Dodaj do ulubionych

szczepienia przed wyjazdem

IP: *.zlawies-wielka.sdi.tpnet.pl 28.12.04, 11:38
Czy należy zaszczepić się przeciwko żółtaczce typu A przed wyjazdem do
Egiptu.Słyszałem, że bywają przypadki zakażeń. Proszę o opinie..
Obserwuj wątek
    • dagbe Re: szczepienia przed wyjazdem 28.12.04, 11:43
      Należy się zaszczepić. Wirusa żółtaczki typu A można złapać nie tylko w Egipcie.
      Szczepienie nie jest obowiązkowe, ale jest zalecane przez Sanepid.

Pozdrawiam,
      Dagmara
      • Gość: izabela 64 Re: szczepienia przed wyjazdem IP: *.zlawies-wielka.sdi.tpnet.pl 28.12.04, 11:54
        Dzięki Dagmara za info.Pozdrawiam.
    • chaladia Re: szczepienia przed wyjazdem 29.12.04, 14:35
      Tężec też.
      • Gość: dalloway Re: szczepienia przed wyjazdem IP: *.chello.pl 01.01.05, 23:34
        żółtaczke bardzo polecam - zawsze się może przydać nie tylko w egipcie, a tam
        szczególnie - mój kolega leżał dwa miesiące w zakaźnym, a potem rok nie mógł
        jeść prawie nic, tylko gotowanego kurczaczka bez soli i czerstwe pieczywo. nie
        jadł nic poza hotelem swoim - pięciogwiazdkowym. ja nic nie zapałam, nawet
        zemsty nie miałam - ale strzeżonego Pan Bóg strzeże
        z tężcem to róznie, lepiej się skonsultować z kompetentnym lekarzem, nie zawsze
        szczepienie jest potrzebne (np. gdy w przeciągu ostatnich 3 lata brało sie
        anatoksynę) a zdarzają się b silne reakcje poszczepienne
        • chaladia Szczepienia tylko po konsultacji z lekarzem 03.01.05, 13:34
          Taki jest wymóg w Stacji Szczepień na Żelaznej, a tak naprawdę to zaświadczenie
          powinien wydać lekarz dobrze znający historię kandydata do szczepienia.

Wyjeżdżając do pracy w Asjut w 1986 roku (z firmą angielską) zostałem
          zobowiązany do zaszczepienia cholery, żółtej febry, duru z tężcem, żółtaczki
          WZW i czego tam jeszcze. Na moją uwagę, że żółtej febry w Egipcie nie ma
          odpowiedzieli: "nie ma - fakt, ale lecisz samolotem w Hadż, na lotnisku będzie
          tłum przesiadkowiczów, kto wie, skąd ludzi spotkasz". I to do mnie przemówiło.

PS. Na Stalowej wydają Międzynarodowe Książeczk Szczepień, co jest o wiele
          wygodniejsze od zbierania zaświadzeń, które łatwo się gubią, są po polsku, więc
          większość immigrations w krajach "dzikich" ich nie honoruje itd itp.
          • Gość: eva2412 Re: Szczepienia tylko po konsultacji z lekarzem IP: *.devs.futuro.pl 03.01.05, 19:17
            Też jestem za konsultacją z lekarzem. W przypadku szczepień przeciw WZW trzeba
            wziąć pod uwagę czas jaki nas dzieli od wyjazdu /są 2 - typ A, lub 3 - typ B
            dawki podawane w odpowiednich odstępach czasu /.
            • Gość: anisia Re: Szczepienia tylko po konsultacji z lekarzem IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 05.01.05, 12:10
              Jestem świeżutko po konsultacji z lek maed trop i chor. zakaźnych: zalecał dur
              na wypadek gdyby zachciało nam sie opuścić hotel i hotelową restaurację.
              • chaladia EE-tam 06.01.05, 16:14
                Durów i paradurów jest tyle odmian, że nasze szczepionki na 90% tego paskudztwa
                nie działają. A knajpki w Egipcie, nawet te dla "localsów" są z reguły czyste i
                porządne. To nie Rwanda czy Burundi. Za to teżec zalecam, bo to jest naprawdę
                paskudna śmierć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka