gonia997 01.12.13, 19:43 zastanawiam się nad hotelem oriental bay i el malikia w marsa ? czy exim to sprwdzone biuro mają najlepszą ofertę na te hotele , tylko nie wiem który wybrać Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miriam_73 Re: co wybrać 02.12.13, 12:34 Zależy co chcesz robić w Marsa :) Ja wybrałabym, ze względu na zatokę Abu Dabbab El Malikię (żółwie, diugoń). Z drugiej strony w zeszłym tygodniu znajomi w Gebel Rosas (Oriental) pół godziny chlapali sie z trzema pięknymi butlonosami, które miały ochotę na zabawę :) a i żółwie też są. Zatoka Gebel jest dużo mniejsza i inna, jesli chodzi o rafę. Odpowiedz Link Zgłoś
gonia997 Re: co wybrać 02.12.13, 17:57 Chcę odpoczać i poogladać rybki oraz inne zwierzatka , zależy mi też aby warunki w hotelu były dobre ładny hotel i dobre all. Nie wiem też czy rezerwować teraz czy czekać na lasta , chcę lecieć w po łowie czerwca. Z drugiej strony jak spokój będzie w Egipcie to i ceny pewnie wzrosną , no i tak marudzę... Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: co wybrać 02.12.13, 20:44 W Orientalu są łatwiejsze warunki do snurkowania, chociaż z drugiej strony jeśli nawet trochę wieje, to jest mocno zapiaszczona woda; w Abu Dabbabie jest lepiej, bo tam bełta dopiero przy silnym wietrze. W czerwcu jest dużo meduz, więc okazja na obserwację żółwi blisko brzegu, bo one uwielbiają żelki ;-) Oriental nie jest nad samym brzegiem, trzeba przejść przez drogę (ale niedaleko). W Malikii jedzenie się trochę popsuło, ale ja jestem trawożerna, więc tak długo jak były sałaty i warzywa to mi wystarczało, drinki są, kawa jest, piwko też, sziszę jest gdzie zapalić. Duże baseny no i zatoka bezpośrednio z plaży, znacznie też więcej miejsca na spacery. Odpowiedz Link Zgłoś
gonia997 Re: co wybrać 02.12.13, 21:59 dzięki bardzo , decyzja zapadła jednak na oriental bay , pytanie tylko czy ryzykować teraz , cena na 14.06 exim za 2 osoby 4700 czy czekać na lasta, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: co wybrać 02.12.13, 23:14 2350 za osobę za 2 tygodnie czy za tydzień? Jeśli za dwa to jest bdb cena. Odpowiedz Link Zgłoś
shibuya1 Re: co wybrać 11.12.13, 11:27 Mam pytanie odnośnie tych meduz :) Czy trzeba ich unikać ( czyt. czy mogą poparzyć i jak mocno? ) Czy w lipcu dużo ich tam jest ? Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: co wybrać 11.12.13, 12:03 W lipcu takich "zwykłych" galaretek praktycznie już nie ma, najwięcej jest ich wiosną. Nie wiem czy parzą, nigdy ich nie dotykałam :) Natomiast latem zdarzają się takie cudeńka: scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/8456_10202169890555238_1696844031_n.jpg Też nie wiem czy parzące, bo z zasady nie dotykam niczego pod wodą, co i Tobie radzę :) Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: co wybrać 11.12.13, 12:06 Te zwykłe wyglądają tak: scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/993534_10201377536066871_1828381710_n.jpg Nie są duże, zupełnie inaczej jest w Morzu Śródziemnym, gdzie trafiają się wielkie i mocno parzące paskudztwa Odpowiedz Link Zgłoś
shibuya1 Re: co wybrać 13.12.13, 10:20 Wierz mi, że nie zamierzam dotykać :) Bardziej mi chodziło o przypadkowe wpłynięcie, jakbym się zagapiła na coś polując z aparatem :) Na kursie nauczyli mnie, że niczego pod wodą nie dotykamy i jakoś mi to utkwiło w głowie i szanuje to, co pod wodą. Chcę mieć do czego wracać :) Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: co wybrać 13.12.13, 14:09 To dobrze Cię uczyli. Zobaczysz jednak w Abu Dabbab, że na niektórych nawwet piktogramy nie działają i w swojej tępocie macają żółwie, czy dugonga. Jeśli zauważysz coś takiego pod wodą, to bez ceregieli po łapach ,zwracać uwagę i meldować guardowi na plaży, bo inaczej to się źle skończy dla tych biednych zwierząt. Jak byłam w sierpniu prym w tym wiedli Czesi i Włsoi, niestety... Takiego czeskiego buraka złapałam parę razy, ostatnim przyłożyłam mu płętwą, a jak się zaczął stawiać, to zaproponowałam, że pokażę guardowi fotki spod wody.... Nie ma zmiłuj. My jesteśmy tam tylko gośćmi. Pozdrawiam i zyczę owocnych "podwodnych polowań". Odpowiedz Link Zgłoś
tycha89 Re: co wybrać 03.12.13, 11:42 Witam! Jestem studentką geografii Uniwersytecie Warszawskim i na potrzeby pisanej przeze mnie pracy magisterskiej prowadzę badania dotyczące celów wyjazdów Polaków do Egiptu. Badanie jest całkowicie anonimowe, a uzyskane wyniki służą wyłącznie celom naukowym. Badanie nie powinno zająć dłużej niż 10 minut. Każdą osobę, która zechciałaby mi pomóc serdecznie zapraszam do badania. Każde wypełnione badanie jest dla mnie niezmierne cenne. Bardzo dziękuję za pomoc i poświęcony czas! Link do ankiety: www.interankiety.pl/interankieta/18138090405c78ab01420d0194dc01ab.xml Odpowiedz Link Zgłoś
happytroll Re: co wybrać 10.12.13, 13:20 Zapraszam na www.happy-tours.pl/kontakt_z_nami.html napewno dopasuje najlepsza ofertę Odpowiedz Link Zgłoś