Dodaj do ulubionych

Pytanie o laptop???

14.07.11, 19:30
Witam!Mam pytanie do osób,które zabierały z sobą laptopa do Egiptu....w sobotę wylatuje do Hurghady z Katowic i chciałabym wiedzieć czy moge zabrać laptopa czy nie będe mieć problemów na granicy,czy muszę składać jakąs deklarację celną???Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • irhana Re: Pytanie o laptop??? 14.07.11, 19:52
      Możesz spokojnie zabrać laptopa, jedyne utrudnienie jest na bramkach bezpieczeństwa na lotnisku w Katowicach, bo trzeba go wyjąc z torby i włozyć luzem do pojemnika. Nie musisz składac deklaracji celnej, poprostu go zabierasz do bagażu podręcznego i tyle. W czasie powrotu historia taka sama, czyli wyciagasz go na bramkach na lotnisku w Hurgadzie z torby i po sprawie.

Miłego urlopu :))
      • aqua_frigida Re: Pytanie o laptop??? 14.07.11, 20:07
        przeczytaj i sama zadecyduj.
        podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/528545,zabierasz_na_wakacje_aparat_uwazaj_po_powrocie_mozesz_zaplacic_za_niego_clo.html
        pozdrawiam
        :)
        • sobol74 Re: Pytanie o laptop??? 14.07.11, 20:21
          dwa razy zabierałem lapcia na wypad do egiptowa - za każdym razem nie było problemów przy odprawach.
          Nawet wracając - w Hrg nie kazano mi go wyciagać z plecaka - odwrotnie do tego co było w Gdańsku.

Pozdrawiam
    • miriam_73 Re: Pytanie o laptop??? 14.07.11, 23:43
      Od lat jeżdżę z lapem lub netbookiem. Poza standardową kontrolą bezpieczeństwa (na Okęciu zawsze każą wyłożyć do odrębnego pojemnika, raz mi się zdarzyło że kazali odpalić). A "rewelacja" Prawnej jest "super", gdyby nie to, że w przypadku lapa stosunkowo łatwo jest wykazać, że nie jest to sprzęt nabyty i przywożony z kraju trzeciego. Gdyby stosować się do tej rewelacji to służby graniczne nic by nie robiły tylko trzepały. W mojej firmie dużo się lata, także do 'krajów trzecich" i naprawdę w życiu nie widziałam, żeby ktokolwiek bawił się w kwitologię tego typu. Aha, parę razy miałam do czynienia z wyrywkowymi, standardowymi kontrolami na powrocie. Nigdy, nikt nie pytał mnie o sprzęt komputerowy, czy fotograficzny (a mój zestaw mocno przekracza kwotę dozwoloną), widoczny na wierzchu.
      • cairo7 Re: Pytanie o laptop??? 14.07.11, 23:53
        Takoż samo i myslę,że aqua...bardzo sodowa:)Po co straszyć ludzi jakimiś przepisami jak cały świat lata z laptopami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka