Dodaj do ulubionych

Chyba koniec Mubaraka ?

10.02.11, 21:04
Chyba koniec Mubaraka - dzis ma wygłosisić a może juz wygłasza przemówienie i wszyscy oczekują jego dymisji .

Znowu będzie można do kurortów i pod piramidy - chyba żeby . Zobaczymy
Obserwuj wątek
    • aqua_frigida Re: Chyba koniec Mubaraka ? 10.02.11, 21:28
      Nic pewnego. Doniesienia są sprzeczne.
    • mariola-m3 Re: Chyba koniec Mubaraka ? 10.02.11, 21:55
      No i nic z tego. Czarno to widzę
      • aqua_frigida Re: Chyba koniec Mubaraka ? 10.02.11, 21:56
        wlasnie przemawia...
      • mariola-m3 Re: Chyba koniec Mubaraka ? 10.02.11, 22:02
        To brzmi jak bredzenie schizofremika
        • deoand Re: Chyba koniec Mubaraka ? 10.02.11, 22:07
          I znowu nic - chyba go jednak w końcu powieszą - coś tam brzdąknął o przekazaniu władzy vice prezydentowi .
          CNN mówi , że Sulejman vice prezydent przejmuje władze .????
          • aqua_frigida Re: Chyba koniec Mubaraka ? 10.02.11, 22:09
            "Pozostanę na swoim stanowisku do wyborów prezydenckich we wrześniu" - tak powiedział
            • dana_n Re: Chyba koniec Mubaraka ? 10.02.11, 22:40
              Myślę,że jutro po modlitwie demonstracje w Kairze będą silniejsze, niż kiedykolwiek podczas tych protestów...Oczekiwania ludzi były bardzo wysokie, a prezydent w zasadzie nie powiedział nic nowego w stosunku do swojego poprzedniego wystąpienia.Jutro będzie kulminacja...i mam nadzieję, że nie zginie dużo ludzi...
              • mob-os Re: Chyba koniec Mubaraka ? 10.02.11, 22:44
                To straszne dyktatorzy nie widzą i nic nie słyszą .
                • dana_n Re: Chyba koniec Mubaraka ? 10.02.11, 22:53
                  Tak, ale Mubarak właściwie dokładnie określił swoje stanowisko.Reszta zależy od tego, jak Omar Suleiman udźwignie problem /czy w ogóle ma szansę to zrobić?/ i co zrobi armia, bo do tej pory mam wrażenie, że jest za protestującymi, ale czy na pewno?
                • aqua_frigida Re: Chyba koniec Mubaraka ? 10.02.11, 23:01
                  El Jazeera podaje, że ludzie są bardzo, bardzo wściekli ...
                • janan2 Re: Chyba koniec Mubaraka ? 10.02.11, 23:01
                  Usiłuje ratować już honori godne odejście.Jak to się skończy jutro czy w sobotę?.Szkoda w sumie tych ludzi.Ale tam tak wszędzie.Rodzinne klany,dziedziczna władza,tak się ustawiali nie tylko w Egipcie.Najpierw ojciec potem syn następca,na pokolenia.Dostrzegli to nie tylko Tunezyjczycy czy Egipcjanie.Mają tego dość.Pewno wkroczy armia na scenę.A metody Kim Ir Sena ....Una itd...ojca, syna ,wnuka dzierżącego za pysk ludzi,jednak u sunnitów i w tym rejonie, się nie sprawdzają.
                  • aqua_frigida Re: Chyba koniec Mubaraka ? 10.02.11, 23:08
                    hmmm... Gdyby Mubarak nie miał oparcia, musiałby odejść. Póki co widać, że trzyma się dość mocno.
                    • pc_maniac Re: Chyba koniec Mubaraka ? 10.02.11, 23:13
                      A tak napawdę to co ten tłum chce?
                      Zamiany jednego dyktatora na innego?
                      Moja matka mi zawsze mówiła, że od tasowania kart nie przybywa.

Ten tłum chciałby jedynie obalenia dyktatora i tym się zadowoli?

Mubarak zaś moze faktycznie chce na sam koniec zostawić po sobie coś sensownego. Gdyby pomógł uchwalić demokratyczną konstytucję, to Egipt więcej by zyskał niż z jego odejścia. A jeśli Mubarak juz od zeszłego roku nosił się z zamiarem odejścia, to przecież teraz faktycznie nie walczy o stołek dla siebie, a raczej by zostawić po sobie jakąś wiekopomną spusciznę. Szkoda tylko, że wpadł na to troszkę zbyt późno.
                  • dana_n Re: Chyba koniec Mubaraka ? 10.02.11, 23:18
                    Honor?...Honor, to Mubarak stracił już dawno, a szansę na godne odejście stracił właśnie po dzisiejszym przemówieniu.Mam wrażenie,że gdyby ustąpił dzisiaj, ludzie pozwoliliby mu odejść w spokoju....ale juro, już nie...Na placu Tahrir w dalszym ciągu są setki tysięcy ludzi i wcale się nie wybierają do domu....boję się o to , co będzie jutro...
                    • janan2 Re: Chyba koniec Mubaraka ? 10.02.11, 23:30
                      To jedynie wszystko gdybanie.Rozwoju sytuacji nie bardzo da się przewidzieć.Nie dziwię się też ludziom z tego regionu,że chcą usunąć za wszelką cenę władzę dziedziczną jaka tam jest w wielu krajach.Ale to nie pomaga w logicznym myśleniu.No bo co w zamian?Najwyżej zamieni stryjek laseczkę na kijek.Ale to ich problemy.Według mnie za mało zorganizowani, aby osiągnąć cokolwiek lepszego.I to bez względu na to czy Mubarak będzie czy też nie.Nam pozostaje obserwowanie,czekanie co dalej.No i wielkie szczęście,że nawet tych mniej rozsądnych Polaków zostało tam tylko koło 600.Może nie będą musieli wiać na piechotę.
                      • pc_maniac Re: Chyba koniec Mubaraka ? 11.02.11, 10:55
                        janan2 napisał:

> Nie dziwię się też ludziom z tego regionu,że chcą usunąć za wszelką cenę władzę
                        > dziedziczną jaka tam jest w wielu krajach.

A gdzie o tym mówią protestujący? Raczej pragną zmienić samego Mubaraka i jego gałąź genealogiczną na jakąś inną, zapewne również dziedziczną. Szczerze mówiąc to im zapewne wystarczyłaby ucieczka Mubaraka z kraju + jakieś kolorowe igrzyska. I znów byliby szczęśliwi.
                        • janan2 Re: Chyba koniec Mubaraka ? 11.02.11, 11:13
                          Tego nie trzeba mówić.To widać jak szerzej popatrzy.Mają dość panujących obecnie i ustawianych na następców ich synów.Tak było w Tunezji,jest w Egipcie,Jemenie, Syrii , Libii czy Algierii.Coś wszyscy gorąco zapewniają,że nie będą kandydować jako następcy obecnych rządzących.Zdążył uciec Ben Ali z familią,syn Mubaraka,kiedy on sam jeszcze się broni.Chba to idzie w tym kierunku,mają dość wiecznych władców.No ale i alternatywy nie widać,czyli jednak dywagacje.Rutyna władzy,przyspawanej do koryta rodzinki,korupcja,to tam norma.Chcą zmian,na nowsze modele i świeższe spojrzenie na nawarstwiające się problemy.Ale czy to coś zmieni?Gdybanie!
                    • aqua_frigida Re: Chyba koniec Mubaraka ? 10.02.11, 23:30
                      Nad tym samym się zastanawiałam...
                      W tej chwili protestujący chcą wyłącznie odejścia Mubaraka. Tylko, co to im daje w tym momencie?
                      Być może, że Mubarak w obecnej rzeczywistości byłby gwarantem pozytywnych dla Egipcjan zmian...
                      • aqua_frigida Re: Chyba koniec Mubaraka ? 10.02.11, 23:54
                        a tutaj "na żywo" Cairo
                        english.aljazeera.net/watch_now/
                        • iasko123 Re: Chyba koniec Mubaraka ? 11.02.11, 08:40
                          To trochę prymitywne myślenie że wraz z odejściem Mubaraka skończą się problemy Egiptu, więc warto za to poświęcić życie. "Od zawsze" muzułmanie funkcjonowali tylko wtedy gdy przywódca trzymał ich krótko. Jakich oni chcą zmian ????? Demokracji ????
                          ha ha ha
                          Demokracja związana jest ściśle z tolerancją. Co w takim razie z islamem ???? Zaakceptują inne religie? Islam to przecież też i system państwowy.
                          Skończy się tak że zamienią jednego dyktatora na drugiego - który może mniej kradnie (państwo będzie wtedy świeckie) lub powstanie państwo muzułmańskie.
                          • aqua_frigida Re: Chyba koniec Mubaraka ? 11.02.11, 09:54
                            Armia ma dzisiaj wydać oświadczenie do demonstrantów.

Mam nadzieję, że Egipt nie pogrąży się w chaosie...
                            • aqua_frigida Re: Chyba koniec Mubaraka ? 11.02.11, 11:52
                              Już armia wydała oświadczenie.
                              Jedynym w tej chwili powodem protestów jest zmuszenie Mubaraka do odejścia.
                              Nic z tego nie będzie, moim zdaniem.
                              Wydaje mi się, że Egipcjanie powinni się raczej skupić na możliwych w tej sytuacji przemianach w swoim kraju, na wyłonieniu odpowiedniego dla siebie kandydata na prezydenta i na pracy nad przekonaniem rodaków do poparcia tegoż we wrześniowych wyborach. Czasu nie ma wiele.
                              • e_cynik Re: Chyba koniec Mubaraka ? 11.02.11, 13:28
                                "W Egipcie słyszymy rozmowę miedzy kolegami. Generał Mubarak awansuje generała Sulejmana a generał Szafik będzie zajmował się porządkowaniem spraw. Tymczasem zobaczymy, co powie lud. Wywiad powie, co lud myśli, a lotnictwo w razie czego zaatakuje z powietrza, żeby nie używać czołgów. Zaatakuje lub bombami łzawiącymi. I tak nadejdzie wrześniowy termin wyborów. Przez ten czas zobaczy się, kto je wygra."
                                autor Krzysztof Mroziewicz, Polityka
                              • piasek.sahary Sayonara Mubarak! 11.02.11, 13:30
                                aqua_frigida napisała:

>...powodem protestów jest zmuszenie Mubaraka do odejścia.
                                Nic z tego nie będzie, moim zdaniem.<

Moim zdaniem Mubarak będzie historią do najblizszego poniedziałku.
                                We wtorek porównamy zdania:) Masz ochotę poprzeć swoje zdanie
                                zakładem?
                                • aqua_frigida Re: Sayonara Mubarak! 11.02.11, 13:44
                                  piasek.sahary napisała:
                                  > Moim zdaniem Mubarak będzie historią do najblizszego poniedziałku.

Jeśli już , to raczej wskazane jest użycie "OD poniedziałku." :)

Nie, z zasady nie zakładam się nigdy.
                                  Mnie się wydaje, że dzisiaj nastąpi jakieś przesilenie, w którą stronę - nie wiem.
                                  • piasek.sahary Re: Sayonara Mubarak! 11.02.11, 13:55
                                    Do poniedziałku:) W poniedziałek już wejdziemy bez Mubaraka. Moim zdaniem.
                                    Ja, w przeciwieństwie do Ciebie, zakładam się czasami. Moje zdanie ma dla mnie
                                    wówczas większą lub mniejszą wartosc:)
                                    • renle Re: Sayonara Mubarak! 11.02.11, 14:02
                                      Mubarak uciekł z żoną z Egiptu.
                                      • renle Re: Sayonara Mubarak! 11.02.11, 14:08
                                        Poprawka: nie z Egiptowa, tylko z Kairu.
                                        • piasek.sahary Re: Sayonara Mubarak! 11.02.11, 14:13
                                          "Siedemdziesiąt pięć procent pierwszych wiadomosci jest błędna" Mark Twain
                                          • aqua_frigida Re: Sayonara Mubarak! 11.02.11, 14:36
                                            historia - to przeszłość.
                                            Czyli może coś (ktoś) przejść do historii od jakiegoś momentu. Jeżeli coś trwa, to na pewno nie jest historią.

Ja nie jestem hazardzistą, a w każdym zakładzie jest odrobinę hazardu. :-)

pozdrawiam :-)
                                            • piasek.sahary Re: Sayonara Mubarak! 11.02.11, 14:51
                                              Wyjaśnię: Sądzę, że Mubarak odejdzie albo zostanie wypchnięty dzisiaj, jutro lub pojutrze.
                                              W poniedziałek już nie będzie trwal. I w poniedziałek będzie "odjechaną" historią:)

Zgadzam się, ze w zakładach jest hazard. Właśnie dlatego się zakładam:) Pewna doza
                                              niepewnosci ekscytuje mnie.

Pozdrowienia wzajemne.
                                              • aurinko5 Re: Sayonara Mubarak! 11.02.11, 15:22
                                                Gdyby jednak wyjechal, to ciekawe czy do swojej rezydencji w Sharm ?
                                                • monia515 Re: Sayonara Mubarak! 11.02.11, 15:28
                                                  Właśnie wylądował w Sharm.
                                                • piasek.sahary Re: Sayonara Mubarak! 11.02.11, 15:29
                                                  Tak. Kupił lasta z all inclusive. www.nytimes.com/
                                                • aqua_frigida Re: Sayonara Mubarak! 11.02.11, 15:33
                                                  Ja myślę, że jeśli wyjechał z Kairu, to do SSH.
                                                  Tam jest prawdopodobnie względny spokój, tzn. raczej nie będzie szturmowana rezydencja letnia przez protestantów.

Jeśli otoczenie Mubaraka zmusi go odejścia, wtedy ustąpi. Myślę jednak, że jego otoczenie nie jest tym na razie zainteresowane.
                                                  • piasek.sahary Re: Sayonara Mubarak! 11.02.11, 15:42
                                                    Jest w Sharm. Ściska dłonie turystom i podpisuje autografy. Do poniedziałku
                                                    będzie prywatnym egipskim turysta. Inshallah.
                                                  • kasia_p45 Re: Sayonara Mubarak! 11.02.11, 17:15
                                                    Skąd ty to wiedziałeś???
                                                  • aqua_frigida Re: Sayonara Mubarak! 11.02.11, 17:17
                                                    piasek.sahary napisała:

> Jest w Sharm. Ściska dłonie turystom i podpisuje autografy. Do poniedziałku
                                                    > będzie prywatnym egipskim turysta. Inshallah.

Jesteś szczęśliwym(ą) posiadaczką autografu Mubaraka?
                                                    ;-)
    • caramba68 Re: Chyba koniec Mubaraka ? 11.02.11, 15:43
      Ma tyle kasy, że jakby im oddał połowę majątku pewnie by go kochali i nosili w lektyce. Takie samo zdanie usłyszałam wczoraj na polsat news. Ile nowych miejsc pracy mogłoby powstać! Ja na jego miejscu tak bym zrobiła. Tej drugiej połowy i tak nie zdąży wydać, ani on, ani jego rodzina.
      • aqua_frigida Re: Chyba koniec Mubaraka ? 11.02.11, 17:20
        Władzę przejmuje wojsko...

Czarno to wszystko widzę.
        • dana_n Re: Chyba koniec Mubaraka ? 11.02.11, 17:27
          ...ja niestety też czarno...
          www.youtube.com/watch?v=YBP9Vj054qA&feature=player_embedded
        • n.wataha Re: Chyba koniec Mubaraka ? 11.02.11, 17:28
          aqua_frigida napisała:

> Władzę przejmuje wojsko...
          >
          > Czarno to wszystko widzę.

Czemu?

A do tej pory to nie wojsko rządziło?
          Przecież Mubarak właśnie z wojska się wywodził i w nim miał ostoję i poparcie.

Moim zdaniem wręcz przeciwnie - będzie tak jak było. Czyli wiele się nie zmieni dla przeciętnego Egipcjanina. Ale czy oni w ogóle chcieli jakichś zmian? Dostali to co chcieli..., a że g.. chcieli to g... dostali.
          • aqua_frigida Re: Chyba koniec Mubaraka ? 11.02.11, 17:38
            Ja sądzę,że będzie gorzej niż było.

Niezaprzeczalnie, Mubarak wyszedł z wojska. Egipt był państwem policyjno-wojskowym. Sytuacja jednak w tej chwili jest bardzo napięta. To nie są już ci pokorni Egipcjanie, sprzed rewolucji.
            Myślę, że protestujący Egipcjanie w dużej mierze poszli na spontan, bez szczegółowych, dopracowanych żądań. Chcieli, żeby się coś zmieniło w ich życiu. No to się zmieniło...
            • o.kalamata Re: Chyba koniec Mubaraka ? 11.02.11, 17:48
              aqua_frigida napisała:

> Ja sądzę,że będzie gorzej niż było.<

Coś wam umknęło. Lepiej mieć Jaruzelskiego czy lepiej nie mieć.
              Zdania do dzisiaj są w Polsce podzielone. To forum jest odbiciem
              lustrzanym tych dywagacji. Lubicie mieć cisnący but na głowie?
              • aqua_frigida Re: Chyba koniec Mubaraka ? 11.02.11, 19:21
                Jasne zmiana, być może koloru buta.
                • aqua_frigida Re: Chyba koniec Mubaraka ? 11.02.11, 19:26
                  i rozmiaru buta.
                  Zapomniałam,że jednak rozmiar jest tym ważnym elementem buta.

pozdrawiam
            • janan2 Re: Chyba koniec Mubaraka ? 11.02.11, 18:19
              >Ja sądzę,że będzie gorzej niż było.

Z początku pewno nie.No bo trzeba jakoś przekonać zrewoltowanych do powrotu skąd wyszli i do szarej rzeczywistości.Ta akurat się nie zmieniła.No,może na gorsze jak w turystyce.Zacznie się polowanie na czarownice i zauszników Mubaraka.Będzie łagodniej chwilowo,no i przetasowania na szczytach władzy.To nic lub niewiele zmieni.Nie mieli sprecyzowanych rządan.Mubarak odszedł,więc jest marchewka i realizacja postulatu.Po-stu-latach przyjdzie może lepiej.Póki co to komitet wojskowy będzie decydowal.Więc zgodnie z zasadą stała w takich okolicznościach,kij wisi w powietrzu.Będą od nowa musieli sobie ułożyć stosunki wewnętrzne i zewnętrzne.A rzecztwistość jak skrzeczała tak skrzeczy.Trzeba odbudować ekonomię w tym i turystykę.

Ciekaw jestem jak to odbije się na ościennych krajach tego samego systemu,wiecznych władców.To zarażliwe,taka rewolta,tym bardziej,że jest "sukces".Najpierw Tunezja,teraz Egipt a następny...kto?
              • aqua_frigida Re: Chyba koniec Mubaraka ? 11.02.11, 19:29
                Tylko nie Maroko!!
                Wyjeżdżam tam w kwietniu.
                :-)))
                • aqua_frigida Re: Chyba koniec Mubaraka ? 11.02.11, 20:50
                  Moje czarnowidzenie chyba się spełnia, niestety...

Komentarz na gorąco, ale myślę, że wart zauważenia.

www.tvn24.pl/-1,1692422,0,1,hosniego-mubaraka-z-siodla-wysadzili-generalowie,wiadomosc.html
                  • irhana Re: Chyba koniec Mubaraka ? 11.02.11, 21:06
                    No i dziadek Mubarak odszedł na zasłuzony odpoczynek, koniec rewolucji, a początek kłopotów zwykłych Egipcjan, no ale dostali co chcieli więc niech teraz buduja swoją "demokrację" ciekawe co im z tego wyjdzie i czy wojsko na to pozwoli.

A Szwajcaria zamroziła aktywa Mubaraka i z czego on bindy bedzie żył...
                    • iasko123 Re: Chyba koniec Mubaraka ? 11.02.11, 21:20
                      70 mld ukradzionych dolarów to chyba ma z czego. Większość oczywiście na Kajmanach. Starczyło by mu żeby zabrać tam ze sobą całą swoją policję (tan jakieś 2 mln funkcjonariuszy)
                      • irhana Re: Chyba koniec Mubaraka ? 11.02.11, 21:28
                        Masz racje na pewno głodowac nie będzie, mnie poprostu zastaniawia co ta Szwajcaria ostatnio taka nadgorliwa się zrobiła.
                        • deoand Re: Chyba koniec Mubaraka ? 11.02.11, 21:46
                          Mubarak trochę grosza zostawi sobie a reszte oda Żydkom - juz Israel powiedział , że jakby co to udzieli mu gościny !!

Jaruzel to zrobił taka akcje z klasa- 10 mln protestujących / tyle liczyła Solidarnosc / i w jedną noc nie było żadnego !!!!

A Araby dwa tygodnie i wreszcie wygonili dziadka Mubaraka a armia nic - łazili po czołach spali na gąsiennicach i d... jak to Araby
                          • janan2 Re: Chyba koniec Mubaraka ? 11.02.11, 23:18
                            Już nie chyba.Już się stało."Wśród serdecznych przyjaciół psy zająca zjadły".Dla mnie przynajmniej był stabilizatorem.Można było bezpiecznie do Egiptu.Teraz zagadka co dalej.Z pewnością "rewolucjonistów" wszyscy jego następcy zapędzą do zwyczajnej roboty.Jak na mój gust za bardzo się obłowił.Ale następcy wcale nie muszą być lepsi.Oni tak mają,żywioł,bez planu,ale i bez pomyślunku.Będzie ciekawie.
                            • aqua_frigida Re: Chyba koniec Mubaraka ? 11.02.11, 23:26
                              Moim zdaniem, Mubarak zostanie w Egipcie. Już nie opuści kraju.
                              Czy będzie stabilizacja... sądzę, że nie, a przynajmniej nie w najbliższym czasie.
                              • janan2 Re: Chyba koniec Mubaraka ? 12.02.11, 09:08
                                No to przynajmniej niech Ci się uda to Maroko.Tam jak pisze deoś,oko króla jeszcze wszystko widzi.Mam nadzieję,że nie tak jak w Egipcie Mubarak.Jakoś nie dostrzegł,że się tam gotuje.Sam już to zauważyłem jakieś dwa lata temu,że coś jest nie tak.Nawet tu pisałem na forum.Ale na jutro szykują się w Algierii,a na 20 coś ma się zacząć w Maroku.Może Cię ominie.Zebym tylko nie wykrakał,bo i mnie to interesuje jako kierunek zamienny.Póki co czekam,bo mam czas do maja.Zobaczymy.
                                • kasia_p45 Re: Chyba koniec Mubaraka ? 12.02.11, 09:42
                                  No ty juz lepiej nie kracz bo zawsze cos wykraczesz..
                                  A ja musze kiedys na ten mój rejs pojechac!
                                  Więc jak juz to kracz pozytywnie.
                                  • janan2 Re: Chyba koniec Mubaraka ? 12.02.11, 09:56
                                    Już taka uczulona to nie bądz w nadmiarze.To wszystko można przewidzieć.Mają rewolucje krzemową czy tam wiosnę ludów w tym regionie przeciw wiecznym władcom.I to dziedzicznym.Przygrzeje mocniej,to uciekną.Może i Ty pośpieszyłaś się z tymi Kanarami.A teraz pomstujesz,że dopłaciłaś.Było już czekać na ten pancernik.Jak prawie "legalnie" w Egipcie wojsko przejmie władzę(zresztą zawsze ją miało) no to moment rewolucjonistów wezmą za pysk i będzie spokój.
                                    • kasia_p45 Re: Chyba koniec Mubaraka ? 12.02.11, 10:17
                                      No to jesli tak bedzie jak mowisz i wszystko sie unormuje to w przyszlym roku pojade sobie na ten rejs ale juz na dwa tygodnie z wypoczynkiem :P
                                      A Teneryfy nie żaluje, zawsze tam chcialam poleciec ale jakos sie nie skladalo. A teraz jest okazja :).. Zreszta wstepnie z córka brałysmy pod uwage wyspy Kanaryjskie i widac tak miało byc od początku :P
                                      • aqua_frigida Re: Chyba koniec Mubaraka ? 12.02.11, 11:19
                                        nooo, wiem o planowanym proteście na dzień 20.02. w Maroku. :/

W razie co, polecę kolejny raz na Kanary? :D

Egipt... hmmm...
                                        Mam nadzieję, ze w grudniu, jak co roku, będę mogła się wygrzać w egipskim słonku.
                                        Chociaż ta moja nadzieja jest bardzo nikła...
                                        • irhana Re: Chyba koniec Mubaraka ? 12.02.11, 11:37
                                          Czemu nikła? Do tej pory wojsko byo u władzy, nadal wojsko jest u władzy, przez najblizsze lata Egipcjanie będą mieli gorzej niż mieli do tej pory i będa potrzebowali dolarków płynacych ze wszystkich stron- tych od nas też.
                                          Przez najbliższe pokolenia nic w Egipcie się nie zmieni, bo nawet jeśli gospodarka zacznie jakimś cudem galopować to chyba i tak nie dogoni przyrostu naturalnego, Egipcjanie mnożą się na potęgę, a potem się dziwią, że nie ma dla nich pracy, a jeśli juz jest to marnie za nią płacą- to akurat bardzo proste prawo ekonomiczne reguluje, gdyby rąk do pracy zaczeło brakować to płace zaczełyby rosnąć, a to przy takim ogromnym przyroscie naturalnych raczej nieosiągalne.
                                          Więc ktokolwiek bedzie rządził to niewiele się zmieni w sytuacji zwykłego czlowieka, a dla turystyki chyba lepsze jednak rządy wojskowe, trzymające naród "za mordy" niż wolność i demokracja, no ale zobaczymy jak to sie potoczy.
                                          • janan2 Re: Chyba koniec Mubaraka ? 12.02.11, 12:03
                                            Też tak sądzę.Pojedziemy i to taniej niż kiedykolwiek.Ale do tej pory nie mogę się nadziwić.Jak oni to robią tę ekonomię.No bo odliczyć cenę przelotu,koszty BP,transfery itp poboczne sprawy,no to za co oni pracują i żywią i kwaterują?.Niepojęte,no i jeszcze z czego tu zejść.Trzeba też bedzie ucywilizować rozbrykanych "rewolucjonistów",bez konkretnych postulatów.Im nie spodobał się wyłącznie Mubarak.Jeszcze pewno nie wiedzą jaki bat sobie ukręcili.Niewiele się pomyliłem,że ta "rewolucja" skończy się tam jak zawsze.Zamienili tylko dużo wrzasku i ekspresji na okładanie się kamieniami,a nie jak przypuszczałem pomarańczami czy arbuzami,no ale tam głodno widać.Ale niczego nie uzyskali w zamian,nic się nie zmieni poza kosmetyką i teoretyczną wolnością czy liberalizmem na pokaz.Przyczyna!Alla(ch) lubi dzieci jak to sama określiłaś.A z tym to nawet najbogatsi sobie nie poradzą.
                                            • irhana Re: Chyba koniec Mubaraka ? 12.02.11, 12:14
                                              Też się kiedys nad tym zastanawiałam i okazuje się, że podobno to wcale takie skomplikowane nie jest. Oni kwateruja nas po kosztach (albo z bardzo małym zyskiem), a zarabiają na tym co dodatkowo wydamy, Polacy dodatkowo wiele nie wydają więc i wczasy maja ciut drozsze niż np. Niemcy, bo podobno przecietny Niemiec sporo dolarków zostawia dodatkowo w hotelu. Czytałam kiedys jakies opracowanie na ten temat, ale nie pamiętam gdzie i czy było miarodajne więc nie chce sie madrzyć, no ale podobno w duzym uproszczeniu tak to jakos jest.
                                              • aqua_frigida Re: Chyba koniec Mubaraka ? 12.02.11, 14:13
                                                Zauważ, dla nas 1 $ to TYLKO ok. 3.00 zł dla nich to ok. 5 LE.

Gdyby w polskim hotelu wręczyć boyowi hotelowemu 3.00 zł za np. wniesienie walizki, to by prawdopodobnie wyniósł nasze walizki z powrotem przed hotel lub w inny sposób powiedział co o nas myśli. :-)
                                                • irhana Re: Chyba koniec Mubaraka ? 12.02.11, 14:53
                                                  Masz rację, tyle że nie o napiwki tutaj chodzi, a o to ile wydajemy w hotelu na rzeczy dodatkowe, nie objęte naszym pakietem, a napiwki dla pracowników to tylko jakaś tam część tych dodatkowych pieniędzy.
                                          • aqua_frigida Re: Chyba koniec Mubaraka ? 12.02.11, 12:11
                                            Nikła, dlatego, że Egipcjanie, moim zdaniem, w zasadzie nie uzyskali nic swoimi protestami. Ale też, doświadczyli, że uliczne protesty mogą przynieść efekty i myślę, że będą teraz często korzystać z tego doświadczenia, a przynajmniej będą podejmowali takie próby.

Od kilku lat dwa tygodnie grudnia spędzam w Egipcie, czasem zwiedzając, a czasem po prostu leniuchując i penetrując to co jest w zasięgu niemęczącej, samodzielnej wyprawy. Wszystko zależy od tego z jakim nastawieniem tam się wybieram oraz od tego czy moje zmęczenie sięga zenitu. :) Czasem wyjeżdżałam również w kwietniu.
                                            W Egipcie pozostała mi do zwiedzenia pustynia z oazami, Aleksandria no i Kair, ale ten na własną rękę, bo taki "zorganizowany" już widziałam. :)

pozdrawiam
    • 0nna Re: Chyba koniec Mubaraka ? 12.02.11, 16:20
      A ja marzę, że popłynę przez cały pławny Nil-dziś od Luksoru na północ traktowany jako strefa wojskowa ...

deoand napisał:

> Chyba koniec Mubaraka - dzis ma wygłosisić a może juz wygłasza przemówienie i
      > wszyscy oczekują jego dymisji .
      >
      > Znowu będzie można do kurortów i pod piramidy - chyba żeby . Zobaczymy
      • aqua_frigida Re: Chyba koniec Mubaraka ? 12.02.11, 16:45
        ooo!!
        TAKI rejs mnie by też interesował. :-)

Podobno, marzenia się spełniają, czasem. ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka