś gadżet(tak jak ja)świecących słoników czy innych dupereli'au.Cena proponowana dzielone przez trzy.Jeszcze by dużo pisać,ale chyba na priw.Pod kolosami sprawdz,czy gołębi nie wytruli.No i te ptaszki wiedzą co to bułka lub karmienie(jak będą) a tak obok,to pilnuj córci,mogą zepsuć żigolaki.Zresztą Tobie też to grozi.No i o to chodzi he he.

Aha! Pamietaj przy przekraczaniu Nilu.Za trzymankę drążka sterowniczego, też się płaci bakszysz.Tak sobie piszę,no bo te bezrobotne trzej królowie od deo z Lodzi,przewróciły mi cały kalendaż.Na początku roku.Wyłącznie świętować będziemy.A proboszcz chyba mi ZUS zapłaci. Oooo Leeee!!!!
                                              • janan2 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 07.01.11, 15:22
                                                Kalendaż.Ale rąbnąłem.Czasami robię to celowo.No bo są łowcy analfabetów3 wtórnych.A teraz mi sie "udało".Akurat nie było celowo,więc poprawiam.KALENDARZ.
                                                • niewidzialny77 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 07.01.11, 16:51
                                                  Ładnie te papirusy na zdjeciach wyglądają czy w realu też takie ładne?Macie jakieś sposoby żeby poznać czy to oryginały i gdzie najbezpieczniej je kupić?No i jakie sa koszta tych papirusów bo nigdzie nie znalazłem
                                                  • kasia_p45 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 07.01.11, 16:55
                                                    Tez mam jednego ładnego papirusa.. Te fałszywki czarnieją... a mój trzyma sie skubany bardzo ładnie i nic go nie boli:))
                                                    A najbezpieczniej kupic to chyba w instytucie papirusów... na pewno nie od ulicznych handlarzy bo oni ci kit wcisna za kilka dolarów :))
                                              • kasia_p45 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 07.01.11, 16:53
                                                Janan! Na miłość boską człowieku co ty gadasz???
                                                Ja tam nie jade na zakupy!!!
                                                • janan2 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 07.01.11, 18:21
                                                  No i dobrze,że nie na zakupy.Ktoś tu temat wywołal.Więc do niego się odniosłe.Jedz zgodnie z planami.Tylko pilnuj coby ci stringów nie ukradli.Jeśli chce ktoś papirusy,alfabet faraonów,czy jak kupić to mogę pomóc.Wiszą u mnie na ścianie,nie sczerniały,nie z gananowca,z podpisem artysty-wykonawcy i nie drożej niż 10 funcfiaków.To trzeba umieć.Nawet odróżnić,co orginał a co podrabiane.Z daleka od shopingu.Najtańsze w Kairze.
                                                  • niewidzialny77 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 07.01.11, 19:15
                                                    Do Kairu w tym roku sie raczej nie wybiorę ale z checia poczytam jak to sie odróznia od podróbek z bananowca jak mi sie obiło o uszy.Kasia a ten Instytut papirusu jest gdzieś po drodze w czasie rejsu?No i jakie koszta mniej wiecej?
                                                  • kasia_p45 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 07.01.11, 20:41
                                                    No to właśnie w takich instytutach papirusa sa pokazy jak powstaje papirus i jak go odróżnić od fałszywki. Czy na rejsie będzie cos takiego to nie mam zielonego pojęcia bo będe tam pierwszy raz.. Może więc osoby, które na rejsie już były sie wypowiedzą?.. Ja w takim instytucie byłam ze 3 razy... W Hurghadzie i dwa razy w Kairze.. Cena zalezy od wielkości papirusa.. Dokładnie juz ci nie powiem bo za bardzo się tym nie interesowałam ale cos ok kulkudziesięciu do kilkuset ichnich funtów.. W Hurghadzie kupilismy tylko jeden taki nie za duzy papirus za , który daliśmy cos ok 20 dolarów. Ale głowy nie dam bo juz naprawde tego nie pamiętam.. W kazdym badź razie tani nie był... troche sie targowaliśmy to zbili cene. Ale papirusik całkiem fajny i niepowtarzalny :)) Myślę, że jeden taki papirus warto sobie kupic.. ale bez jakiejś przesady :)).. Podejrzewam, że na rejsie tez będzie okazja...
                                                  • niewidzialny77 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 07.01.11, 21:21
                                                    Tak własnie mysle że przy tylu wycieczkach Instytutu nie zabraknie.Fakt ze ładnie taki papirus wyglada na ścianie .Złoto mnie nie kreci nie nosze nic na sobie nawet zegarka(oczywiście oprocz ubrania:))
                                                  • kasia_p45 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 07.01.11, 22:19
                                                    Ha ha ja też
                                                  • fakir86 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 08.01.11, 01:03
                                                    ponoc prawdziwy papirus to taki ze jak go wezmiesz pod slonce to widac jakas kratke:) nie wiem nie znam sie.ale chetnie jakies sreberko przywioze no i moze ichniejsza wodeczke (jesli taka maja)
                                                  • staraara Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 08.01.11, 08:39
                                                    Ichnią wódeczkę tam na miejscu możesz pić jak lekarstwo. Niedobre ale pić trzeba. Przywozić nie warto, chyba że na prezent (dla teściowej).
                                                  • kasia_p45 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 08.01.11, 08:47
                                                    staraara napisał:

> Ichnią wódeczkę tam na miejscu możesz pić jak lekarstwo. Niedobre ale pić trzeb
                                                    > a. Przywozić nie warto, chyba że na prezent (dla teściowej).

Dlaczego trzeba?? Chyba, że na zatrucie :D
                                                  • kasia_p45 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 08.01.11, 08:43
                                                    Papirus jak najbardziej.. warto sobie choc jeden ładny i oryginalny zakupić:) Co do sreberek czy innych pierdut to mam mieszane uczucia.. Z tego to najwyżej jakis mały magnesik na lodówke :) Z reguły nie kupuje wiele... najwyżej coś małego i symbolicznego ..
                                                    Co do vodki to jak juz lepiej z Polski cos sobie zabierz bo tam maja niedobrą i co najwyżej można sie zatruc.. Niektorzy kupuja szisze ale to chyba kłopotliwy bagaz... Ale zreszta jak kto uważa :)
                                                  • fakir86 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 08.01.11, 11:43
                                                    A z szisza nie ma problemu na lotnisku???
                                                  • staraara Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 08.01.11, 11:44
                                                    Kasiu! Lekarstwo niedobre a pić trzeba, a wódkę jak kto chce.
                                                  • kasia_p45 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 08.01.11, 12:19
                                                    ha, ha... no troche trzeba :))

A z ta szisza to z tego co się tu naczytałam (na forum) to ludzie przywozili (w podrecznym) i jakos dowiezli..
                                                    A może ja tez sobie małą szisze tym razem przywioze?? Tak dla ozdoby :))
                                                  • fakir86 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 08.01.11, 12:50
                                                    eee tam dla ozdoby... trzeba ja przepalac conajmniej raz w tygodniu:D w sumie to co przywiezc z Egiptu? papirus, jakas piramidke i co wiecej? ja jak z kazdej podrozy jakies srebro, a ten pomysl z szisza genialny!!! no i pamiatki z glowy:D:D:D
                                                  • kasia_p45 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 08.01.11, 12:58
                                                    No tak jak mówisz: papirus, piramidke czy inna figurkę.... , jakis magnesik na lodówke, szisze... może jakies egipskie przyprawy?.. może jakąs galabije, arafatke? tylko nie wiem po co?.. a z tym srebrem czy złotem... to nie wiem... to nie dla mnie... A tak w ogóle to trzeba uwazac co sie kupuje bo tam mnóstwo produktów "made in china"..
                                                    Wg mnie najlepszą pamiatka sa fotografie i ciekawe ujęcia.. jakies filmiki... itd.. Można później sobie przeglądac i wspominac :))
                                                  • fakir86 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 08.01.11, 13:04
                                                    No fakt zdjecia, wspomnienia sa najlepsze. Co do przypraw to raczej nie dla mnie. Kupilem na Rodosie i niestety szybko zwietrzaly:( a szkoda bo byly genialne. arafatke to bankowo, przyda sie na jeep safari jak pojedziemy. Jak dla mnie galabija odpada, co mialbym z nia robic??:D:D:D oj szlyszalem jak tam kantuja ludzi.wiadomo nie bede kupowac srebra od byle kogo. Slyszalem ze trzeba tez uwazac jak cos sie kupuje na straganach bo pokazuja jedno, a w pudelku masz zupelnie co innego.
                                                  • kasia_p45 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 08.01.11, 13:09
                                                    A tego to nawet nie wiem bo na straganach nigdy nie kupowałam niczego... jak juz to w normalnym sklepie. Na stragany wole byc "glucha" bo tam rzeczywiscie jak beda chcieli to cie okantują :))
                                                  • staraara Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 08.01.11, 14:26
                                                    Galabija na statku prawie obowiązkowa na "galabija party".
                                                  • niewidzialny77 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 08.01.11, 14:43
                                                    W Egipcie można coś kupić z onyxu robił ktoś takie zakupy?
                                                  • kasia_p45 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 08.01.11, 15:58
                                                    staraara napisał:

> Galabija na statku prawie obowiązkowa na "galabija party".

No fakt... trzeba bedzie sie zaopatrzyc... ale chyba w damska odmiane co?
                                                  • staraara Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 09.01.11, 07:18
                                                    Damską odmianą jest strój do tańca brzucha ;-)
                                                  • kasia_p45 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 09.01.11, 09:11

Nie, nie, nie.. mylisz sie..
                                                    Dla faceta jest galabija a dla kobiety abaja... chodzi mi o tą ichnią sukmane, którą sie nosi od "stóp do głów"...
                                                    Irhana ostatnio opisywała, ze takie sobie poszyli z jej facetem na samodzielny wypad po Egipcie.. i nawet to tam nosili :))
                                                    Tak napisałam "sukmane" bo nie wiem jak to inaczej po naszemu nazwac .. ale w rzeczywistości te szaty sa całkiem, całkiem... ładnie odszyte i zdobione... itd
                                                    Chetnie sobie takie cos kupie na te galabija czy abaja party :P Strój do tańca brzucha odpada :P To juz niech tancerki sobie zakładaja ..
                                                  • niewidzialny77 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 18.01.11, 15:12
                                                    Te galabije to sa tylko białe czy dopuszczalne sa inne kolory?Kupuje sie gotowe i czy na moje 1.60 też dostanę?
                                                  • deoand Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 20.01.11, 22:06
                                                    Cytat deo z uzupełnieniem - dla Kasi specjalnie

Niedługo będzie w Egipcie jak w Tunezji - z hotelu wyjśc nie wolno - bo strzelaja - pływać nie wolno - bo rekin, jeść nie wolno bo faraon, spać nie wolno bo skorpion , pływać po Nilu nie wolno bo krokodyle
                                                    tylko będzie wolno pić wódkę wziętą z kraju --
                                                  • kasia_p45 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 20.01.11, 22:24
                                                    No to chyba kupimy flaszke finlandii na bezcłówce :)))
                                                  • kasia_p45 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 20.01.11, 22:46
                                                    Mysle, ze spokojnie dostaniesz i napewno w różnych kolorach :)
                                                  • niewidzialny77 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 21.01.11, 13:24
                                                    Zakupy na bezcłówce będą chyba konieczne bo słyszałem że miescowa ,,łyski'' smakuje jak by była pędzona na myszach:)
                                                  • deoand Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 21.01.11, 14:06
                                                    Nie wiem czy nie bardziej opłaca sie kupic co nieco w Makro i wrzucic do głównego a ewentualnie dorzucic jakiegos łyskacza na bezcłówce .
                                                  • kasia_p45 Re: 7+7 Rejs po Nilu i hotel 21.01.11, 18:55
                                                    Ja akurat jasków wedrowniczków nie lubie... wole finlandie... żubrówkę albo gin z tonikiem.. i inne margarity :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka