Dodaj do ulubionych

We wrześniu pierwsze demokratyczne (?) wybory !

26.07.05, 11:25
Słyszałem kilkakrotnie w wiadomościach TV, ze w tym roku mają się odbyć w
Egipcie pierwsze demokratyczne wybory od wielu, wielu lat. Przyznam się
szczerze, że nie przywiązałem do tego wagi, gdyż chwilowo i tak nigdzzie nie
wyjeżdżam (małe dziecko), więc nie zapamiętałem terminui tych wyborów.

Dowiaduję się tutaj z postu Cameltravel, że wybory te mają się odbyć już we
wrześniu. Czemu o tym piszę? Ponieważ w krajach arabskich takie wydarzenia
wiążą się ze wzmożoną kampanią opozycjonistów i wszelkiej maści ekstremistów,
których i w Egipcie niestety nie brakuje.
Hosni Mubarak jest osobą znienawidzoną przez wielu jego poddanych choćby za
ugodową politykę wobec Izraela, czy nawet przyjacielskie stosunki z Zachodem,
a w szczególności z USA.

Dlatego przemyślcie, czy Wasz wyjazd nie lepiej byłoby przeprowadzić już po
tych wyborach, gdy emocje w kraju nieco osłabną.
To tylko 2 miesiące.
Obserwuj wątek
    • Gość: Stiwi Re: We wrześniu pierwsze demokratyczne (?) wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 11:32
      No właśnie ja też słyszałem, że we wrześniu, pytanie którego dokładnie :-) Ja
      lecę 20go września...
      • Gość: Marta Re: We wrześniu pierwsze demokratyczne (?) wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 11:42
        Też lecę 20 września.
        Też mam pytanie - którego dnia września są wybory??
        • pehr Re: We wrześniu pierwsze demokratyczne (?) wybory 26.07.05, 11:46
          Wybory prezydenckie odbędą się 7 września (środa)
          • Gość: Marta Re: We wrześniu pierwsze demokratyczne (?) wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 11:47
            Dziękuję!
          • Gość: GrzesH Re: We wrześniu pierwsze demokratyczne (?) wybory IP: 80.51.65.* 26.07.05, 12:21
            No cholera ja akurat lece 7 września...... i to do Hiltona w Hurhadzie.. :-(
        • pehr Re: We wrześniu pierwsze demokratyczne (?) wybory 26.07.05, 11:59
          Wybory do parlamentu druga połowa listopada
      • cameltravel Re: We wrześniu pierwsze demokratyczne (?) wybory 26.07.05, 11:47
        - wszystko jednak wskazuje na to , że wszechwładny Hosni Mubbarak będzie
        panował dłużej a nawet jeśli przegra w wyborach które odbędą się terminowo- do
        dziś nie podano konkretnej daty i w obecnej sytuacji nie wiadomo czy data nie
        zostanie przesunięta - to najbardziej prawdopodobnym kandydatem na nowego
        przywódcę jest jego syn!
        Egipt ma kluczowe znaczenie w pokoju na Bliskim Wschodzie i jego podejście do
        Izraela jest znienawidzone przez jego mieszkańców - ale z drugiej strony cały
        kraj na tym korzysta (położenie geograficze aż prosi o wykorzystanie tego
        miejsca w Turystyce, a to przynosi ponad 7 MLD USD rocznie) i dzięki temu mają
        lepszą sytuację materialną (ogromne wpsarcie USA i Wielkiej Brytanii).
        Sharm było obwołane miastem pokoju i to tam spotykało się wielu polityków na
        konferencjach, negocjacjach itp. Doświadczenie Egiptu w zwalczaniu
        międzynarodeowego Terroryzmu jest tez nie do przecenienia!!! Często to tam
        łapano terrorystów których nie dało się złapac w USA czy gdzie indziej.
        Ufam, że Hosni Mubbarak mimo braku sympatii rodaków jest nastawionym na
        niszczenie terroryzmu przywódcą i nie dopuści aby jakieś szalone pomysły na
        kolejną wojnę tuż przy granicy z Egiptem doszły do realizacji - bo tego chcą
        terroryści. Przypomnijcie sobie jakie hotele były do tej pory celem - te w
        których najwięcej było Izraelczyków. Ukochane marki Izraelczyków to: Hilton,
        Marriot, Ritz Carlton i Hyat. Ten ostatni także amerykanów.
        Nie pisze tu o tym czy popieram Hosniego czy nie - cały Sharm potrafił być
        blokowany kiedy on przyjeżdżał do swej letniej rezydencji - ale, że ten facet
        zrobił sporo i gdyby nie jego rządy nie rozkochalibvyśmy sie w Egipcie - bo
        ciągle trwałaby tam wojna. Mam nadzieję, że Izrael zgodzi się na rozmieszczenie
        5 000 wojs w strefie nadgranicznej synaju i sytuacja uspokoii się - ja lece tam
        w Październiku...
        Ewa
    • Gość: Marta Re: We wrześniu pierwsze demokratyczne (?) wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 12:57
      Dwie wypowiedzi w tym wątku zostały skasowane chyba...
      Albo mam zwidy...

Stiwi skąd wyjeżdżasz tego 20.09?
      • pc_maniac Re: We wrześniu pierwsze demokratyczne (?) wybory 26.07.05, 13:06
        Gość portalu: Marta napisał(a):

> Dwie wypowiedzi w tym wątku zostały skasowane chyba...
        > Albo mam zwidy...

(chyba 4) Nie nie masz zwidów, ale, nie ważne, troszkę one odbiegły od tematu
        wątku.
        • abirka Re: We wrześniu pierwsze demokratyczne (?) wybory 26.07.05, 13:17
          Na tym forum zaczynaja panowac coraz bardziej nieładne zwyczaje. Został
          skasowany post Inki.Jakie "okrągłe" wytłumaczenie: trozske odbiegały od tematu.
          A ile jest postów w innych watkach odbiegających od tematów i nikt ich nie
          kasuje w takim tempie? Nie chodzi mi o obrone Inki (mam na temat tego co pisze
          własne zdanie), ale chodzi o zasady i prawo do wypowiedzi dla każdego, jeśli
          nie obraża innych.
          Mój post też odbiega od tematu (czyt. nie jest pieśnia pochwalną na cześć...),
          więc z pewnościa zaraz zniknieteż
          • pc_maniac Re: We wrześniu pierwsze demokratyczne (?) wybory 26.07.05, 13:22
            Abirko, nie ja go skasowałem. Mógłbym się tutaj pieklić, że skasowano mój post,
            nie robię tego, bo uważam, że pewna osoba zaczęła tutaj jak zwykle wprowadzać
            swoje mundrości, na które niepotrzebnie zareagowałem pisząc swój tekst.

Niech poprostu zostanie tak jak jest, bez złośliwości, zgryźliwości i chamstwa.
            To mimo wszystko forum o Egipcie, a nie szkoła dobrego/złego wychowania.
            • Gość: Inka Re: We wrześniu pierwsze demokratyczne (?) wybory IP: 62.233.195.* 26.07.05, 13:44
              Skasowano post maniaka ponieważ wyzywa mnie od schizofreników a potem poucza
              mnie z zasad kultury i dobrego wychowania. To się nazywa DWULICOWOŚĆ.
              • eb_13 Re: We wrześniu pierwsze demokratyczne (?) wybory 26.07.05, 13:48
                Nie Inko, to świadczy tylko o tym, że nawet taką opanowaną osobę jak Pc
                potrafiłaś - delikatnie mówiąc - zdenerwować...
                Pozdro!!!
              • abirka Do Inki, PC i wszystkich zainteresowanych. 26.07.05, 14:19
                Inko, nie zabierałam dotychczas głosu w polemikach róznych osób z Tobą, ale
                doszłam do wniosku, że chyba muszę, ponieważ nie rozumiem Ciebie. Podkreślam,
                nie rozumiem. Rozpoczełas na tym forum swoistą krucjate mającą odwieść ludzi od
                wyjazdu do Egiptu po zamachu sobotnim. Argumenty, których uzyłas obruszyły
                ludzi, bo nieładnie jest oceniać czyjeś ewentualne skąpstwo, które w tym
                wypadku nie ma racji bytu (może trudno zrozumieć Tobie, że ludzie oszczędzają
                czasami bardzo mocno przez cały rok aby pojechać na 2 tygodnie na urlop i
                2000zł to dla nich ogromna kwota). Wdałaś sie w niegrzeczne, niekulturalne,
                wręcz chamskie polemiki, a swoje monotematyczne komentarze zamieszczałas
                wszędzie. Zrozum, to ludziom sie nie podoba, denerwuje, i napawa antypatią do
                autora. Chciałas wyrazić swoje zdanie i zrobiłas to. Masz do tego prawo.
                Forumowiecze przeczytali, poznali Twój punkt widzenia, Twoje argumenty i
                przemyśleli. Więc po co ciągle do tego wracasz i to w tak agresywny sposób.
                Tego własnie nie rozumiem. Obserwując to z boku można pomysleć, że chcesz (nie
                tylko zreszta Ty)na siłę uszczęśliwić i zbawić ludzi albo uważasz wszystkich za
                idiotów i mówisz im co maja robić. Juz pisałam w innym poście(nie tylko do
                Ciebie), że każdy ma swój rozum, wie co robi, i najlepiej uczy się na własnych
                błędach. Owszem, czasami jest to okrutna nauka. Ale bez niej nie rozumielibyśmy
                wielu rzeczy. Tak więc mam do Ciebie(i innych) uprzejma prośbę: zostawcie juz
                ten temat. Dajmy sobie wszyscy na wstrzymanie. Przestańmy pouczać innych i
                zakładać kolejne wątki na temat co powinni zrobić inni, bo ja wiem najlepiej
                (albo tylko mi sie tak wydaje, tylko tego nie dostrzegam i nierozumiem dlaczego
                inni sie na mnie denerwuja i ubliżaja na forum) i w waszym interesie jest mnie
                słuchać. Uszanujmy pamięć tych, co zginęli i pozwólmy innym na samodzielność w
                podejmowaniu decyzjinawet, jeśli są one błędne. Mówię tu równiez o mojej
                decyzji, bo ja jadę.
                • eb_13 Do Abirki 26.07.05, 14:26
                  Abirka, szkoda "rąk do gadania", jak znam życie to i tak nie trafi...
                  Pozdrawiam i życzę Ci udanych wakacji!!!
      • Gość: Stiwi Re: We wrześniu pierwsze demokratyczne (?) wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 13:19
        Z Warszawy, wybieram się do Dahab (lądowanie w Sharmie) - jadę z AlfaStar. Ty
        też z Wawy? Do Sharmu?
        • Gość: Marta Re: We wrześniu pierwsze demokratyczne (?) wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 13:21
          Niestety nie.:(
          Z Poznania.
          Do Hurghady.
    • eb_13 Re: We wrześniu pierwsze demokratyczne (?) wybory 26.07.05, 13:55
      Jak byliśmy ostatnim razem w Egipcie to szczerze mówiąc słyszałam o tym, ze
      przed wyborami może dojść do zamachu (stąd się wzięła moja teoria, że jeżeli
      coś się stanie to będzie to najprawdopodobniej Sharm... przykre, ale się
      potwierdziło) Teraz szczerze powiedziawszy boję się trochę myśleć o tym co
      dalej będzie - bardzo chcę polecieć tam na wiosnę;) Chociaż... podobno na morzu
      zamachy są mało "spektakularne";), a tam zamierzam spędzić większa część
      urlopu... Pozdrawiam!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka