Dodaj do ulubionych

Obyczaje Egipcjan

28.09.11, 23:48
Czy w Egipcie są jakieś zwyczaje znacząco różniące się od europejskich? Zachowania/gesty/sposób ubioru/słowa itp. którymi można sobie narobić "obciachu" lub obrazić Egipcjan? Mam na myśli sytuacje typu oficjalne spotkanie a nie targowanie się na bazarze ;)
Obserwuj wątek
    • egiptosek Re: Obyczaje Egipcjan 29.09.11, 10:05

• irhana Re: Obyczaje Egipcjan 29.09.11, 20:01
      A o jakie oficjalne spotkania masz na mysli? Biznesowe czy prywatne? Może trochę rozwiń pytanie, to ktoś coś doda do wypowiedzi Egiptoska.
      • uhf_online Re: Obyczaje Egipcjan 03.10.11, 10:25
        To jest spotkanie biznesowe, którego gospodarzami są Egipcjanie.
        • doral2 Re: Obyczaje Egipcjan 03.10.11, 11:07
          uważaj na lewą rękę, w ich tradycji jest to ręka nieczysta.
          lewą ręką nie spożywa się żadnych pokarmów.
          • organista_pl Re: Obyczaje Egipcjan 03.10.11, 14:06
            Lewą ręka podciera się tyłek tak jak Oasis Tors podciera sobie nami organizując nam kłopoty na wczasach
            • irhana Re: Obyczaje Egipcjan 03.10.11, 14:58
              Trzeba jeszcze pamiętać, że czas ma dla nich drugorzędne znaczenie, bardzo lubią na pierwszysm spotkaniu biznesowym nie poruszać spraw biznesu, a raczej lepiej się poznać, niech nie dziwią Cię pytania osobiste o rodzinę, zdrowie itp. , sam też powinieneś wyrazić zainteresowanie takimi sprawami u swojego rozmówcy. Egipt w biznesie przejął wiele zachowań europejsckich (szczególnie angielskich), ale to nadal kraj muzułmański i zawsze trzeba o tym pamiętać. W dobrym tonie mogą być też drobne prezenty, najlepiej związane z Polską (byle nie wódka, a przynajmniej nie na pierwszysm spotkaniu ;) )
              • wwmm Re: Obyczaje Egipcjan 05.10.11, 16:12
                Ciężko jest wyrwać egipską dupę.....
              • uhf_online Re: Obyczaje Egipcjan 23.10.11, 16:57
                Byłem, widziałem, sprawdziłem ;-) W oficjalnych sytuacjach oni są już maksymalnie europejscy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka