14.12.13, 11:28
mam pytanie-dlaczego użyłaś słowa"marsjańska" baza do bazy orka w hotelu Malikia?Chcemy się wybrać do tego hotelu i nurkować z nimi,a teraz już nie wiem-mają ceny z marsa,czy oni są z marsa?polecasz czy odradzasz?Jedziemy pierwszy raz do Marsa Alam i nie wiem czego się spodziewać,myśleliśmy najpierw o hotelu Fayrouz,ale czytam Ciebie i innych od kilku dni i chyba się zniechęciłam,bo hotel nie jest w zatoce a piszecie że lubi mocno wiać i ciężko pływać.Jest co prawda zatoka obok,ale latać wte i we wte?Planujemy wyjazd w II połowie maja-5-6 nurków z brzegu.Poprzednio byliśmy w Dahabie i było super.Poradż coś,bo im dłużej czytam,tym mniej wiem.Acha-i czy plaża w hotelu Malikia jest faktycznie taka pełna?
Obserwuj wątek
    • miriam_73 Re: do miriam 14.12.13, 13:28
      Orca już nie ma lokalizacji w Abu Dabbab - 2 lata temu przenieśli się kawałek na północ do hotelu Tulip. W Abu Dabbab urzęduje w tej chwili włoski Diving Ocean. Króko - włoski bu...del, potrawią w grupie 20 osób iść pod wodę, masakra...
      Na plaży Malikii zawsze da się znaleźć miejsce, nie wiem skąd te pogłoski o tłoku...
      scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/533954_10202169820553488_808646053_n.jpg
      scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/601576_10202169847914172_1539560886_n.jpg
      Z lokalnych baz skontaktuj się z Miloszem z 3Will, bardzo solidni, dobrze zorganizowani :) odbiorą i zwrócą do hotelu :)))
      • krabpustelnik Re: do miriam 14.12.13, 13:44
        właśnie dlatego chcieliśmy nurkować z lokalnym,hotelowym centrem nurkowym aby uniknąć tłoku,w dahabie z hotelowym byliśmy my we dwójke i przewodnik,a z naszymi-po 6,8 lub więcej nurkowali.A wiesz może coś o tym drugim hotelu-Fayrouz,obok w zatoce podobno pojawia się krówka,ale jakie jest tam centrum nurkowe?a wracając do Malikii-a w Hiltonie obok też nie ma bazy nurkowej?
        • miriam_73 Re: do miriam 14.12.13, 13:52
          W Hiltonie też jest Diving Ocean...
          W 3Will odbierali mnie zwykle ok 8 wracałam do hotelu na lunch. 2 nurki, zwykle pływaliśmy w 5-6 osób. Wybierają różne miejscówki.
          Niestety nie znam Fayrouza. Krówka zagląda na Marsa Imbarak (Mubarak), niedaleko.
          A sprawdziłam - w Fayrouzie masz bdb niemiecką bazę - Extra Divers.
          www.extradivers-worldwide.com/de/tauchbasen/land/aegypten/tauchbasis-extra-divers-fayrouz_32.html
          • krabpustelnik Re: do miriam 14.12.13, 14:15
            Dziękuje serdecznie,nadal nie wiem co wybrać-tu kusi zatoka osłonięta,a w drugim baza nurkowa pod ręką.A jeśli byśmy wybrali 3will-to jak to wygląda za sprzętem-latasz z nim czy oni zabierają?Bo przecież trzeba go wypłukać,rozwiesić.A jeszcze jedno-automaty wieziesz w podręcznym?My wiezliśmy w dużym,ale jednak swoje ważą.
            • miriam_73 Re: do miriam 14.12.13, 15:57
              Oni wszystkim zawiadują, nie trzeba jeździć do bazy i samemu tego robić. Tylko ostatniego dnia zajeżdżasz do bazy (jeśli masz taką potrzebę), żeby zabrać klamoty (można się spakowań na nurkowisku) i rozliczyć (też można na miejscu - w bazie jest terminal więc jeśli chcesz zapłacić kartą to tylko w bazie - cash any time any place :) )
              Automat zawsze wożę w podręcznym, razem z aparatem i obudową.
              • krabpustelnik Re: do miriam 14.12.13, 18:43
                Jeszcze jedno pytanie-czy antilan można kupić w hotelu(podobno nie ma apteki) albo na lotnisku w marsa alam?Niestety poprzednim razem musiałam szukac-nie ma to jak sok wyciskany:)))
                • miriam_73 Re: do miriam 14.12.13, 19:16
                  Nie, ani w hotelu, ani na lotnisku, natomiast zupełnie tak samo sprawdza się polski Nifuroksazyd w dawce 200 mg lub Endiex, też w tej dawce - bez recepty w każdej aptece. Wszystkie te leki (antinal również) to nifuroksazyd - tajemnica skuteczności tkwi w odpowiedniej dawce. Kiedyś nifuroksazyd bez recepty w PL był dostępny tylko w dawce 100 mg, stąd w porównaniu z Antinalem który ma 200 mg był oczywiście mniej skuteczny. Plus regularne stosowanie, tzn. kontynuowanie leczenia wg zaleceń na ulotce, nawet jeśli nasilone objawy ustąpią.

Cała reszta to autosugestia.
    • krabpustelnik Re: do miriam 16.12.13, 09:59
      jeszcze mam pytanie-a w oriental bay jest baza nurkowa czy nie?bo znalazłam sprzeczne informacje.
      • miriam_73 Re: do miriam 16.12.13, 12:11
        W samym Orientalu nie, natomiast przy zatoce (stojąc twarzą do morza - po lewej stronie) znajduje się baza Duck Diving: www.ducks-diving.com/?kat=223
        W ekipie powinien być ktoś z Polski. Nie znam ich (w sensie - nie nurkowałam nigdy z nimi), ale to "de domo" też Niemcy, więc powinno być porządnie i bez włoskiego bałaganu i maniany ;-)
        Wydaje mi się, że Itaka na dzień dzisiejszy w ramach faktutetów nurkowania robi właśnie u nich.
        • krabpustelnik Re: do miriam 16.12.13, 14:35
          jeszcze jeden hotel i dam Ci spokój :))))-Pensee azur resort
          • krabpustelnik Re: do miriam 16.12.13, 15:25
            jednak jeszcze jeden-sentido oriental dream resort.Jesteś nieocenioną skarbnicą wiedzy :))
            • miriam_73 Re: do miriam 16.12.13, 16:12
              Sentido to już pod El Quesir leży, nie znam tego hotelu, widze tylko że jest na otwartym kawałku wybrzeża, a na zdjęciu nie widać pomostu. www.holidaycheck.pl/map?action=gmhoteldetaillightbox&hotelId=184424
              W Sentido jest jakaś niemiecka baza: www.orientaldivers.de/?page_id=40&lang=en
              Podobnie Pensee, jeszcze bardziej na północ: www.holidaycheck.pl/hm/167000d5-4526-3cf9-a7fb-fe5c8b872140/-/m/picture
              Obok Pensee widzę że też jest baza: www.srsdivingclub.com/

Kiedyś nurkowałam z ludźmi którzy mieszkali w Acassia Swiss (leży gdzieś pomiędzy tymi hotelami) - daleko, oni codziennie dojeżdżali, bo zależało im na bazie. Pewnie hotele mają coś swojego.

Żaden z tych hoteli nie powinien liczyć się już za Marsa Alam tylko za El Quesir.

Ja preferuję jednak południowy kierunek of lotniska w Marsa :)
              • krabpustelnik Re: do miriam 16.12.13, 22:14
                dziękuje za odpowiedz,sentido mi się podoba ale kusi strasznie krówka i zółwie,a tam nie wiadomo.Malikia albo Oriental bay chyba zostały na placu boju,zatoki są,żółwie też,jeszcze tylko gdzie spokojniej,mniej ludzi,bo my trochę odludki;))
                • miriam_73 Re: do miriam 17.12.13, 13:07
                  Oriental jest mniejszy i mniej rozłożysty niz Malikia, co powoduje, że odczuwalne zagęszczenie na metr kwadratowy może być wyższe ;-) No i zatoczka jest mniejsza, zdecydowanie :) z tym, że dla nurków ciekawa (na płd ścianie są fajne zakamarki). W Malikii tłoczno co najwyżej przy wejściu do wody z plaży przy hoelu (lub po drugiej stronie, tam gdzie mają dostęp ci z Hiltona i z plaży dla wycieczkowiczów jednodniowych), bo zdecydowana wiekszośc amatorów pływania to chlapacze, którzy nie odpłyną dalej niż mają trochę gruntu pod nogami. Im dalej w rafę, albo w środek zatoki, tym mniej ludzi (albo i w ogóle -nie raz widziałam, że jestem sama na środku i mogłam sobie na wyciagnięcie ręki oglądac żółwiki, czy krówkę). Im bliżej brzegu, tym większe ryzyko, że ci się pojawi czereda rozwrzeszczanych chlapaczy (zwłaszcza Włosi są pod tym względem makabryczni), często ledwie pływających, w kapokach. Zatem dużo zależy od tego jak dobrze pływasz, plus warto mieć dosyć jaskrawe płetwy i fajkę (ja mam żółte), żeby np guard z brzegu cię widział. W Abu Dabbabie czasem trzeba się dobrze namachać szukając żółwi, bo to duża zatoka (u wylotu bedzie pewnie ok 1 km), ale bezproblemowo można pływać wpław w poprzek i po skosach.
                • dziadzio Re: do miriam 19.12.13, 14:08
                  ... bo my trochę odludki;).
                  Polecam Fayruz, o bazie pisała Miriam, ja niestety tylko snoorkuję, ale widziałem, że towarzystwio głębinowe było zadowolone.
                  Sam hotel niezwykle spokojny, rzekłbym nawet lekko snobistyczny:).
                  Wadą jest niewątpliwie otwarte morze - zaletą prawie nie zniszczona rafa.
                  Pozdrawiam
        • krabpustelnik Re: do miriam 17.12.13, 11:24
          jeśli możesz-zobacz ich cennik-jest tam pozycja nurkowanie bez limitu.To faktycznie tak jest na rafie obok nich,że nurkujesz kiedy chcesz i ile chcesz?dostaniesz np.3 butle dziennie?I nocne też będzie objęte ?I o 7 rano?
        • krabpustelnik Re: do miriam 17.12.13, 11:28
          Chodzi mi o baze duck diving ;))
          • miriam_73 Re: do miriam 17.12.13, 12:57
            Ja korzystałam z czegoś takiego kiedyś w Orce. Planowaliśmy rano nurki czasowo (mniej więcej, z uwzglednieniem przerw), zamawialiśmy nitrox (bo przy większej liczbie nurów dziennie niż 2 lepiej popływac na wzbogaconym, ja w każdym razie po 3-4 nurkach nie jestem wówczas tak zrypana jak po zwykłym powietrzu) i potem tylko przychodziliśmy, przepinaliśmy flaszki i szliśmy do wody. Z tym, że z bazy zawsze ktoś był na plaży, plus ew. zamawialiśmy RIBa żeby zacząć gdzieś dalej i wracać do brzegu. Nocki zgłaszaliśmy z 1-dniowym wyprzedzeniem bo w Abu Dabbabie trzeba było mieć na to jakiś dodatkowy permit. Przypuszczam, że u nich to powinno działać podobnie - napisz i dopytaj bezpośrednio.
            • krabpustelnik Re: do miriam 17.12.13, 19:59
              dziękuje bardzo,dziękuje bardzo :)))))))))
    • hk59 Re: do miriam 18.12.13, 21:21
      miriam,proszę o radę, Brayka Bay,czy Oriental Bay?.Budżet ograniczony,pierwszy raz w Egipcie,tylko wypoczynek,co polecasz?
      • miriam_73 Re: do miriam 19.12.13, 10:19
        WYbrałabym Braykę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka