Dodaj do ulubionych

Jerozolima z SSH

26.01.14, 19:10
Na weekend majowy wybieram sie do El Faraany w SSH i chcialbm wybrac sie na fakultet do Jerozolimy. Problem jednak w tym ze w 2008 roku bylem z biurem podrozy na wycieczce w Syrii i niestety mam po tym pobycie syryjskie pieczatki w paszporcie.

Czy zostane wpuszczony do Izraela, czy nie ryzykowac i odlozyc Jerozolime na czas kiedy bede mial nowy paszport. Obecny mam wazny do 2017 roku i nie chce narazie wyrabiac nowego bo to kosztuje w tym przypadku.
Obserwuj wątek
    • yallamark Re: Jerozolima z SSH 26.01.14, 19:38
      Namieszałes w drugą stronę. Do Izraela wjedziesz spokojnie....... odwrotnie tzn. stemple Izrael= zero wjazdu do Syrii. Gdybyś wybierał się do Syrii - zawsze możesz w Izraelu poprosic stempelki na osobnej kartce- bilety i inne- cokolwiek co wskazywaloby na pobyt w Izraelu- wyjebac
      • 4przemo777 Re: Jerozolima z SSH 26.01.14, 20:02
        Dzieki za odpowiedz. Czyli moge jechac. Super.
        • volvo74 Re: Jerozolima z SSH 26.01.14, 20:46
          nie zawsze prośba o danie pieczątki na kartkę pomaga niekiedy złośliwie wbiją i powiedzą przepraszam tak miała np.moja żona
          mało kto wie że możesz wyrobić w polsce paszport tymczasowy z względu na pieczątkę izraelską
          nie lepiej ci wyrobić nowy paszport do maja daleko a mając nowy paszport omija cie jedno okienko na granicy gdzie musisz oddać odciski palców
          • yallamark Re: Jerozolima z SSH 26.01.14, 21:02
            zgadza sie wtedy jak piszesz, ale On jedzie DO ! Izraela, a ja o kartce wspomnialem tak a 'propo jakby czasem ktos w drugą stronę, chociaz teraz to chyba mało realne. a i do Jegowyjazdu może być róznie, tu sytuacja zmienia się bywa z godziny na godzine jak i ostatnio mozna obserwować ;)
          • deoand Re: Jerozolima z SSH 26.01.14, 21:03
            Hej hej - nie bądź Przemo taki pewien . Trzy lata temu jechałem na objazdówkę Jordania - Israel Sharm z Alfa Star i kupiłem wycieczkę i ok ale spytałem czy mając pieczątkę libijską - wtedy jeszcze za Kadafiego wpuszczą mnie do Izraela . I w biurze powiedzieli ,że NIE . Dzwoniłem do ambasady Izraela w Polsce i powiedzieli ,że skąd nie ma problemu ale biuro nadal ,że nie . Miałem mało czasu i wyrobiłem nowy paszport p trudno - jakoś zmieściłem się w czasie - wyrobienie paszportu trwało realnie dwa tygodnie a nie miesiąc . Gdybym nie zdążył to bym ryzykował . Tak to jest z tym Izraelem i Arabami - niby wszystko ok ale ponoć wszystko zalezy od tych kobitek na granicy - spodobasz sie przejdziesz - nie spodobasz out - jak w stanach .Ale może teraz nie ma problemu - w każdym razie ja miałem taki dylemat .
            • yallamark Re: Jerozolima z SSH 26.01.14, 21:16
              Tylko zazwyczaj Et i Izrael nie robili sobie problemow, a inne kraje arabskie raczej tych pieczatek nie tolerowały. On jedzie z Egiptu do Izraela, nie robcie scen Panowie ;) Tu problemów nigdy raczej nei było w obie strony
              • 4przemo777 Re: Jerozolima z SSH 26.01.14, 21:25
                Dla pewnosci napisalem jeszcze maila do ambasady Izraela. Zobaczymy co odpowiedza i czy w ogole odpowiedza.
    • inkaa_82 Re: Jerozolima z SSH 30.01.14, 15:29
      Też mieliśmy problem z tym tematem, tylko pieczątki w paszporcie mieliśmy ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Po zasięgnięciu informacji w różnych miejscach dowiedzieliśmy się, że do Izraela wpuszczają bez problemu. Może być jednak problem z powrotem do ZEA, gdyż ZEA nie zawsze wpuszcza z pieczątką z Izraela (jak i inne kraje nie uznające Izraela).

W biurze podróży w SSH także mówili nam, że możemy pieczątkę wziąć na osobnym blankiecie, ale stwierdziliśmy, że nie będziemy ryzykować, gdyż jeszcze w tym roku musimy wrócić do ZEA.

No i Jerozolima została odłożona na kolejną wyprawę do E. ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka