Dodaj do ulubionych

Marsa w maju

16.05.16, 14:58
ktos sie moze wypowiedziec odnosnie pogody w tym rejonie pod koniec maja? Mam sie nastawic na mocne wianie? W tej chwili temp. jakie pokazuja to okolice 30 stopni, ale ptzy silnym wietrze bywa roznie.
Jade od 21/05 z Katowic do Three Corners........moze ktos jeszcze sie wybiera.
Obserwuj wątek
    • mernar Re: Marsa w maju 16.05.16, 18:39
      Pogoda jak kobieta, zmienną jest;)
      To ta sama półkula i taka sama nieprzewidywalna wiosna jak u nas i podobnie jak w Polsce zdarzają sie lokalne ochłodzenia i temperatura moze spaść z 40 nawet do 26. Mimo wszystko raczej nie zmarzniesz. Problemem moze być wiatr, hamsim juz sie skończył, wiec na tygodniowym wyjezdzie pewnie bedzie kilka dni bezwietrznych, ale gwarancji nie ma. Zdarzały mi sie wyjazdy w drugiej połowie maja ze wiało mocno i z piachem przez kilka dni bez przerwy, ale bywała i przepiękna pogoda. Jak to w maju.
      Pod wodą na szczęście nie wieje, widoczność trochę gorsza od nawianego piachu, szczególnie w zatokach, ale i tak w tym okresie woda nigdy nie jest zbyt przejrzysta od planktonu i wszelkiego innego kwitnącego badziewia wiec nie ma co sie przejmować, tylko korzystać ze świadczeń - rafa od razu jest bardziej kolorowa. Pozdrawiam:)
      • kkk Re: Marsa w maju 17.05.16, 09:59
        :) mój ulubiony miesiac na Marsa, byłam w tym okresie jakies 5 razy w rżnych hotelach
        Pogoda? nastaw się na żar z nieba, ukrop totalny, wiatr jest a owszem, bywa że mocny, porywisty, w ciągu dnia, ustaje na wieczór, wtedy jest ,tylko do 30st. hehe.
        Ten wiatr nei chłodzi, o nie nie, to jest jak powiew gorącego powietrza z suszarki ;) byw denerwujący ale... taki jest urok Marsa Alam :) ja to uwielbiam. Weź wysokie filtry słoneczne, kapelusz raczej ne (zedrze z głowy) raczej chuste zawiązywaną na turban, okulafry i strój kąpielony, no i coś na snury! polecam :)
        • troompka Re: Marsa w maju 17.05.16, 11:12
          patrząc na to co mamy za oknem, nawet silny wiatr przy 30 stopniach mi nie straszny....biore na klate!
          W snoorki juz jestesmy zaopatrzeni, kostium gotowy, chustka na głowe i hejaaa.
          • kkk Re: Marsa w maju 17.05.16, 14:43
            ee, nie ma co demonizować! czasem wieje czasem nie ;\) ja lubię ten wiatrs, taki oddech pustynni...
            Aha, czasem lepiej wybrać hotel z bezposrednim zejsciem do wody (nie z pomostu) często bywa czerwona flaga i czasem wejście na ppomost jest zamknięte. czasem... bywa że wisi czerwona flaga a nikt sobie z tego nic nie robi, egipcjanienie sa tacy gorliwi aby pzrestrzegac takich rzeczy. Kazdy sie kąpie, jest fala, moze gorzej snurkowac, fala zalewa rurke ale... mi to wszystko jakos nigdy nie pzreszkadzało :) - taki urokMArsa Alam.
            hotel Tree Corners - ale dokładnie który? to sięc a dokąłdna nazwa?
            • kkk Re: Marsa w maju 17.05.16, 14:45
              są ze 3 chyba.. ja byłam w Fayrouz Plaza Beach (Trre Corners) - jednen z lepszych pobytów, a hotel suuuper :):) ppolecam gorąco
              • troompka Re: Marsa w maju 18.05.16, 10:04
                tak-to ten wlasnie.....
                mam nadzieje ze pobyt bedzie udany bo to nasz prezent na rocznice slubu :)
                • doral2 Re: Marsa w maju 22.05.16, 19:50
                  heh, wróciłam wczoraj.
                  wieje jak jasna cholera, wywraca parawany na plaży.
                  ale jest bardzo ciepło, więc wiatr jest pożądany.
                  tyle, że ze snurkowaniem może być bardzo cienko.
                  w ciągu ostatnich dwóch tygodni zaledwie trzy dni można było na rafach snurkować, reszta przy brzegu w wodzie do kolan.
                  poza tym miło, słonecznie i bezpiecznie.
                  • troompka Re: Marsa w maju 25.05.16, 08:09
                    Jestem juz na miejscu i wieje faktycznie niemozebnie ale 1 dzien zaliczylismy snoorki moze sie jeszcze uda. Cieplutko dobre towarzystwo wiec czego chciec wiecej.
                    • rozowa-swinka Re: Marsa w maju 25.05.16, 15:13
                      To już po stresie lotu (jeszcze tylko powrotny), cieszę się, że wszystko ok :) Mój wątek "Lecicie czy odwołujecie" chyba skasowali, bo go nie widzę. Ciekawe dlaczego. Baw się dobrze, wypoczywaj :)
                      • zosiak500 Re: Marsa w maju 26.05.16, 20:08
                        Witaj troompka!Odezwij się po powrocie,jak wygląda kontrola na lotnisku?Jak obłożenie hoteli?Wybieram się do Marsa 4 czerwca.Mam nadzieję iż wiatr nieco osłabnie.Pozdrawiam!
                        • troompka Re: Marsa w maju 27.05.16, 08:38
                          Kontrola w Marsa wzmozona. W stosunku do ub.roku sa 2 dodatkowe stanowiska kontroli. Oblozenie w hotelu to raptem jakies 30%. Glownie nasi choc troche Niemców i Czechów. Wcziraj sie udalo zanurzyc choc woda metna byla i mala widocznosc. Wieje dalej ale upal niesamowity.
                          • doral2 Re: Marsa w maju 27.05.16, 20:08
                            troompka, ty jesteś w sea beach czy w happy life?
                            jak w tym pierwszym to można idąc plażą na prawo dojść do zatoki przy jaz lamaya i tam posnurkować, bo tam nie ma takich fal w zatoce.
                            kawałek do przejścia jest, ale podobno warto, żółwie są i płaszczki..
                            • troompka Re: Marsa w maju 30.05.16, 07:41
                              no niestety juz wrocilam, choc wybralam sie plaza w kierunku Lamaya, jednak bez przyrządów snurkowych wiec tylko z brzegu oglądałam.
                              Powrót równie mocno kontrolowany, az dwukrotnie trza bylo z butow wyskoczyc do kontroli osobistej (kazdy), dodatkowo przed lotniskiem patrol z psem przeszukiwal autokary. Widac, że staraja sie.

Podobalo mi sie bardzo i tylko utwierdzam sie w tym, że jestem wakacyjnie od Egiptu uzalezniona ;)
                              • brydzia100 Re: Marsa w maju 30.05.16, 10:02
                                czy możesz mi powiedzieć na czym polega na tym lotnisku kontrola osobista?
                                • troompka Re: Marsa w maju 30.05.16, 11:10
                                  kazdy byl "obmacany" niezaleznie czy zapikal na bramce czy nie.
                                  • brydzia100 Re: Marsa w maju 30.05.16, 15:59
                                    dzięki, wybieram się z dwójką dzieci i myślałam, że jest bardziej "szczegółowa":)
    • 1budowadomu2 Re: Marsa w maju 18.05.16, 11:00
      Spoko, latamy zawsze dużą grupą do Marsa w maju i październiku każdego roku, teraz od 21.05 do El Malikia Resort Abu Dabbab na 14 dni, ważna jest woda, rafa, rybki, hotel nie ma znaczenia przebywamy w nim od 24.00 do 6.00 reszta na dworze, więc ciepło jest, tak ma być, od ochrony sa filtry, parasole woda, pianki itd :) kto leci do tego w tym terminie? łapka w górę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka