marylakos 01.10.11, 18:40 Mam pytanie czy ktoś był na takiej wycieczce ,jak Kair i Aleksandria i czy są Egipscy przewodnicy wasza opinia o ich pracy! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stasiakp Re: Faraonada z Itaki 05.10.11, 23:56 Z itaką na faraonadę wybieram się dopiero teraz w październiku ale byłem już na wielu objazdówkach z innymi bp więc niejakie pojęcie mam. Generalnie na Kair (a i pewnie aleksandrię też) będzie lokalny przewodnik mówiący po polsku (raz przewodnikiem była polka z mieszanego małżeństwa rodziców mieszkająca w kairze gdzie wyemigrowała w wieku lat nastu (pozdrawiam, jeśli czytuje forum)). Do tej pory bywało tak, że po dotarciu do kairu przechwytywał nas miejscowy przewodnik i oddawał po zakończeniu. Ale nie musi to być 100% regułą. Co do kompetencji, to myślę że można być w miarę spokojnym bo to w końcu przewodnik a nie rezydent. Owszem, mogą być bardziej lub mniej otwarci ale całość powinna być ok. Odpowiedz Link Zgłoś
marylakos Re: Faraonada z Itaki 06.10.11, 17:31 Dzięki,po powrocie czekam na Twoje relacje.Miłego wypoczynku! Odpowiedz Link Zgłoś
kajusieczka Re: Faraonada z Itaki 07.10.11, 21:53 Właśnie wróciłam z faraonady z Itaką. Jestem zadowolona mimo, że nie było idealnie. Cały czas była z nami polska przewodniczka. W luksorze i asuanie egipski przewodnik mówiący po angielsku, a w kairze i aleksandrii inny mówiący po polski. Tutaj przewodniczka już sobie odpuściła i nie chodziła z nami do wszystkich obiektów. Przewodnik był słaby, zwiedzaliśmy katakumby, nie powiedział w ogóle co to za groby, z jakiego okresu itd. Dopiero jak się zapytałam to coś powiedział, resztę przeczytałam w przewodniku. Polska przewodniczka też nie była jakaś idealna, ale wiem, że może być gorzej. Jeśli jedziecie 1szy raz to trzeba wiedzieć, że objazdówka jest bardzo męcząca. Z Warszawy dolecieliśmy o 1.30 w nocy, o 4 była pobudka, dużo w autokarze, bo jednak egipt to są odległości, jedna noc w pociągu w kuszetkach, potem nie ma gdzie się umyć. Sama organizacja była słaba. Przewodniczka nie zadbała o to żebyśmy mieli gdzie wymienić pieniądze, bardzo wygodne, bo robią sobie przelicznik, że 1 dolar to 5 funtów, gdzie w kantorze to jest prawie 6 funtów. Nie było gdzie zjeść śniadania czy kupić czegokolwiek do jedzenia. Musieliśmy się dopraszać, wszystko było kwitowane przewracaniem oczu, że kupienie czegoś do jedzenia to jakieś fanaberie. Plan jest bardzo napięty, wszędzie tylko szybciej i szybciej. Przewodnicy są w zmowie z miejscowymi sprzedającymi co się da. Nie poradzą żeby pójść do sklepu za rogiem tylko kupić 2 razy drożej od wszechobecnych nagabywaczy. Ale mimo wszystko uważam, że warto, dużo zobaczyliśmy, mnóstwo wrażeń, najlepsze nasze wakacje. Egipt jest super. Świetnie zachowane zabytki, murowana pogoda i ciepłe morze. Odpowiedz Link Zgłoś
marylakos Re: Faraonada z Itaki 07.10.11, 22:26 Tak wiem objazdówki są męczące ale więciej można zobaczyć.Mnie głównie interesuje Aleksandria i Kair muszę poszukać w innym biurze.A przewodnicy egipscy mają to do siebie że słabą mówią po polsku lub udają bo będąc na rejsie prosił bym go nauczyła mówić a póżniej się okazało że świetnie rozumie i mówi po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Faraonada z Itaki 01.05.14, 00:16 Sprawdź objazd z rejsem z Rainbow. Dośc porządnie zrobiony Kair, wyjazd do Alesandrii - myśmy pojechali w sumie w 8 osób, w Alex mieliśmy polską przewodniczkę, część grupy pojechała w tym samym dniu nad Kanał Sueski. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Faraonada z Itaki 01.05.14, 00:18 Ten: www.rainbowtours.pl/egipt-wzdluz-nilu/zakwaterowanie-egt#2014-05-08 Odpowiedz Link Zgłoś
stasiakp Re: Faraonada z Itaki 10.10.11, 23:25 a jak jest z kairem? bezposrednio pociagiem czy tez do hurghady i z niej do kairu? Odpowiedz Link Zgłoś
kajusieczka Re: Faraonada z Itaki 12.10.11, 16:58 Teraz program odbywa się w odwrotnej kolejności niż czytałam na stronach itaki, bo w poprzedniej kolejności Kair wypada w piątek a są demonstracje po modlitwach. Więc najpierw jest rejs z Assuanu do Luxoru, potem noc w pociągu do Kairu, z Kairu przejazd do Aleksandrii, tego samego dnia powrót do hotelu w Kairze, noc, i zwiedzanie Kairu. Potem autokarem do Hurgady. Odpowiedz Link Zgłoś
volvo74 Re: Faraonada z Itaki 30.04.14, 15:13 no i właśnie był ktos na tej odwrotnej wycieczce? bo zdaje sie że nie ma czasu na Abu Simbel i wioskę nubijską??????????? kajusieczka napisała: > Teraz program odbywa się w odwrotnej kolejności niż czytałam na stronach itaki, > bo w poprzedniej kolejności Kair wypada w piątek a są demonstracje po modlitwa > ch. > Więc najpierw jest rejs z Assuanu do Luxoru, potem noc w pociągu do Kairu, z Ka > iru przejazd do Aleksandrii, tego samego dnia powrót do hotelu w Kairze, noc, i > zwiedzanie Kairu. Potem autokarem do Hurgady. Odpowiedz Link Zgłoś