Gość: jacek IP: 195.205.73.* 13.01.05, 12:13 czy ktoś zdecydował sie na ta wycieczke? jestem ciekaw bo sie zastanawiam czy ktos ma swieze dane o sytuacji w izraelu i mozliwosci bezpiecznego poruszania sie tam? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: eva2412 Re: TRIADA EGIPT+IZRAEL IP: *.devs.futuro.pl 13.01.05, 14:17 Zobacz wątek - Tylko jechać!. Też zastanawiałam się nad ta wersją, ale bardziej mnie kusi Egipt z Jordanią / ewentualnie Tunezja z Libią/. Choć jak mi policzono wszystkie opłaty to 15 dni E + J ok. 3300 od osoby. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio1956 Re: TRIADA EGIPT+IZRAEL 13.01.05, 15:00 Melduję ,że ja się zdecydowałem.Jak dobrze pójdzie za 125dni lecę z Katowic.Bać się może i trochę boję,żeby jakiś nawiedzony czegos nie odpalił,ale chęć zobaczenia Ziemi Świętej jest większa. Pozdrawiam i zachęcam Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: TRIADA EGIPT+IZRAEL 13.01.05, 16:18 Też się zdecydowałam - jadę w pierwszym dostępnym terminie czyli 27.04. Co rozumiesz przez bezpieczne poruszanie sie po Izraelu??? Przecież to jest normalny cywilizowany kraj. To, że zdarzają się zamachy to jest odrębna bajka. Dla turysty generalnie podstawowa sprawa - moze być tak, że sie nie da pojechac do Bethlehem i Nazaretu bo leżą w Autonomii, a jeśli cos by sie akurat działo to Izraelczcy zamykają przejścia natomiast przy zwykłym poruszaniu się po kraju to po prostu trzeba uważąć tj. raczej nie korzystac z publicznego transportu i unikac duzych skupisk w zydowskich częściach miast (np. w zachodniej części Jerozolimy, bo tutaj jest ryzyko, że sie jakich psychopata wysadzi przy lub w restauracji lub w ulicznym tłumie na bazarze (nie tym na starym mieście). Na szczęście - inaczej niz w krajach islamskich - zamachy nie są skierowane przeciko turystom a miejscowym - Żydom (bo generalnie Żydzi się tłumie Palestynczyków albo w szkolnym busie nie wysadzają). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: TRIADA EGIPT+IZRAEL IP: 195.205.73.* 14.01.05, 11:24 to obiecaj ze zdasz nam relacje, ja tez sie zdecydowalem na polowe czerwca ostatnio jest troche spokojniej moze nastepca arafata jest madrzejszy piszac o bezpieczenstwie mialem na mysli wlasnie to co pisales, kraj jest normalny tylko czasami zdarzaja sie wariaci przynajmniej ja ich tak postrzegam i wtedy moga pozamykac drogi ograniczajac nam zwiedzanie swoja droga jestem ciekaw jak spisze sie triada, robia to po raz pierwszy Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: TRIADA EGIPT+IZRAEL 14.01.05, 12:55 Oczywiście, że zdam relację. Jeśli tylko pojadę, to na pewno bede raportowac "na bieżąco" bo choćby w starej Jerozolimie kafejek internetowych było swego czasu mnóstwo, np. tuz przy samej Bazylice Grobu; o Sharmie nie wspone bo tam mam juz swoją "sprawdzoną" od 2 latek. Aha - IMHO - na rozsądek Abbasa bym nie liczyła. I tak nie zapanuje nad Hamasem i całą ta terrorystyczna chołotą. No way. PS. Miriam to imie żeńskie. Odpowiedz Link Zgłoś