35kami 05.01.14, 17:36 Wybieram się do Sultan Gardens. Proszę o opinie na temat tego hotelu. Jak wygląda zejście do plaży, jakie są wycieczki fakultatywne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inkaa_82 Re: Sultan Gardens 08.01.14, 11:30 Hej Kami, ja również wybieram się do Sultan, 14 stycznia z Pyrzowic. W starych wątkach znalazłam doc dużo informacji, ale to są wątki z 2009-2010. index.forum.gazeta.pl/szukaj/forum/sultan+gardens Może ma kto świeższe info z tego hotelu??? Interesują mnie: darmowe busy do Naama (w katalogu Itaki piszą, że są, ale na forum nikt tego nie potwierdził), dostęp do internetu, jak wybierać pokoje, na co zwrócić uwagę? Lecimy pierwszy raz do Egiptu więc będę wdzięczna za wszelkie wskazówki :) A może ktos też leci w tym terminie? Odpowiedz Link Zgłoś
35kami Re: Sultan Gardens 09.01.14, 12:45 Ja lecę nieco później, także będę wdzięczna za wszystkie informacje po powrocie. Odpowiedz Link Zgłoś
caltanisetta Re: Sultan Gardens 09.01.14, 17:29 W Sultan Gardens byłam 4 razy, ostatnio w sierpniu ub. roku. Jak dla mnie, hotel jest świetny, spełnia moje wszystkie potrzeby i oczekiwania. Plaża jest klifowa, w związku z czym zejście jest po schodach. W lobby hotelu jest darmowe wifi. Co do wycieczek fakultatywnych nie orientuję się, bo korzystałam z nich kilka lat temu, jak byłam pierwszy raz. W recepcji pracuje przemiły człowiek, który świetnie mówi po polsku. Jak macie jeszcze jakieś konkretne pytania, to piszcie, postaram się w miarę możliwości wyczerpująco odpowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
inkaa_82 Re: Sultan Gardens 09.01.14, 19:18 Caltanisetta dzięki za informacje. Osoba mówiąca na miejscu po polsku to super wiadomość ;) Mam jeszcze pytanie o darmowe busy do Naama. Czy rzeczywiście są, czy też to tylko mydlenie oczu w katalogu Itaki? Odpowiedz Link Zgłoś
ku-sy Re: Sultan Gardens 10.01.14, 16:17 Hotel godny polecenia, ostatni raz w nim byliśmy w 2009 i 2010 :) . Nie wiem jak teraz ale dla dzieci był mały brodzik ze zjeżdżalnią na dolnym basenie, minus tego basenu był taki że jak słońce zachodziło to robiło się tam chłodno, na górnych basenach można było posiedzieć nieco dłużej. Po wyjściu z recepcji po prawej stronie był kiedyś tak zwany " cichy basen", błoga cisza, spokojnie jak ktoś nie lubił dużego zgiełku. Polecam pokoje na piętrze: 242-281 , 342-381 , 442-481 , są to pokoje bliżej morza i z widokiem na morze :) , choć do recepcji i stołówki też jest nie daleko. Jak coś więcej to mogę Ci odpisać, na pewno jeszcze tam wrócimy :). Mogę też podesłać jakieś zdjęcia z hotelu, ewentualnie plan całego hotelu. Odpowiedz Link Zgłoś
caltanisetta Re: Sultan Gardens 10.01.14, 17:27 35kami - Potwierdzam to, co napisał ku-sy - wg mnie najlepsze pokoje to te na piętrze z szerokim widokiem na morze i wyspę Tiran. W pokojach kawa, herbata, czajnik i codziennie butelka wody niegazowanej. A cichy basen dalej istnieje, dla mnie po prostu rewelacja. Codziennie z córką tam chodziłam, cisza, spokój,bez krzyków, wrzasków itp., coś dla osób, które chcą w spokoju poleżeć i np. poczytać. Ten basen ma dla mnie też tę zaletę, że jego głębokość na całej powierzchni to 1,20m tak więc można spokojnie popływać mając grunt pod nogami:). Przychodziło tam kilkanaście osób, przeważnie Anglików. Przy basenie jest też bar, a chłopak basenowy przynosił w porze największego skwaru kubełek z lodem i zimnymi ręczniczkami. Hotel ma dwie duże restauracje w budynku głównym nieopodal tego basenu, nigdy tam nie ma tłoku, obsługa na bardzo dobrym poziomie i jak dla mnie jedzenie jest bardzo dobre. Ponadto jest italian restaurant i indian restaurant. Jest również siłownia dobrze wyposażona czynna od 7 rana ( może w okresie zimowym inaczej, tego nie wiem). Tak więc polecam, rano siłownia, potem pyszne śniadanko a następnie skok do basenu:) Eh, wróciły wspomnienia... Jeśli chodzi o busy do Naama to nie pamiętam, ale się dowiem i odpowiem Ci. Pytałaś też o wycieczki fakultatywne - ja byłam za pierwszym razem na dwudobowej -Petra- Amman ( tam był nocleg), Jerozolima-Betlejem-Morze Martwe. Szczerze polecam, było super. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, to chętnie odpowiem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
inkaa_82 Re: Sultan Gardens 11.01.14, 16:51 ku-sy, caltanisetta, dziękuję za świeże informacje ;) Za zdjęcia dziękuję - jest ich pełno na HolidayCheck-u, więc mniej więcej wiemy, jak to wygląda. Do mapki też już dotarłam. Cichy basen to super opcja, zastanawiam się tylko, czy w okresie zimowym właśnie ten jest podgrzewany? Byłoby super, szczególnie, że głębokość dla mnie też odpowiednia... Mam jeszcze pytanie odnośnie check-in - czy dawaliście przy meldowaniu bakszysz do paszportu? Jak tak, to ile? Wyczytałam, że powinno się dać 10$... Teraz tylko czekać na wylot i wygrzewać się w środku naszej zimy. Aż nie mogę się doczekać ;) Kami - po powrocie zdam relacje. Odpowiedz Link Zgłoś
35kami Re: Sultan Gardens 12.01.14, 10:38 Dziękuję za wszystkie informacje. Mam jeszcze pytanie odnośnie internetu, jest Wi-Fi? można korzystać czy trzeba płacić? Jest w wycieczkach fakultatywnych wycieczka do Kairu czy Luksoru? Odpowiedz Link Zgłoś
inkaa_82 Re: Sultan Gardens 12.01.14, 14:25 Kami, z tego co doczytałam, wifi jest darmowe w lobby, trzeba mieć tylko swój tel lub laptopa. Co do wycieczek -Itaka, ze względów bezpieczeństwa zawiesiła fakultety. W biurze Kair/Luksor zdecydowanie odradzali. My rozważamy Jerozolimę i Petrę, ale z lokalnym biurem(e-sharm). Odpowiedz Link Zgłoś
35kami Re: Sultan Gardens 12.01.14, 21:17 My mamy tydzień objazdówki, także Petrę i Jerozolimę zwiedzimy, dlatego pytam o jeszcze jakieś wycieczki podczas pobytu. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
inkaa_82 Re: Sultan Gardens 30.01.14, 14:45 Witajcie, wróciłam i poniżej wrzucam garść informacji nt. hotelu. Część się powtarza, ale zebrałam wszystko w jednym miejscu, co wydało mi się istotne. Za jakiś czas wrzucę też mapkę kompleksu i kilka świeżych zdjęć. Obecnie temperatura na miejscu to 25-26-27 st C w ciągu dnia, w morzu między 22 a 24 st C. Słońce zachodzi chwilę po 16, ciemno robi się ok. 18. Po zachodzie niestety wieje, co 2-3 dni dość mocno. W razie pytań pytajcie :) POŁOŻENIE Hotel bardzo czysty, położony na klifie z dostępem do piaszczystej plaży, ok. 5 km od Naama Bay. Poza hotelem niestety nic nie ma, tylko niewielki deptak, kilka sklepów (spożywka, apteka, pamiątki) i pustynia. Poza hotelem brudno i mało przyjemnie. Jeżeli ktoś chce zaznać życia nocnego, czy posiedzieć w knapkach musi dojechać do Naama, Soho Square w Sharks Bay lub Naama – busami hotelowymi (4$ do Naama, 5$ do Old Marketu w 2 strony od osoby, dwa razy dziennie wyjazdy o 16 i 21, na 3 godz.) lub taksówkami (od 7$ w jedną stronę do Naama, Soho, Nabq) albo lokalnymi busikami (5 LE za os / ok. 2,5 zł). Ogólnie położenie pod kątem plaży i widoków (wyspa Tiran) super, więc jeżeli komuś nie zależy na codziennym balowaniu, a bardziej na odpoczynku w komfortowych warunkach – ten hotel to strzał w „10”. PLAŻA, BASENY, REKREACJA, RAFY W styczniu w hotelu było niepełne zapełnienie, więc bez problemu był dostęp do leżaków zarówno na basenach, jak i na plaży. Serwis z ręcznikami zarówno na plaży i na basenach. Dwa baseny w okresie zimowym podgrzewane - jeden cichy (super sprawa, spokój, zero animacji), drugi dla dzieci, gdzie jest zjeżdżalnia i animacje. W basenach czysto. Plaża przy hotelu piaszczysta, czysta (hotel obok już plaży praktycznie nie posiadał) ale 50 m od brzegu boje i rafy. Super lokalizacja do snurkowania i bardzo ładne rafy, natomiast, jeżeli ktoś oczekuje plaży do spacerowania - tu lepiej wybrać Nabq. Zejście do wody łagodne - nadaje się spokojnie dla dzieci. Hotel bardzo zielony, piękna roślinność, o którą codziennie dbają. Dodatkowo dostępny w ramach AI mini golf, boisko do kosza, siatki (oblegane przez Rosjan), dwa korty tenisowe (za darmo dla tych, którzy mają rakiety i piłki, inaczej 10$ za godz. za wynajem sprzętu), siłownia ogólnodostępna w AI, jacuzzi, masaże już płatne. OBSŁUGA Obsługa super, wszyscy bardzo uprzejmi, mimo naprawdę ciężkiej pracy przez cały dzień. Rozmawiają po angielsku, rosyjsku, znają też podstawowe zwroty po polsku. Nie oczekują nachalnie napiwków, ale dla tych, których polubiliśmy zostawialiśmy po 1-2 dolary raz na jakiś czas: dla chłopaka sprzątającego pokój średnio 1$/ 5LE codziennie, w restauracji dla ulubionych kelnetów raz na tydzień ok. 3-5$, przy barze też tym, co fajni zostawialiśmy czasem 1$. Ogólnie ci ludzie pracują po 12-14 godzin, a zarabiają grosze, więc na pewno warto docenić tych, którzy się starają. KULINARIA Jedzenie w hotelu rewelacja - nie spodziewaliśmy się, że w Egipcie będzie nam tak wszystko smakować. Są dwie główne restauracje – jedna z tarasem dla wszystkich, druga na piętrze tylko dla dorosłych, gdzie zdecydowanie jest znacznie spokojniej. Śniadania codziennie takie same, ale tak wybór, że przez 2 tyg. nie narzekaliśmy. Obiady urozmaicone, a kolacje codziennie inne (kuchnia egipska, meksykańska, włoska, rosyjska). Śniadania do 10.30, obiady 12.30-15.00, kolacja 19.00-22.00. Pomiędzy posiłkami przekąski w barach, także lody (bardzo dobre). Soki ze świeżych owoców 20 LE/3$. Dodatkowo w ramach pobytu korzystaliśmy z dwóch restauracji a'a carte w ramach AI (na 7 dni jedna kolacja) - włoskiej Casa Mia (jedzenie takie sobie, jak ktoś zna włoską kuchnię) i indyjskiej (tu rewelacja!). W obu restauracjach zostawiliśmy napiwek. W ramach kolacji do wyboru starter, danie główne i deser. Na terenie hotelu kilka barów: piwo i wino smaczne, wódka i rum znośne, whisky lokalne tragiczne. W ramach Al kawa, herbata, woda min 1,5l codziennie w pokoju, napoje smakowe, Pepsi, 7Up itp. POKOJE Hotel składa się z 2 piętrowych szeregówek. Jeżeli ktoś chce dostać pokój z widokiem na morze i Tiran – warto przy meldunku dać z 10-20$ do paszportu od pary i poprosić o dany sektor. Jednak, w pokojach z widokiem na samo morze (długie szeregówki wzdłuż samej plaży) są jedynie pojedyncze łóżka, więc jeżeli komuś zależy na podwójnych, trzeba to powiedzieć (przynajmniej tak nam powiedzieli przy meldunku). My dostaliśmy pokój bliżej lobby, z widokiem na ogród (nr 534) – dwupokojowy, tzw. rodzinny. Był przestronny, odnowiony, 2 telewizory LCD, łazienka czyściutka, taras. Do plaży blisko (5-10 minut przez teren kompleksu), co dla nas nie było żadnym problemem. Co ważne, warto wybierać pokoje na piętrach – my mieliśmy na parterze i niestety, jak ktoś chodził (szczególnie Rosjanki w obcasikach) to wszystko słychać. Nasz pokój był bardzo blisko restauracji i cichego basenu. W pokoju czajnik, herbata, kawa, lodówka z mini barem. Codziennie butelka 1,5l wody mineralnej, świeże ręczniki jak ktoś chciał, świeża pościel. RADY Z hotelu byliśmy bardzo, bardzo zadowoleni!!! Naprawdę jest wart polecenia pod każdym względem – nie ma się do czego przyczepić. Jedynym mankamentem jest brak jakichkolwiek rozrywek poza hotelem, wszędzie trzeba dojechać, dlatego hotel polecamy tym, którzy chcą odpocząć na miejscu w bardzo dobrych warunkach. W katalogu ITAKI pisało też, że busy do Naama są bezpłatne, co nie jest prawdą, więc tu należy mieć poprawkę na informacje z katalogów. Warto wziąć swoje leki, bo są dość drogie (aspiryna, coś na gardło, wit. C, nifuroksazyd, maści na oparzenia itp.). Warto też kupić na bezcłówce alkohol, gdyż na miejscu nawet alkohole zagraniczne wszystkie są rozlewane w Egipcie i nie smakują najlepiej, a także nie należą do najtańszych. W samolocie Finalandia 1l-44 zł, whisky 1l-60 zł, papierosy również tanie (wagon Malboro 80 zł) – linie Small Planet. Odpowiedz Link Zgłoś
ku-sy Re: Sultan Gardens 30.01.14, 18:28 To widzę że nic się nie zmieniło i hotel dalej trzyma wysoki poziom :) Odpowiedz Link Zgłoś
35kami Re: Sultan Gardens 31.01.14, 08:23 Dzięki inkaa za szczegółową relację ;-) Możesz jeszcze napisać jak wygląda sprawa z internetem i wycieczkami fakultatywnymi? Wycieczki do Kairu są już wznowione? Odpowiedz Link Zgłoś
inkaa_82 Re: Sultan Gardens 31.01.14, 09:07 Oj tak, poziom jest wysoki, jak na nasze oczekiwania 😊 Internet jest darmowy w lobby, ale dużo ludzi korzysta i niestety ciężko się połączyć, Skype np. nam się wieszał. Kupowaliśmy raz na jakiś czas za 2 euro \ 3 $ godzinę Internetu w pokoju. Mozesz tę godzinę wykorzystać przez 7 dni. 24h kosztuje 10 euro, ale wtedy net jest od-do. Szybkość połączenia lepsza, choć pozostawia wiele do życzenia 😊 Co do fakultetów my kairu nie rozważaliśmy, podobno nie jest tam najbezpieczniej. Nie pamiętam, czy itaka organizowała kair, ale lokalne biura na pewno. Ciekawy jest klasztor sw Katarzyny i góra Mojżesza, byliśmy też w delfinarium. Blisko Ras Mohamed dla tych co nurkują i kolorowy kanion. Aby zwiedzić dwa ostatnie potrzebna wiza. W razie pytań pisz 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
35kami Re: Sultan Gardens 03.02.14, 11:50 Dziękuję bardzo. Jak jeszcze mi się nasunie jakieś pytanie to dam znać ;-) Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś