Gość: Eryk IP: *.chello.pl 27.03.05, 22:52 Pod koniec maja lecę do Hurgady. Marzy mi się wycieczka do Abu Simbel. Proszę o poradę w jaki sposób ją zorganizować. Czy rozmawiać z Sonią ? CZy z Hanym a może z kimś innym? Z góry dziękuję.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: przemo Re: Abu Simbel IP: *.cable.wsm.wielun.pl 28.03.05, 10:01 Jedziesz do Luksoru ichniejszym pks-em (ew. bezpośrednio do Asuanu). W Asuanie nocujesz i jednocześnie wykupujesz za niewielkie pieniądze wycieczkę do Abu Simbel (np. w hotelach). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deo Re: Abu Simbel IP: *.devs.futuro.pl 28.03.05, 10:52 Sprawdź jeszcze na forum czy przypadkiem nikt tutaj sie nie ogłaszał z taka wycieczką ... Tu nawet niektórzy podawali swoje telefony komórkowe więc można spróbowac zadzwonic i się zorientowac w cenach . Niczego nie kupuj od razu bo na pewno przepłacisz - na miejscu jest zdecydowanie taniej . Ale orientacje warto mieć . Dla orientacji ... wycieczka fakultatywna z polskiego biura podróży / tu Triady/ kosztowała 32 $ /dolary USA / obecnie chyba 38 $ / ? /. Uwaga -ceny polskich tour operatorów w Egipcie są z reguły największe !!! To jest cena z Asuanu ....a nie z Hurghady !!! Chyba były zniżki ale tylko dla studentów z ważną legitymacją międzynarodową - dla uczniów szkół -nie . Teraz możesz sobie odnieśc wszystkie ceny do tego co ci podałem . Jadąc samemu ..musisz doliczyc koszt przejazdu do Asuanu ,hotelu .jedzenia , a wycieczka z biura w Hrg to wszystko załatwia za ciebie ale kwestia kosztów !! pzdr deo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aw Re: Abu Simbel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.05, 10:40 Zdecydowanie odradzam Hany'ego Alibabę! We wrześniu ubiegłego roku kontaktowałam się z nim mailowo i uzyskałam informacje o cenie wycieczki z Asuanu do Abu Simbel i o sposobie kontaktu na miejscu, a po smsie ze szczegółami o naszym statku i miejscu postoju - tak jak było umówione - w ostatniej chwili dostałam smsa że wycieczki w tym sezonie nie są już organizowane. Było już za późno na szukanie innych ofert i musiałam wykupić wycieczkę u rezydenta. Ale i tak było warto!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eryk Re: Abu Simbel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.05, 19:42 A ile płaciłeś u rezydenta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aw Re: Abu Simbel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 13:25 niestety bardzo drogo - 60 USD od osoby (Alfa Star). Ale wiadomość Od Hany'ego dostałam już w czasie rejsu statkiem i nie było możliwości szukania innych ofert. Statek przypłynął do Asuanu w nocy a o 3 rano wyruszaliśmy do Abu Simbel. Żałowałam, że nie zebrałam na forum namiarów na innych organizatorów wycieczek, żeby móc się skontaktować za statku. Ale muszę przyznać że wcześniej rozmawiałam z towarzyszami podróży na temat możliwości wybrania się do Abu Simbel z innym biurem i nie spotkało to żadnego zainteresowania, a chętnych na wykupienie wycieczki u pilota było bardzo dużo - autokar był pełny... Odpowiedz Link Zgłoś
pociopotek Re: Abu Simbel 01.04.05, 14:39 właśnie, podczas rejsu statkiem jest przewidziana wycieczka fakultatywna do abu simbel - cena 60USD od osoby - mówię o imprezie alfastar, pytanie- Czy to zdzierstwo czy normalna cena. Nie ukrywam, że raczej z żoną zdecydujemy się na ten fakultet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aw Re: Abu Simbel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.05, 15:06 moim zdaniem to zdzierstwo, jest to najwyższa cena z jaka się spotkałam. Np cena wycieczki fakultatywnej w Triadzie wynosi 35 USD, ale oczywiście tylko dla turystów podróżujących z Triadą. Niewątpliwie warto tam jechać mimo wysokiej ceny. Przy ewentualnym załatwianiu wycieczki w innym biurze, np lokalnym, trzeba pamiętać, że program przewidziany na poszczególne dni objazdu może ulec zmianie w ostatniej chwili. W naszym przypadku tak było, program pobytu w Asuanie został zmieniony, trzeba przyznać że bardzo sensownie, ale w związku z tym indywidualne plany turystów mogą kolidować z "oficjalnym" programem. Odpowiedz Link Zgłoś
pociopotek Re: Abu Simbel 01.04.05, 15:14 Dzięki za informację. Kurczę to co napisałaś/eś w praktyce oznacza, że chcąc zobaczyć abu simbel będę musiał kupić tą wycieczkę w AlfaStar. No trudno - dzięki za informację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aw Re: Abu Simbel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.05, 15:59 jeszcze jedna uwaga co do wycieczek fakultatywnych w Alfa Star: warto rozmawiać z towarzyszami podróży na temat tego co chciałoby się zobaczyć. W naszym przypadku nie odbyła się wycieczka na wyspę File z powodu... braku chętnych. Dopiero później okazało się, że chętni byli, może zbyt nieliczni żeby zorganizować wycieczkę, ale można było wybrać się gromadnie na własną rękę. Niestety dogadaliśmy się zbyt późno. Miłego zwiedzania i wielu wrażeń życzę. Odpowiedz Link Zgłoś