nikt0 02.08.04, 10:21 Witam, czy ktoś ostatnio wrócił z tego hotelu? Jadę tam 12.08, a spotkałem ostatnio niezbyt ciekawą opinię o nim:-(( Pozdrawiam p.s. do nerwowych- w Hotele- opinie turystów - nie ma tego hotelu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ela Re: Hotel Cleopatra Sharm IP: *.p / *.pl 02.08.04, 16:43 jeżeli mogę ciebie prosić napisz mi co znaczy dla ciebie niezbyt ciekawą opinię Odpowiedz Link Zgłoś
nikt0 Re: Hotel Cleopatra Sharm 02.08.04, 17:36 Oto wypowiedż PiotraN z Wakacje.pl: "Pokoje są zwykłe. Dwa łóżka, które można złączyć. Łazienka - wanna z kotarą, umywalka, kibelek. Codziennie wymiana ręczników (2 małe, 2 duże) na czyste. TV w tym polskie kanały - TV Polonia i TV4 (strasznie śnieży). Ogólnie 12 programów o ile masz wszystkie zaprogramowane. Pokoje sprzątane codziennie. Dobra rada - nie spoufalaj się ze sprzątaczami. Strasznie się panoszą i potem chcą Ci pokój sprzątać (a tym samym budzą Cię) o 8.30 rano. Albo pytają o "tipsy" czyli gumki. W lewym skrzydle na piętrze obsługa z ręczników układa łabądki ew. gołąbki. Obsługa - grzeczni ale sama zauważysz że strasznie nocami są najarani haszem. Oni tam prawie 24 na dobę tyrają więc muszą mieć jakiś dopał. Obsługa ma identyfikatory - jak trafisz na gościa o imieniu RADY to pozdrów go ode mne. Spoko koleś. Tak samo "kapitan" czyli kierownik sali. Bardzo porządny człowiek. Reszta wiadomo. Obsługa na sali - Ci najwyższi stopniem gadają po angielsku, niemiecku, francusku i arabsku. Grzeczni, ale nie daj im otworzyć skrzydeł - doszło i nas do tego że jakiś dupek (niższego szczebla) z obsługi podchodził do wcześniej poznanych gości i podpijał im piwo na ich oczach. Zlewaj dokumentnie obsługę sklepów hotelowych (perfumerii i pamiątek). Straszne dupki. Jednemu bym nawet przylał - najpierw Cię zaprasza a potem za każdym razem majaczy coś do swoich kolesi w tym ich narzeczu i się z Ciebie smieją. Do nich można ostro. Recepcja - pożal się Boże. Po wymienianie dolarów po kilku dniach zaczepił nas jeden od nich że daliśmy mu fałszywe dolary !!! Idiota. Przed wyjazem weż chociaż 2-3 dolce po 1$ - na napiwki - rezydent od razu powie żeby dać obsłudze za wniesienie bagaży. Po przylocie jakiś dupek wsadził nam bagaże do autobusu i chciał za to 10 funtów - debil. Wcale mu nie kazałem. Acha - jest tak - dopóki jest po ich myśli to wszystko rozumieją nawet po angielsku - jak coś nie tak to nawet arabskiego zapominaja. Hotel mógłby mieć 4 i pół gwiazdki, niestety leży przy morzu. Ogólnie czysto - raz widziałem karalucha (4 cm) ale na dworze - tzn. wszedł znajomym do pokoju, ale mieli balkon cały czas otwarty. Goście hotelowi kradną. Zdarzyło się jednym że ich okradli. Dokłdanie nic nie wiem więcej - wszystko wygląda strasznie podejrzanie, więc nie mogę zajmować w tej sprawie stanowiska. Możesz wynająć sejf przy recepcji - za ile - nie wiem. Jedzenie - Śniadania monotonne. Duzy wybór ale zawsze to samo. Są również słodycze - ciasteczka - różne i dobre. Po 10 dniach będziesz jadła tylko omlety, do których kolejka. Mozesz jeść ile chcesz ale do 10 rano. O tej godzinie zbierają tacki z jedzeniem i już. Obiad - Zawsze kurczak i wołowina. Kurczak raczej kiepski. Wołowina ZAJEBISTA. Sos do niej super. Z resztą jest podawana co dzień w inny sposób. Różne sałatki i sosy. Owoce - arbuz albo melon, raz był banan w czekoladzie. Obiad od 20-22. Napoje płatne dodatkowo - piwo Stella 4,5% 18 LE z taksą. Nie trzeba zamawiać. Desery pyszne. Ja uwielbiam desery a tamtejsze budynie są rewelacyjne. Ciasta pyszne, bardzo słodkie i pyszne. Makaron prawie co dzień na 2 sposoby. Blanszowane warzywa. Surowe warzywa. Pieczone ziemniaki a nawet 2 razy były moje ulubione kopytka zapiekane z serem !!! Bierzesz talerzy ile chcesz. Nawet 100. Plaża - to jest ładna owszem. Dwa zejścia od razu na 30 metrów. Woda słona - nie utoniesz. Weź maskę, rurkę i płetwy. Obejdzie się bez butów. Rafa przepiekna - widziałem Mantę, Murenę, Płaszczki, Skrzydlicę i to całkiem blisko. Oprócz tego masę innych rybek. Po prostu akwarium a Ty w nim. Niestety dojście na plażę to pomyłka. W ofercie jest napisane bus - wcale go nie ma. To znaczy jest na plaży jakiś busik do wożenia ludzi, ale nikt nam nie dał z niego skorzystać. Na plażę idzie się spacerkiem 15 minut - nie wierz rezydentowi że minutę. Poza tym dojście to istny syf - jedna wielka budowa. Piaszczysto - kamienista droga po której ciągle jeżdzą ciężarówki i wysypują gruz (tam się po drodze buduje z 10 hoteli). Huk, hałas, kurz, syf. Gruz wysypują również na drogę. Makabra. Do centrum Namba tylko taxi - 10 - 15 LE. Do Old Marketu 10 LE. Piechotą nie ma najmniejszego sensu. Do Fantazji jak mówią po naszemu, czyli AFL Laila Wa Laila taksą za 5 LE - max 10 LE. Albo piechotą w upale 15 minut. Taksówki Ciebie łapią nie Ty je. Przed Old Marketem po lewej strnie, po drugiej stronie ulicy jest taki mały Market i tam jest piwo po 5.5 LE. Ja się zawiodłem na Aqua Sharm. Jest tam zajebisty gość Witek Matusiewicz ale niestety do mojej grupy dopiepszył się szanowny pan Isam i spierdolił mi całe nurkowanie. Isam jest tam szefem i robi co chce - na naszych oczach pobił francuską instruktorkę w wodzie. Zajęcia miały być po polsku i poza tym co Witek dał radę nam przekazać to nurkowanie (mojej grupy) odbywało się z Isamem w sposób bardzo stresowy (wbrew regułom PADI). Rządził nami i za każdą cenę pokazywał kto tam jest panem świata - czyli on. (Np. sciąganie za płetwę nurka jak nie chciał zejść głębiej itp.) Poza tym okazało się że mam chore zatoki. (Niesamowity ból ucha przy zejściu ponad 3 metry, nie mogłem go odetkać i wynurzyłem się i zrezygnowałem. Teraz w Polsce już leczę zatoki - bo muszę). Zrezygnowałem w trakcie 3 nurkowania (trzeciego na sześć) a oni z 250 dolarów za kurs zwrócili mi 50$ i to w noc (o 2.45 w nocy kiedy rezydentka po mnie przyjechała) wyjazdu po moich telefonach i smsach. Skierowałem sprawę do prawnika - on napisze piękne pismo do Eximu. Poza tym głupim incydentem wszystko było ok. " Dlatego trochę zwątpiłem:-((( Odpowiedz Link Zgłoś
abirka Re: Hotel Cleopatra Sharm 02.08.04, 18:38 Wszelki opinie i oceny zależą od tego jakie ma się oczekiwania oraz od tego, czy zna sie realia miejsca pobytu (w tym wypadku Egiptu). Tak sie składa, że ja te realia trochę znam bo mam za sobą 2 pobyty w Egipcie. Czytałam również tę wypowiedź (zadałam kilka typowych pytań jakie zadają forumowicze,szczególnie jadący pierwszy raz) oraz wcześniejsze pytania pana PiotraN. I to daje mi wystarczające podstawy, aby tę opinię traktować z baaardzo dużym sceptycyzmem. Dlaczego? Dużo można by na ten temat pisać (np. o stopniu trodności ćwiczeń na kursie PADI OWD). Ale ograniczę sie do jednego, głównego powodu: styl publicznych wypowiedzi, jaki jest w nich prezentowany. I dlatego, mimo wszystko z optymizmem, za 2 dni lecę do tego właśnie hotelu. Wrażenia po powrocie opiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: Hotel Cleopatra Sharm 02.08.04, 16:47 nikt0 napisał: > ... > p.s. do nerwowych- w Hotele- opinie turystów - nie ma tego hotelu. Wiem i bardzo tego żałuję :o(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Hotel Cleopatra Sharm IP: *.p / *.pl 02.08.04, 19:39 ja wlaśnie odpowiadałam na jego pytanie na forum wakacje.pl forum.wakacje.pl/read.php?f=1&i=41451&t=41451&dest=37%7C%7C37004920&id_oferty= przeanalizuj jego zapytania a zwłaszcza sprawę wykupy all ....bez komentarzy ,należy mieć szacunek dla wszystkich zapewniam cię że "zaprzyjażnić" można się ze wszystkimi ale też trzeba zareagować jak chcą cię brzydko mówić "wykiwać", nie ma problemu w Egipcie(nie tylko ) jeśli nie chcesz mieć problemu wystarczy z głową do wszystkiego podchodzić i jadąc do jakiegokolwiek kraju dużo o nim poczytać(przewodniki, filmy etc.)w końcu jest to inna kultura ... pozdrawiam cię i życzę tobie trafnego wyboru imprezy wakacyjnej i miłego wypoczynku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: Hotel Cleopatra Sharm IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 02.08.04, 20:18 Droga Elu Czy możesz mi powiedzieć czy w tym hotelu na plaży naprawdę nie ma łagodnego zejścia z piaskiem, tylko odrazu głebia , (chodzi o dzieciaki} Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Hotel Cleopatra Sharm IP: *.p / *.pl 02.08.04, 20:32 taka jest prawda ,że nie ma łagodnego zejścia od razu głębia ,powiem tobie że małe dzieci bez problemu wskakiwały do wody i snurfowały,niektóre nurkowały ,z przewodnikiem schodziły na 5 m z butlą ,to wszystko zależy od umiejętności i jak się czują twoje dzieci w wodzie i po ile mają lat ,jest to w sumie pewien bajeri problem , za to rafy w tym miejscu są wspaniałe (ja nie potrafię pływać ale z płetwami z maską i fajką dawałam radę uwierz mi i często byłam w wodzie),przestroga dla wszystkich raf nie wolno dotykać i chodzić po nich .ale pobyt w wodzie może wynagrodzić basen w hotelu (można pływać w nim nawet w nocy),jeżeli masz e-maila podrzucę tobie niktóre fotki, udany pobyt wakacyjny zależy od tego jak chcesz go spędzićtj. tylko wypoczywając czy również jednym z celów jest poznanie kraju(wycieczki), pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula do Eli IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 02.08.04, 22:15 mój mail to pawel_ledzion@tlen.pl Acha nie nastawiamy się zbytnio na zwiedzanie, raczej tylko Kair lub rejsik na wyspy. Odpowiedz Link Zgłoś
abirka Re: Hotel Cleopatra Sharm 02.08.04, 20:49 Nie jestem Elą, ale coś na ten temat wiem, więc pozwalam sobie odpowiedzieć. Sam hotel jaki i jego plaża zanjdują sie na klifie. To powoduje, że wchodzi sie odrazu do głębokiej wody. Ale ze względu na zasolenie pływa się w niej bardzo łatwo, szczególnie w płetwach. Plaże piaszczyste, z łagodnym zejściem są w Naama Bay i Sharks Bay. Niestety, bawić na tym piasku nie da się ze względu na jego temperaturę. A już przy samym brzegu bardzo często jest rafa i wtedy też aby popływać trzeba odejść dalej na głębszą wodę. jesli plaża nie będzie Tobie odpowiadać zawsze zostaje basen... Miłego i udanego wypoczynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: Hotel Cleopatra Sharm IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 02.08.04, 22:08 Ogromne dzięki Elu i Abriko. Teraz mam lepsze wyobrażenie o tej plaży ,Dzieciaki mają po 11 lat więc myślę że dałyby radę,no i wyobrażam sobie tą raę musi buć naprawdę piękna.Szczeże to miotam się pomiędzy Cleopatrą a Arena inn w El Guonie , ta sama cena z all. Dlatego te pytania. Bo o plaży w el. guonie już nieco wiem, oprócz tego czy w El guonie zobaczymy chociaż częściowo takie rafy jak wy opisujecie? Może coś pomożecie w tej sprawie, bo laguny też piękne , ale bez raf to nie wiem czy się piszę na to? Odpowiedz Link Zgłoś
nikt0 Re: Hotel Cleopatra Sharm 02.08.04, 21:05 Dzięki, sądzę,że wszystko będzie dobrze- nie należę do marud:-))) Mam małe pytanko: 1/Co to jest "sleu"?- użyłaś w odpowiedziach 2/ Na co te bilety w recepcji -busik, wejście na plażę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Minius Re: Hotel Cleopatra Sharm IP: *.smrw.lodz.pl / *.smrw.lodz.pl 02.08.04, 22:34 Cóż, nikt nie opisze tego hotelu na forum Hotele? Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Hotel Cleopatra Sharm IP: *.p / *.pl 03.08.04, 18:56 dla Uli informacja :kilka fotografii z plaży przesyłam na skrzynke ,którą podałaś wybrałam na szybko kilka Odpowiedz Link Zgłoś