Dodaj do ulubionych

Koniec z alkoholem w Egipcie.

03.01.13, 00:20
Z uwagi na nowa egipska konstytucje, ktorej wykladnia jest prawo Shariatu, parlamentarzysta Hamdy al-Fakhrany zaskarzyl prezydenta Pana Morsiego, o dzialanie na szkode religii i panstwa z uwagi na fakt obecnosci alkoholu w Egipcie.

Dla nie zorientowanych, prezydent Morsi wywodzi sie z Bractwa Muzulmanskiego.

Dalej, czlonek Shoury Sobhi Saleh, ktore takze nalezy do Bractwa, oznajmil ze po przyjeciu nowej konstytcji: Egipcjanie sa narodem religijnym i dlatego tez zostana wkrotce zamkniete wszystkie sklepy z alkoholem i bary dystrybujace alkohol. Alkohol bedzie calkowicie i bezwzglednie zakazany w Egipicie.

szczegoly tutaj (wersja anglo jezyczna) www.egyptindependent.com/news/mp-files-lawsuit-demanding-liquor-stores-nightclubs-be-shuttered

Zegnaj egipska Sakaro i Stello :(
Obserwuj wątek
    • deoand Re: Koniec z alkoholem w Egipcie. 03.01.13, 00:24
      Oh Cairo Twoje ostatnie podrygi w Egiptowie
      • cairo7 Re: Koniec z alkoholem w Egipcie. 03.01.13, 02:19
        Deos...myślał myślał i wymyślił...jak to możliwe,że jak ja pisałem to jeszcze Twojego gniota nie było...a wychodzi,że napisałeś wcześniej.A tak w ogóle to nie problem...właśnie siedzimy i myślimy o zmianie destynacji...niestety na Karaiby dalej i drożej....no moj rosyjski przyjaciel wlasnie mowi,żekolejny statek wybuduje z boiskiem do siatki...i bedzie nam wszystko wisiec
    • cairo7 Re: Koniec z alkoholem w Egipcie. 03.01.13, 00:35
      ok ok...suche info...nie chce mi sie komentowac lub sporit...my już uruchomilismy magiczną liczbę.....1410...sie warzy.
      • janan2 Re: Koniec z alkoholem w Egipcie. 03.01.13, 08:59
        Chyba jakieś przedbiegi i tania sensacja jak to u nas też bywa.Jak chcą mieć turystykę to muszą zrobić przynajmniej kurorty eksterytorialne bo bractwo będzie karmić piachem popleczników.Wtedy sie im moment rozjaśni pod beretem.

A podpowiedz ile w tamtym klimacie trwa ta bitwa,aby całkiem zwycięska była!?
        • cameltravel Re: Koniec z alkoholem w Egipcie. 03.01.13, 09:06
          Trudno powiedzieć czy to tylko pic na wode.
          Walczyli długo, wygrali mimo demonstracji przeciw mają ok 70% co na pierwszy rzut oka wydaje się nie być możliwe ale ...
          Ten sezon pokaże co dalej i jak.
          Jednak już po ilości rezerwacji widać że Egipt klienci wybierają w 2 lub 3 wyborze.
          Nic nie zrobimy jak się uprą.
          Moim zdaniem problemem nie będzie alkohol w kurortach bo i bez niego wiele osób może funkcjonować, ale inne prawa np bikini, dyskoteki ... sie obaczy co ma być to będzie
          Teraz to już i tak nic nikt zrobić nie może skoro taki ruch jaki był przeciw temu wszystkiemu nic nie zdziałał.
          Ewa
    • sztecher Re: Koniec z alkoholem w Egipcie. 03.01.13, 17:44
      no i co z tego? przynajmniej skonczą się rzesze pijanych polaczków i rosjan, rafy bedą mniej deptane, mniej smieci
      a dla nas zostaną piekne rafy i ewentualnie gruda w sziszy :-)
    • naomi19 Re: Koniec z alkoholem w Egipcie. 03.01.13, 20:27
      No i bardzo dobrze!
    • sztecher Re: Koniec z alkoholem w Egipcie. 03.01.13, 20:49
      a tak już na poważnie
      wróciłem właśnie z egiptu-dachab-cisza, spokój, kochają turystów jak zawsze
      oczywiście ludzi mniej ale są i polacy, i rosjanie i anglicy i nawet francuzi się trafiają
      sklep z alkoholami dziala, w hotelowych barach podają wciąż tą swoją benzynę, na imprezie sylwestrowej mozna było kupić ichniekjsze lepsze trunki i nawet mocno do tego namawiali oczywiście zaznaczając, że alkohol to mocz szatana, toplesów mniej ale to z powodu mniejszej ilosci rosjanek ;-)
      wszystko się normalnie toczy
      • mob-os Re: Koniec z alkoholem w Egipcie. 03.01.13, 21:05
        Jeszcze toczy się normalnie z rozpędu.A co dalej zobaczymy. Nie widzę Egiptu pozytywnie turystycznie nie ze względu na alk.ale z powodu innych nieciekawych sytuacji.
        • janan2 Re: Koniec z alkoholem w Egipcie. 03.01.13, 21:56
          Właśnie!Nie przypominam sobie abym tam się nawalił.Nie było tam albo czasu albo ochoty.Poza tym powinna być wolność wyboru,a nie zakazy.Jak będzie to się zobaczy.I wcale też alkohol w moim przynajmniej przypadku nie jest najważniejszy.Raz na rok albo i to nie,trafi się połknąć mniejsze wiaderko powiedzmy,ale to w kraju i lepsze gatunkowo nie metanol.Inaczej no to będą liczyć ziarenka piasku zamiast "łandolarów".Nie wiadomo do końca w którym kierunku to zmierza.Mam nadzieję,że nie Iranu.Szkoda by było.Może jakiś wyskok tamtejszego fanatyka jak u nas berety toruńskie.Każda nacja ma takich odszczepieńców co ich dokumentnie pogięło.
          • cairo7 Re: Koniec z alkoholem w Egipcie. 03.01.13, 23:07
            przyszedłem na siusiu do pokoju,wiadomo,ze pijany...ale powiem szczerze co wy...tak tak z malej piszecie Ewka...(camel)poczytaj..mowie o swojej kolezance,janan to samo..gawno gawno..ani tam sensu ani gramatyki....
    • szyszka355 Re: do cairo7 04.01.13, 16:04
      Ja alkoholu nie potrzebuję w toplesie po plaży nie biegam ale w bikini tak,a burki nie założe
      • janan2 Re: do cairo7 04.01.13, 18:21
        Proponuję koszulkę męską,nieco przykrótką, ale koniecznie bez stringów.Może być z krawatem.Fajne O!

Całe resztówki odpuść sobie.W tym akurat przypadku zgodzę się w 100% z WP.Cairo coś nie doczytał.Kombinuje.Albo wiaderko większe było i dłużej trzyma.Poprawia,ale tak nie wiadomo co.Takie kombinacje alpejskieNiby zadałem proste pytaniie i moment dostałem wycisk.Zresztą nie na temat.Chodziło mi o czas trwania bitwy grunwaldzkiej w tym klimacie.Zero odpowiedzi.Ale może się zaraził ich mentalnością!?Qrna.Kiedyś miałem szczęście pracować u nieboszczyka Kadafiego.Jak się zrobiło bitwę grunwaldzką w tym ich odmiennym klimacie,no to wyszła ta z 1920.Pomyłka.Jeszcze my umoczyli.Szkoda sprzętu było.Ale Arab koniecznie chciał już na drugi dzień.Qrde nic nie ciekło,widocznie klimat nie ten,a cairo nie zdradzi licencji.Takie "mondre" inaczej byli o!
        • cairo7 Re: do cairo7 04.01.13, 20:04
          Nie bede z Wami polemizować....zabity jestem....wp.bez Ciebie moj urlop jest do du..py.Kocham Cię pisz więcej.
          • x20xev Re: alk musi być 05.01.13, 00:46
            Jak się jedzie typowo rozrywkowo to alk musi w Egipcie być :). Ponoć na faraona pomaga :). Zakazowi picia w Egipcie mówimy stanowcze NIE!
    • kasia_p45 Re: do cairo7 05.01.13, 12:20
      Fajnie sie was czyta.. LOL.. Ale bez % nie rozbroisz :P
    • morwab Re: Koniec z alkoholem w Egipcie. 05.01.13, 22:59
      na faraonkę najlepsza cola nie alkohol. dorośli pija % i cierpia a dzieci tylko cole i są zdrowe.Ale dla mnie wodą życia przy zapaleniu oskrzeli było piwo . Co mnie postawi na nogi jak mnie znów klimatyzacja rozłoży? :(
      • x20xev Re: Koniec z alkoholem w Egipcie. 06.01.13, 00:32
        morwab napisała:

[cut]
        > Co mnie postawi na nogi jak mnie znów klimatyzacja rozłoży? :(

Allah?
        • wp2013 Re: Koniec z alkoholem w Egipcie. 06.01.13, 10:46
          Jak zobaczy w hotelowej recepcji brodatego recepcjoniste z kałachem na ramieniu to .. szybciutko zatęskni za NFZ. WP2007
          • cairo7 Re: Koniec z alkoholem w Egipcie. 06.01.13, 14:00
            I widzisz osiołku-te durne teksty były dla Ciebie.A Ty łykasz jak pelikan....tak właściwie co Ty robisz na egipskim forum?Ja Cię nie chodzę,nie szukam...no chyba,że po czesku...znowu głupio zrozumiesz.Jakbyś się palił to by mi się nawet nie chciało ....na Ciebie.Zyj spokojno-dziś Boże Narodzenie...u Naszych Braci zza rzeczki.Słonko w Hurgadzie sobie pięknie świeci...właściwie-to nam.Grilujemy polską kiełbaskę...i pozdrawiam wszystkich forumowiczów:),ale nie Ciebie wp...nie wiadomo ile:)
    • romek501 Re: Koniec z alkoholem w Egipcie. 10.01.13, 14:52
      No ale nie mówcie, że pijecie ten egipski lizol.
      Wiadomo, że jak ktoś miewa ochotę na drinka, to do Egiptu musi potrzebny zapas przywieźć z sobą. Przecież tam nawet "markowe" alkohole, to nie nadające sie do picia podróby.
      Ale i tak uważam, że konstytucja konstytucją, ale w hotelach alkohol będzie. Tydzień temu był w nieograniczonych ilościach, a niektore laski opalały się toples i nikomu to nie przeszkadzało
      • miriam_73 Re: Koniec z alkoholem w Egipcie. 10.01.13, 17:36
        Wielkie mi halo... Na Malediwach obowiązuje szaria, alkoholu wwieźć nie wolno (znajomemu lekarzowi wygruzili z bagażu nawet małą buteleczkę spirytusu salicylowego do dyzenfekcji), ale w kurortach, mających specjalne koncesje/ pozwolenia oczywiście jest dostępny... Tyle, że jak ktoś nie ma AI, to pierońsko drogi. W Egiptowie w najgorszym wypadku będzie tak samo.
        • pluton232 Re: Koniec z alkoholem w Egipcie. 10.01.13, 21:57
          Jest jak piszesz. Na Malediwy nie można zabrać ze sobą alkoholu, ale na miejscu dla turystów jest dostępny. Małe indyjskie piwo 10 dolarów. Drogo, ale kolorowe gwiazdy blisko równika wyrównują oczekiwania na cuda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka