Dodaj do ulubionych

Opłata wakacyjna

17.05.14, 08:08
Dodatkowe 7 dolarow od czerwca pobierane na lotniskach.Jak by nie patrzec to koszta w przypadku 2 plus 2 to juz 128 dolcow,w przypadku kupienia wizy.
Obserwuj wątek
    • anetakarpik Re: Opłata wakacyjna 17.05.14, 15:01
      za co te 7 $ ?
      • yaris9000 Re: Opłata wakacyjna 17.05.14, 16:18
        A wlaśnie za to- kliknij
        • gosiaczka Re: Opłata wakacyjna 17.05.14, 19:59
          Fajnie.....ciekawe co jeszcze wymyślą.....za chwilkę stwierdzą,że turyści powinni płacić nawet za to,że oddychają ich powietrzem :-)
          • aurinko5 Re: Opłata wakacyjna 17.05.14, 21:44
            W Polsce funkcjonuje opłata klimatyczna i jakoś nikt problemu w tym nie widzi.
            • miriam_73 Re: Opłata wakacyjna 02.06.14, 10:31
              Nie tylko w Polsce, aurinko. W Austrii w wielu miejscach jest tzw. kurtaxe, w Rzymie jest dodatkowy municipality tax i jakoś wszyscy żyją...
    • krzycho-to-ja Re: Opłata wakacyjna 19.05.14, 08:38
      Hymm.. nie jest wymieniony Marsa El Alam.. czy to by znaczyło że tam opłaty nie będą pobierać?
      Ale też swoją drogą.. to chyba nie jest skuteczna metoda na przyciągnięcie turystów
    • walo14 Re: Opłata wakacyjna 21.05.14, 19:37
      co za bzdury. Jakiś portal internetowy podaje super sensacje, o których nie wiedzą choćby Biura Podróży, która z wyprzedzeniem podawały m.in. majową podwyżkę wizy.
      Takie sensacje nabijają im licznik z odwiedzinami na stronie i stawka za reklamę rośnie.
      Nie słychać żadnych oficjalnych potwierdzeń takich rewelacji.
      • mikani Re: Opłata wakacyjna 21.05.14, 20:01
        Nie wiem czy do końca bzdury , ja o tym słyszałam juz z początkiem maja własnie w BP w którym kupowałam wycieczkę, na pewno nie było to powiedziane w formie nabicia w butelkę ( osoba tam pracująca to moja dobra koleżanka z lat szkolnych) i wyszło w luźnej rozmowie na temat sytuacji politycznej i ogólnej podwyżki ceny wiz( która podnosili juz od 2 lat i podnieśli dopiero teraz) Jakiś czas temu mówiono o tym na szkoleniu na jakim była, jednak ze względu ze było to podane jako informacja ze władze '' mają zamiar wprowadzić opłatę '' to na razie nikt szumu nie robił.
        • rajmundas Re: Opłata wakacyjna 21.05.14, 20:59
          I co wyszło w tej luźnej rozmowie o sytuacji politycznej ?
          • mikani Re: Opłata wakacyjna 21.05.14, 22:44
            To raczej rozmowa na zasadzie odczuć osobistych do tego co się działo i dzieje od kilku lat, a szczególnie w okresie ostatniego roku.Nadchodzące wybory, wyniki. Ilość turystów kupujących ten kierunek itp. Nic nowego co mozna by było opisywać na forach :-)
            • janan2 Re: Opłata wakacyjna 22.05.14, 09:19
              Jest jednak coś nowego!!!Nie tylko ja zmieniłem kierunek.Faktem jest,że mało teraz lata do Egiptu.Ciągła rozpierducha,niestabilność przepisów i sytuacji, skutkuje właśnie tym.Nie problem w podwyżce wiz(to fakt)ale opłata turystyczna to już przegięcie.Wcale nie chodzi o te kilka dolarów,tylko poczucie robienia za jelenia(będzie ta oplata).A to już wtopa.Egiptu mi żal,ale oszukiwać tych co jeszcze chcieli by tam jechać w tak czytelny sposób,no to przegięcie.Jest wiele jeszcze miejsc do zobaczenia,a Egipcjanie niech się uczą na własnych błędach.Kosztów "rewolucji" nie można przerzucać na tych co tam jeszcze jadą,aby powetować sobie straty z ubytku tych co się wystraszyli i maja dość Egiptu.
              • mitxx Re: Opłata wakacyjna 22.05.14, 09:49
                Sorki ja lecę z rodzinką w 4 , więc płacę 100 $ za wizę i niech będzie te 4 x 7 $ to 28 dolców, raptem 80 ziko. No co tam przy kosztach 10 tysi za 2 tygodnie to 8 dych nie robi różnicy.
                • janan2 Re: Opłata wakacyjna 22.05.14, 10:24
                  Wspomniałem i o tym.Koszt i różnica żadna.Ale poczucie robienia za jelenia,no to dla mnie akurat zasadnicza sprawa.Nieważne czy jeden czy 100 dolców.Nie cierpię naciągania.A Egiptu to jednak mi żal.
                  • mikani Re: Opłata wakacyjna 22.05.14, 10:56
                    Dokładnie, ktoś kto ma lecieć liczy się z kosztami. Jednak to jest coś na zasadzie '' tonący brzytwy się chwyta''. Zbierają już sporą kasę na wizach dodatkowo bakszysz ''podziel się majątkiem'' teraz opłata wakacyjna, owszem polecę tam, ale uważam to już za przesadę w wyciąganiu pieniędzy od turystów bo ta drogą sobie pogarszają swoją sytuację. Same koszty dodatkowe powoli zaczynają przerażać człowieka i zastanawia się czy nie wydać kilka stówek więcej i wybrać inny kierunek.
                    • janan2 Re: Opłata wakacyjna 22.05.14, 11:17
                      Właśnie tak to i ja pojmuję.
                      Wydałem kilka nie tylko stów więcej i lecę na Djerbę.Sytuacja ta sama i taka sama jak w Egipcie.Ale nikt nie pyta o wizę,nie pomyślał o frico opłatach turystycznych,no i bakszysz nie jest tak nachalny.Ale Red Sea i Egiptu cholernie mi żal.
                      • kasiolegiptomanka Re: Opłata wakacyjna 23.05.14, 21:56
                        Matko bosko o co wam chodzi o te kilka dolcow.przeciez w całej kwocie wyjazdu to bardzo mało. Kto ma pojechać to i tak pojedzie. Jak będzie taka konieczność to zapłaci te parę groszy więcej. ...po co się goraczkujecie.potrzebuja kasy i tyle nikogo się nie zmusza do Egiptu. Świat jest duży.
                        • mikani Re: Opłata wakacyjna 23.05.14, 22:11
                          Bynajmniej Ja się nie gorączkuję, pojechać pojadę bo wielkiej różnicy kosztów to nie zrobi, delikatnie sobie tylko dyskutujemy że może się ten pomysł okazać niezbyt trafny, odniesie niezamierzony skutek.
                        • niiktos myslenie nie boli 24.05.14, 06:49
                          kasiolegiptomanka napisał(a):
                          > Matko bosko o co wam chodzi o te kilka dolcow.

janan2 napisał:
                          > Wspomniałem i o tym.Koszt i różnica żadna.Ale poczucie robienia za jelenia,no t
                          > o dla mnie akurat zasadnicza sprawa.Nieważne czy jeden czy 100 dolców.Nie cierp
                          > ię naciągania.
                          • kasiolegiptomanka Re: myslenie nie boli 24.05.14, 08:53
                            Wcześnie wstaje się ...trudności ze snem?akurat naciąganie mi nie przeszkadza a rafy blizej nie spotkałam i dlatego będę dawać dopóki będę mieć. Proponuję jednak zmienić kierunek ludziom nie znającym tamtej tradycji kultury oraz religii . pozdrawiam
              • mernar Re: Opłata wakacyjna 25.05.14, 08:55
                Piszesz :
                Faktem jest ze teraz mało lata do Egiptu -
                i byś sie zdziwił na miejscu, ja sie zdziwiłam.
                Wczoraj wróciłem, hotel który zawsze w maju świecił pustkami zapełniony w 80 procentach, leżaki nad morzem wolne pojedyncze w czwartym rzędzie i to jak sie dobrze poszuka.
                Polaków jest mniej to fakt, ale dopchali skutecznie Czechami sporo Niemców i Francuzow.

Poza tym sie zgadzam, to nie jest zachęcająca do odwiedzin opłata, może i jest drobna, ale równie irytująca jak klimatyczna w Polsce. Człowiek tam jedzie i wydaje na miejscu jakieś, czasami nawet duże pieniądze, daje prace ludziom, a oni jeszcze kasuja za powietrze.
                Z wizami to teraz wyglada w ten sposób, ze na stare wcześniej wydrukowane wklejki wizowe z nominalem 15$ doklejone zostały znaczki skarbowe za 10$ I sprzedawane w całości jako nominal 25$

• mikani Re: Opłata wakacyjna 01.06.14, 11:34
                  ''Pragniemy poinformować, iż otrzymaliśmy komunikat od Egipskiego Ministerstwa Finansów o wprowadzeniu opłaty rozwojowej w wysokości 7 USD od osoby m.in. na lotnisku w Sharm El Sheikh, Hurghadzie, Luksorze, Asuanie oraz Aleksandrii.
                  Obecnie trwają konsultację pomiędzy Ministerstwem Turystyki i Ministerstwem Finansów w sprawie możliwości odroczenia tej opłaty lub pozyskania niezbędnych funduszy z innych źródeł tak, aby turyści nie byli obciążani dodatkowymi kosztami. Do czasu zapadnięcia decyzji ostatecznej w tej sprawie opłata obowiązuje i dotyczy wszystkich podróżujących na wyżej wymienionych lotniskach.''

Info z biura
                  • gladi3 Re: Opłata wakacyjna 01.06.14, 12:11
                    hmm to ja teraz jest viza 25 usd i potem gdzies mam oplacic te 7usd?
                    • mikani Re: Opłata wakacyjna 01.06.14, 12:29
                      Dokładnie tak :-)
                      • volvo74 Re: Opłata wakacyjna 01.06.14, 13:06
                        nie ma wizy na Synaju mogli tylko tam wprowadzić ,mimo wszystko dziwna strategia rządu że po tamtym katastrofalnym roku dla turystyki wprowadzają taka opłatę.
                        Nie nauczyli się że prawda nie popłaca napisali by podatek klimatyczny i był by spokój , a tak napisali powód że mniej ludzi ich odwiedza i turyści mają prawo mieć odczucie że teraz karze sie ich opłatą jak by to była ich wina że z powodu zamieszek jest jak jest

7$ nie majątek ale niesmak zostanie
                        • kasiaaaa24 Re: Opłata wakacyjna 01.06.14, 14:03
                          Dokładnie, 7 dolarów może niewiele, ale przy wizie i tej opłacie, rodzina czteroosobowa musi dopłacić 128 dolarów. I to też w porównaniu z dwutygodniowymi wczasami dla 4 osób w jakimś przyzwoitym hotelu nie jest jakąś wielką kwotą, ale jednak...
                          A faktycznie, ostatni rok (o ile nie dwa) nie były korzystne dla turystyki Egiptu i moim zdaniem, ta niby opłata, zniechęci kolejne osoby do wyjazdu. Bo pomijając tą opłatę, przecież jeszcze wzrosła cena wizy.
                          • klosshainz Re: Opłata wakacyjna 02.06.14, 09:51
                            Czy ktoś już płacił i może potwierdzić?
                            • gabriel_br Re: Opłata wakacyjna 02.06.14, 15:50
                              Lecę 12go , czekam na info z BP , jak na razie nic im na ten temat nie wiadomo . Agentka dowiedziała się o tym ode mnie . Będzie dzwonić do centrali BP TUI wtedy da mi znać .
                          • egiptor Re: Opłata wakacyjna 02.06.14, 13:03
                            Nie 128 $, a 68 $ dopłaty dla 4-osobowej rodziny. Przecież4x15$ już jest od dawna.
                            Tak licząc mniej "boli" ;)
                            • ami.ra Re: Opłata wakacyjna 02.06.14, 16:06
                              Kurcze stać was na wczasy a marudzicie nad 7 $ ;) Luzzu ludziska
                              • egiptor Re: Opłata wakacyjna 02.06.14, 20:22
                                Przeliczając $ na € wychodzi mniej ;)
                                • mikani Re: Opłata wakacyjna 06.06.14, 13:48
                                  W dniu dzisiejszym otrzymałam info od Guest Relation jednego z hoteli w Hrg że turyści przylatujący po 1 czerwca 2014 r nie opłacali żadnej dodatkowej opłaty oprócz podwyższonej wizy 25 $.
                                  • gabriel_br Re: Opłata wakacyjna 06.06.14, 23:31
                                    Otrzymałem informację z centrali TUI : Do dnia dzisiejszego nasza agencja nie potwierdziła żadnych oficjalnych podatków turystycznych wprowadzonych przez rząd egipski. Gdyby cos się zmieniło, wówczas na pewno wyjdzie od nas taka informacja.
                                    • mikani Re: Opłata wakacyjna 07.06.14, 07:46
                                      Z tą opłatą jest tak jak z wizą, o podniesieniu ceny mówiono już w 2012 roku termin a to maj a to pażdziernik. Gdzieś coś piszą jedne biura podają ze jest inne ze nie ma, nikt do końca nie wie czy ktoś to pobiera. Jakkolwiek chcesz się dowiedzieć to informację się nie pokrywają. Konsultant jednego z portali sprzedających wczasy wczoraj stwierdził tak...''...wie Pani no coś mówiono o tej opłacie my też słyszeliśmy ale nadal nie wiemy czy jest pobierana, to jest w formie takiego podatku najpierw mówiono ze to opłata wakacyjna coś jak nasze klimatyczne pożniej ze to forma wsparcia dla lotnisk, tego nigdy wczesniej nie pobierano Oni pewnie sami nie wiedzą, ale muszą być Państwo przygotowani bo może się tak okazać że opłata będzie pobierana przy wylocie albo doliczona do rachunku hotelowego...''

Trochę mnie to śmieszy coś jest a nikt nie wie jak płacić gdzie i czy w ogóle, a z drugiej strony denerwuje , bo rzeczywiście nie zbiednieje te 21$ ( 3 osoby) ale chciałabym wiedzieć czy opłata jest na lotnisku czy w hotelu, na początku na końcu.

Kiedyś druki wizowe dawano już w samolocie, każdy mógł spokojnie wypełnić, ktoś kto nie wiedział zawsze zapytał bo był na to czas, dwa czy trzy razy ostatnio druk dawano na lotnisku. Zrobiło się mega zamieszanie jedno wzieli nie wypełnili stoją przy okienku wypełniają. z tyłu inni krzyczą zatrzymują kolejkę, pożniej standardowa druga kolejka przy okienku tych co czekają na resztę bo Pan nie ma wydać .... a teraz jeszcze opłata o której wszyscy wiedzą , ale nikt nie wie co z nią zrobić .
                                      • gosiaczka Re: Opłata wakacyjna 07.06.14, 19:28
                                        Moja córka ( na Fb ) napisała do Aisha Tours w sprawie tej opłaty i otrzymała od niej taką oto wiadomość.........Cześć, do tej chwili żaden z wlatujących do EG turystów tej opłaty nie wniósł. Mam dużo zapytań w tej sprawie, więc co chwila rozpytuję moich turystów.
                                        Może to plotka albo ta opłata jeszcze nie weszła... W EG nic nie jest pewne. Pozdrawiam, Dorota.
                                        .....To by było na tyle na dziś
                                        • darek.b70 Re: Opłata wakacyjna 08.06.14, 09:12
                                          Obowiązuje od 1.07.2014
                                          • darek.b70 Re: Opłata wakacyjna 08.06.14, 09:14
                                            biznes.onet.pl/egipt-bezpieczny-ale-z-nowa-taksa-turystyczna,40473,5639877,1,prasa-detal
                                            • gosiaczka Re: Opłata wakacyjna 08.06.14, 19:18
                                              darek.b70 napisał:

> biznes.onet.pl/egipt-bezpieczny-ale-z-nowa-taksa-turystyczna,40473,5639877,1,prasa-detal
                                              Witaj.....ta informacja jest z dnia 29.05 ( już ktoś to cytował)a do dnia dzisiejszego nikt nie potwierdził tej wiadomości więc raczej bym się wstrzymała w informacją i rozpowszechnianiem informacji,że trzeba będzie płacić od 01.07 taką opłatę wakacyjna.
                  • palika7 Re: Opłata wakacyjna 23.10.14, 17:27
                    witam wyjeżdżamy 6 listopada do Titanic Beach czy jest pobierana opłata rozwojowa
                    • rojb.erek Re: Opłata wakacyjna 23.10.14, 21:03
                      Byłam we Wrześniu, lądowaliśmy w Sharm-ie, wracaliśmy z Taby i nikt od nas żadnej opłaty rozwojowej nie pobierał.
    • dariusznow Re: Opłata wakacyjna 09.06.14, 12:16
      A co powiecie na jeszcze 2 EUR dziennie?
      Niektórzy już sobie wołają....
      Dodatkowe obowiązkowe opłaty:
      Opłata środowiskowa/ dzień2 EUR

www.nurkowanie.travel.pl/baza,egipt-hamata,emperor-divers-hamata,203
      Cały Egipt, :O ale cytując klasyka ".... nie idźcie tą drogą!"
      • volvo74 Re: Opłata wakacyjna 10.06.14, 08:34
        trzeba szybko jechac i zobaczyc tego czego sie jeszcze nie widziało bo potem moze juz nas na to niestac
        • mikani Re: Opłata wakacyjna 10.06.14, 09:43
          Masz rację :-) ja się zastosuje wylot mam 11/12 czerwca :-)
          • gladi3 Re: Opłata wakacyjna 14.06.14, 07:53
            witam piszac z Hurghady przed sniadankiem oznajmiam ze nie ma zadnej oplaty wakacyjnej jest tylko wiza 25usd wiza stara za 15 plus znaczek skarbowy za 10,w hotelu widac mniej turystow ale slonce pieknie swieci jestem 2dzien tak wiec dzis wieczorem do miasta to popatrze co i jak.pozdrawiam
            • gabriel_br Re: Opłata wakacyjna 14.06.14, 17:34
              Witam , piszę z Hurghady i potwierdzam , że nie ma dodatkowej oplaty , oprócz wizy .
              • grzechu_m Re: Opłata wakacyjna 24.08.14, 09:39
                czy ktoś mógłby odświeżyćtą informację czy dalej nie ma tej opłaty? lecę do sharm
                • malik12345 Re: Opłata wakacyjna 24.08.14, 13:28
                  nie ma takowej opłaty, Ja lece we wtorek do SSH
                  • kasiulla88 Re: Opłata wakacyjna 27.10.14, 09:09
                    Wróciłam z SSH 15.10.14 i potwierdzam, że nie ma takiej opłaty. Co prawda nasza rezydentka mówiła, że na wycieczkach fakultatywnych może ktoś wejść do busa i zażądać zapłaty ( podobno nasze BP miała jakąś umowę, że jego klienci podczas wycieczek z nimi nie musieli płacić 7$ ).
                    Myślę, że był to tylko chwyt marketingowy, żeby nie kupować wycieczek u miejscowych. Miałam fakultety z pominięciem BP i nikt nie chciał ode mnie tej opłaty.
                    Udanych wakacji! :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka