Dodaj do ulubionych

Paszport dla dziecka

20.05.14, 18:11
Dzisiaj na portalu internetowym był artykuł o paszportach. Było napisane, że od dziecka też pobierane są odciski palców. Odbieraliśmy kilka dni temu paszport ale nie były pobierane odciski wcześniej. To jak to jest w końcu ?
Obserwuj wątek
    • marianka.80 Re: Paszport dla dziecka 20.05.14, 19:45
      Nie pobiera się odcisków palców od dzieci, które nie ukończyły 12 lat.
      • monika1001 Re: Paszport dla dziecka 20.05.14, 22:01
        Dokładnie, myśmy też wyrabiali paszporty w marcu i u dzieci poniżej 12 roku życia odcisków nie pobiera się.
        • olianaa Re: Paszport dla dziecka 20.05.14, 22:34
          A w takim razie coś zmienili w przepisach, bo moje dziecko miało paszport wyrabiany rok temu i odciski zostały pobrane (z takim trudem, że groziło jej naprawdę pobieranie odcisków paluchów u nóg! Pół godziny męczenia się, a dziecię miało po prostu palce zjechane od zabaw w piachu). Miała wtedy 10 lat.
          • colin1974 Re: Paszport dla dziecka 21.05.14, 07:20
            Moja córka też dawała odciski palców w wielu 5 lat na paszport biometryczny bo to wymóg .
            • monika1001 Re: Paszport dla dziecka 21.05.14, 13:54
              Biometryczny tak i owszem jest wymogiem odcisk, ale na dzień dzisiejszy od dzieci od 12 roku życia :)

Tak samo zmienili to, że dla dziecka do piątego roku życia paszport trzeba było wyrabiać co roku, a teraz ważny jest 5 lat
              • volvo74 Re: Paszport dla dziecka 21.05.14, 16:42
                moje dzieci miały mniej niż 12 i zostały pobrane - moje też gdyż odbierasz paszporty na odcisk - na pytanie; co jak sobie uszkodzę opuszek jak dostane paszporty ?odp; ''niech pan sobie tydzień wcześniej naklei plaster'' rozwalili mnie tym kompletnie ale to juz jakiś czas temu było
                • niiktos Re: Paszport dla dziecka 22.05.14, 07:50
                  volvo74 napisał(a):

> ... odbierasz paszporty na odcisk ...
                  chyba na odcisk na pięcie
                • monika1001 Re: Paszport dla dziecka 22.05.14, 12:39
                  Wystarczy wejść na stronkę msw i poczytać...

Z dniem 10 października 2013 r. wchodzi w życie ustawa z dnia 26 lipca 2013 r.o zmianie ustawy o dokumentach paszportowych (Dz. U. z dnia 9sierpnia 2013 r. poz. 1038), która dostosowuje prawo polskie do przepisów rozporządzenia Rady (WE) Nr 2252/2004 z dnia 13 grudnia 2004 r. w sprawie norm dotyczących zabezpieczeń i danych biometrycznych w paszportach i dokumentach podróży wydawanych przez Państwa Członkowskie (Dz. UE.L. z 2004 r. Nr 385, poz. 1, z 2005 r. Nr 311, poz. 44 i z 2009 r. Nr 142, poz.1).

Ustawa dostosowuje przepisy ustawy o dokumentach paszportowych, do wynikającego z art. 1 pkt 2a lit a rozporządzenia Rady (WE) Nr 2252/2004 zwolnienia dzieci do 12 roku życia z pobierania odcisków palców w taki sposób, że w art. 18 ustawy o dokumentach paszportowych określającym dane jakie powinny się znajdować w dokumencie paszportowym zróżnicowaniu ulega katalog tych danych w zależności od wieku posiadacza paszportu.

Ustawa dostosowuje także przepisy polskie w zakresie wydawania paszportów tymczasowych. Rozporządzenie unijne w art. 1 pkt 2b dopuszcza wydawanie paszportów tymczasowych osobom, od których fizycznie i chwilowo niemożliwe jest pobranie odcisków któregokolwiek z palców. Ustawa rozszerza zatem określony w art. 23 katalog przypadków, w których można wydać paszport tymczasowy, poprzez dodanie przesłanki związanej z brakiem możności pobrania odcisków któregokolwiek z palców, z zastrzeżeniem że przeszkoda ta musi mieć charakter czasowy.
                  • volvo74 Re: Paszport dla dziecka 24.05.14, 12:41
                    tak ta ustawa ustala co robić jak nie można pobrać odcisków ale nie ustala co jeśli odcisk został pobrany o potem uszkodziło się lub utraciło palec
                    oczywiście jest wiecej bubli jeżeli masz adres tymczasowy lub jeste bezdomny i nie masz zameldowania na stałe to paszportu nie dostaniesz - no chyba że to zmienili
                    • niiktos Re: Paszport dla dziecka 24.05.14, 19:13
                      volvo74 napisał(a):

> tak ta ustawa ustala co robić jak nie można pobrać odcisków ale nie ustala co j
                      > eśli odcisk został pobrany o potem uszkodziło się lub utraciło palec
                      a ja ci powtarzam ze nikogo nie obchodzi co sie stalo z palcem po pobraniu odcisku.
                      Bzdura jest twierdzenie ze przy odbiorze paszportu sprawdza sie odcisk palca.
                      • monika1001 Re: Paszport dla dziecka 25.05.14, 10:52
                        Jednak nie jest bzdurą bo my przy odbiorze z mężem ponownie musieliśmy odciskać ;)

niiktos napisała:

> volvo74 napisał(a):
                        >
                        > > tak ta ustawa ustala co robić jak nie można pobrać odcisków ale nie ustal
                        > a co j
                        > > eśli odcisk został pobrany o potem uszkodziło się lub utraciło palec
                        > a ja ci powtarzam ze nikogo nie obchodzi co sie stalo z palcem po pobraniu odci
                        > sku.
                        > Bzdura jest twierdzenie ze przy odbiorze paszportu sprawdza sie odcisk palca.
      • anjolka77 Re: Paszport dla dziecka 24.09.14, 19:04
        Wszystko zależy ile dziecko ma lat. Z tego co wiem, chyba do 12 roku życia odcisków palców się nie pobiera.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka