gladi3 14.08.13, 09:36 konflikty.wp.pl/kat,1356,title,Egipt-policja-rozbila-obozy-zwolennikow-Mohammeda-Mursiego-wielu-zabitych-i-rannych,wid,15897201,wiadomosc.html ciekawie sie dalej dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aksas Re: kolejne krwawe starcia dalej jechac? 14.08.13, 09:45 ja jade, w hurghadzie nic nie bedzie sie dzialo:) Odpowiedz Link Zgłoś
flyr Re: kolejne krwawe starcia dalej jechac? 14.08.13, 09:50 byłem 2 razy w tym roku ( czerwiec , lipec ) ale dopóki sie to wszystko całkowicie nie uspokoi wiecej do ukochanego Egiptu nie pojade . Jak w czerwcu jeszcze było ok to wyjazd pod koniec lipca juz spokojny nie był . Oczywiście w Hrg było spokojnie ale jakos tak głupio byczyć sie na lezaku jak ludzie giną . Takie mam postanowienie i koniec . Odpowiedz Link Zgłoś
gladi3 Re: kolejne krwawe starcia dalej jechac? 14.08.13, 09:54 dzis specjalista jakis w polsat mowil ze rozlaje sie to na caly kraj i wojna domowa prawie nieunikniona,kwestia czasu.ja bym nigdy teraz tam nie lecial. Odpowiedz Link Zgłoś
fraszka_igraszka Re: kolejne krwawe starcia dalej jechac? 14.08.13, 10:16 mam wylot jutro rano biuro nie odwołuje wyjazdu Odpowiedz Link Zgłoś
aksas Re: kolejne krwawe starcia dalej jechac? 14.08.13, 10:29 z tym to sie na pewno mozna pozegnac nigdy nie odwoluja lotow musialoby byc naprawde zle, nie ma tez szansy na odzyskanie kasy, sluchaj a do jakiego hotelu jedziesz i na ile? moj email aksas@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
darek.b70 Re: kolejne krwawe starcia dalej jechac? 14.08.13, 10:31 A by do 30.08 i fru do HRG SFC Odpowiedz Link Zgłoś
zetka73 Re: kolejne krwawe starcia dalej jechac? 14.08.13, 13:19 fraszka_igraszka napisała: > mam wylot jutro rano > biuro nie odwołuje wyjazdu I baw się dobrze :) Odpowiedz Link Zgłoś
aksas Re: kolejne krwawe starcia dalej jechac? 14.08.13, 10:29 to po co zadajesz pytanie skoro i tak masz juz wyrobione zdanie?? Odpowiedz Link Zgłoś
xagona Re: kolejne krwawe starcia dalej jechac? 14.08.13, 13:01 A skąd ta pewność. Prorokiem jesteś czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
pietusza Re: kolejne krwawe starcia dalej jechac? 14.08.13, 10:37 Moja siostra też jutro rano ma wylot do Hurghady jedzie z 2 dwójką małych dzieci), ja mam nadzieję, że w kurortach nadal będzie spokojnie, w radiu mówili, ze jeden plac w Kairze jest już "oczyszczony", nie wiadomo tylko co dzieje przed meczetem, bo wszystko jest tam otoczone kordonem policji i nikt nie ma dostępu Odpowiedz Link Zgłoś
flyr Re: kolejne krwawe starcia dalej jechac? 14.08.13, 10:55 Egipt to nie tylko Kair i jego place . Ja mysle jednak , że eskalacja tego konfliktu bedzie postepowała i predzej czy później niestety rozleje sie to na cały kraj a to bedzie oznaczało wieloletnią wojne domową . Szkoda tych ludzi i szkoda tego pieknego kraju . Społeczeństwo jest podzielone na pół a , że mało kto w krajach muzułumańskich wie co oznacza dialog i demokracja to skutki tego są łatwe do przewidzenia . Chyba jednak zamordyzm w dość ,, lajtowej '' wersji jak sie okazuje za czasów Mubaraka był lepszy niz to co teraz tam siedzieje . Napewno mniej osób gineło . Nie mówie że cudownie im sie zyło ale chyba bezpieczniej niż teraz . Nie mam na mysli bezpieczenstwa turystów bo my jestesmy tam intruzami i maszynka do zarabiania dla Egipcjan w innym wypadku z powodu róznic religi , pogladów i mentalności w zyciu arabowie by nas tam nie wpuścili . Oby tylko jakos to sobie wszystko uporządkowali . Odpowiedz Link Zgłoś
katanus Re: kolejne krwawe starcia dalej jechac? 14.08.13, 11:16 Na pewno szkoda kraju i tego co ma turystom, za relatywnie nie duże pieniądze do zaoferowania. Konflikt tak szybko nie wygaśnie. Ale proszę Was nie nakręcajmy katastroficznej atmosfery ! Kair jest naprawdę stosunkowo daleko od kurortów. Przypomnę tylko tym, co nie pamiętają najnowszej historii Europy, ze jeszcze parę lat temu 500 km od naszej południowej granicy ginęły tysiące ludzi. Toczyła się rzeczywista WOJNA. Oczywiście niewiele się o tym mówiła, bo USA nie miało żadnego interesu w tej wojnie :( Więc i reszta świata też tego tematu zbytnio nie nagłaśniała. Ale to tylko moje przemyślenia ... Aha, w ramach tych przemyśleń .... w sobotę .... ukochana Marsa !!! Odpowiedz Link Zgłoś
gladi3 Re: kolejne krwawe starcia dalej jechac? 14.08.13, 11:20 o ile w kurortach na razie jest spokoj to ciekawe jak sie maja dostawy picia jedzenia w hotelach? czy ta sytuacja sie przeklada na zaopatrzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
darek.b70 Re: kolejne krwawe starcia dalej jechac? 14.08.13, 11:29 Na pewno mogą być utrudnienia ale z głodu i pragnienia nie umrzemy tak że nie nakręcajmy się a czas pokaże da radę pojedziemy nie to plan "B" Pozdrawiam i miłych i udanych wesołych wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś
zetka73 Re: kolejne krwawe starcia dalej jechac? 14.08.13, 13:22 gladi3 napisał: > o ile w kurortach na razie jest spokoj to ciekawe jak sie maja dostawy picia je > dzenia w hotelach? czy ta sytuacja sie przeklada na zaopatrzenie? Demonstracje są w Kairze - nie ma to w zasadzie zadngo znaczenia dla dostaw - przynajmniej jeszcze nie słyszałam- podczas mojego pobytu było wszystko normalnie jak co roku Odpowiedz Link Zgłoś
kruszynek_me Re: kolejne krwawe starcia dalej jechac? 14.08.13, 12:37 Liczba ofiar krwawych zamieszek w Kairze ciągle rośnie. Jest już ponad 250 zabitych i 5 tysięcy rannych. wiadomosci.onet.pl/swiat/setki-ofiar-krwawych-zamieszek-w-egipcie-minister-twierdzi-ze-nikt-nie-zginal/p4k4s Odpowiedz Link Zgłoś
gladi3 Re: kolejne krwawe starcia dalej jechac? 14.08.13, 12:49 dzis sporo o tym,dzis arabista mowil ze mozliwe jest zastraszenie turystow przez bractwo,ma to na celu wywarcia presji na wojsko i rzad by cos wskurac.w sumie to ma sens postrasza turystow i moga cos ugrac. Odpowiedz Link Zgłoś
darek.b70 Re: kolejne krwawe starcia dalej jechac? 14.08.13, 12:52 Chyba nic rezydenci z hoteli twierdzą że jest spokój więcej wojska i policji turystycznej a w Kairze akcja toczy się tylko w miejscach gdzie były obozy brodatych a tak jest spokojnie ludzie żyją normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gladi3 Re: kolejne krwawe starcia dalej jechac? 14.08.13, 12:58 jestem przekonany ze czas pokaze ze to sie rozleje na kraj,w kurortach wystaczy jeden czlowiek co zacznie strzelac i po spokoju,zacznie sie panika.tak zle tam nie bylo od dawna.dzis juz sie powoli to rozlewa na alexandrie. Odpowiedz Link Zgłoś
darek.b70 Re: kolejne krwawe starcia dalej jechac? 14.08.13, 13:05 MSZ nie zabrania wyjazdy do Egiptu tylko na fakultet Kair, Giza , Aleksandria. Odpowiedz Link Zgłoś
zetka73 Re: kolejne krwawe starcia dalej jechac? 14.08.13, 13:18 Byłam , wróciłam 9 sierpnia ( dzień przed moim wylotem sytuacja wg mediów znów się zaogniła). Oczywiście nikt Wam nie da żadnej gwarancji że się nic nie wydarzy ale na miejscu sami przekonacie się ze jeśli coś się dzieję to tylko w Kairze i że nawet nie odczujecie że tam się coś dzieje. Ja mam wrażenie że polskie media tak bardzo chcą wystraszyć turystów, że podsycają wiadomości dziwnymi tekstami ( o rzezi turystów itp.) Wycieczki odbywały się bez żadnych zakłóceń ( oprócz Kairu z oczywistych względów) Nie prawdą jest też to że tylko Polacy jeżdżą :) Są Niemcy , Francuzi, Czesi, oczywiście Rosjanie, Ukraińcy Odpowiedz Link Zgłoś
lnovy78 Re: kolejne krwawe starcia dalej jechac? 14.08.13, 14:23 Twoje wpisy Zetka nic tutaj nie dadzą niestety. Mamy na forum taaaaakich ekspertów, że jesteśmy lepiej poinformowani o tych wszystkich starciach, morderstwach, gwałtach, brakach dostaw żywności do hoteli, odcięć prądu (to już było czy dopiero napiszecie? :P ) Oni tam stoją na placach w Kairze i innych miastach... no i informują nas na bieżąco :))))) Oni nawet się nie domyślają, że ludzie potrafią korzystać z informacyjnych stron internetowych i wklejają linki do wiadomości wyobraź sobie... ;) Ja w każdym razie dziękuje za wpis bo jest o wiele bardziej pomocny od tamtych :) Odpowiedz Link Zgłoś
zetka73 Re: kolejne krwawe starcia dalej jechac? 14.08.13, 14:43 lnovy78 napisał(a): > Twoje wpisy Zetka nic tutaj nie dadzą niestety. Mamy na forum taaaaakich eksper > tów, że jesteśmy lepiej poinformowani o tych wszystkich starciach, morderstwach > , gwałtach, brakach dostaw żywności do hoteli, odcięć prądu (to już było czy do > piero napiszecie? :P ) Oni tam stoją na placach w Kairze i innych miastach... n > o i informują nas na bieżąco :))))) Oni nawet się nie domyślają, że ludzie potr > afią korzystać z informacyjnych stron internetowych i wklejają linki do wiadomo > ści wyobraź sobie... ;) > > Ja w każdym razie dziękuje za wpis bo jest o wiele bardziej pomocny od tamtych > :) Dziekuję :) Dodam że oczywiście nalezy śledzić sytuację bo jednak muzułmanie to muzułmanie o nie wiadomo co Bractwo może wymyślić jednak nie podpierajcie się jedynie wiadomościami podawanymi w tv ( wg mnie są preparowane dla konkretnych grup) raczej dopytywać osób które mieszkają w pobliżu kurortów - te wiadomości są wg mnie najbardziej miarodajne Odpowiedz Link Zgłoś
hallogenes Re: kolejne krwawe starcia dalej jechac? 14.08.13, 16:42 no coś w tym jest ..... :) ja tez nauczylem sie filtrować wiadomości z forum :) Odpowiedz Link Zgłoś
zetka73 Re: kolejne krwawe starcia dalej jechac? 14.08.13, 13:23 kruszynek_me napisał: > Liczba ofiar krwawych zamieszek w Kairze ciągle rośnie. Jest już ponad 250 zabi > tych i 5 tysięcy rannych. > > wiadomosci.onet.pl/swiat/setki-ofiar-krwawych-zamieszek-w-egipcie-minister-twierdzi-ze-nikt-nie-zginal/p4k4s Wszystkie wiadomości generalnie są nie potwierdzone wiec na wszystkie trzeba brać poprawki ( Bractwo Muzułmańskie) wie jak podsycać panikę tego właśnie chcą! Odpowiedz Link Zgłoś
zorajde Re: kolejne krwawe starcia dalej jechac? 14.08.13, 13:23 Pisałam już gdzieś wczoraj. Tam się prędko nie uspokoi i nie warto ryzykować. Mało innych krajów ? Odpowiedz Link Zgłoś
zetka73 Re: kolejne krwawe starcia dalej jechac? 14.08.13, 13:27 zorajde napisała: > Pisałam już gdzieś wczoraj. Tam się prędko nie uspokoi i nie warto ryzykować. M > ało innych krajów ? Kazdy ma swój rozum i sam sobie przeanalizuje. Znając Egipt po dotychczasowych wyjazdach wie się jak ten kraj wygląda i jak wygląda ochrona kurortów. Nie wyobrażam sobie żeby nagle np. jeden z kelnerów zaczął strzelać do turystów. Gdyby nie tv nie wiedziałabym na miejscu że cokolwiek się dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
darek.b70 Re: kolejne krwawe starcia dalej jechac? 14.08.13, 13:32 Dokładnie każdy ma swój rozum chce poleci nie to niech rezygnuje a jak będą wyloty to lecę w większość wycieczek mam zaliczone. Tak że można się po byczyć przy plaży i basenie i zaliczyć morskie i pustynne fakultety. Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: kolejne krwawe starcia dalej jechac? 14.08.13, 14:01 Ludziska kochani! Nie nakręcajcie spirali strachu! Faktem jes,że nie jest to już Egipt Mubaraka,ale jest już nowy Mubarak-bis.Więc może coś nagle wystrzelić.Ale pewne jest jedno!Egipt nie może sobie pozwolić ze względów ekonomicznych,na rezygnacją z turystyki. Nie dajcie się wodzić za nosy i nie słuchajcie wyolbrzymionych relacji telewizorni i pismaków katarskiej telewizji.Jedynym krajem,no i telewizją (poza Iranem),który poparł od samego początku "rewolucję fundamentalistyczna brodatych"...był Katar!To bardzo wiele wyjaśnia.Muszą iść za ciosem i straszyć.Trzeba też pamiętać o tym,że Arabia,potężny sasiad Egiptu,nie życzy sobie niepokojów w regionie.Dał kredyt,a właściwie dotację wielu miliardów dolarów,dla nowych władz Egiptu.Wspiera nowe władze także Izrael,chcąc mieć spokój na Synaju.Zgodził się na weryfikację traktatu pokojowego i dopuścił rozmieszczenie wojsk egipskich w tej enklawie w zasadzie niczyjej i bez żadnej praktycznie kontroli.Ten kontekst polityczny trzeba mieć na uwadze.Jeśli nawet bedą bardzo krwawe starcia,rewolty czy rozruchy,obecne władze nie cofną się przed brodatymi.Zduszą wszystko w zarodku.Jak to będzie miało odniesienie do turystyki no i jakie następstwa dla straszonych turystów,no to tego nikt nie wie.Póki co,znowu bym tak nie panikował i nie nakęcał się przedrukami z AL-Jazeiry.Wszystko trzeba brać na chłodno,choć ciężko jest tym,co już wpłacili i nawzajem sie nakręcają. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaczka Re: kolejne krwawe starcia dalej jechac? 14.08.13, 14:12 janan2 napisał: > Ludziska kochani! > Nie nakręcajcie spirali strachu! > Faktem jes,że nie jest to już Egipt Mubaraka,ale jest już nowy Mubarak-bis.Więc > może coś nagle wystrzelić.Ale pewne jest jedno!Egipt nie może sobie pozwolić z > e względów ekonomicznych,na rezygnacją z turystyki. Zgadzam się z Tobą w 10000000% bo myślę,że władze Egipctu nie pozwolą aby sytułacja objęła cały kraj gdyż stracą na tym nie tylko zwykli obywatele ale również sama władza,która ma większość udziałów w turystyce....a sam turysta to dla nich kura znosząca złote jajka i jeśli ta kura przestanie tam przybywać,wydawać swoją kase to Egipt umrze śmiercią naturalną :-( Odpowiedz Link Zgłoś
stary-kocur Re: kolejne krwawe starcia dalej jechac? 14.08.13, 14:32 gosiaczka napisała: myślę,że władze Egipctu nie pozwolą aby sytuł > acja objęła cały kraj gdyż stracą na tym nie tylko zwykli obywatele ale również > sama władza,która ma większość udziałów w turystyce....a sam turysta to dla ni > ch kura znosząca złote jajka i jeśli ta kura przestanie tam przybywać,wydawać s > woją kase to Egipt umrze śmiercią naturalną :-( Fakt, obecne władze Egiptu wiedzą o tym, niestety Bractwo Muzułmańskie i ich wielbiciele mają odmienne poglądy - oni najchętniej oczyścili by całkowicie kraj z "niewiernych" turystów, bez względu na konsekwencje. Bo dla nich nie jest ważne, czy Egipt będzie państwem biednym czy bogatym - ważne aby był państwem islamistycznym. Dlatego obawiam sie, że spokoju tam jeszcze długo może nie być. Odpowiedz Link Zgłoś
sz34 Re: kolejne krwawe starcia dalej jechac? 14.08.13, 14:17 Wczoraj wróciłam z Sharm , byłam 2 tygodnie, kompletnie nic się nie dzieje , chodziliśmy po mieście i wypoczywaliśmy na całego , jestem szczęśliwa ,że nie odwołałam wyjazdu , nie ma się co bać , było super ! Odpowiedz Link Zgłoś
zorajde UWAGA - Hurghada ! 14.08.13, 14:37 W Hurghadzie też się zaczęło .... I choć sądziłam, że tego nie napiszę, to jednak - niestety dzisiaj od ok. 11.00 także niespokojnie jest u nas na Daharze. Przy głównym daharskim rondzie od ponad miesiąca "stacjonowali" zwolennicy Bractwa Muzułmańskiego, tyle że z tego stacjonowania i spokojnego protestowania nic nie wynikało. Dzisiaj tymczasowe władze, po ok. tygodniowych bezskutecznych nawoływaniach do opróżnienia ulic w miastach Egiptu zabrały się za porządki. Ponieważ zwolennicy Morsy`ego odmówili rozejścia się, siły porządkowe wkroczyły dziś do akcji. Cały Dahar jest w tej chwili zablokowany, z przyległych ulic widać jakiś dym... Bardzo, bardzo smutno... To jest cytat babki która prowadzi tam biuro podróży Zastanówcie się dobrze czy warto !!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zorajde Re: UWAGA - Hurghada ! 14.08.13, 16:14 Hurghada www.youtube.com/watch?v=t1c4_qNFPKk Odpowiedz Link Zgłoś
batutka Re: UWAGA - Hurghada ! 14.08.13, 16:18 Ja wczoraj wróciłam z Sharm el Sheikh. Był to cudowny czas. Spokojnie, tubylcy niezwykle przyjazni. Nic niepokojącego się nie działo. Ale to Sharm. Nie wiem jak jest gdzieś indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
aksas Re: UWAGA - Hurghada ! 14.08.13, 16:39 co to za filmik? ciezko na nim cos zobaczyc Odpowiedz Link Zgłoś
hallogenes Re: UWAGA - Hurghada ! 14.08.13, 16:53 no właśnie tak na prawdę to nic nie pokazuje ..... ktoś biega cos się dymi tak jak 2 tygodnie temu u mnie na osiedlu - palił się śmietnik i biegali gapie. no nic czekamy co się będzie działo co nie zmienia faktu że już po cichu liczyłem że jakoś się to powoli rozejdzie :( Odpowiedz Link Zgłoś
aksas Re: UWAGA - Hurghada ! 14.08.13, 16:56 kazdy liczyl, ja wczoraj zaplacilam za wycieczke Odpowiedz Link Zgłoś
hallogenes Re: UWAGA - Hurghada ! 14.08.13, 17:08 ja muszę zapłacić do piątku .... jak nie zapłace to zaliczka 40% przepada jak zapłacę może do wyjazdu się uspokoi a jak ni to tracę 90% - waham się czy olać te 40% i w tym roku nigdzie nie jechać czy wpłacić i czekać ?? może się coś poprawi ?? Może stan wyjątkowy poprawi bezpieczeństwo i będzie tak jak za Mubaraka ?? a może sytuacja się pogorszy i biura nie chcąc narażać się na procesy będą oddawać kasę ?? sam juz nie wiem .... jak by miał dziś jechać to bym się mocno zastanawiał ale jak bym nie pojechał to nie miałbym argumentu aby mi ktokolwiek oddał choć złotówkę bo wg wszelkich informacji w kurortach nic się nie dzieje poza sporadycznymi przypadkami rozpędzania grupek zwolenników Moursiego ........ staram się nie ulegać panice i filtorwać wiadmości ale nie wiem co robić ............ Odpowiedz Link Zgłoś
aksas Re: UWAGA - Hurghada ! 15.08.13, 01:52 daj swojego mejla lub napisz do mnie aksas@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
zorajde Re: UWAGA - Hurghada ! 14.08.13, 17:10 To film z Hurghady. Tam też nie jest wesoło :( Odpowiedz Link Zgłoś
hallogenes Re: UWAGA - Hurghada ! 14.08.13, 17:28 ale co ten filmik pokazuje ?? bo ja się tam nic nie dopatrzyłem ?? Odpowiedz Link Zgłoś
zorajde Re: UWAGA - Hurghada ! 14.08.13, 18:00 Bracia podpalają wszystko bo nie chcą ustąpić i odejść Odpowiedz Link Zgłoś
boho-mazy Re: UWAGA - Hurghada ! 14.08.13, 18:20 Ministerstwo zdrowia Egiptu podało, że w walkach w całym kraju zginęło 149 osób. Czyli nie tylko Kair, a roznosi się dalej Odpowiedz Link Zgłoś
wwmm Re: UWAGA - Hurghada ! 14.08.13, 18:31 Nie, z uwagi na Polskich turystów będę się lali tylko w Kairze, Polskie Biura turystyczne zabroniły strzałów do odległości 127 km od Kairu. Odpowiedz Link Zgłoś
zorajde Re: UWAGA - Hurghada ! 14.08.13, 18:58 Wszędzie są inne dane. Bractwo podaje 2200 zabitych !!!!!! Nie poznamy prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś