Gość: izabela 64 IP: *.zlawies-wielka.sdi.tpnet.pl 28.12.04, 11:38 Czy należy zaszczepić się przeciwko żółtaczce typu A przed wyjazdem do Egiptu.Słyszałem, że bywają przypadki zakażeń. Proszę o opinie.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dagbe Re: szczepienia przed wyjazdem 28.12.04, 11:43 Należy się zaszczepić. Wirusa żółtaczki typu A można złapać nie tylko w Egipcie. Szczepienie nie jest obowiązkowe, ale jest zalecane przez Sanepid. Pozdrawiam, Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izabela 64 Re: szczepienia przed wyjazdem IP: *.zlawies-wielka.sdi.tpnet.pl 28.12.04, 11:54 Dzięki Dagmara za info.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalloway Re: szczepienia przed wyjazdem IP: *.chello.pl 01.01.05, 23:34 żółtaczke bardzo polecam - zawsze się może przydać nie tylko w egipcie, a tam szczególnie - mój kolega leżał dwa miesiące w zakaźnym, a potem rok nie mógł jeść prawie nic, tylko gotowanego kurczaczka bez soli i czerstwe pieczywo. nie jadł nic poza hotelem swoim - pięciogwiazdkowym. ja nic nie zapałam, nawet zemsty nie miałam - ale strzeżonego Pan Bóg strzeże z tężcem to róznie, lepiej się skonsultować z kompetentnym lekarzem, nie zawsze szczepienie jest potrzebne (np. gdy w przeciągu ostatnich 3 lata brało sie anatoksynę) a zdarzają się b silne reakcje poszczepienne Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Szczepienia tylko po konsultacji z lekarzem 03.01.05, 13:34 Taki jest wymóg w Stacji Szczepień na Żelaznej, a tak naprawdę to zaświadczenie powinien wydać lekarz dobrze znający historię kandydata do szczepienia. Wyjeżdżając do pracy w Asjut w 1986 roku (z firmą angielską) zostałem zobowiązany do zaszczepienia cholery, żółtej febry, duru z tężcem, żółtaczki WZW i czego tam jeszcze. Na moją uwagę, że żółtej febry w Egipcie nie ma odpowiedzieli: "nie ma - fakt, ale lecisz samolotem w Hadż, na lotnisku będzie tłum przesiadkowiczów, kto wie, skąd ludzi spotkasz". I to do mnie przemówiło. PS. Na Stalowej wydają Międzynarodowe Książeczk Szczepień, co jest o wiele wygodniejsze od zbierania zaświadzeń, które łatwo się gubią, są po polsku, więc większość immigrations w krajach "dzikich" ich nie honoruje itd itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eva2412 Re: Szczepienia tylko po konsultacji z lekarzem IP: *.devs.futuro.pl 03.01.05, 19:17 Też jestem za konsultacją z lekarzem. W przypadku szczepień przeciw WZW trzeba wziąć pod uwagę czas jaki nas dzieli od wyjazdu /są 2 - typ A, lub 3 - typ B dawki podawane w odpowiednich odstępach czasu /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anisia Re: Szczepienia tylko po konsultacji z lekarzem IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 05.01.05, 12:10 Jestem świeżutko po konsultacji z lek maed trop i chor. zakaźnych: zalecał dur na wypadek gdyby zachciało nam sie opuścić hotel i hotelową restaurację. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia EE-tam 06.01.05, 16:14 Durów i paradurów jest tyle odmian, że nasze szczepionki na 90% tego paskudztwa nie działają. A knajpki w Egipcie, nawet te dla "localsów" są z reguły czyste i porządne. To nie Rwanda czy Burundi. Za to teżec zalecam, bo to jest naprawdę paskudna śmierć. Odpowiedz Link Zgłoś