Dodaj do ulubionych

Marsa Matruh

26.07.11, 15:20
Właśnie .. tak jak w temacie, był ktoś w tej okolicy?
Przez przypadek przeczytałam artykuł o tej części Egiptu, zaczęłam szukać po necie, ale z tego co znalazłam, a raczej nie udalo mi się, wiem, że nasze bp nie organizują wypoczynku czy objazdów w tym kierunku .. a szkoda, zdjęcia, na które natrafiłam są fantastyczne ....
Pozdrawiam :-)
Obserwuj wątek
    • dana_n Re: Marsa Matruh 26.07.11, 15:33
      Organizują...ale jest tylko jedna taka wycieczka. Organizuje ją Itaka, wycieczka nazywa się "Lila, Królowa Pustyni",trasa wycieczki, to: HURGHADA - KAIR - ALEKSANDRIA - MARSA MATRUH - OAZA SIWA - OAZA BAHARIYA - BAWITI - BIAŁA PUSTYNIA - CZARNA PUSTYNIA - KAIR - HURGHADA. Niestety z Itaki ta wycieczka jest droga, więc jestem na etapie samodzielnej organizacji wycieczki w tym kierunku... :-)
      • becik75 Re: Marsa Matruh 26.07.11, 20:37
        o kurde ... no tak, pamiętam ten program ... niestety poza moim zasiegiem czasowo -urlopowym (praca w szkole) ... i fakt, tanio nie jest, to tylko 9 dni za 3000.... moze kiedyś ..
        A można zapytać ile mniej wiecej zapłacisz za samodzielną organizację tego wypadu? (może być na priva)
        Super, zazdroszczę :-)
        Pozdrawiam!
        • irhana Re: Marsa Matruh 26.07.11, 21:18
          Niestety tylko przejeżdżałam w drodze z Oazy Siwa do Aleksandrii. W okolicach Marsa Matruh rozciąga się pustynia kamienista. Wybrzeże Morza Śródziemnego w tej okolicy jest bardzo ładne i usiane wieloma hotelami, w których zazwyczaj wypoczywają Egipcjanie. Z tego co wiem do Marsa Matruh można się dostać tylko autobusem z Aleksandrii, nie wiem ile kosztuje ale znając ceny egipskiej komunikacji zbiorowej to na pewno mało. Do Aleksandrii najprościej dostać się z Kairu pociągiem (też niewiele to kosztuje). Nie wiem ile kosztują hotele w Marsa Matruh i jak działają poza sezonem (raczej większość ośrodków jest zamknięta), bo Egipcjanie tłumnie tam bywają w sezonie letnim. Ja w tych okolicach byłam w listopadzie i nie widziałam zbyt dużego ruchu. W drodze z Aleksandrii do Marsa Matruh warto wygospodarować sobie czas na zatrzymanie się w El Alamein, miejscu jednej z największych bitew II Wojny Światowej, znajduje się tam świetne muzeum i ogromny cmentarz, na którym pochowano również kilku naszych żołnierzy, niestety nie miałam tyle czasu żeby odszukać ich groby. Tak czy inaczej będąc w tym rejonie warto tam być, bo to też część naszej historii.
          No i oczywiście będąć w Marsa Matruh to koniecznie trzeba pojechać do Oazy Siwa (dla mnie miejsce magiczne, inne od wszystkiego co widziałam w Egipcie).

Powodzenia w planowaniu :))
          • becik75 Re: Marsa Matruh 27.07.11, 09:26
            Dzięki Irhana za informacje, oj ... ale narobiłaś smaka :-)
            Też czytałam, że jest to miejsce wypoczynku głównie bogatych Egipcjan i Libijczyków, ale inni turyści też się zdarzają. Widziałaś basen - łaźnię Kleopatry?
            Pozdrawiam serdecznie!
            • miriam_73 Re: Marsa Matruh 27.07.11, 10:20
              hotele w MM:
              www.tripadvisor.com/Hotels-g424910-Mersa_Matruh-Hotels.html
              • becik75 Re: Marsa Matruh 02.08.11, 17:51
                miriam_73 napisała:

> hotele w MM:
                > www.tripadvisor.com/Hotels-g424910-Mersa_Matruh-Hotels.html

Znalazłam wątek, dzięki :-)
                • yallamark Re: Marsa Matruh 03.08.11, 00:44
                  Hotele w Matruh- centrum, klima, łazienka 2 osoby - ok 60-80 le- dalej od centrum, można taniej , bez łazienki, jeszcze taniej. Nie słuchaj teoretyków, oni latami :wyjeżdżają" ;)- po prostu jedź-kilka miesiecy na zbieranie infa, cen, , czytanie relacji- 1 raz jak się boisz /nie masz odwagi- jedź na wczasy i bądź samodzielna ;) - i jedź. Jeśli jesteś zaradna, w miare inteligentna, jak coś sie dzieje- działasz !!!!!!!!!!!!!!! - nie "buczysz" - bo nie ma hotelu !- ale szukasz innego ;)- będzie oki. jeśli zamiast szukać rozwiązania, płaczesz nad - "bo coś nieprzewidzianego się stało"- jedź na wczasy, zaoszczędzisz kłopotu, stresu sobie i i innym. Hrg-Kair- bilet ok 60 Le, hotele z łazienką 2 osoby - w 2 taniej, ale nie masz tej swobody/kontaktu z tubylcami, hotele -piszę zawsze w miarę z dobrą lokalizacją, z łazienką i 2 osoby- 1 osoba i łazienka na korytarzu= ok 1/2 taniej . hotel kair - ok 40- 100 le, jezyk arabski wskazany- niższa cena . Matruh- ok 60 - 80, bilet kair -matruh - ok 30 le- nie pamietam dokładnie, siwa jakies 20-30 le tez nie pamietam, ale cos koło tego, Youself hotel - 8 le 5 lat temu za 2 osoby z łazienką ;) teraz ok 20-40 czyli jak wszedzie .Reszta oaz ? ja pojade lokalnym, Ty tez mozesz , koszt kilkadziesiat/kilkanaście le, jak z wycieczką , pewnie koło 100$ za dzień. Całośc bez arabskiego na 21 dni - tak "na spokojnie" szacuję na jakies -4 tys. z biletem za jakieś 1500 zł, z arabskim i znajomością realiów - jakies 3 tys na 4 tygodnie.
                  • yallamark Re: Marsa Matruh 03.08.11, 01:12
                    I nie czytaj tych linków z pierdołami znalezionych w necie- to każdy potrafi . Wcześniejsza rezerwacja= cena kosmos- pośrednicy muszą zarobić. Z ciekawości- wysłałem zapytanie do hotelu w którym bywam/mieszkam w Kairze. Na ich mail, cena zamiast 60 le za pokój z łazienką- duzy , dwuosobowy, -ale dukam po "ichniemu"- ja chcieć kupić- ale zawsze ;) ( można i za ok 40 le - na suku - ale arabski, znajomi- to pomijam, zakładam, że jedzie laik po 1 wczasach). Swoją drogą paranoja ;) - przy ok 20 wyjazdach- Ci po pierwszych wczasach "wiedzieli" najwiecej ;))))))))))- ot, takie mimowolne spostrzeżenia,usłyszane w samolocie ;))))))))))))))) . Wracając do tematu- mail- odpowiedź- nie pamietają kto jest kto nieraz - spora rotacja obsługi- = ok 2 x tyle, przez stronki które podaje Ci koleżanka ( pojechałaś w końcu sama do tej Aleksandrii ? czy znowu było "za gorąco/nie chciało Ci się " ;)))))))))))) LOL, na których ceny- zwalają z nóg. Więc - jak masz jaja - jedź- będzie taniej. Zanim pojedziesz- poświęc czas na = czytanie relacji, ceny, odrobinę jezyka, itp itd Nie masz- nie kombinuj- jedź na wczasy iu kup wycieczki- będzie pewnie i tak taniej, bo nie dojdą koszty - telefonów do ambasad i wycieczek, których nie organizują biura- fakultetów czy innych- każde przepłacone min 2-3 razy. Ale zalezy co lubisz - nie zamierzam znowu wkurzać Deo- sam emu mi się marzy wyjazd gdzie mam all gdzieś- ale wytrzymałem tak kiedyś tylko 2 dni- i zaczeło mnie "nosić" - nie pasowały mi godziny itp itd- bo mam swój tryb, jazdy w nocy- bo pojechałem o 12, ale w dzień - dojechałem, przespałem się i przez tydzień zwiedzałem, mieszkałem, jadłem, , kiedy chciałem i gdzie chciałem , za kwotę porównywalną 2 dniowego fakultetu. Zależy co kto lubi ........... więc bez obrazy . Miłego wypoczynku
    • yallamark Re: Marsa Matruh 03.08.11, 02:00
      Aaaaaaaaaaaaaaa, i zapomniałem. 1 najważniejsza zasada- nie słuchaj bredni/znalezionych w ncie "mądrości" od tych, którzy byli na wczasach, a sami NIGDY nie pojechali samodzielnie. Bzdrurne linki z rezerwcjami, inne głupoty- znaleźć może każdy i znajdzie - bez problemu. Tyle, że autopsja- suzkanie w niecie i bzdury pisane przez wczasowiczów, którzy nie mają pojęcia o realiach Egiptu poza kurortami- to inne światy. Jedziesz sama- znajdziesz info, bo jesteś zaradna , i nie tutaj. Jedziesz na wczasy- jak najbardziej tutaj. Plecaki zazwyczaj nie mają pojęcia o kurortach, hotelach , itp itd- tutaj na ten temat doradzą Ci najlepiej. Jedziesz sama- omijaj "mądrości" wczasowiczów na temat wyjazdu samodzielnie- nie mają o tym pojęcia, ale tui każdy wie wszystko najlepiej ;) . Jak już pojedziesz - przyznasz mi rację. Egipt wczasy/Egipt z plecakiem/realny/rzeczywisty= całkowicie inne światy, o których wczasowicz nie ma pojęcia, bo skąd może niby mieć.Bez obrazy dla nikogo, ale sorry, znalezione linki z netu z kosmiczny i cenami dla frajerów- to zadna pomoc

• dana_n Re: Marsa Matruh 03.08.11, 02:37
        yallamark, nie często się tu pojawiasz, ale weszły mi w oczy wielokrotnie Twoje wcześniejsze posty. Myślę, że miałabym do Ciebie parę pytań, być może wiesz dużo o tym rejonie Egiptu, który mnie teraz interesuje. Chętnie wysłuchałabym Twoich rad. Jeżeli masz ochotę ich udzielić, daj znać na priv. :-)
        • becik75 Re: Marsa Matruh 03.08.11, 09:01
          Przeczytałam wszystko z otwartą buzią, dosłownie ... pięknie piszesz o Egipcie, tak realnie ...
          Póki co, zostawiam to marzenie na czas przyszły ... bo zaniedługo mi się życie zmieni o 180 st ;-), mam nadzieję, ze jeszcze Tabę i Jerozolimę "objadę" ;-)
          Jeśli będzie można, też chętnie chciałabym skorzystać z pomocy w planowaniu, serdecznie pozdrawiam i dziękuję za tak wiele cennych informacji ...

Beata

• irhana Re: Marsa Matruh 03.08.11, 10:25
        No to poczułam się przywołana do porządku, już nie będę pisała mądrości "kurortowego teoretycznego nieplecakowca".

A co do rezerwacji hoteli, czasem fajnie wiedzieć, że nie trzeba uganiać się po mieście i szukać czegoś przyzwoitego, bo ma się to zarezerwowane. A i mówię z własnego doświadczenia po tym jak delikatnie przeziębiona z goraczką, po przejechaniu 800 km z Siwy do Aleksandrii uganiałam się z plecakiem za hotelem, który nadawałby się do spędzenia kilku dni i nie kosztował fortuny. Więc takie wcześniejsze rezerwacje (mimo, że trochę droższe) , wcale nie są takim złym pomysłem, a przynajmniej nie zawsze. No ale co ja tam wiem, w sumie nic, więc już się nie mądrzę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka