Dodaj do ulubionych

Marsa Alam - proszę, doradźcie hotel :)

03.06.14, 20:56
Witam,
po latach podróżowania na własną rękę i bardzo pracowitym roku, postanowiłam po prostu odpocząć i po raz pierwszy skorzystać ze zorganizowanego wypoczynku. Mój wybór padł na Marsa Alam. Próbuję wybrać hotel z najbogatszym życiem na rafach, to dla mnie najważniejsze. Bardzo chciałabym zobaczyć dugongi. Nie zależy mi na piaszczystej plaży (i tak będę siedzieć raczej pod wodą :))
Bardzo liczę na radę stałych bywalców :)
Obserwuj wątek
    • miriam_73 Re: Marsa Alam - proszę, doradźcie hotel :) 03.06.14, 21:46
      Dugoong bywa w Abu Dabbab, więc tu w grę wchodzi Hilton Nubian albo El Malikia; bywa także w Marsa Imbarak, więc ewentualnie przyjrzyj się hotelom bezpośrednio koło Port Ghalib. Ewentualnie z nurkaczami warto się zabrać na Marsa Egla, bo gruby jest także regularnie widywany tamże.
      Tu filmik z Egli sprzed paru dni:
      www.youtube.com/watch?v=7sD0cN0PyRY
      W Abu Dabbab dugong w ub. roku pływał co 2-3 dni szlakiem od południowego krańca zatoki, obok dużego samotnego ergu na łączkę skosem w kierunku strony północnej i z powrotem. Widziałam go 4 razy zawsze o tej samej godzinie tzn. ok 15, słyszałam także od znajomych że widzieli go wcześnie rano (ok. 6).

Ściśle rzecz ujmując w zeszłym roku krążyły 3 sztuki - w AD i Egli dwa samce - jeden młody i drugi starszy i większy a w Imbaraku krowa z młodym.
      • moomoo Re: Marsa Alam - proszę, doradźcie hotel :) 03.06.14, 21:51
        Właśnie wróciłam z Hiltona. Było fajnie. Krowy nie spotkałam, ale żółwie i owszem. Rafa przy Hiltonie jest naprawdę piękna. Hotel spokojny, bardzo ładny ogród i piękne pokoje.
        • adamp777 Re: Marsa Alam - proszę, doradźcie hotel :) 04.06.14, 09:01
          Właśnie wróciłem z Oriental Bay, hotel super i rafa znajduje się w zatoce, tak ze mozna snurkować bez względu na wiatr
          • dyz55 Re: Marsa Alam - proszę, doradźcie hotel :) 04.06.14, 09:23
            Wiadomości z przed 2 tygodni. Diugonie są niemal codziennie w Marsa Imbarak. To ok 1,5 km od hotelu Fayrouz.
            • ula_25 Re: Marsa Alam - proszę, doradźcie hotel :) 10.06.14, 20:07
              Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :) Czy w Marsa Imbarak znajdują się jakieś hotele?, Czy najbliższy to Fayrouz? I pytanie czy wybrać Fayrouz czy Hilton Nubian? :)
          • gonia997 Re: Marsa Alam - proszę, doradźcie hotel :) 04.06.14, 18:37
            adamp777 napisał:

> Właśnie wróciłem z Oriental Bay, hotel super i rafa znajduje się w zatoce, tak
            > ze mozna snurkować bez względu na wiatr
            mam pytanko lecę do tego hotelu 21.06 czy warto włożyć $ do paszportu żeby dostać lepszy pokój ? z jakiego biura leciałeś bo ja z eximu , chodzi mi o to czy r óżne biura kwaterują w różnych pokojach dzięki za info pozdrawiam
            • hasia0 Re: Marsa Alam - proszę, doradźcie hotel :) 04.06.14, 19:22
              my byliśmy w tym hotelu w pierwszej połowie maja. pokój dostaliśmy super i blisko głównego basenu oraz lobby (może to ze względu że była z nami 5-latka a może nie :)) nic nie wkładaliśmy do paszportów, a byliśmy z biura net holiday. jak wam się nie spodoba pokój to możecie go zamienić bo np. jest dla was za daleko. podczas naszego pobytu była para która wymieniała pokój właśnie z tak owych powodów i dostali pokój koło nas. Z CZYSTYM SUMIENIEM MOŻEMY POLECIĆ TEN HOTEL :) rafa przeeeeeeepiękna, polecam zabrać płetwy aby móc dalej wypłynąć bo zatoka jest okazała, na stołówce trzeba "pilnować" talerza gdyż może szybko zniknąć ;))
            • adamp777 Re: Marsa Alam - proszę, doradźcie hotel :) 04.06.14, 21:13
              Leciałem z eximu i wydaje mi się że bez sensu wkładać coś do paszportu (sam co prawda włożyłem) Pokoje które kwaterują są typu clasic tzn. pokój - salon z którego wychodzi się na balkon, z salonu wchodzi się do dwóch oddzielnych pokoi z łazienkami. Jeżeli uda ci się to może załapiesz się na pokój pojedynczy. Próbuj, a nóż się uda, może nie będzie obłożenia. W terminie kiedy byliśmy dużo czechów, włochów, niemców, anglików i polaków. Ogólnie bardzo super.
              • gonia997 Re: Marsa Alam - proszę, doradźcie hotel :) 04.06.14, 22:09
                Ja też lecę z eximu , ale czy dobrze rozumiem ,że salon jest wspólny dla np. 2 różnych rodzin? Ja lecę sama z mężem bez dzieci.
                • adamp777 Re: Marsa Alam - proszę, doradźcie hotel :) 05.06.14, 15:22
                  może się i tak zdarzyć :)
                  • colin1974 Re: Marsa Alam - proszę, doradźcie hotel :) 05.06.14, 15:47
                    Ja polecam Sol Y Mar Solaya oraz kompleks Iberoteli Coraya ,Lamaya i Solaya -rewelacyjna kuchnia ,piękna plaża ,fajna rafa ,delfinki i żółwie ,aquapark i wspaniałe opinie na holidaycheck oraz brak ruskich to kmolejne atrybuty kompleksu .
                    No i transfer 5-7 minut z lotniska-polecam
                    • moomoo Re: Marsa Alam - proszę, doradźcie hotel :) 05.06.14, 18:05
                      A tak, Lamaya jest świetna. Byłam w zeszłym roku i potwierdzam. Niemiecki ład i czystość, fajny pomost, a rafa też bardzo ładna.
                    • ewapio1 Re: Marsa Alam - proszę, doradźcie hotel :) 14.07.14, 11:05
                      Proszę o więcej informacji o kompleksie lamaya
                      • moomoo Re: Marsa Alam - proszę, doradźcie hotel :) 14.07.14, 13:40
                        Proszę o konkretne pytania :)
                        • guitar_shark Do moomoo 14.07.14, 14:22
                          Proszę założyć osobny wątek o Lamayi, ale na forum Egipt HOTELE
                          • ewapio1 Re: Do moomoo 15.07.14, 08:30
                            proszę informacje na adres: ewapio1@gazeta.pl
                            Ogólnie o hotelu: pokoje/ kosmetyki/,jakie restauracje, bary do której czynne, jakie jedzenie,m przekąski, napoje, atrakcje, baseny, plaża, dostępność leżaków,możliwość pływania i snurkowania, atmosfera w hotelu oraz dobre rady dot. pobytu
    • ula_25 Re: Marsa Alam - proszę, doradźcie hotel :) 10.06.14, 20:09
      Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :) Czy w Marsa Imbarak znajdują się jakieś hotele?, Czy najbliższy to Fayrouz? I pytanie czy wybrać Fayrouz czy Hilton Nubian? :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka