Dodaj do ulubionych

Zamach na autobus z turystami

16.02.14, 14:25
wiadomosci.onet.pl/swiat/egipt-zamach-na-autobus-sa-ofiary/12zyn
Obserwuj wątek
    • kasia_p45 Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 14:31
      Perspektywa ponownego wyjazdu do tego kraju oddala się coraz bardziej... A szkoda :(
      • deoand Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 14:36
        A pytałem kiedy napadna na turystów to sie śmialiscie , że kurorty bezpieczne itd a tu masz ... szczęsliwie nie Polacy .
        • kasia_p45 Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 16:16
          deoand napisał:

> A pytałem kiedy napadna na turystów to sie śmialiscie , że kurorty bezpieczne i
          > td a tu masz ... szczęsliwie nie Polacy .

Ja się nie śmiałam..
        • malgosial21 Re: Zamach na autobus z turystami 18.02.14, 21:16
          A miałam wylecieć 20.02.2014 do Hurghada, niestety zrezygnowalismy, ponieważ mieliśmy lecieć z dziećmi, po informacji, że grożą turystom wolałam nie ryzykować. Na szczęście wykupilam w itace ubezpieczenie z tytułu rezygnacji całej kwoty nie odżywkami, ale zawsze coś. Bezpieczeństwo przede wszystkim.
      • anetakarpik Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 14:36
        no to ładnie....a ja mam na lipiec wykupioną Sharm
    • karuzela100 Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 15:12
      Powoli egipcjanie wbijają sobie kolejny gwóżdz do trumny................
      Przewroty w krajach zawsze kończą sie tak samo a moje wakacje w sharm się oddalają....
      • gladi3 Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 15:35
        no i sie zaczelo!!spokoj spokoj i koniec,mam Egipt na 12 czerwca i chyba zmiana kierunku na Tunezje,nie ma co liczyc ze bedzie spokojniej tylko gorzej.
    • perla no i co z tego? 16.02.14, 15:59
      fanatyków Egiptu nic nie powstrzyma.
      Pojadą i będą opisywać jakie to cudowne i bezpieczne wakacje mieli.
      Niemniej, biura na chwilę obecną powinny mieć zakaz sprzedawania wakacji w Egipcie dla dzieci.
      Bo tamtejsze władze nie są w stanie zapewnić ochrony turystom przed terrorystami właśnie.
      • volvo74 Re: zamach Taba 16.02.14, 16:21
        bardzo to smutne tym bardziej że na drodze do Ziemi Świętej- oczywiście należy poczekać na dokładne info co tak naprawdę się wydarzyło i ilu naprawdę poszkodowanych
        czytałem już w polskich wiadomościach że ofiar nie było lub były 2,3,4 ,że było pod hotelem ,pod granica z Izraelem, że samochód pułapka i że bomba była w środku,
        jeden zamach a każda strona z wiadomościami co innego napisała,
        nie mniej szkoda mój wyjazd marcowy pod znakiem zapytania
        • janan2 Re: zamach Taba 16.02.14, 17:03
          To nie ma znaczenia.Eskalacja "rewilucji" idzie w przewidywalnym kierunku.Mam z głowy Egipt.Nie ma głupich.Do strachliwych nie należę,ale szukać guza,no to przesada.Zresztą prawie wszędzie byłem nic tam nie mam do zobaczenia poza rafami.Przeżyję.Pewno kierunek Tunezja na bykowisko.I pomyśleć,że niedawno tam byłem odnawiać wizę,bo jakoś nieporęcznie było mi na lotnisko w SSH.

Nikt rozsądny nie zachwala tamtego kierunku jeśli nie ma w tym interesu.Poza tym każdy opisywał stan rzeczywisty z okresu pobytu.Więc nie ma co pomstować,że koloryzuje.Jak widać sytuacja się radykalizuje i tylko patrzeć jak w kurortach może coś też pierdyknąc.W tej chwili kraj nieprzewidywalny.
    • mimi004 Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 16:44
      załamałam się, a 28 mam lecieć do Hurghady...
      nie wiem jak Itaka się zapatruje na zamianę miejsca, bo poważnie o to rozważam :-(
      • kasiolegiptomanka Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 16:58
        Smutna prawda. ZNOWU bedzie wyjazd z duszą na ramieniu. MOZE to ostatni wyjazd? Już nie wiem czy dobrze robię ale zapłacone i za 2 tyg się pakujemy. CZAS SIE ZEGNAC Z EGIPTEM?
        • mimi004 Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 17:01
          ja naprawdę nie wiem co zrobić...
          • gladi3 Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 17:04
            lece z itaki dajcie znac jak ktos sie dowie o zmianie kierunku,wiem ze doplata ok 200zl od osoby ale chyba teraz to za free,szkoda tylko ze nic mi sie nie podoba w tej cenie w Turcji czy Tunezji..na razie nie panikuje i popatrze co dalej.
            • kasiolegiptomanka Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 17:10
              W Tunezji też coś pierdyklo przy granicy. Dla mnie jak kraj arabski to tylko Egipt. Bez sensu nad srodziemne do takiego kraju. Dużo innych pięknych miejsc nad tym morzem i nie koniecznie wśród Arabów.
      • kasiolegiptomanka Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 17:06
        Jadę teraz, później może być gorzej. W pierwszej połowie kwietnia ponoć wybory. Szkoda, że poraz kolejny z poczuciem, że nie wiem czy dobrze robię.
        • yaris9000 Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 17:18
          foto
          • kasiolegiptomanka Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 17:35
            Nie jest to budujące. Zal mi ludzi, żyjących z turystyki. To nie jest dobra reklama.
    • generalsisi01 Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 17:35
      Za chwilę od ślepych piewców Egiptu i innych pseudoznawców pojawią się wpisy, że zamach to tylko incydent, a w Sharm jest bezpiecznie, a w Hurghadzie to w ogóle można w nocy sobie chodzić, bo tak kochają wszystkich turystów...

Nie dajcie się w tym roku wmanewrować w Egipt - będzie tylko gorzej! Lepiej zmienić rezerwację póki czas, niż się pchać do kraju, w którym de facto toczy się wojna domowa

• kasiolegiptomanka Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 17:40
        Jade sie pożegnać? E t do bani to co się dzieje w świecie.
    • tomasz3344 Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 18:14
      Nie wesoło się robi a miałem lecieć w czerwcu i listopadzie, przykre ale zanosi się na zmianę kierunku a wielka szkoda
      fakty.interia.pl/galerie/swiat/zamach-w-egipskim-kurorcie-zdjecie,iId,1295469,iAId,99609
      • 4przemo777 Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 18:29
        Ja mam rezerwacje na weekend majowy do SSH i w odroznieniu od poprzednikow jestem optymista i nie zamierzam zmieniac rezerwacji. Przykro sie patrzy na te obrazki z Taby, ale nie dajmy sie zwariowac. Kontrole jeszcze sie nasila, egipcjanie nie sa idiotami. Nie moga sobie pozwolic na dalsze rozlewy krwi w kurortach i utrate wplywow z turystyki. Zreszta jade tylko na tydzien i poza quadami i nurkowaniem nie interesuja mnie dalsze wyjazdy bo bylem tam juz pare razy i co mialem zobaczyc, zobaczylem. Ja jestem optymista. Jade i zamierzam sie dobrze bawic.
        • des4 Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 18:39
          życzę miłej zabawy z dymami jak na zdjęciu powyżej
          • 4przemo777 Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 18:45
            Z drugiej strony to jaka Egipt ma alternatywe ? Raf za te cene nie znajdziemy nigdzie. Jezeli biura podrozy zawiesza egipt to ja po prostu zrezygnuje z wyjazdu na weekend majowy. Dla mnie ten kraj nie ma zadnej rozsadnej alternatywy. Moglbym co prawda wybrac safari w Kenii, albo Wietnam , ale to juz pieniadze przynajmniej 2 razy wieksze.
        • aurinko5 Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 18:45
          4przemo777 napisał(a):

egipcjani
          > e nie sa idiotami. Nie moga sobie pozwolic na dalsze rozlewy krwi w kurortach i
          > utrate wplywow z turystyki.

Ci, którzy stoją za tymi zamachami turystów mają głęboko gdzieś. Od dwóch lat mówimy, że Egipcjanie nie dopuszczą do tego, żeby turystom stała się krzywda. Tylko, że jakoś im to nie wychodzi. Można się było domyślać, że skrajni islamiści żeby osiągnąć cel, prędzej czy później zaczną uderzać tam gdzie zaboli najbardziej.
          • 4przemo777 Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 18:50
            Niemniej z rezygnacja z imprezy narazie sie wstrzymam. Doplate musze zrobic do 22 marca i poczekam do tej daty na rozwoj sytuacji.
          • gladi3 Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 18:53
            masz racje,wiele razy sie czytalo ze zyja z turystyki i nie dopuszcza do zamachu i sie stalo i stanie dalej,ja juz mam oku tunezje i miesiac poczekam na informacje jak bedzie,nie zastanawiajac sie zmienie kierunek bo na co czekac?na druga bombke?
            • volvo74 Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 19:01
              a co za różnica czy bombka w Egipcie czy Tunezji
              dziś w Tunezji wysadzili 3 policjantów - co prawda to nie turyści ale na Synaju też tak zaczynali
              terroryści są bardzo skuteczni za nie długo to nigdzie nie będziemy wypoczywać
              • wtopek Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 19:30
                różnica taka, że w Tunezji dwie największe siły polityczne - islamiści i "świeccy", dogadali się co do wyborów i rządów, natomiast w Egipcie rządzi armia w wyniku zamachu stanu
                • 4przemo777 Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 19:32
                  Prawde mowiac w Egipcie zawsze rzadziła armia. I w przypadku tego kraju to chyba jedyna opcja na zrobienie tam porzadku.
                  • des4 Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 21:55
                    jaki tym masz genialny sposób na urządzanie życia innym

jakbym słyszał wronę w '81

byle hotele AI działały dla takich ja ty, a że paru ludzi skasują, to nieważne....
    • martinsam1 Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 19:16
      A nie mowilem ,bedac w tabie czulem ten zludny spokoj to napiecie
      • gladi3 Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 19:43
        sa kraje ze tylko za morde ich trzymac bo z tej wolnosci im odbija!!bylem za Mumbaraka kilka lat z rzedu i policja byla wszedzie plus ta turystyczna czuelm sie mega bezpiecznie a teraz wolna amerykanka!!chyba tesknia za bylym prezydenetem?pomylili sie troszke..
    • artrak2 Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 19:49
      Bez przesady, byłem w 1997 r miesiąc po zamachu w którym zginęło 62 Niemców. Wy wszyscy wyjezdzaliście później do Egiptu bawiąc się dobrze, nie mając świadomości że w każdej chwili znajdzie się jakiś fanatyk który zdetonuje bombę. Takie zagrożenie zawsze istniało i istnieć tam będzie. W tym kraju co jakiś czas bedzie dochodzić do zamachów tak już tam jest i nic tego nie zmieni.
      Egipt robi wszystko aby zatrzeć niemiłe wrażenia. Nie tak dawno bo na początku grudnia grupa ponad 100 polskich dziennikarzy była zaproszona do Egiptowa przez tamtejsze Ministerstwo Turystyki na Study Press. Oczywiscie ukazało się później mnóstwo materialów dot. bezpieczeństwa w tym kraju i tak tam faktycznie jest. To że czasem coś wybuchnie to to niestety "wypadek przy pracy" Wyguglujcie sobie zamachy w Egipcie a zobaczycie że tak jest tam od wielu wielu lat i jeszcze wiele, wiele lat tak będzie.
      • 4przemo777 Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 19:53
        Wreszcie jakis glos rozsadku. A dla tych co marza o bezpieczenstwie to jest jeden kraj na swiecie gdzie absolutnie nigdy nikomu z turystow nie spadnie wlos z glowy - Korea Północna.
        • artrak2 Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 20:00
          dzięki i jeszcze jedno o czym zapopmniałem, wtedy po zamachu środki bezpieczeństwa były na najwyższym poziomie, w każdym hotelu wojsko, na ulicach posterunki co 100 m, nigdy później bedąc w Egipcie nic takiego nie widziałem. Paradoksalnie akcja islamistów wywołuje reakcję ze strony władz, które widzą że bida już im zagląda w oczy. Wiem co mówię bo mówiono o tym dziennikarzom którzy wtedy byli w Egipcie. Nie tylko hotelarze z wielu egipskich hoteli które były wtedy zwiedzane, ale również przedstawiciele rządu
          • kasiolegiptomanka Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 21:58
            na całym marnym świecie jest niebezpiecznie,terroryści pierdykną to tu to tam i nikt nie da wam gwarancji bezpieczeństwa więc lepiej faktycznie zostać w domku i nie wkładać paluszków do kontaktu.Jak przeżyję to napiszę jak było może co niektórzy będą jeszcze bardziej złośliwi.Buźka!
            • 4lata Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 22:09
              no własnie,,, jak przeżyję". słuchaj, nie chodzi tu o złośliwość ale o pójście po rozum do głowy. zgadzam się, że wszędzie może się coś zdarzyć, nawet w Wawie samolot po starcie spaść może ale niech sobie ludziska w końcu uświadomią, że w Egipcie jest niebezpiecznie, ryzyko po stokroć, po co się denerwować???nawet jak będzie na miejscu wszystko ładnie pięknie to zawsze jest ta świadomość.. toż to wyjazd jak na wojnę.
              • artrak2 Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 22:14
                Lekka przesada z tą wojną tak jak napisałem wcześniej, kiedyś było więcej ofiar wujek Google pomoże:)
              • 4przemo777 Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 22:19
                No nie wiem. Ja absolutnie nie mam uczucia ze jade na wojne. Mam za to uczucie ze jade do cudownego ciepełka, do kolorowych rybek i szalenstwa na quadzie i na safari. Kazdy musi ocenic swoja miara czy jechac czy nie. Ja nadal uwazam ze w Sharm jest bezpiecznie i mozna spokojnie wypoczac.

A co ro rezygnacji to poki co mam tylko zrobiona wplate na sume 500 zl i w kazdej chwili moge bezkosztowo zmienic kierunek... ale nie chce bo Egipt nie ma dla mnie alternatywy w tej cenie. Wole nigdzie nie jechac na wakacje niz do innego kraju niz Egipt. No chyba ze karaiby albo wielka rafa australijska.
                • gringo68 Re: Zamach na autobus z turystami 17.02.14, 07:19
                  Niewiele ci do szczęścia potrzeba, korytko w hotelu i chlapu chlapu w wodzie.

Konwoje, posterunki, blokady i zamykanie się za drutem kolczastym w getcie dla turystyki masowej to też element relaksujących wakacji?
      • martinsam1 Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 20:52
        To trzeba egipcjan wysterelizowac i problem sie skonczy:)
    • 4lata Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 20:55
      no i już nie mam w tym roku dylematu, wybieram inny kierunek a tak mi się do Hiltona w Marsa chciało:( i całe szczęście że nie kupiłam wcześniej bo to istna głupota by była. współczuję tym co już mają rezerwacje. co tu dużo mówić te ceny w porównaniu z innymi destynacjami kuszą ale to głupota tam jechać.
      • gladi3 Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 21:04
        tak nie wspolczuj!!! to tylko rezerwacja gdzie za mala oplata mozna zmienic kierunek kwestia wlasnej woli.
      • mernar Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 21:24
        Nikt rozsądny już od dawna nie kupuje Egiptu wcześniej, dlatego ja im nie współczuje, wiedzieli co robią, przecież to znawcy są :)
        Bali się że im ofert zabraknie - teraz będą wystawiać na allegro za 50%
        • artrak2 Re: Zamach na autobus z turystami 16.02.14, 21:32
          Nie wystawią, pojadą, bo żal będzie stracić kaskę
          • volvo74 Re: Zamach na autobus z turystami 17.02.14, 09:06
            Polacy taki naród że tylko marudzić potrafią i przeginać albo w jedną albo w drugą stronę
            Wojny tam na pewno nie ma ,ani to Afganistan,Syria czy Irak to przesada i straszenie turystów,ale pisanie że to wypadek przy pracy i że kiedyś był ogorzej i więcej ofiar bo wysadzili cały autobus niemców to też przesada ,niecałe 100 lat temu w egiptowie zamiast w galabajach chodziło sie w melonikach a na szczytach piramid organizowało się rodzinne pikniki - było mineło- tak jak Mubarak .Dziś porwali etiopski samolot nad Rzymem wylądował w Genewie .
            Terroryści liczą na to że będziemy się bać
            • gladi3 Re: Zamach na autobus z turystami 18.02.14, 21:42
              dlaczego od razu sprzedawac za 50%? ja mam kupiona w itaka i mam gwarancje zamiany kierunku 200zl od osoby wiec to i tak nie tak duzo by zmienic ja bedzie niespojnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka