batysz 25.03.14, 19:50 Czy ktoś może potwierdzić: "Od obywateli RP wymagana jest wiza. Kupuje się ją po przylocie na lotnisku - oficjalna cena wynosi 15 USD/OS (od dnia 01.02.2014 koszt wizy wynosił będzie 25 USD)" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiolegiptomanka Re: Cena wizy ? 25.03.14, 20:07 hurghada 07 marca płaciłam 15 dolców Odpowiedz Link Zgłoś
kasiolegiptomanka Re: Cena wizy ? 26.03.14, 08:29 Jakis błąd w formie zapisu? Daty? Proszę o poprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
monika1001 Re: Cena wizy ? 26.03.14, 13:41 Witam z tego co mi wiadomo to od 01.05.2014 cena za wizę wyniesie 25$ Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
batysz Re: Cena wizy ? 26.03.14, 14:14 monika1001 napisała: > Witam z tego co mi wiadomo to od 01.05.2014 cena za wizę wyniesie 25$ > Pozdrawiam Oby nie bo lecę w czerwcu, tą podwyżką straszą już od dłuższego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
volvo74 Re: Cena wizy ? 26.03.14, 19:39 batysz napisał: > monika1001 napisała: > > Oby nie bo lecę w czerwcu, tą podwyżką straszą już od dłuższego czasu. chyba od ładnych paru lat:) e tam w maju napiszą że od grudnia Odpowiedz Link Zgłoś
walo14 Re: Cena wizy ? 27.03.14, 09:19 niektóre nasze BP np Exim podają na swojej stronie, 25. Odpowiedz Link Zgłoś
xaltuton Re: Cena wizy ? 27.03.14, 10:00 W obecnej sytuacji podniesienie kwoty za wize to troche taki strzal w kolano, ale z drugiej strony nadal jest to niewielka kwota (zwlaszcza zachodnim turytom). A w rzeczywistosci prawdopodobnie decyduja o tym czynniki, o ktorych Kowalski nie ma nawet bladego pojecia. Odpowiedz Link Zgłoś
waclaw73 Re: Cena wizy ? 27.03.14, 13:14 Witam tu podaje link ze strony Polskiej Mabasady w Kairze i pisze ... www.kair.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/kair_eg_a_303/kair_eg_a_303 WIZA, PRZEPISY WJAZDOWE Między Polską a Egiptem obowiązuje ruch wizowy. Obywatel RP może przed przyjazdem do Egiptu ubiegać się o wizę w egipskim przedstawicielstwie dyplomatycznym lub otrzymać ją na lotnisku w Egipcie. Opłaty za wizę od 1 maja 2014 r. wynoszą 25 USD (wiza jednokrotna) lub 35 USD (wiza wielokrotna). Wizy turystyczne wydawane są na okres 30 dni. Paszport powinien posiadać co najmniej 6-miesięczną ważność. W razie uszkodzenia lub utraty paszportu należy zwrócić się do Wydziału Konsularnego Ambasady RP w Kairze o wydanie paszportu tymczasowego, a następnie wystąpić do lokalnego urzędu paszportowego o potwierdzenie wjazdu oraz wizę wyjazdową. Wiza taka jest ważna wówczas przez 7 dni i nie można bez niej wyjechać z Egiptu. Odpowiedz Link Zgłoś
licznik1 Re: Cena wizy ? 27.03.14, 14:00 Przyleciałem w zeszły czwartek dzisiaj wracamy :-( Wiza w Hurgada 15$ Wszystko super ,jedyny minus to muchy Odpowiedz Link Zgłoś
gienialna Wiza i ważność paszportu.... 27.07.14, 10:24 1. Ile w końcu trzeba dzisiaj płacić za wizę? 2. Ważność paszportu kończy mi się 25 stycznia 2015r., a wylatuję do Egiptu 31 lipca na 2 tygodnie..... Zdaje się, że przegapiłam ważność paszportu (co najmniej 6 miesięcy...)?? RATUNKU!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gienialna Re: Wiza i ważność paszportu.... 27.07.14, 18:20 ad.2 Znasz jakąś receptę, jak to doprowadzić do ładu? Bo przecież w ciągu 3 dni nie wyrobią mi nowego... :( Dzwoniłam na lotnisko, z którego mam wylecieć, i Straż Graniczna mi powiedziała, że oni nie widzą problemu- na pewno mnie wpuszczą, a i tez nie wiedzą, dlaczego miałabym mieć problemy w Egipcie... Szukam na stronie ambasady egipskiej w UK i nie widzę nic o tych 6 miesiącach: www.egyptianconsulate.co.uk/Visas_Important_Information.php www.egyptianconsulate.co.uk/visas.php Na stronie naszego MSZ nic też nie widzę :( Odpowiedz Link Zgłoś
volvo74 Re: Wiza i ważność paszportu.... 28.07.14, 08:21 ja bym jechał te gamonie śpią na lotnisku nie to co polska dla nich tylko kasa ma sie zgadzać , wracając było ciepło miałem przy sobie w ręku 2l cole z zamiarem wypić i wyrzucić przed wejściem na pokład samolotu, zagadałem się i dopiero na płycie lotniska zauważyłem że cola dalej w ręce jest a u nas antypespirant ci wywala bo ma pojemność 125ml a nie 100 Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho-to-ja Re: Wiza i ważność paszportu.... 28.07.14, 08:39 volvo ma rację.. dla nich najważniejsze żeby jest kupić wizę. 3 lata temu mój 5 letni synek przywiózł w swoim podręcznym plecaczku nóż, który wzięliśmy ze stołówki do posmarowania bułki nutellą a o którym kompletnie zapomnieliśmy.. plecak został prześwietlony.. nóż wyemigrował do Polski :) jeśli nasi pogranicznicy nie widzą problemu.. egipcjanie nie będą go widzieli tym bardziej :) Odpowiedz Link Zgłoś
kan111 Re: Wiza i ważność paszportu.... 28.07.14, 08:54 Leć i nie przejmuj się-przecież i tak nie zdążysz wyrobić nowego.Nawet się tych kilku dni nie doliczą. Odpowiedz Link Zgłoś
gienialna Re: Wiza i ważność paszportu.... 28.07.14, 11:41 Stracha mam i pewnie będę miała do końca lotu powrotnego :/ Bo mogą mnie nasi nie wypuścić, albo tamci nie wpuścić. Albo stamtąd mnie nie wypuszczą lub nasi z powrotem nie wpuszczą.... Ależ sobie wakacje urządziłam! Wrrrr!!!!!!! Może nie będę tu pierwsza, która napisze inaczej o swoich doświadczeniach, niż Wy... Odpowiedz Link Zgłoś
egiptor Re: Wiza i ważność paszportu.... 28.07.14, 10:43 Kto nie ryzykuje, ten ... siedzi w kraju. Mam za sobą taką przygodę - jutro wyjazd, przygotowanie paszportu, rzut oka na daty i ... ważność paszportu jest niecałe 4 miesiące. Wyjazd się odbył bez przeszkód w obie strony (Marsa al Alam), ale adrenalina była. Odpowiedz Link Zgłoś
volvo74 Re: Wiza i ważność paszportu.... 28.07.14, 11:54 nie nie niema takiej możliwości by Polacy cie do swojego kraju nie wpuścili nawet jeśli paszport całkiem straci ważność - jak to sobie wyobrażasz że deportowali by cie do Egiptu ,tym sie akurat nie martw Odpowiedz Link Zgłoś
mrozek20 Re: Wiza i ważność paszportu.... 29.07.14, 00:13 Nasi Cie wypuszczą bez problemu, jedyny stres jaki możesz mieć to wjeżdżając do egiptu. Później już data ważności nie ma znaczenia. Jak wyjdziesz z lotniska w HGR, czy SSH to już masz wakacje. Powrócić można nawet na przeterminowanym paszporcie. Wykup wize, podaj paszporty otwarte na znaczku wizowym wszystkie na raz, żeby przemiły Pan w okienku nie musiał szukać wizy i wstrzymaj oddech na 30sek. Pamiętaj że tam też siedzi człowiek który mało zarabia i też nie chce ci na siłę uprzykrzać życia. Jemu też nie zależy na robieniu szumu i odsyłaniu do kraju niedoszłego turysty, tym bardziej że przecież w samolocie którym przylecisz nie będzie wolnych miejsc powrotnych, bądź już nawet on odleci. Słyszałem pare razy z róźnych źródeł że są czasami problemy z paszportami (np. nazwisko panieńskie nie zmienione, czy też zdjęcie daleko odbiegające od rzeczywistości, albo problem z owymi 6-ma miesiącami, ale nigdy nie słyszałem żeby ktoś opisał sytuację że go do Egiptu nie wpuścili, a jeżdże tam od 2004 roku. Bądź dobrej myśli i zapomnij o stresie wychodząc z lotniska Odpowiedz Link Zgłoś
gienialna Re: Wiza i ważność paszportu.... 29.07.14, 15:53 > Bądź dobrej myśli i zapomnij o stresie wychodząc z lotniska Do tej chwili zostało mi jeszcze 48 godz. Normalnie chyba zacznę łykać jakieś uspokajacze, bo szybciej na zawał zejdę, niż doczekam tej chwili. I pomysleć, że ja nie świeżynka egipska, a wielokrotna wczasowiczka Egiptowa. Ale o ważności paszportu zapomniałam na śmierć. Odpowiedz Link Zgłoś
gienialna Re: Wiza i ważność paszportu.... 16.08.14, 16:34 > 2. Ważność paszportu kończy mi się 25 stycznia 2015r., a wylatuję do Egiptu 31 > lipca na 2 tygodnie..... Zdaje się, że przegapiłam ważność paszportu (co najmni > ej 6 miesięcy...)?? RATUNKU!!! Właśnie wróciłam :) Nie było żadnych, nawet najmniejszych problemów. Dla Egipcjan liczyła się tylko wiza- i tylko to sprawdzali. Dopiero przy powrocie "przeciągali" paszportem, ale nawet nie patrzyli, czy zgadza się zdjęcie w paszporcie z wyglądem osoby. Dla pewności zakupiłam wizę na lotnisku w okienku Wezyra (doliczali sobie 2$); dalej urzędników już tylko ona interesowała przy wjeździe. Odpowiedz Link Zgłoś
daniell92 Re: Wiza i ważność paszportu.... 27.08.14, 19:24 Witam Mam podobny problem, ponieważ wykupiliśmy ze znajomymi wycieczkę do Egiptu (Sharm El Sheikh) w dniu 9 sierpnia 2014r. Niestety Pani w biurze nie poinformowała nas o tym, że paszport musi być ważny jeszcze conajmniej 6 miesięcy, dowiedziałem się o tym w poniedziałek (25 sierpnia) przeglądając fora internetowe z przydatnymi informacjami na temat Egiptu. Wiem, że moja wina, bo przecież mogłem to sprawdzić wcześniej, co prawda wiedziałem że paszport mam ważny do grudnia 2014 roku, ale nic na temat tych 6 miesięcy ważności nie było wspomniane przy wykupie wycieczki. Mimo że złożyłem od razu wniosek z podaniem o przyspieszone wyrobienie paszportu, ale szanse są bardzo małe ze względu na krótki czas do wylotu. Jakie są szanse, że mogę nie przejść kontroli na lotnisku i czy ewentualnie jest jeszcze jakiś inny sposób, aby bez problemu wejść na pokład samolotu (np. wykupienie jakiejś dodatkowej wizy, albo słyszałem o oświadczeniu, które trzeba podpisać, że leci się na własną odpowiedzialność) ? Proszę o pomoc :< Odpowiedz Link Zgłoś
sandrula33 Re: Wiza i ważność paszportu.... 28.08.14, 10:58 Witam, waznosc paszportu 6 miesiecy jest wymagalna, istnieje zagrozenie ze nie zostaniesz wypuszczony z Polski!!! Nie ma czegos takiego jak wykupienie dodatkowej wizy ( na synaj wiza jest za darmo nie placi sie 25$, tylko haslo Only synai) to oznacza ze przez caly pobyt w egipcie mozecie pozostac tylko na synaju , nie macie prawa wjechac na afrykanski lad, tj. przekroczyc kanal sueski. Jesli chodzi o Pania w biurze to turysci musicie wiedziec ze Polskie Biura Podrozy nie maja obowiazku infomowac o waznosci paszportu a tym bardziej sprawdzac waznosc paszportu podrozujacego, to jest obowiazek spoczywajacy na podrozujacym. Odpowiedz Link Zgłoś
gienialna Re: Wiza i ważność paszportu.... 01.10.14, 13:55 Ale co Ty w ogóle piszesz?? Kto niby ma nie wpuścić do Polski?? Polscy pogranicznicy nie wpuszczą na wazny paszport obywatela Polski? Chyba sobie kpisz. Jesli jest jakiekolwiek zagrożenie, to tylko takie, że Egipcjanin po przylocie do Egiptu nie wpuści do Egiptu. Ale na to jest sposób- zakup wizy nie w okienku, tylko na stanowiskach za dodatkową opłatą (wiem, ze biuro Wezyr ma usługę zakupu wizy bez kolejki ogólnej, za dodatkową opłatą- niewielką). Z wizą masz otwarte wrota do Egiptu. Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio Re: Wiza i ważność paszportu.... 01.10.14, 15:11 A co za różnica gdzie kupisz wizę, bo nie bardzo rozumiem ten Twój "sposób". Odpowiedz Link Zgłoś
gienialna Re: Wiza i ważność paszportu.... 01.10.14, 17:12 Jesli kupujesz w okienku ogólnym, gdzie Ci wkleja ją Egipcjanin, to może po protu luknąć w ten paszport i nie dać wizy- bo paszport nie ma wymaganej wyższości. Na stoisku biura podróży na lotnisku (za 2 dol.) nikt nie patrzył na paszport, tylko wklejał, jak leciało. Nie tylko Wezyr ma takie stoiska, zagraniczni turoperatorzy też. Problem może być wtedy, gdy akurat w godzinie przylotu nie ma żadnego. Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio Re: Wiza i ważność paszportu.... 02.10.14, 08:53 Otórz mylisz się okrutnie. Ten wklejający to zwykły sprzedawca, pracownik i jeśli chcesz to możesz dostać wizę nie wklejoną do ręki do samodzielnego lub późniejszego wklejenia (np. lądujesz na Synaju, kupujesz wizę, wklejasz ją dopiero jadąc na wycieczkę do Kairu - sam to przerabiałem). Ważny jest ten pan co stempluje wizę, w okienku :) to on sprawdza ważność paszportu (zazwyczaj niezbyt dokładnie) i na pewno go nie ominiesz. Ostatnim sprawdzaczem jest osobnik kontrolujący czy wiza jest podstemplowana (skasowana). Jednym słowem, 2 dolary w błoto. A swoją drogą, dziwię się, że Wezyr stosuje jeszcze praktykę pobierania prowizji za odsprzedanie wizy. Kilka lat temu głośno było na forum o tych niecnych praktykach. Odpowiedz Link Zgłoś
pietusza Re: Wiza i ważność paszportu.... 02.10.14, 13:53 gienialna napisała: > Jesli kupujesz w okienku ogólnym, gdzie Ci wkleja ją Egipcjanin, to może po pro > tu luknąć w ten paszport i nie dać wizy- bo paszport nie ma wymaganej wyższości > .... ???? Co za nonsens. Jak chcesz płacić drożej to twoja sprawa, ale gość sprzedający wizę nigdy nie sprawdza daty ważności paszportu, on tylko sprzedaje wizę, we wszystkich stoiskach na lotnisku wklejają wizę jak leci, nie tylko stoisku Wezyra ( gdzie zresztą też wkleja Egipcjanin). Paszport sprawdzają dopiero podczas kontroli paszportowej i dopiero tam przystawiają pieczątkę wjazdową na wklejonej wizie Odpowiedz Link Zgłoś
gienialna Re: Wiza i ważność paszportu.... 05.10.14, 11:30 Mój losie. Jeśli masz wklejoną wizę to nie ma możliwości, aby Cię nie wpuszczono do Egiptu. Rozwiązanie Wezyra było OK, nie tylko z powodu w/w, ale dlatego, że przed okienkami kłębił się dziki tłum urlopowiczów z samolotów, które własnie wylądowały. > ale gość sprzedający wizę > nigdy nie sprawdza daty ważności paszportu, >on tylko sprzedaje wizę, Nie wiem, jakie są jego zadania, czy nie sprawdza paszportu, czy sprawdza- wolałam nie ryzykować. Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio Re: Wiza i ważność paszportu.... 06.10.14, 08:26 >Jeśli masz wklejoną wizę to nie ma możliwości, aby Cię nie wpuszczono do Egiptu. Większej bzdury dawno nie widziałem. Co ma wspólnego wklejenie wizy z odprawą paszportową??? Skończmy już zresztą z tą reklamą Wezyra. Odpowiedz Link Zgłoś
gienialna Re: Wiza i ważność paszportu.... 11.10.14, 22:06 To, że masz ważną wizę. Wezyra nie reklamuję- wręcz przeciwnie; byłam z nimi pierwszy i na 100% ostatni raz. Ale jeśli będą kolejki do okienek, a będą też uruchomione okienka BP, to na pewno skorzystam- choćby i z Wezyra. Odpowiedz Link Zgłoś
olga-2014 Re: Wiza i ważność paszportu.... 16.08.14, 18:13 Czy "Genialna" wróciła już z Egiptu i może powiedzieć, czy były problemy z wjazdem ze względu na ważność paszportu? Mam paszport ważny do 10 stycznia 2015, a jadę 26 sierpnia br - czy mam spodziewać się problemów? Czy ktoś z Państwa może podzielić się swoimi doświadczeniami? Odpowiedz Link Zgłoś
sandrula33 Re: Cena wizy ? 17.08.14, 14:38 Od 1-go maja 2014 przylatujac do ZHurghady czy do Marsa el Alam trzeba za wize zaplacic 25 $, na Synaj ( czyli do Sharm El Sheikh ) wize dostaje sie na lotnisku za darmo ( wiza na haslo Only Synai, ale jesli bedziecie chcieli pojechac do Kairu wize platna trzeba posiadac) Only Synai tzn. ze przez caly pobyt nie poruszacie sie poza Synai. batysz napisał: > Czy ktoś może potwierdzić: "Od obywateli RP wymagana jest wiza. Kupuje się ją p > o przylocie na lotnisku - oficjalna cena wynosi 15 USD/OS (od dnia 01.02.2014 k > oszt wizy wynosił będzie 25 USD)" Odpowiedz Link Zgłoś
okaramba Re: Cena wizy ? 18.08.14, 21:35 A tą opłatę "rozwojową" chyba 7 USD w Marsa El Alam się też płaci ? Odpowiedz Link Zgłoś
rszalc Re: Cena wizy ? 19.08.14, 08:22 Wróciłem 16.08 z MA, tylko za wizę płaci się 25 USD. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Cena wizy ? 04.10.14, 19:21 W Marsa tylko wiza, żadnych dodatkowych opłat. Odpowiedz Link Zgłoś
saszka45 Re: Cena wizy ? 22.09.14, 20:50 szkoda, że z tymi wizami do Egiptu nie jest tak jak z wizami do Turcji: wchodzisz na stronę internetową, wypełniasz formularz, płacisz kartą debetową lub kredytową 20 USD i na e-maila przychodzi wiza. Szybko i bezproblemowo. Odpowiedz Link Zgłoś
volvo74 Re: Cena wizy ? 02.10.14, 08:50 chyba lepiej nigdzie nie piszesz (dla ludzi starszych to problem) , nigdzie nie wysyłasz kasy tylko podchodzisz do okienka i masz a część Egiptu (Synaj) jest zwolniona z wizy w Turcji tak nie ma , jedyne udogodnienie co wprowadzili w Turcji to wiza wielokrotna kiedyś kupiłeś wycieczkę na Rodos i by wrócić do hotelu znowu musiałeś kupić wizę , czekam w wrześniu maja zlikwidować wizę do Indii Odpowiedz Link Zgłoś
bartokaziemie7 Re: Cena wizy ? 15.10.14, 07:44 Tak to prawda, trzeba na miejscu zapłacić za wizę Odpowiedz Link Zgłoś
batysz Re: Cena wizy ? 10.04.15, 20:18 Wiem, że wiza kosztuje 25$. Wie ktoś czy na lotnisku w Hurghadzie można zapłacić za wizę w ? i jaki jest jej koszt? Odpowiedz Link Zgłoś
sandrula33 Re: Cena wizy ? 11.04.15, 12:31 Wizę wykupuje się po przylocie na lotnisku, 25$, w banku ale przedstawiciel biura podróży z którego przylatujecie zaoferuje Wam pomoc żeby nie stać w kolejce to skasuje dodatkowo 2$ Odpowiedz Link Zgłoś
batysz Re: Cena wizy ? 12.04.15, 14:00 Sandrula znam całą procedurę ale zamiast znaku zapytania miał być znak Euro ale wkradł się błąd. Wiem, że wiza kosztuje 25$. Wie ktoś czy na lotnisku w Hurghadzie można zapłacić za wizę w EURO i jaki jest jej koszt? Odpowiedz Link Zgłoś
cairo7 Batysz 12.04.15, 18:54 Tak możesz zaplacic w Eur....ale cena wizy jest stala w $ a nie w Eur ,a ta sie zmienia wg.kursu walut i widzimiesie pana co Cie policzy.Mysle,że zdajesz sobie sprawe ,że bilonu w Eur nikt nie przyjmie-czyli na dzis masz do zapłacenia min 25Eur:) Odpowiedz Link Zgłoś
egiptor Re: cairo 12.04.15, 19:50 25$, czy 25€? Różnica ok. 2 zł na wizie. Jest o czym dyskutować? Kiedy dzisiaj dobry bakszysz zaczyna się od 2$? Odpowiedz Link Zgłoś
cairo7 Re: cairo 12.04.15, 20:04 Mi to piszesz?To i tak wywazanie otwartych drzwi,ale to nie 2 zlote...ciut wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
sandrula33 Re: cairo 13.04.15, 01:02 Ostatnio Polscy turyści przylecieli z Berlina, skasowali ich na lotnisku 25 euro, nie mieli dolarów. Kurs dolara i Euro to prawie żadna różnica, bilonu nie przyjmują ale bilon w kantorach można wymienić, wymieniałam na Sheraton Roud Odpowiedz Link Zgłoś
batysz Re: cairo 13.04.15, 13:26 Dzięki, zawsze płaciłem dolarami i przy tym zostanę. Odpowiedz Link Zgłoś