Dodaj do ulubionych

Marsa Alam - co polecacie?

22.06.11, 00:59
Marsa Alam - jaki hotel jest wart polecenia? Taki, żeby podobał się dzieciakom w wieku od 8 do 15 lat, był w pierwszej linii brzegowej, można było nurkować, i żeby jedzenie było dobre... I przynajmniej 5 gwiazdek.
Mąż wymyślił, żeby Triton - ale wydaje mi się za blisko lotniska - nie latają co chwila samoloty nad głową?
Obserwuj wątek
    • wtopek Re: Marsa Alam - co polecacie? 22.06.11, 07:38
      Gdybyś zadała sobie minimum wysiłku starając zapoznać się na elementarnym poziomie z miejscem, gdzie planujesz jechać, dowiedziałabyś się, że w okolicach Marsa nie ma czegoś tekiego jak "pierwsza linia brzegowa".

Jest to totalne zadooopie, gdzie na odcinku kilkudziesięciu km znajduje się ok. ok. 20-30 hoteli połozonych wdłuż nadmorskiej drogi. Wszystkie połozone są przy morzu.

Jeśli chodzi o wyjazd z dzieśmi, warto oba hotel miał piaszyczystą plażę z piaszczystym zejściem do morza, większośc hoteli a Marsa przy brzegu ma rafę, a aby ponurkować trzeba dostać się na jej skraj pomostem.

Solymar Abu Dabbab i Brayka Bay leąż w zatokach więc mają i rafę i plażę z piaszczystym dnem. W zatoce Abu dabbab sa też żółwie, a czasami mozna spotkać diugonia.

Przynajmniej 5*? A są w Marsa 6, 7 itd*?
      • dorotakatarzyna Re: Marsa Alam - co polecacie? 22.06.11, 19:09
        Dzięki.
        Przynajmniej 5 znaczyło, że nie 3 ani 4. To chyba logiczne.
        Dla dzieci to znaczy żeby miało fajne baseny, najlepiej ze zjeżdżalniami. I jakieś animacje dla dzieci.
        Wcale nie chciałabym do tego Marsa, wolałabym do Hurghady, ale mój małżonek sobie to Marsa wybrał, bo marzy mu się nurkowanie. Ja nie nurkuję, więc sceptycznie do tego podchodzę :( i nie chce mi się wysilać... W zeszłym roku byliśmy w Sharmie i było super...
        • tacomabelle Re: Marsa Alam - co polecacie? 22.06.11, 20:51
          Przynajmniej 5* oznacza 5 albo więcej.

Masz kłopoty z logiką, wtopek napisal prawidłowo.
          • dorotakatarzyna Re: Marsa Alam - co polecacie? 22.06.11, 21:27
            Co napisał prawidłowo? Że hotel może mieć 6 albo 7 gwiazdek? Może mieć 4, 4 i pół, pięć, pięć i pół... Ja chcę, żeby miał pięć albo pięć i pół, więc nie rozumiem o co wam chodzi. Jeszcze nie przejrzałam wszystkich hoteli, więc skąd mam wiedzieć, czy wszystkie są pięciogwiazdkowe? Baaardzo pomocni ludzie tu zaglądają :(
            • kasia_p45 Re: Marsa Alam - co polecacie? 11.07.11, 20:39
              Poprostu czytaj ze zrozumieniem a nie wkurzasz sie od razu :))

Łatwo tez fajny hotel poszukać na holidaycheck lub w dobrych biurach.. (maja swoje stronki)
              przynajmniej ja tak robie i z gotowa oferta/ofertami ide do biura..
              Po drodze oczywiscie przeglądam fora i czasem pytam o opinie..
              Tyle i az tyle :))
    • delik-went Re: Marsa Alam - co polecacie? 22.06.11, 20:23
      Trochę inaczej nazwał bym rejon Marsa el Alam niż "totalne zadooopie". To raczej dość dziewiczy rejon jeszcze najmniej zadeptany przez turystów w Egipcie.
      My osobiście jedziemy do Iberotel Lamaya Resort. Standard 5* . Plażę i rafę wybraliśmy dla nas z żoną. Dla naszych dzieci aquapark w bezpośrednim sąsiedztwie hotelu (bezpłatny dla gości Lamaya).
      Mama nadzieję że będzie warto. Standard Iberotela chyba mówi sam za siebie.
      Braliśmy również pod uwagę Brayka Bay, ale z relacji znajomych którzy tam byli stwierdziłem że oprócz wspaniałej rafy dla nas dla dzieciaków totalna nuda. Najlepszą atrakcją dla ich syna był bar wodny nad basenem. Chociaż Brayka ma bardzo dobre opinie o hotelu.
    • miriam_73 Re: Marsa Alam - co polecacie? 25.06.11, 20:31
      Brayka. Tylko Brayka :)

W Solymarze jeśli chodzi o zatokę jest totalny disaster... :( Zimą była powódź z gradobiciem, łączka dopiero odbija, jest nadal pełno szlamu, także na koralach.
      • delik-went Re: Marsa Alam - co polecacie? 25.06.11, 23:28
        miriam_73 napisała:

> W Solymarze jeśli chodzi o zatokę jest totalny disaster

W którym Solymar?
        • miriam_73 Re: Marsa Alam - co polecacie? 26.06.11, 18:29
          Solymar Abu Dabbab.
          • kolpik124 Re: Marsa Alam - co polecacie? 26.06.11, 19:36
            Niestety, w Solymarze wszystko w porządku. Żółwie są, dugong jest. A przynajmniej było tak w kwietniu.

Tym razem radio Erewań nie zadziałało.
            • miriam_73 Re: Marsa Alam - co polecacie? 26.06.11, 20:06
              Niuniu, wczoraj wróciłam z Marsa. W Abu Dabbabie nurkowałam w ostatni wtorek. Mam porównanie choćby z czerwcem ub. roku, gdy sobie całą zatokę dokładnie opływałam z Orcą, która się z Zatoki wyniosła.
              Owszem, dugoń bywa. W innych zatokach także. Żółwie też, acz mniej. Łąka na środku zatoki dopiero zaczyna odbijać, starsze osobniki żerują albo dalej w kierunku morza, albo bliżej ścian rafy, jest trochę młodych niedużych żółwi. Ale potrzeba jeszcze min. roku żeby (o ile nie będzie znowu jakiegoś kataklizmu) wszystko wróciło do stanu sprzed burzy. Cały czas zalega mulisty osad, bardzo łatwo się wzbudza przy pływaniu, ma zupełnie inną konsystencję, niż piasek, który był w zatoce. Część korali po obu stronach zatoki jest nadal "opylona" i zszarzała. Niestety.
              Więc nie wyjeżdżaj z radiem Erewan.
              • kolpik124 Re: Marsa Alam - co polecacie? 26.06.11, 20:34
                Woda kryształ, koreae przepiękne, żółwie w dużej licznie, trawa gęsta.

Za dużo piłaś laleczko. Zamuliło cię.
                • miriam_73 Re: Marsa Alam - co polecacie? 26.06.11, 20:43
                  Nie piję w ogóle. Woda daleka od kryształu, żółwi zdecydowanie mniej niż w ub. roku, trawy również niewiele. Ile razy byłeś w Abu Dabbabie przed kwietniem tego roku???
    • ewela9908 Re: Marsa Alam - co polecacie? 25.06.11, 22:39
      Byłam w zeszłym roku w Sentido oriental dreams i w tym roku tam wracam.Syn ma 10 lat i nie narzekał na nudę,animatorzy naprawdę starali sie jakos fajnie czas zorganizowac.Dostęp do bilarda przy basenie non stop, mini gof ,lotki zabawy na plaży przejażdzka na wielblądzie po plaży , oraz różne inne atrakcje. Fajne zejscie do morza długo płytko a potem delikatnie coraz głębiej.My tam wracamy w sierpniu i juz doczekać się nie mogę.Jeszcze jedno bardzo dobra kuchnia nikt z nas i z naszych znajomych nie był chory.Naprawdę polecam.
      • kier74 Re: Marsa Alam - co polecacie? 25.06.11, 22:44
        Witam, w ubiegłym roku byłem w Solymar Abu Dabbab, jedzenie ok. pokój ok. plaża piaszczysta i rafa cudna wejście do morza, z basenu nie korzystałem, ogólnie polecam, pozdrawiam, A.
      • dorotakatarzyna Re: Marsa Alam - Sentido 26.06.11, 01:51
        Czy to to samo, co Sunrise Sentido Dream?
        Okazało się, że w wybranym przez nas terminie (5 sierpnia) i miejscu wylotu dostępny jest właśnie Sentido, oraz Triton i Fantazia. Sentido wygląda najlepiej, ale i najdrożej. Mam nadzieję, że warto :)
        • molaxxx Re: Marsa Alam - Sentido 26.06.11, 08:41
          My byliśmy w Iberotel Samaya. Było super. Mogę polecić. Lamaya, Samaya, Coraya tworzą zespół trzech hoteli Iberotela położonych nad zatoką Coraya Bay. Oprócz nich jest jeszcze Hotel Sol y Mar Solaya Resort i Aqua Park.

Powinnaś wziąć jeszcze pod uwagę Lamaye. Był to hotel w naszym bezpośrednim sąsiedztwie. Z zewnątrz wyglądał super. Według "tubylców" Lamaya jest najlepszym hotelem w Marsa. Przez moment nawet żałowaliśmy że tam nie mieszkamy. Ale poco psuć sobie wczasy żalami.

Nic mi nie wiadomo o żadnym gradobiciu w zimie o którym pisze miriam_73. Rafa jest w zatoce tak że jest osłonięta od wszelkiego rodzaju gwałtownych zmian pogodowych i falowania morza.

AquaPark o którym pisze Deli-kwent był bezpłatny dla gości Lamaya. Mega rozrywka dla dzieciaków.
          • w2097 Re: Marsa Alam - Sentido 26.06.11, 08:52
            Miriam chodziło raczej o zatokę Abu Dabbab, nad którą też leży Solymar.
        • ewela9908 Re: Marsa Alam - Sentido 26.06.11, 09:13
          Dokladnie to ten sam hotel. My poprosilismy o pokoj blisko basenu i z widokiem na morze i przy małej wkładce w paszport dostalismy świetny pokój.Napewno znajdą sie jakies minusy ale ja na wakacjach jestem aby wypocząc a nie żeby wymyslać ze łazienka jest zuzyta.Cenowo nie jest on najtańszy ale tez nie najdroższy.Bylismy w Egipcie 9razy a to jest pierwszy hotel do którego wracamy.
          • darrek4.pl Re: Marsa Alam - Sentido 02.07.11, 14:22
            ewela9908 napisała:

> Dokladnie to ten sam hotel. My poprosilismy o pokoj blisko basenu i z widokiem
            > na morze i przy małej wkładce w paszport dostalismy świetny pokój.Napewno zna
            > jdą sie jakies minusy ale ja na wakacjach jestem aby wypocząc a nie żeby
            > wymyslać ze łazienka jest zuzyta.Cenowo nie jest on najtańszy ale tez nie
            > najdroższy.Bylismy w Egipcie 9razy a to jest pierwszy hotel do którego wr
            > acamy.

Dzisiaj wróciłem z Fantazji Resort i też chętnie bym tam wrócił.
            • dorotakatarzyna Re: Marsa Alam - Fantazia 02.07.11, 23:43
              Fantazja jest dużo tańsza. Możesz napisac coś więcej na temat tego hotelu?
              • darrek4.pl Re: Marsa Alam - Fantazia 03.07.11, 20:50
                dorotakatarzyna napisała:

> Fantazja jest dużo tańsza. Możesz napisac coś więcej na temat tego hotelu?

Hotel całkiem w porządku - czysty,nieduży ,dobre wyżywienie - zwłaszcza pizza pieczona live w barze Gazebo. W hotelu "rządzą" Włosi (ok. 60-70%) i ich "animacje"...reszta to nasi , Niemcy i Czesi. Jak chcesz coś konkretniej to odpowiem.
                Bardzo ładna rafa przyhotelowa z pomostu - przy odrobinie cierpliwości można było obejrzeć
                rybki wszelakie jak i zółwie i orlenie - link do kilku fotek ze snurków w Fantazji poniżej. Pozd.

www.panoramio.com/user/3249743
              • itsmeilona Re: Marsa Alam - Fantazia 11.07.11, 20:25
                Również polecam Fantazię. Spędziłam tam cudowne wakacje. Rafa przepiękna, jedzenie dobre. Ostatnio byliśmy w Triton Sea Beach. Też fajnie, ale jednak słabiej niż w Fantazji. Podobno w lipcu otworzyli w Tritonie nowy aquapark. Polecam oba hotele. Jak bym miała wybierać to wybrałabym Fantazię, ale mój chłopak woli Triton :) We wrześniu planujemy znów jechać i też zastanawiam się jaki hotel wybrać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka