Dodaj do ulubionych

Który Hotel w Marsa Alam

20.03.16, 16:10
Polećcie jakiś fajny hotel w Marsa Alam. Do tej pory byłem w Three Corners Fayrouz i było super. Teraz zastanawiam się nad: Siva Sands Port Ghalib, Three Corners Equinox Beach, Sentido Oriental Dream Resort. A może jakiś inny godny uwagi w którym byliście i było ok ?
Szukam oferty, gdzie można by było snurkować ale także spędzić fajnie czas przy hotelu, duży basen, czyste pokoje itp.
Obserwuj wątek
    • jolantas1955 Re: Który Hotel w Marsa Alam 20.03.16, 21:59
      Hilton.
    • ewab1973 Re: Który Hotel w Marsa Alam 21.03.16, 10:56
      Ja byłam z dzieckiem w Hotelu The Three Corners Sea Beach Resort - nowa cześć b.fajna - super zjeżdżalnie, czyste baseny, stara trochę gorsza, ale też OK, hotel przy samej plaży, jedzenie dobre, młody szalał całe dnie na zjeżdżalniach. Dałam 10 dolarów do paszportu i dostałam pokój rodzinny w nowej części - 2 sypialnie - na 2 osoby!
      • jan003 Re: Który Hotel w Marsa Alam 22.07.16, 07:40
        ewab1973 napisał(a):

> Ja byłam z dzieckiem w Hotelu The Three Corners Sea Beach Resort - nowa cześć b
        > .fajna - super zjeżdżalnie, czyste baseny, stara trochę gorsza, ale też OK, hot
        > el przy samej plaży, jedzenie dobre, młody szalał całe dnie na zjeżdżalniach. D
        > ałam 10 dolarów do paszportu i dostałam pokój rodzinny w nowej części - 2 sypia
        > lnie - na 2 osoby!
        Czyli dałaś łapówke ?
        • uch003 Re: Który Hotel w Marsa Alam 22.07.16, 09:36
          jan003 napisał(a):
          > Czyli dałaś łapówke ?

ewab1973 wyraźnie napisała: (cyt): "Dałam 10 dolarów do paszportu".
          Dała więc paszportówkę. Ludzie podróżujący po świecie i hotelach (a więc i Egipcie) nazywają taki wyczyn napiwkiem, a w krajach arabskich bakszyszem.
          Napiwki (bakszysze) są wliczane w cenę pobytu, posiłku i wielu innych usług, są wręcz obowiązkowe (np. zorganizowane wycieczki turystyczne mają w swojej cenie pozycję napiwki). Napiwki stanowią też czasem podstawowy składnik zarobków w niektórych zawodach.
          Posiadasz więc kuzynie w dwóch osobach sporą niewiedzę o światku turystycznym. Widzę też w Twoim wpisie nutkę sarkazmu, a przecież owe 10$ nie pochodziły z Twojej kieszeni.
          Pozdrawiam nie uwłaczając.
    • izabela_72 Re: Który Hotel w Marsa Alam 12.04.16, 14:38
      Witam. Polecam Hotel SIVA, bylismy tam w maju 2015 i bylismy bardzo zadowoleni. Mieszane towarzystwo, ale nietrudno polakow spotkac :-) Nie polecam jako hotel na urlop Dziecmi, nie ma tam zadnych duzych basenow czy zjezdzalni. Ciezkie tez jest zejscie z plazy do wody, nie ma piaskowych zejsc tylko pomost, a tam juz gleboko. Dla doroslych, snurkujacych : Super :-) Wczesniej bylismy w Marina Lodge---tego hotelu nie polecam nikomu :-( A wrecz odradzam.... bylam 15 razy w Egipcie i ten hotel byl najgorszy z wszystkich. Kilka lat temu bylismy w Gorgonia Beach bardzo dobrze se czulismy, wiekszosc wlochow, ale i niemcy i inne nacje tez obecne. Jedzenie pyszne, plaza olbrzymia. Latamy zawsze we dwojke i wiekszosc czasu spedzamy w wodzie snurkujac, dla nas istotne jest na urlopach by : hotel byl czysty, jedzenie dobre, woda ciepla i slonko przez caly dzien. I juz to nas uszczesliwia :-) Za tydzien lecimy do El Malikia, nowy hotel, nowe wrazenia, zobaczymy ;-)
      • miriam_73 Re: Który Hotel w Marsa Alam 12.04.16, 16:27
        Od kiedy El Malikia jest nowym hotelem??? Istnieje i funkcjonuje od bardzo dawna, wcześniej jako Solymar Abu Dabbab, teraz jako Malikia (od bodaj 4 lub 5 lat, jakoś w okolicach kryzysu w 2011 się przebrandowali, bo Jaz Hotels ich sprzedał). Jest jedne budynek kilkuletni, a reszta infrastruktury dużo, dużo starsza i niekiedy "nadgryziona" czasem i wpływem klimatu. :)
        • 1jerzyk Re: Który Hotel w Marsa Alam 06.09.16, 13:42
          Bardzo podobają mi się Pani rzeczowe odpowiedzi i doświadczenie, dlatego pozwalam sobie zwrócić się do Pani osobiście. Otóż, w którym z poniżej wymienionych hoteli znajdują się takie warunki, aby można było snurkować w morzu od rana do popołudnia bez względu na wiatr i fale?
          - Royal Brayka Beach Resort
          - Brayka Bay Resort
          - El Malikia Resort Abu Dabbab
          - Concorde Moreen Beach Resort & Spa
          - Gemma Resort
          - Sentido Oriental Dream
          • dziadzio Re: Który Hotel w Marsa Alam 14.09.16, 21:10
            Odpowiedź jest prosta, te które są w zatoce (patrz mapy google).
            Royal Brayka i Brayka Bay, to to samo. Zatoka średnia (wielkość), północna rafa ładniejsza. Sporo rybek.
            El Malkia - zatoka duża, fajne żółwie, ale jak mocno wieje to robi się fala.
            Oriental - wąska kiszka, troszkę trzeba przejść od hotelu (przez szosę). Hotel wg mnie najsłabszy, ale rafa sympatyczna.
            Reszty nie znam, chociaż teraz lecę do Concorda, to poznam :)
            Miłego...
            • 1jerzyk Re: Który Hotel w Marsa Alam 17.09.16, 13:20
              Pięknie dziękuję za odpowiedz. Informacja o falach w zatoce hotelu El Malikia jest dla mnie bezcenna, ponieważ lecę w styczniu i może mocno wiać. Czekam na opinie o zatoce w Concordzie.
              • dziadzio Re: Który Hotel w Marsa Alam 03.10.16, 17:17
                Witam, niestety zatoka okazała się zatoką na mapie. W rzeczywistości tak jest usytuowana, że prosto w nią wieje. Przez 7 dni była czerwona flaga i fale 3 metrowe. Sama rafa, w kierunku północnym, bo na południe bałem się płynąć ze względu na powrót pod prąd, przyzwoita, dość ładne ogródki (im dalej od pomostu tym ładniejsze) i duża ilość rybek. Z ciekawszych trafiła się przemieszczająca się murena. Duże płaszczki, ale chodziły głęboko. Dały się też widzieć delfiny. Hotel karmił i poją dobrze, jedyna niedogodność głośna klima w pokoju.
    • colin1974 Re: Który Hotel w Marsa Alam 13.04.16, 20:38
      Jaz Solaya , Iberootel Lamaya
    • zagubione_ogniwo_ewolucji Re: Który Hotel w Marsa Alam 14.04.16, 19:29
      Shams Alam, 2 km za Gorgonią. Kameralny sympatyczny hotel z piękną piaszczystą plażą. Wejście do morza - niemal jak w Bałtyku.
      • mernar Re: Który Hotel w Marsa Alam 15.04.16, 10:46
        W jakim terminie i z jakim biurem tam byłeś?
        Wybieram sie do tego hotelu od kilku juz chyba lat, ale bardzo cieżko znaleźć jakaś rozsądna ofertę albo dziwne biuro, albo godziny transferu koszmarne, albo strasznie drogo, a przeważnie wszystkie te czynniki jednocześnie. Obecnie tylko Fostertravel ma ten hotel w ofercie i niestety ta oferta nie zachęca.
        • zagubione_ogniwo_ewolucji Re: Który Hotel w Marsa Alam 18.04.16, 16:42
          Shams Alam mają w ofercie Sun&Fun oraz Best Reisen. Fakt, jest ok. 20% drożej niż przeciętny hotel **** w Marsa, ale lokalizacja i poziom obsługi wynagradzają wyższą cenę i dłuższy dojazd od lotniska.
          Byłem tam w październiku 2013, maju 2015 i mam zamiar jeszcze nie raz pojechać :) Najpiękniejsze dotychczas widziane rafy w MA.
          Najlepiej wspominam prawie codzienny poranny spływ od molo w Gorgonii do plaży w Shams. Obłęd. Krówka też była :)
          Co bardzo ważne - ukształtowanie linii brzegowej i raf jest takie, że wiatr (prawie) nigdy nie jest problemem.
          Jakby co - to pytaj :)
          • mernar Re: Który Hotel w Marsa Alam 19.04.16, 09:35
            Po wielu latach poszukiwań juz spotkałem diugonia, wiec juz nie mam ciśnienia na krówkę - tylko na ciekawe niezniszczone rafy i właśnie ze względu na ukształtowanie terenu i możliwość swobodnego pływania wzdłuż brzegu zależy mi na tym hotelu. Dotychczas najładniejsze rafy które widziałem w marsa, to w maju 2015 podczas spływów z pomostu Fayrouz do zatoki Imbrak/Mubarak (sama zatoka jest juz bardzo mocno zniszczona).
            Właśnie myśle czy sie nie machnąć na początku maja jeszcze przed meduzami i zanim wszystko w wodzie mocno zakwitnie.

• miriam_73 Re: Który Hotel w Marsa Alam 19.04.16, 09:46
              Ale meduzy, Mernarze, tez mają swój urok :) obserwacja żółwi, które uwielbiają galaretki i żrą je jak opętane jest jedyna w swoim rodzaju :))))
              • mernar Re: Który Hotel w Marsa Alam 19.04.16, 11:57
                Maja swój urok i są wspaniałe ;), podobno od nadmiaru głowa nie boli, ale w niektórych przypadkach...
                youtu.be/lgzMBGNy868
                • zagubione_ogniwo_ewolucji Re: Który Hotel w Marsa Alam 22.04.16, 01:02
                  mernar,
                  Meduzy jak pamiętam, pojawiają się w pierwszym tygodniu czerwca? Ilości na filmiku rzeczywiście niesamowite...
          • zambrapl Re: Który Hotel w Marsa Alam 20.04.16, 00:42
            hej

a jak by porównałbyś Shams Alam Beach z Gorgonią?
            • zagubione_ogniwo_ewolucji Re: Który Hotel w Marsa Alam 22.04.16, 00:53
              Witaj,
              Z usług Gorgonii nigdy nie korzystałem, mogę więc tylko opisać wrażenia ze spaceru po terenie hotelu:
              Najpierw rzuciła się w oczy mała ilość zieleni - praktycznie sama, często wypalona słońcem trawa i gdzieniegdzie jakiś krzaczek. Shams to praktycznie dżungla - sporo drzew ma tyle lat co hotel (obsługa twierdziła, że rocznik 1994-1995), kwiaty, krzaki, kaktusy :) Jest również specjalna budowla z "wnękami" na gniazda dla ptaków, których rzeczywiście jest tam zatrzęsienie.
              W Gorgonii wszystkie budynki są ustawione bokiem do morza, w Shams - wszystkie pokoje mają z tarasu widok wprost na morze.
              Plaża w Gorgonii - udeptany piasek koralowy, wejście do wody praktycznie tylko z pomostu. W Shams - piękny piasek na plaży i łagodne piaszczyste wejście do morza.
              Na pewno na plus w Gorgonii jest wyższa kategoria hotelu, animacje, place zabaw dla dzieci, kort tenisowy, itd... ale osobiście kompleks wydawał mi się taki jakiś nijaki, bez klimatu.
              • zambrapl Re: Który Hotel w Marsa Alam 22.04.16, 11:28
                dobrze wiedzieć a miałeś może styczność z Concorde Moreen Beach Resort & Spa ?
                • zagubione_ogniwo_ewolucji Re: Który Hotel w Marsa Alam 22.04.16, 16:40
                  Niestety, nie byłem w tym hotelu. Ale patrząc na mapę satelitarną - położenie ma średnie: Maleńka zatoczka i linia brzegowa ukształtowana tak, że wypłynięcie poza zatokę jest możliwe tylko przy słabym wietrze :( Czyli loteria.
                  Na YT jest trochę filmików podwodnych z tego hotelu.
          • ula_1313 Re: Który Hotel w Marsa Alam 06.07.16, 16:11
            Witaj, mało jest świeżych opinii na temat tego hotelu. Czy juz jest po remoncie? Czy plaża w nim nadaje się dla dzieci? Jest wycięta w rafie czy tylko oczka? Jakiś chociaż mini aquapark?
    • volvo74 Re: Który Hotel w Marsa Alam 02.06.16, 18:50
      szukam hotelu i to pilnie
      dobre jedzenie, piasek i rafa,w miarę blisko do centrum
      sprawdzony
      • eryk-555 Re: Który Hotel w Marsa Alam 02.06.16, 19:17
        Zobacz te dwa hotele.
        www.holidaycheck.pl/hr/1f1e0959-2eed-3732-8254-a04491305437
        www.holidaycheck.pl/hr/ff8afd09-afaa-3a8f-940b-58bea79d792f
      • doral2 Re: Który Hotel w Marsa Alam 02.06.16, 20:23
        lamaya, to będzie dobry wybór
    • penelo7 Re: Który Hotel w Marsa Alam 12.06.16, 20:06
      Byłam dwa razy w Sentido, jest bardzo fajny. Dużo zieleni, bardzo ładna rafa, obsługa itp. ok
    • ewaneska34 Re: Który Hotel w Marsa Alam 17.06.16, 22:01
      Ja bym chyba nie poleciała.... bardzo ryzykowne :(
    • opoleopolskie Re: Który Hotel w Marsa Alam 18.06.16, 17:43
      Polecam hotel Bella Vista-Hurghada. Sama dobre opinie pod względem jedzenia, w centrum i bardzo czysto, duże pokoje. Zawsze są tam między innymi Polacy
      • colin1974 Re: Który Hotel w Marsa Alam 22.07.16, 18:09
        To stary hotel dla niewymagających klientów raczej jako baza wypadowa
    • airplanetrip Re: Który Hotel w Marsa Alam 21.07.16, 21:06
      Byłem w El Malikia. Duża piaszczysta plaża i ładne rafy do snurkowania. Spotkałem tam ludzi którzy byli w tym hotelu po 10 a rekordzista 14 razy.
      • zosiak500 Re: Który Hotel w Marsa Alam 22.08.16, 08:03
        Witam . Rozważam pobyt w październiku w hotelu Siva sands.Czy ktoś mógłby mi napisać czy jest tam jakiś fragment plaży gdzie może popływać dziecko?Podobno przy hotelu Intercontinental jest jakieś zejście,ale jak to wygląda w praktyce?I w jakim stanie jest rafa? Widziałam przy Brayka bay i Abu Dabab.Sam hotel wiem iż jest b.fajny,lecz rafa jest dla mnie podstawowym kryterium wyboru.I jeszcze jedna prośba.niech jakiś egoptomaniak poda mi namiary na strony które odwiedzają pasjonaci Egiptu, czytając to forum nie wiadomo czasem czy się śmiać czy płakać...
        • jan003 Re: Który Hotel w Marsa Alam 22.08.16, 09:37
          zosiak500 napisał(a):

I jeszcze j
          > edna prośba.niech jakiś egoptomaniak poda mi namiary na strony które odwiedzają
          > pasjonaci Egiptu, czytając to forum nie wiadomo czasem czy się śmiać czy płaka
          > ć...

Oh,zabrali tobie internet i nie wiesz jak szukać informacji gdzie są Egiptomaniacy,to ja tobie podpowiem
          może facebook ? może forum nuras ?
          Śmiech to zdrowie,łzy czasem tez więc używaj tego tylko uważaj z nadmiarem.
          • zosiak500 Re: Który Hotel w Marsa Alam 22.08.16, 15:47
            Trochę tolerancji Jananie !Nie mam Facebooka i nie chcę go mieć,poniewaz nie znoszę być inwigilowana.A wszystkie poszukiwania w wyszukiwarkach sprowadzają się do tego forum.
            • jan003 Re: Który Hotel w Marsa Alam 22.08.16, 15:58
              zosiak500 napisał(a):

> Trochę tolerancji Jananie !Nie mam Facebooka i nie chcę go mieć,poniewaz nie zn
              > oszę być inwigilowana.A wszystkie poszukiwania w wyszukiwarkach sprowadzają się
              > do tego forum.

Nie trzeba miec facebooka żeby przeglądac strony np facebook-Egipt,itp.
              Najlepsze grupy na temat Egiptu sa własnie na facebooku uwierz mi,bez inwigilacji .
              No chyba że jest tam grupa zamknięta to trzeba do niej przeniknąć,wtopić się w nią.

• zosiak500 Re: Który Hotel w Marsa Alam 22.08.16, 16:49
                Dziękuję!Własne dzieci śmieją się iż ze mnie słaby haker.Pozdrawiam.
                • jan003 Re: Który Hotel w Marsa Alam 22.08.16, 18:05
                  zosiak500 napisał(a):

> Dziękuję!Własne dzieci śmieją się iż ze mnie słaby haker.Pozdrawiam.

Owocnych poszukiwań.
                  • miriam_73 Re: Który Hotel w Marsa Alam 23.08.16, 11:27
                    Na Tripadvisor możesz obejrzeć jak to wygląda, poczytać o hotelu
                    www.tripadvisor.com/Hotel_Review-g311425-d1204485-Reviews-Siva_Port_Ghalib-Marsa_Alam_Red_Sea_and_Sinai.html#photos;geo=311425&detail=1204485

• 1jerzyk Re: Który Hotel w Marsa Alam 06.09.16, 13:53
      W którym z poniżej wymienionych hoteli znajdują się takie warunki, aby można było snurkować w morzu od rana do popołudnia bez względu na wiatr i fale?
      - Royal Brayka Beach Resort
      - Brayka Bay Resort
      - El Malikia Resort Abu Dabbab
      - Concorde Moreen Beach Resort & Spa
      - Gemma Resort
      - Sentido Oriental Dream
      • jaru31 Re: Który Hotel w Marsa Alam 06.09.16, 14:55
        Hilton Nubian , Oriental Bay
      • jaru31 Re: Który Hotel w Marsa Alam 06.09.16, 15:00
        Brayki , El Malikia Resort.
        • 1jerzyk Re: Który Hotel w Marsa Alam 17.09.16, 13:25
          Pięknie dziękuję za odpowiedz.
      • 1mario_p Re: Który Hotel w Marsa Alam 13.09.16, 15:49
        Byłem w El Malikia i można siedzieć cały dzień w wodzie, byłem w sierpniu, może być różnie w innych miesiącach. Hotel jednak już nadgryziony zębem czasu, jeden nowy budynek, reszt "na bieżąco" picowana :)
        • 1jerzyk Re: Który Hotel w Marsa Alam 17.09.16, 13:24
          Pięknie dziękuję za odpowiedz. Lecę w styczniu. Zależy mi tylko i wyłącznie na bardzo dobrych warunkach do snurkowania w Marsa.
    • uch003 Re: Który Hotel w Marsa Alam 17.09.16, 19:53
      Jak już gdzieś tutaj wspominałem, na pzrełomie września października wybieram się do El Malikia.
      Moje dotychczasowe obecności w Marsa Alam to wg kolejności pobytu:
      Hilton Marsa Alam Nubian Resort
      Hotel El Malikia Resort Abu Dabbab
      Royal Brayka
      Aurora Oriental Bay Marsa Alam
      Hotel El Malikia Resort Abu Dabbab.
      Jak z tego wynika wygrywa El Malikia.
      I żeby nie było: 2 miejsce El Malikia :),
      trzecie m-ce Oriental (nędzne drinki),
      czwarte miejsce Brayka
      ostatnie m-ce Hilton - pomimo zdecydowanie największego luxusu
      Jak widać z powyższego, nie jestem fanem gwiazdek, a ciemniakami typu januchoo3 gardzę.
      Pozdrawiam Egiptoetc. i zazdraszczam "nurasom", bo ja nurać nie mogę.

• 1jerzyk Re: Który Hotel w Marsa Alam 25.09.16, 13:28
        Pięknie dziękuję za odpowiedz. Lecę w styczniu i trochę obawiam się fal w zatoce El Malikia. Ale może jest tak, że idą środkiem, a po bokach (zwłaszcza przy plaży Hiltona) - nie i właśnie tam można snurkować bez względu na silny wiatr? Napisz, jak było w pazdzierniku?
        • miriam_73 Re: Który Hotel w Marsa Alam 28.09.16, 10:56
          Z falami w Abu Dabbab przy Malikii jest kompletnie nieprzewidywalnie: może być tak, że będzie wiało i huśtało przez cały pobyt, a może tez być tak, że będzie spokojnie. Tak jest o każdej porze roku. Na pewno zimą mniej będzie odczuwalne falowanie od strony północnej, bo stamtąd najbardziej wieje, więc mniej fal przy samej rafie i bełtu będzie po stronie hiltonowskiej. Poza tym kierunek fal od rafy - przy Mailikii może zarzucać na ostre brzegi - trzeba się trzymac w bezpiecznej odliegłości. KONIECZNIE DOBRE PŁETWY!!!
          Z drugiej stron od Hiltona może nawiewać piasek z brzegu, wiec wizura w wodzie w ogóle może być różna. Dotyczy to zresztą także innych zatok - jak podnosi piach z pustyni to jest bełt wszędzie.

W ostateczności pozostaje mały podgrzewany basen ;-)

Moreene Concorde odradzam, bo tak problemy z przybojem i prądami są w zasadzie przez cały rok, chociaż sam hotel jest świetny.
          • 1jerzyk Re: Który Hotel w Marsa Alam 29.09.16, 15:13
            Pięknie dziękuje za wskazówki. Bardzo podobają mi się rzeczowe odpowiedzi i Pani doświadczenie, dlatego pozwoliłam sobie zwrócić się do Pani osobiście. Jeśli Pani pozwoli, to zapytam wprost - czy w Marsa Alam jest taki hotel z zatoką, gdzie można snurkować bez względu na wiatr i fale? Czy Brayka pod tym względem jest bezpieczniejsza niż El Malikia? A może Aurora Oriental? Nie mam żadnych specjalnych wymagań, zależy mi tylko i wyłącznie na snurkowaniu.
            • zosiak500 Re: Który Hotel w Marsa Alam 29.09.16, 20:07
              Witaj,byłam i w Brayce,i nad Abu Dabab.Zatoka Brayka jest węższa,problem fal nie istnieje.Posnurkujesz na100% codziennie.W Abu Dabab również od strony Hiltona,lecz w bardzo wietrzne dni ,,buja'',trzeba uważać.Przy Malikii fale jak nad Bałtykiem,chodziliśmy z córeczką by na nich poskakać.Snurkować przy rafie było niebezpieczne,przynajmniej w czasie kiedy byłam(czerwiec,październik).Rafy w obu zatokach porównywalnie ładne.Za tydzień wybieram się ponownie do Brayki.Z obu zatok będziesz zadowolony.Pozdrawiam!
            • miriam_73 Re: Który Hotel w Marsa Alam 30.09.16, 09:55
              W Brayce jest zdecydowanie spokojniej, tyle tylko, że skala i jakość rafy nie, ta no i nie ma na stałe żółwi (bywają pojedyncze gościnnie i to raczej te mniejsze, szylkretowe, a nie zielone, mieszkające w Abu Dabbab - w Abu Dabbab są też na stałe co najmniej dwie szylkretki, zwykle po południu żerują przy rafie) i (gościnnie) dugonga, chociaż tutaj to zawsze trochę loteria i kwestia szczęścia :)

W razie czego z Brayki dostępna "z buta" jest też znajdująca się niedaleko zatoka przy Oriental Bay. Być może tylko trzeba będzie zapłacić parę euro. Tam niestety jak wieje, to woda bywa mocno zapiaszczona i z wizurą różnie bywa.

Tak jak napisałam - z falowaniem w Abu Dabbab bywa bardzo różnie - są dni praktycznie bez fali, nawet zimą (np. tak: scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/t31.0-8/1271650_10202169890155228_480022554_o.jpg ), a są i takie i w środku lata, że trzeba mocno uważać (scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/r90/1380634_10202169897035400_1596960363_n.jpg?oh=0beb396d4507b1186407c2b6e59bb83f&oe=58808032 ).

Wszystko zależy od umiejętności pływackich, dobrze jest mieć dobre twarde płetwy dające porządny napęd, wtedy spokojnie nawet przy sporym wietrze można zatokę przepłynąć od jednego brzegu do drugiego. Z dzieckiem pewnie Abu Dabbab bym nie ryzykowała - to jest duża i szeroka zatoka - inne są zdecydowanie mniejsze. Zostaje więc Brayka lub Oriental, ewentualnie hotele bliżej lotniska (Lamaya/Coraya/Samaya), też w zatoce.
              • niiktos Re: Który Hotel w Marsa Alam 01.10.16, 16:55
                miriam_73 napisała:

> ... ewentualnie hotele bliżej lotniska (Lamaya/Coraya/Samaya), też w zatoce.
                skoro juz wspomnialas o nich to napisz slowo o rafie i zatoce przy nich, prosze.
              • 1jerzyk Re: Który Hotel w Marsa Alam 02.10.16, 13:37
                Miriam_73 - korzystając z okazji - pragnę podziękować Pani oraz Państwu: jaru31, 1mario_p, uch003, zosiak500 za interesujące i rzeczowe odpowiedzi. Wybrałam (mój nick jest mylący, przepraszam) El Malikię i wpłaciłam zaliczkę, ale sądzę, że zamiana na Braykę nie będzie problemem. Poczekam jeszcze, jeśli Państwo zechcą napisać, na "słowo o rafie i zatoce" przy hotelach Lamaya/Coraya/Samaya - jakie są: stan rafy, wizura i fale w przypadku wiatru. Pozdrawiam Państwa serdecznie
                • miriam_73 Re: Który Hotel w Marsa Alam 03.10.16, 14:38
                  Wygląda to tak:
                  www.holidaycheck.pl/map?action=gmhoteldetaillightbox&hotelId=77002
                  www.coraya-divers.com/wp-content/uploads/2014/01/bucht.jpg

z jednej strony jest zejście z brzegu, od drugiej przej pomost, krawędzie rafy są odznaczone bojkami. Rafa jak rafa, podobna do innych w okolicy, bywają żółwie. Odnoszę wrażenie, że mniej się piaszczy przy wietrze, niż ta zatoka przy Orientalu. Dobra niemiecka baza nurkowa Coraya Divers.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka