nefretete_sl 29.10.04, 11:44 Cześć Wam! Możecie mi polecić jakąś ciekawą książkę na temat Egiptu ? Z góry dziekuję i pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aicha_fr Re: CIEKAWA KSIĄŻKA 29.10.04, 13:27 Polecam pierwsza z lewej na mojej polce: N. Grimal, Dzieje starozytnego Egiptu. To z historii, jezeli interesuje Cie cos z innej dziedziny to daj znac. Pozdrowienia dla Wszystkich Czytajacych Egiptomaniakow. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_mama Re: CIEKAWA KSIĄŻKA 29.10.04, 13:52 Powieść Egipcjanin Sinuhe - Mika Waltari :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: CIEKAWA KSIĄŻKA IP: *.olsztyn.mm.pl 31.10.04, 17:36 ciekawe pozycje to : Mumie egipskie i Morderstwo Tutenchamona ,napissL je Bob Brier Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cloe Re: CIEKAWA KSIĄŻKA IP: *.crowley.pl 03.11.04, 18:02 szukam tej ksiazki od wielu tygodni.........Gdzie to mozna kupic????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolka Re: CIEKAWA KSIĄŻKA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.04, 14:13 Jeśli powieści czytadłowe - ale zawierające sporo faktów polecam Ch. Jacq jest boski doskonały!!! świat książki wydaje całe jego serie - mam juz tego chyba ze 20 różnych sztuk. Najbardziej lubie "Królowę Słońce" - pojawiaja sie w niej Echnaton, Nefertiti, Tutenchamnon, Eje, Horemheb... bardzo fajnie sie czyta. kleje Ci link do Świata Ksiązki - sama sobie poszukasz:) www.swiatksiazki.pl/cgi-bin/KlubSwiatKsiazki.storefront/4182359f00d18324273fd44b6049067e/Search/Run Odpowiedz Link Zgłoś
puma1 Re: CIEKAWA KSIĄŻKA 29.10.04, 17:36 Z powieści moja ulubiona to ksiażki Wilbura Smitha "Bóg Nilu" i część druga "Czarownik" Odpowiedz Link Zgłoś
pawelb78 Re: CIEKAWA KSIĄŻKA 31.10.04, 00:57 W pełni zgadzam się z przedmówczynią. Od jakiegoś miesiąca pochłonięty jestem lekturą cyklu poświęconego Ramzesowi II Wielkiemu (Syn Światłości, Świątynia milionów lat, Bitwa pod Kadesz, Wielka Pani Abu Simbel - dzisiaj skończyłem czwarty tom) - od miesięca tylko dlatego, że brakuje mi wolnego czasu. Gdybym miał go w nadmiarze sądzę, że przeczytałbym cały cykl (liczący około 1300 stron) w ciągu kilku dni. Jest to powieść w konwencji kryminalnej opisująca panowanie największego z faraonów - czyta się ją z zapartym tchem. Niech dowodem na to będzie fakt, że czytając ją w tramwaju przejechałem przystanek, na którym zawsze wysiadam. Zatem gorąco polecam tego autora... Nie bierz się za nią wieczorem bo na pewno nie uśniesz. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nefretete_sl Re: CIEKAWA KSIĄŻKA 02.11.04, 09:25 no i na mężczyzn też mozna liczyć :-)Byłam w piątek u mnie w Miejskiej Bibliotece i niestety nic z pozycji nie posiadają ;( Muszę poszukać gdzie indziej. Pozdrawiam i miłego tygodnia zyczę! Sonia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aw Re: CIEKAWA KSIĄŻKA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.04, 08:37 Proszę napisz kto jest autorem tych książek. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelb78 Re: CIEKAWA KSIĄŻKA 06.11.04, 00:34 Christian Jacq Można kupić na Allegro używane tak jak ja to zrobiłem :-) allegro.pl/search.php?string=jacq Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aw Re: CIEKAWA KSIĄŻKA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.04, 08:47 dzięki. Zaraz zajrzę na allegro. Pozdrowionka. Odpowiedz Link Zgłoś
nefretete_sl Dziękuję za propozycje ! 30.10.04, 17:06 Ja zawsze wiedziałam, że mogę na Was kobietki liczyć :) Buziaki Sonia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeszcze jeszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 19:04 Cześć wszyscy! Właśnie miałem zadać pytanie o książki o Egipcie a tu już jest taki wątek :) Napiszcie coś jeszcze ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: CIEKAWA KSIĄŻKA IP: 217.153.13.* 02.11.04, 09:52 Polecam "Pielgrzymkę do ziemi świętej Egiptu" Tomasza Mirkowicza: "Telegram od tajemniczego stryja stanie się dla Alicji, studentki anglistyki, początkiem pełnej przygód (i romansów) wyprawy do Egiptu. Dla czytelnika zaś będzie to przyprawiająca o zawrót głowy wędrówka labiryntem aluzji literackich, mitów, baśni i niestworzonych opowieści, splątanych ze sobą w sposób szalony, ale najzupełniej konsekwentny. Co mają wspólnego kult Izydy, król Popiel, rakiety V-2, spisek masoński oraz obcięte, gadające i zmumifikowane głowy? Ależ całe mnóstwo Odpowiedz Link Zgłoś
beti22 Re: CIEKAWA KSIĄŻKA 02.11.04, 10:56 "Znak i Pieczęć" Na tropie zaginionej Arki Przymierza. Graham Hancock. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stavros Re: CIEKAWA KSIĄŻKA IP: *.tarman.pl / 217.117.128.* 04.11.04, 14:27 Polecam "Drzemiący w piaskach" Toma Hollanda. Bardzo ciekawie napisana opowieść, mieszanka czasów współczesnych, czasów muzułmańskich i XVIII dynastii. Jest to hipotetyczna opowieść o poszukiwaniu nieśmiertelności. Utrzymana w konwencji baśni, choć zawiera bardzo dużo faktów (o ile można mówić o jakichkolwiek faktach w odniesieniu do starożytności). Zawiera, hipotetyczne i baśniowe oczywiście, wyjaśnienie karykaturalnej sylwetki Amenhotepa IV (Echnatona znaczy się). Czyta się z zapartym tchem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aw Re: CIEKAWA KSIĄŻKA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.04, 12:40 a może ktoś czytał wspomnienia ludzi uczestniczących w odkryciach grobowców lub świątyń? Gdzie znaleźć coś na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
platynka.iw Re: CIEKAWA KSIĄŻKA 05.11.04, 14:51 Łyknełam to w jeden wieczór, Howard Carter "odkrycie grobowca Tutenchamona" www.dobreksiazki.pl/eqs.phtml?id=1640&kat=46&pkat=&n=4polecam! Iwonka Odpowiedz Link Zgłoś
bonia01 Re: CIEKAWA KSIĄŻKA 05.11.04, 16:43 W.H.Boulton - "WIECZNOŚĆ PIRAMID I TRAGEDIA POMPEI" Odpowiedz Link Zgłoś
joanna77 Re: CIEKAWA KSIĄŻKA 11.11.04, 14:37 Skusiłaś mnie :-) właśnie zamowiłam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruba Re: CIEKAWA KSIĄŻKA IP: 62.135.62.* 05.11.04, 19:59 Szukam ciekawych informacji na temat tego kraju, opisy pustyni, roslinnosci, kraj jest piekny, ale nie ma opisow poza historycznymi. Czy jest jakas ciekawa strona, gdzie moge zajrzec i poczytac cos na temat wspolczesnej historii i zycia mieszkancow tego kraju dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś