Dodaj do ulubionych

TUI-odwołana impreza

23.07.12, 22:13
Witam.

Bardzo dawno nie odzywałam się na forum. Do założenia nowego wątku sprowokowało mnie zachowanie BP TUI - ponoć jednego z lepszych. Dla mnie od dzisiaj najgorszego pod każdym względem. A szczególnie sposobu traktowania turystów.
Otóż na 2 tygodnie przed wylotem, po półrocznym oczekiwaniu i otrzymaniu już pełnej kwoty wpłaty, TUI raczyło poinformować, że wycieczka do Egiptu i Jordanii, nie odbędzie się. Jako przyczynę podano zbyt małą liczbę chętnych na ten wyjazd. Czy oni ludzi mają za idiotów? Z całej Polski nie nazbierało sie u nich 15 osób kiedy w innych biurach są ostatnie miejsca. Ja w to nie wierzę. Zamiast objazdu po Jordanii zaproponowano fakultet z Sharm. Kpina. Oczywiście żadnej propozycji rekompensaty. A ciekawe jak teraz kupić taki sam standard wyjazdu za taką kwotę jak w first minute
Czy częstą praktyką u nich jest odwoływanie zapłaconych imprez? Szczególnie w środku sezonu, również objazdówek?
Czy kogoś jeszcze dotknęła taka przykra sytuacja krótko przed wyjazdem?
Nie dziwię się, że maja takie straty finansowe. Zyczę im jeszcze większych i zupełnego zniknięcia z rynku turystycznego. Nikogo wtedy nie będą już mamić nierealizowanymi ofertami

Nigdy więcej z TUI.
Obserwuj wątek
    • imka.allegro Re: TUI-odwołana impreza 23.07.12, 22:58
      Nie wiem czy to częsta praktyka - nie każdy 'odwołany' ogłasza swoje żale na forum ;)

Ale mnie tak potraktowali z rejsem Hatszepsut w 2009. Miałam lecieć 6 grudnia, info o odwołaniu dostałam 20 listopada.
      forum.gazeta.pl/forum/w,622,103263734,,Rejs_z_TUI_znowu_odwolany.html?v=2
      Liczą chyba na to, że człowiek z załatwionym urlopem, opłaconym wyjazdem i biletami w ręku nie zrezygnuje. No, na mnie i jeszcze jednej osobie (wzmiankowanej w podlinkowanym wątku, której odwołali rejs w lipcu) się przeliczyli - nie wzięłyśmy tego co podtykali w zamian (oczywiście jakiś durny pobyt zamiast objazdu) i zrezygnowałyśmy z wyjazdu z TUI.
      • abirka Re: TUI-odwołana impreza 23.07.12, 23:34
        Nie uważam, że sa to żale. Jest to informacja mająca na celu przestrzec potencjalnych uczestników imrez TUI przed nierozważnym krokiem wykupienia wyjazdu w tym biurze. Bo czego jak czego, ale braku łącznie 15 chętnych na wyjazd w środku sezonu to sie chyba nikt nie spodziwewa. W normalnych biurach tego nie ma. Ja przez kilkanaście lat wyjazdów nie spotkałam się z takim kuriozum w sytuacji, kiedy nie ma żadnych kataklizmów czy rozruchów politycznych.
        • iova Re: TUI-odwołana impreza 24.07.12, 05:39
          każdemu może się zdarzyć, Rainbowtours też ma na chwilę obecną sporo wyjazdów niepotwierdzonych w szczycie sezonu - wyjazdy ze zwiedzaniem

pewnie większość osób woli wyjazd Egipt a nie Egipt+Jordania
      • janan2 Re: TUI-odwołana impreza 24.07.12, 06:12
        Dokładnie!Wszystkie chyba biura zaczynają mieszać,kiedy już wszystko opłacone,termin na rezygnację oraz zwrot mija. Bez długotrwałego procesu się nie obejdzie i żadnej pewności odzyskania nie ma,bo może zbankrutować w międzyczasie.Nie czas też na zmiany planów,a tego typu impreza zamiany Jordani na jakieś City Tour to kpina.Sytuacja jakby bez wyjścia i dodatkowo powala bezsilność na taki dyktat.Oni doskonale o tym wiedzą i jest to coraz częstsza praktyka.Takie kredytowanie BP przez klientów.Miałem podobną sytuację z jednym z upadłych,ale zdążyłem jeszcze przed,uzyskać odszkodowanie.W tej chwili jak taka epidemia upadłości,no to właściwie nie wiadomo co zrobić.Jedyne wyjście omijać BP szerokim łukiem i załatwiać indywidualnie lub korzystać z zagranicznych,gdzie inne przepisy i już po kilku miesiącach można odzyskać kasę,a nie czekać latami jak u nas.

To "zaniedbanie" jest celowe i systemowe.Jakie państwo takie prawa przyzwalające na przekręty.Słyszał ktoś ostatnio o interwencji władz w zapobieganiu przewałom w turystyce!?Każdy zostaje sam.Jest niby Ministerstwo Sportu i Turystyki,ale tylko jako kwiatek do kożucha.Nie słyszałem,aby zgodnie z nazwą ten urząd miał pieczę nad klientami przed wyłudzaczami.Ale cóż tam tylko idzie o pensyjki,stanowiska i nic nie robienie ministry tse-tse.I tak to się kręci.Trzeba indywidualnie,bo polskie BP,to każde niepewne.
    • kasia_p45 Re: TUI-odwołana impreza 24.07.12, 09:36
      Z tą Jordanią to może tak być. Ostatnio jak byłam w Sharmie (z TUI) tez nie było chetnych na fakultet do Jordanii a tak miałam ochote tam pojechac. Wygląda na to, że nie ma zainteresowania tym kierunkiem. Ani na wycieczki ani na fakultety..
      • onyks_malowany Re: TUI-odwołana impreza 24.07.12, 09:52
        ja byłam w grudniu 2012 w Aqabie, z Itaką - pobytowo. Wycieczki do Petry, na pustynię Wadi Ramm, Madaba i Morze Martwe zrealizowałam. Nie wiem czy jeszcze Itaka ma pobyty w Jordanii, bo faktycznie odwoływali na początku tego roku wczasy, z uwagi na małą ilość zainteresowanych. A ceny w lastach dawali za 4 gw. All incl po 1000-1200 zł/tydzień. Natomiast nie wyobrażam sobie pobytu w Jordanii lipiec - sierpień. Przecież tam nie ma jak oddychać. Nasza późna jesień, zima - ten okres jest najlepszy. Dlatego teraz może nie ma chętnych.
      • janan2 Re: TUI-odwołana impreza 24.07.12, 10:29
        Tylko wróciła i już sprowadziła mnie na ziemę.Myślałem,że ta trąba gdzieś Cię porwała.Ale zaszło pełne nieporozumienie w temacie.
        Nie opisywałem fakultetów.No bo to naturalne ,że jak nie ma chętnych,to do skutku taki nie dojdzie.Chodziło mi o wykupienie jeszcze w kraju odpowiedniej opcji typu objazd czy rejs,a na miejscu dowiadujesz się,że imprezka nie dojdzie do skutku ,bo jakieś tam niezależne przyczyny powodują zamianę na gorszą opcję.To częsta praktyka ostatnio.No i miałem taki przypadek kilka lat temu.W sumie na dobre wyszło,bo nauczyłem się korzystać z lokalnych,a przy okazji optymalizuję straty,wykupując tańszą wersję i licząc tam na siebie.Więc coś nie tak zrozumiałem i z tego taki poprzedni wpis.Faktem jest,że na BP trzeba teraz uważać.Każde zalicza praktycznie wpadki.Zaczyna się zazwyczaj niewinnie,zmiany lub brak miejsc w wykupionym hotelu,odwołane poważniejsze imprezy,a dalej to już upadłość.
        • kasia_p45 Re: TUI-odwołana impreza 24.07.12, 10:50
          A wiesz, ze przez moje miasto przeszła niedawno trąba powietrzna?
          Tu nie chodziło o fakultet tylko o to, że dwa tyg, przed wylotem odwołano impreze objazdowa i zaproponowano pobytówke..
          Ale tak to jest z niektórymi kierunkami, ze sa "mało atrakcyjne"? I później je odwołują z braku wystarczającej liczby chętnych...
          Dla mnie Jordania jest jak najbardziej atrakcyjna i chętnie bym się tam wybrała.. ale może nie na objazdówke tylko na bobyt.. Ale czy dochodza takie pobyty do skutku? Oto jest pytanie?
          • abirka Re: TUI-odwołana impreza 24.07.12, 11:03
            W Jordanii są zarowno pobytówki jak i objazdówki, niektóre łaczone z Izraelem, kiedyś jeszcze z Syrią. Kierunek wcale nie jest niepopularny. W innych biurach tych objazdówek nie odwołują i chętni są. W ubiegłym roku w sierpniu byłam na objeździe Jordania + Izrael. Autokar był pełny. Tylko takie łączenie to jednak nie jest fajne dla kogoś, kto chce sensownie zwiedzić kraj. I wcale nie jest tam tak gorąco, że nie da się zwiedzać. Nie straszcie ludzi. Przecież tam też ludzie normalnie żyją, jak w Egipcie, Maroku....
            Jak dla mnie to jet to ewidentna ściema biura żeby komuś zrobić miejsce - łobuzeria w biały dzień. Ale wierzę, że odpowiednio wysokie straty finansowe jakie mają kolejny rok wykasują ich z rynku skutecznie.
            • kasia_p45 Re: TUI-odwołana impreza 24.07.12, 11:09
              Ja nikogo nie strasze. Mało atrakcyjne napisałam w cudzysłowiu poniewaz bardziej jestem zdziwiona ta niby małą atrakcyjnoscia.. Może TUI tak ma? Może ze wzgledu na cene niektóre kierunki sa mało atrakcyjne.. znaczy za drogie?
              No nie wiem co jest powodem odwoływania ale na twoim miejscu tez bym sie wku...ła..
              • madzia112_112 Re: TUI-odwołana impreza 27.07.12, 00:12
                A miałam o TUI takie dobre zdanie...

Tak przy okazji to miło Ciebie czytać po 'po latach' , Abirko ;-)
                Ciepłe pozdrówka,
                madzia112
                • kkk Re: TUI-odwołana impreza 27.07.12, 09:21
                  nie straszcie... wybieram sie na objazdówke po Jordani +pobyt w Sharm na początku października z Rainbow, ale jeszcz enie wpłaciłam kasy... zastanawiam się nad hotelem.
                  A wy tu takie wpisy... skad informacja że Rainbow tez ma niepotwierdzone wyjazdy do Jordani??
                  • abirka Re: TUI-odwołana impreza 27.07.12, 10:35
                    Na Twoim miejscu, jeśli jeszcze nie wykupiłaś, nie jechałabym z nimi. Jeśli w szczycie sezonu robią takie numery, to co dopiero w październiku. Chociaż na "zimowy" sezon połączyli Jordanię z Izraelem i zmniejszyli limit grupy do 10 osób. Ale i tak są u mnie skreśleni. Po półrocznym trzymaniu moich pieniędzy zaproponowali mi rezerwację innego wyjazdu po cenach katalogowych - bezczelność. Zależało mi na ich objeździe ponieważ jako jedyni mieli transport z Sharm bezpośrenio do Jordani promem a nie przez Izrael. Ale cóż. Będę miała kolejny komplet pieczątek z "krzaczkami". Jak mi będą przeszkadzać to będę musiała wymienić paszport.
                    Objazd samej Jordani ma jeszcze Rainbow oraz Itaka. Ja wybrałam biuro, które postarało się i przygotowało mi trochę niestandardową ofertę, tzn. hotel na dodatkowy tydzień pobytu, który ja sobie wybrałam (z ich oferty całkowitej), a nie z tych, które standardowo proponuja na przedłużenie. Jednocześnie starając sie zmieścić w kwocie, którą dysponowałam po wycofaniu pieniędzy z beznadziejnego TUI (przelew szedł w tempie rozbrykanego żółwia). Pani z call center powiedziała też, że jeśli nie zdążą przelać mi pieniędzy do końca nastepnego dnia (taki był czas trzymania wstępnej rezerwacji) to postara sie przetrzymać ta rezerwację. Ale zdążyłam..... :) Mam wyjaz prawie taki jak chciałam, hotel tu gdzie lubię (lepiej niż w Tui) - miodzio.
                    Nie mniej i tak jestem wdzięczna pani Agnieszce G.z Itaki - jadę z nimi. Mam nadzieję, że wszystko już będzie OK i nikt ani nic nie zepsuje mni wakacji. Jeszcze tylko rezerwacja parkingu....
                    Jestem jeszcze 1,5 tygodnia. Może skrobnę coś z trasy. Po powrocie napisze jak było.

Życzę wszystkim udanych wyjazdów bez jakichkolwiek kłopotów, szczególnie ze stronu badziwnych biur podróży.
                    • kkk Re: TUI-odwołana impreza 30.07.12, 11:33
                      nie wiem czy to było do mnie, żebym nie jechała...
                      Ja się wybieram z Rainbow, oni i Itaka jako jedyni robią obajzdówkę po Jordani bez Izraela (tam juz byłam). Mam nadziej eze Rainbow bedzie w porządku... Mają do wyboru 14 hoteli w Sharm na pobyt
                      • abirka Re: TUI-odwołana impreza 30.07.12, 14:21
                        Tak, było do Ciebie, ale nie zauważyłam, że jedziesz z Rainbowem. Ja odradzam narazie tylko TUI. Z rainbowem byłam kiedyś na objazdówce po Izraelu. Było w miarę OK. Pilotka Małgorzata niby taka super ale nie zrobiła jednego punktu w Jerozolimie bo zorganizowaała płatny fakultet do Tel Avivu. Oczywiście ludziom nie powiedziała, że przez to jeden punkcik normalnego programu wypadnie. Poza tym mankamentem było wszystko jak należy. Nawet sami kazali pisać reklamację o zwrot kosztów jednego noclegu, ktorego nie było ponieważ samolot miał duże spóźnienie (informacja o przesunięciu godziny wylotu dotarła do nas w momencie wychodzenia z domu - do lotniska 100km).
                        • cameltravel Re: TUI-odwołana impreza 02.08.12, 18:00
                          właśnie wpadł komunikat od AQUAMARIS - oni robili tak samo.
                          Ludzie wpłacali do 100%, a oni informowali o zmianie, anulacji itp.
                          to już 7 biuro podróży
                          jak myślicie ile czasu można działać ze stratą siegającą ponad 10% obecnych obrotów ?

Ewa
                          • cameltravel Re: TUI-odwołana impreza 02.08.12, 18:04
                            aaa dodam, ze updający właśnie Aquamaris był uczestnikiem - naal jest RZETELNA FIRMA :D
                            • janan2 Re: TUI-odwołana impreza 02.08.12, 19:32
                              >naal jest RZETELNA FIRMA:D

No to już jaja.Po co do cholery te wszystkie nadbudowy do pilnowania poprawności tak na minimum działalności BP i nie tylko zresztą.To imbecyle,tylko do brania kasy za niewykonaną robotę.Zeżre nas ten brak kontroli i nadzoru niezliczonej armii nikomu niepotrzebnych biurew.No i dziwić się,że klienci są pozostawieni sami sobie teraz na bardzo trudnym rynku turystyki.Ale jaka ministra od sportu i turystyki...taki sport i turystyka.W każdym razie urzędasy mają się świetnie.Nie słyszałem aby za coś który beknął.Dziwne też,że mobilne i dobre BP nie eliminują takich firemek-krzak co psują wszystkim wizerunek i biznes.Tu właśnie jest pole do popisu dla urzędasów-nierobów,no bo mogą popłynąć na zasadzie tej serii także lepsze BP wciągane na dno przez jakieś tam niedookreślone.
                          • baz12 Re: TUI-odwołana impreza 02.08.12, 22:24
                            <<<jak myślicie ile czasu można działać ze stratą siegającą ponad 10% obecnych obrotów ? >>>

a kto ma taką stratę ? czy to się tyczy TUI ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka