Dodaj do ulubionych

Zostać rezydentem

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.04, 12:46
Witam, bardzo chciałabym zostać rezydentem w Egipcie. Chciałabym jednak
prosić o opinie, jeżeli są na forum jacyś rezydenci, jak wygląda sprawa
organizacyjna, czyli ile czasu spędza się tam, co jaki czas się wraca do
Polski i na ile, no i jakiego rzędu są to zarobki? Na co zwrócić uwagę
podczas rozmowy kwalifikacyjnej w biurze podróży i na co się przygotować?
Obserwuj wątek
    • Gość: corrina_f1 Re: Zostać rezydentem IP: *.aster.pl / *.acn.pl 01.05.04, 13:08
      A czy ukończyłaś kurs pilocki i zdałaś egzamin wojewódzki oraz posiadasz w jego
      wyniku legitymację pilocką ?

• Gość: Habi Re: Zostać rezydentem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.04, 13:42
        Zamierzam zrobić kurs, jak najszybciej. Nie myślę o byciu rezydentem od jutra,
        bo wiem, że muszę mieć licencję, ale generalnie chciałabym zmienić pracę i
        robić właśnie to.
      • Gość: Habi Re: Zostać rezydentem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.04, 15:59
        Chciałabym też dowiedzieć się czy może wiesz gdzie najlepiej zrobić taki kurs,
        szukałam dzisiaj w internecie adresów, ale pewnie - jak w każdym innym
        przypadku - można się naciąć na oszustów. Słyszałam, że kurs trwa ok. 1,5
        miesiąca, czytałam program jednego z ośrodków, ale we Wrocławiu, a mnie
        interesuje w Warszawie. Proszę o radę i wskazówki - będę ogromnie wdzięczna.
        • beduinka Re: Zostać rezydentem 01.05.04, 17:29
          ja ukończyłam ten kurs w szkole turystyki triada i byłam zadowolona z poziomu
          zajęć
        • corrina_f1 Re: Zostać rezydentem 02.05.04, 10:58
          Gość portalu: Habi napisał(a):

> Chciałabym też dowiedzieć się czy może wiesz gdzie najlepiej zrobić taki
          kurs,
          > szukałam dzisiaj w internecie adresów, ale pewnie - jak w każdym innym
          > przypadku - można się naciąć na oszustów. Słyszałam, że kurs trwa ok. 1,5
          > miesiąca, czytałam program jednego z ośrodków, ale we Wrocławiu, a mnie
          > interesuje w Warszawie. Proszę o radę i wskazówki - będę ogromnie wdzięczna.

Bardzo polecam biuro Guide Service (NOwy Świat przy Wareckiej) w którym robiłam
          kurs. Oni właśnie w tym się głównie specjalizują. Kurs trwa ok. 6 tygodni (o
          ile pamietam bo robiłam z 5 lat temu) i kończy się egzaminem w Urzędzie
          Wojewódzkim (dodatkowo płatny) na Placu Bankowym. Egzamin składa się z 2
          części - pisemnej (test) i ustnej. Z tą drugą bywa ciężko ale mi się udało za
          pierwszym razem. Chętnych niestety jest zawsze bardzo dużo, więc konkurencja
          nei śpi, ale odsiewają tez sporo osób na egzaminie.
          Jeśli masz jeszcze jakies pytania, chętnie odpowiem.
          Byle do 8 maja, bo wtedy będę już w Egipcie !! :))

PS Z innych biur wiem że kursy robi też Triada, TT Ricardo na Jerozolimskich.

Pzdr
          Kasia
          • beduinka Re: Zostać rezydentem 02.05.04, 11:29
            corrina_f1 napisała:

> Egzamin składa się z 2
            > części - pisemnej (test) i ustnej.

oj nie Kasieńko - już z trzech: pisemnej, ustnej i praktycznej
            • corrina_f1 Re: Zostać rezydentem 02.05.04, 11:33
              No, masz rację, zapomniałam o praktycznej :)
              Tyle że moja praktyczna miała miejsce w ramach wyjazdu z biurem w kórym robiłam
              kurs. Bylismy w Pradze :)

pzdr
              Kasia
              • beduinka Re: Zostać rezydentem 02.05.04, 13:43
                corrina_f1 napisała:

> No, masz rację, zapomniałam o praktycznej :)
                > Tyle że moja praktyczna miała miejsce w ramach wyjazdu z biurem w kórym
                robiłam
                >
                > kurs. Bylismy w Pradze :)
                >
                wyjazd to inną drogę... ale obecnie egzamin wojewódzki składa się także z
                części praktycznej - najczęściej odbywa się ona w jakimś hotelu (w moim
                przypadku było to w hotelu Gromada) lub na lotnisku itp.
          • Gość: Habi Re: Zostać rezydentem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.04, 11:35
            Bardzo dziękuję za odpowiedź. Chciałabym jeszcze się dowiedzieć czy pracujesz
            obecnie jako pilot (lub rezydent) - jakie mniej więcej pieniądze są z tego typu
            pracy i czy aby być rezydentem trzeba zdać jakiś dodatkowy egzamin lub przejść
            jakiś dodatkowy kurs?
            W ofertach pracy znalazłam informację, że poszukiwani są rezydenci i
            animatorzy. Czy dobrze myślę, że animatorzy to ci, którzy na plażach prowadzą
            zajęcia aerobiku, tańca, jogi, itp?
            Życzę miłego pobytu w Egipcie, ja lecę za 2 tygodnie. Habi
            • corrina_f1 Re: Zostać rezydentem 02.05.04, 11:56
              Niestety pracuję w zupełnie innej branży :( Tak to już jest w tym kraju, że
              mało kto robi zawodowo to, co naprawdę kocha.. Smutne, ale prawdziwe.
              Na szczęście jeszcze wciąż się nie poddałam i mam nadzieję, że może w tym roku
              się w końcu uda... Tylko niech mnie nikt nie zniechęca, jak ciężka i
              beznadziejna jest praca pilota/rezydenta. Przez 5 lat dostatecznie dobrze
              zapoznałam się z tematem :)
              W każdym razie po powrocie z Egiptu ostro ruszam z kopyta ;) Równiez Tobie
              życzę powodzenia :)

pzdr
              Kasia
            • beduinka Re: Zostać rezydentem 02.05.04, 13:46
              Gość portalu: Habi napisał(a):

> Bardzo dziękuję za odpowiedź. Chciałabym jeszcze się dowiedzieć czy pracujesz
              > obecnie jako pilot (lub rezydent) - jakie mniej więcej pieniądze są z tego
              typu
              >
              > pracy

napisz do mnie maila

i czy aby być rezydentem trzeba zdać jakiś dodatkowy egzamin lub przejść
              > jakiś dodatkowy kurs?

biura przeprowadzają niekiedy wewnętrzne kursy - ale oficjalnie nie ma czegoś
              takiego jak uprawnienia na rezydenta

> W ofertach pracy znalazłam informację, że poszukiwani są rezydenci i
              > animatorzy. Czy dobrze myślę, że animatorzy to ci, którzy na plażach prowadzą
              > zajęcia aerobiku, tańca, jogi, itp?

tak.... animatorzy to ci, co dbaja o rozrywkę gości - nie tylko sportową, ale
              takze np. wieczorną
              • habi76 Re: Zostać rezydentem 02.05.04, 17:50
                Beduinko, podaj mi maila, nie znam adresu.
                • beduinka Re: Zostać rezydentem 02.05.04, 18:15
                  przecież widzisz maila każdej zalogowanej osoby - beduinka@gazeta.pl
              • habi76 Re: Zostać rezydentem 02.05.04, 17:51
                Zmienił mi się automatycznie nick po założeniu konta mailowego, więc to cały
                czas jestem ja, Habi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka