Dodaj do ulubionych

Egipt wiza

06.05.15, 14:33
Witam wszystkich
Mam takie pytanie czy ktos sie orjetuje czy lecac z uk do egiptu moge kupic wize na lotnisku ??? Wykupilem wycieczke z firmy thomas cook i niewiem co robic czytam wszedzie pisze co innego. Do ambasady sie za nic niemoge dodzwonic dlatego prosze was o pomoc z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • sandrula33 Re: Egipt wiza 06.05.15, 15:39
      oczywiście że na lotnisku możesz kupić, jeśli lecisz na synai to wiza jest bezpłatna, tylko stempel ,, Only synai,,
      Jeśli lecisz na kontynent afrykański, Hurghada czy Marsa el Alam, wiza kosztuje 25$ ale uważaj bo dla turystów przylatujących z wysp brytyjskich kasują 25 ale funtów brytyjskich, nie daj się wrobić
      • paweell27 Re: Egipt wiza 06.05.15, 15:54
        Super mega dzieki ;) wlasnie lece do hughardy czy jakos tak :)
        Troche sie zestresowalem tymi wiadomosciami ze od 15 maja trzeba wystapic o wize w ambasadzie tylko ze to chyba jest dla ludzi samotnie podrozujacych. A na zorganizowana wycieczke mozna na lotnisku. Tylko to wszystko tak nie jasno pisza ze sie zakrecilem
        • doral2 Re: Egipt wiza 10.05.15, 20:25
          paweell27 napisał(a):

> Super mega dzieki ;) wlasnie lece do hughardy czy jakos tak :) .."

to może jednak sprawdź dokąd lecisz, bo może lecisz na krym..
          • paweell27 Re: Egipt wiza 10.05.15, 21:31
            Czy zawsze gdzies musi znalesc sie ktos kto chce byc fajny dodaja calkiem denny komentarz nie na temat.
            • sandrula33 Re: Egipt wiza 12.05.15, 01:19
              paweell27, ostrzeżenie MZS i niezmiennej treści widnieje od rewolucji która tu w Egipcie miała miejsce, tj ponad 4 lat. Oczywiście nikt nie da gwarancji że nic się nie wydarzy, a kto ci da gwarancję że dojedziesz cały i zdrowy z pracy jutro, pojutrze...... sorki za to ale ja uważam że nigdzie nie jest bezpiecznie. A jeśli chodzi i Hurghadę to my tu żyjemy normalnie nikt nas nie zastrasza, wycieczki do Kairu odbywają się zgodnie z harmonogramem. A do tego mamy już lato, no jeszcze nie ma lipcowych upałów, ale jest gorąco, dzisiaj było 34 st. Pozdrawiam
              • paweell27 Re: Egipt wiza 12.05.15, 08:16
                O ty tam mieszkasz ??? To ja sobie ten nr zapisze na wrazie jakichs klopotow ;) jestem ci bardzo wdzieczny za pomoc. A jak wyglada pogoda w polowie czerwca ?
                • sandrula33 Re: Egipt wiza 13.05.15, 11:59
                  pawell27 pogoda w połowie czerwca GORĄCO!!!! ale mamy w Egipcie bardzo suchy klimat i zawsze wieje przyjemny wiaterek, za to kocham Hurghadę, to taki mały raj na ziemi, nie odczuwa się duchoty, ale słońce bardzo pali, więc nie zapominajcie o wysokich filtrach, temp 37-42, wczoraj było 33, dzisiaj, jutro, pojutrze itp..... tak samo.
                  • paweell27 Re: Egipt wiza 13.05.15, 12:32
                    A czy mozesz jeszcze mi powiedzic. Bo z tego co sie dowiedzialem to mozna normalnie dolarow uzywac. Czy niema problemow z placeniem w sklepach czy lepiej zamienic na ta wasza walute ;) aha i jeszcze moja dziewczyna wypytuje czy jest tam moze taki bazar niedaleko miejsca gdzie bedziemy gdzie mozna nakupic podrubek ;)???

Stella Makadi Beach & Gardens
                    Egypt, Hurghada, Makadi Bay Tu bedziemy sie zatrzymywac ;)
    • paweell27 Re: Egipt wiza 09.05.15, 10:03
      A wiesz moze jak wyglada sprawa z bespieczenstwem ?? Znaczy chcialbym sie wybrac oczywiscie pod piramidy i nie wiem czy sie bac ;) czy luzik
      • kasia_p45 Re: Egipt wiza 09.05.15, 14:44
        Każdy z miejscowych Ci powie, że jest bezpiecznie i nie ma się czego bać. W każdym bądź razie jeśli MSZ odradza wyjazdy do Egiptu to na pewno nie jest w stu procentach bezpiecznie i trzeba mieć tego świadomość. Nikt Ci nie zagwarantuje, że wrócisz cały i zdrowy ..

Egipt - ostrzeżenie dla podróżujących.
        W związku z nasileniem działalności grup przestępczych oraz możliwością ataków terrorystycznych Ministerstwo Spraw Zagranicznych odradza podróże do Egiptu z wyłączeniem wyjazdów do miejscowości nad Morzem Czerwonym po stronie afrykańskiej (Hurghada, El – Gouna, Safaga, Marsa Alam), a także Sharm el-Sheikh oraz niezbędnych podróży w celach biznesowych...
        Więcej masz na stronce msz.gov.pl - informacje dla podróżujących...

Udanych wakacji :))
        • damian2323 Re: Egipt wiza 14.05.15, 17:26
          @paweel27 - tak jak pisze sandrula33 ( pozdrowienia z UK dla sandruli33! ) wszedzie moze spotkac cos zlego. po prostu trzeba byc ostroznym i nie pchac lapy miedzy drzwi. ostatnio bylem w Egipcie w grudniu, do tego z corka blondynka. poza tym, ze chcieli jak kupic w Egipcie, nic zlego sie nie stalo. co do wizy, kontaktowalem sie z Ambasada Egipska w Londynie. Klienci z biur podrozy kupuja wize na lotnisku. mieli plany wprowadzenia od 15.05.2015 ale tylko dla turystow indywidualnych ( obojetnie czy jedziesz do hotelu czy znajomego ) posiadania wizy przed przylotem do Egiptu jednak na szczescie z tego zrezygnowali na czas nieokreslony.
          ps. dlaczego wybrales Tomasa Cooka to najgorsze BP w UK!!! Dwa razy z nich korzystalem i nie bedzie "do trzech razy sztuka"
          • paweell27 Re: Egipt wiza 14.05.15, 19:55
            Kozystam z tomas cooka od 8 lat co roku nigdy jeszcze niemialem zadnych problemow bardzo sobie chwale
            • damian2323 Re: Egipt wiza 14.05.15, 23:39
              kurcze, to widocznie ja mialem pecha.....milych wakacji w Egiptowie zycze!
          • ani.aw1 Re: Egipt wiza 15.05.15, 11:13
            ciekawe za ile chcieli kupić - pewnie za 2 ręczniki plalżowe hahaha
            • egiptor Re: Egipt 2 ręczniki 15.05.15, 19:24
              Proponują zazwyczaj camele. Nie wyjaśniają, czy chodzi o paczki, czy o sztangi papierosów, czy o wielbłądy.
          • sandrula33 Re: Egipt wiza 23.05.15, 14:48
            damian2323 dziękuję serdecznie za pozdrowionka z UK, a wiesz ostatnio mam sporo gości z UK naszych rodaków, ja też pozdrawiam całą Polonię w UK, kocham Londyn, jak ja uwielbiam targ na Hill street, te nie zliczone stragany. Jeśli chodzi o wizy, tak Egipt zrezygnował ze zmian, wszyscy przylatujący dostają wizę na lotnisku, tylko uważajcie bo dla przylatujących z UK chcą sobie liczyć 25 funtów brytyjskich, z Niemiec, Francji 25 euro, z Polski 25 dolarów, nie dajcie się oszukać!!!!! koszt wizy to 25 Dolarów, a jeszcze rezydenci chcą kasować po 3 dolary za tzw. pomoc, nie dajcie się, pozdrwiam ze słonecznej i już upalnej Hurghady

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka