Dodaj do ulubionych

Plaga szaranczy niszczy Sharm el Sheikh.

12.06.13, 18:49
Roje szaranczy w Sharm el Sheikh niszcza doslownie wszystko. Od Old Marketu az po Nabq, nie ostala sie chyba jedna cala palma, czy trawnik. Szarancza jest doslownie wszedzie. Wchodzi do mieszkan, pokoji hotelowych, restauracji, sklepow wyzerajac wszystko co jest tylko mozliwe. O plazowaniu mozna zapomniec. W Ras Mohammed zniszczony zostal las namorzynowy (podobnie jak i ten w Nabq).

Locusts swarm Sharm al-Sheikh
On Wed, 12/06/2013 - 16:46
Locust swarms attacked Naema Bay in Sharm al-Sheikh on Wednesday, sweeping through streets, restaurants and bazaars across the thriving tourist hotspot.
The Shura Council’s economic committee deputy Abdel Halim al-Gammal has criticized authorities’ tardy reaction in dealing with the pests, which also attacked Saint Catherine and Ras Mohamed and threaten species across the southern Sinai Peninsula.
Gammal also called for an emergency operation chamber, consisting of officials from the agriculture and environment ministries, to fend off the swarms.
Sayyed Megahed, head of the Sharm al-Sheikh renters’ coalition, reported locusts spreading across Naema Bay.
It marks the first time such large numbers of locusts have descended on Sharm al-Sheikh, he added.
Edited translation from Al-Masry Al-Youm

www.egyptindependent.com/news/locusts-swarm-sharm-al-sheikh
Obserwuj wątek
    • janan2 Re: Plaga szaranczy niszczy Sharm el Sheikh. 12.06.13, 19:13
      Weż kleofas coś na wstrzymanie!!!Egipt słynie z plag egipskich.Ale w twoim wydaniu to już fobia!Nie
      cały miesiąc temu wróciłem.Już o tej szarańczy wieszczono pół roku temu,że wszystko zżarła w SSH i HRG.Nawet Jerozolimę cały Izrael z przyległościami i okolice także.NIC Z TYCH RZECZY,nie przyuważyłem.Więc i tym razem jest pewno podobnie.Nie wiesz przypadkiem gdzie przynajmniej na Synaju jest sawanna!?Chętnie bym taką zwiedził.Szarańcza nie bierze się znikąd.Na sawannach się wylęga.A tu nagle na Synaju.Koniec kropka.Przeca z Arabii nie doleciała.Tam też okolice z zieleni nie słyną.A tu nagle taki punktowy napad,kiedy po drodze tysiące kilometrów do pierwszych siedlisk tych owadów.Co jeszcze zżarły te cholery po drodze!?No bo jakoś nie słyszałem.Sharm jak było zielone tak jest jak na jego warunki.Szarańcza może i jest,ale wyluzowanych naszych kuzynek ze wschodu.Te raczej lubują inne zielone,roślin akurat nie.Ktoś teraz wróci i pewno potwierdzi to co piszę.Za takie straszenie powinny ci się należeć niezłe bęcki.No chyba,że bierzesz kasę od konkurencji zohydzającej Egipt.A nie wiesz przypadkiem czy nie zeżarła podwodnych pastwisk dla diugoni czy żółwi!?Wtedy może być problem.Wymyśl coś lepszego plisss!
      • kasiolegiptomanka Re: Plaga szaranczy niszczy Sharm el Sheikh. 12.06.13, 19:33
        uwielbiam Kleofasa!!!!
        • flyr Re: Plaga szaranczy niszczy Sharm el Sheikh. 12.06.13, 20:40
          to chyba , że dzisiaj . Wróciłem wczoraj po 2 tyg spędzonych w Sharm i jakos nic nie było poza komarami niestety .
          • janan2 Re: Plaga szaranczy niszczy Sharm el Sheikh. 12.06.13, 21:16
            Wez!Szkoda dyskutować!Stoperan niech sobie kupi,bo jakaś nowa plaga niechęci do Egiptu się zalęgła.Chyba ma za to jakąs kasę,albo taka odchyłka od pionu.Zacięty cholernie.

A gdzie konkretnie pobywał tym razem!?W Naama smrodzili i dymili tą ropą co wieczór,że aż sino było.Byłem w Halomy.Tam nie było tych pijawek.Może dlatego,że wysoko.Ale doszła do tego nowa atrakcja.Dzwonią teraz tymi butlami na przystani,aż miło.Wcale nie lepsze od komarów.Całe centrum tam powstało.Ruch i gwar niemożliwy,bo ze wszystkich stron wycieczki.
            • flyr Re: Plaga szaranczy niszczy Sharm el Sheikh. 12.06.13, 21:26
              w Tropicanie Azur Club . Tym razem laby pełnej nie było bo musiałem ze swoja druga połową biegać za takim 20 miesiecznym brzdacem . To był jego debiut egipski i wypadł całkiem nieźle
    • doral2 Re: Plaga szaranczy niszczy Sharm el Sheikh. 12.06.13, 20:54
      kleoś, antinal se kup.
      • markar72 Re: Plaga szaranczy niszczy Sharm el Sheikh. 12.06.13, 21:12
        koleś mnie niszczy ,
        • ami.ra Re: Plaga szaranczy niszczy Sharm el Sheikh. 12.06.13, 22:44
          Kurcze tym razem coś w tym jest prawdy.....czytałam na wakacjach że masa szarańczy w Sharm .Pisała Polka mieszkająca tam na stałe ....ale już sytuacja opanowana :)
    • optio11 Re: Plaga szaranczy niszczy Sharm el Sheikh. 13.06.13, 07:48
      06 marca 2013

www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/plaga-szaranczy-nadciagnela-nad-izrael-z-egiptu,310237.html
    • miriam_73 Re: Plaga szaranczy niszczy Sharm el Sheikh. 13.06.13, 09:58
      Zważywszy, że te same źródła wskazują, że "Locust swarms from the Arabian Peninsula have periodically attacked Egypt, including in 1968, 2004, 2007 and 2011, but without resulting in major crop damage", to chyba nic nowego. A w artykule nie ma oni słowa o zniszczeniu np. namorzyn.
    • asianko Re: Plaga szaranczy niszczy Sharm el Sheikh. 21.06.13, 17:28
      Wróciłam dwa dni temu z Scharm - potwierdzam ,lata tego dość sporo (nawet na plaży).
      Zieleń jak na warunki w Scharm normalna ,palmy ładne .Ludzi "to-to" nie zjada ,więc nie jest tak zle.
      • doral2 Re: Plaga szaranczy niszczy Sharm el Sheikh. 21.06.13, 19:25
        ja wróciłam prawie 3 tygodnie temu, szarańczy przez dwa tygodnie nie widziałam na oczy.
        na hadabie byłam..
        • koalabis Re: Plaga szaranczy niszczy Sharm el Sheikh. 27.06.13, 16:34
          Wrocilismy tez dwa tygodnie temu z Hadaby z hotelu Falcon Hills i musze potwierdzic, ze bylo kilka dni kiedy lataly cale stada. Zarowno w hotelu jak i na plazy.
          picasaweb.google.com/koalabis/EgiptSharmFalconHillsCzerwiec2013#5890409842763810818
          W wolnej chwili wrzuce jeszcze filmik.
          • coca.kola do koalabis 27.06.13, 21:06
            czy kucharz w Falconie wciąż tak smacznie gotuje? :) najlepsze żarcie ze wszystkich moich hoteli w SSH, mimo że ma najmniej gwiazdek;)
            • koalabis Re: do koalabis 27.06.13, 21:25
              Ja byłem bardzo zaskoczony na plus jeżeli chodzi o kuchnię w Falconie. Wybór potraw nie był jakiś mega ogromny, ale mi jedzenie bardzo smakowało, dobrze doprawione, zawsze ciepłe i dostępne wszystko przez cały czas posiłku. No i do tego czysto i porządek na sali.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka