Dodaj do ulubionych

Cenne przedmioty - odprawa, hotel

IP: 195.94.211.* 04.08.05, 08:59
- czy wwóz przedmiotów typu laptop, drogi sprzęt fotograficzny trzeba zgłaszać
w deklaracji celnej przy wjeździe do Egiptu ?

- czy bezpiecznie jest zostawiać takie rzeczy poza sejfem w pokoju hotelowym ?
Obserwuj wątek
    • jadheira Re: Cenne przedmioty - odprawa, hotel 04.08.05, 09:10
      Wwóz trzeba zgłosić, żeby potem nie było problemów przy wyjeździe (przy czym
      znajomi mieli kamerę i aparat i nic nie zgłaszali i nie było żadnego problemu)
      więc nigdy nie wiadomo.
      Z tym zostawianiem też może być różnie, gdzieś na tym forum ktoś pisał, że już
      drugiego dnia w hotelu (4*) ukradziono mu z pokoju laptopa, aparat cyfrowy i
      coś tam jeszcze i niestety ani kasy ani sprzętu nie odzyskał. Tak, że lepiej z
      tym uważać.
      Pozdr.
      • pariss1 Re: Cenne przedmioty - odprawa, hotel 04.08.05, 09:35
        Ja miałam aparat i kamerę i nie zgłaszałam na odprawie. Oczywiście takie rzeczy
        przewozi się w torebce lub w bagażu podręcznym. A co do rzeczy wartościowych w
        hotelu to różnie bywało. Zostawiałyśmy sprzęt pod kłódką w walizce, ale często
        zdarzało się, że zapominałyśmy i wracałyśmy a telefony kamera i aparat leżało
        na swoim miejscu. Myślę, że oni tam sie raczej boja o pracę i nie kradną.
        Zostaw napiwek co drugi dzień i nic napewno się nie stanie. Kradzieże jakie tam
        się zdarzają to rzadkość. Może w niektórych przypadkach nawet Polak Polaka
        okrada...kto wie? Prawdopodobnie laptopy można zostawiać czasem w recepcji za
        pokwitowaniem, do sejfu nie wchodzą. Po co Tobie laptop? Jak tylko do zgrania
        zdjęc to nie warto weż kabel i u fotografa wszędzie Tobie zgraja. Albo lepiej
        po prostu kupic większą kartę i nie ma problemu. Po co taszczyć laptopa na
        wakacje i cały czas o nim myśleć?
        Pamiętaj o napiwku:)))
    • Gość: Karolka Re: Cenne przedmioty - odprawa, hotel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 09:28
      A sejfy w większości hoteli sa malutkie - raczej na duzy portfel i dokumenty
      niż na laptopa.
      • dunia77 Re: Cenne przedmioty - odprawa, hotel 04.08.05, 09:48
        Notebook sie nie zmiesci, ale do sejfow jakie zwykle bywaja w hotelu, spokojnie
        miescily sie nam dwa aparaty, kamera, komorka, dokumenty itp.
      • Gość: qwerty Re: Cenne przedmioty - odprawa, hotel IP: 195.94.211.* 04.08.05, 09:56
        Cóż, po co mi laptop to chyba moja sprawa - ja nie pytam np. czemu kobiety noszą
        w torebkach po 2 kilo zbędnych śmieci ... :-P Ale okay - laptop służy jako :

- narzędzie pracy (łącze sie z niego z firmą, niestety nawet w trakcie urlopu)
        - narzędzie do przechowywania i obróbki zdjęć (w Polsce nie mam czasu się tym
        bawić, codziennie na urlopie zgrywam zdjęcia na laptop i kadruję sobie
        wieczorkiem - swoją droga jest to miłym zamknięciem dnia i utrwala wrażenia)
        - szafa grająca (muzyka w formacie mp3)
        - kino (kilka płyt dvd których nie było czasu obejrzeć w ciągu roku - w sam raz
        gdy ma się już dość upału i słońca)
        - biblioteka (kilkaset ebooków)
        - poczta (maile od i do przyjaciół)
        - telefon (tanie rozmowy przez Skype)
        - zabawka (dla dziecka, ma tam jakieś gry)
        - szereg pomniejszych zastosowań

W XXI wieku szczerze polecam korzystanie ze zdobyczy współczesnej techniki (choć
        oczywiście doskonale można się bez nich obyć ;-)

Nigdy jeszcze w żadnym kraju Europy i obu Ameryk laptopa mi nie ukradli
        (odpukać), w hotelach 4-5* zostawiałem go zawsze całkiem na wierzchu, stąd moje
        powyższe pytanie ...

• pariss1 Re: Cenne przedmioty - odprawa, hotel 04.08.05, 11:02
          A w Twoim hotelu jest internet podłączony? DO jakiego hotelu jedziesz?
    • Gość: Dzasty [...] IP: *.aster.pl 04.08.05, 10:06
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: dzasty IGNORE n/t IP: 5.5.* / *.proxycache.rima-tde.net 04.08.05, 10:50
    • ocean.absurdu Re: Cenne przedmioty - odprawa, hotel 04.08.05, 11:12
      Wwoze regularnie laptopa, cyfrowke itp, nigdy nie zglaszam i nie mialem z tym
      zadnych problemow, jak spie w hotelach to czesto zostawiam go na szafce przy
      lozku i nie zdarzylo sie zeby go ktos ciubnąl. Czasami jak mialem obiekcje co
      do hotelu i obslugi to zostawialem go na recepcji (do wiekszosci sejfow
      faktycznie sie nie zmiesci). Pozdrawiam!
      • madzia112 Re: Cenne przedmioty - odprawa, hotel 04.08.05, 15:39
        W El Faraanie na przykład, bez problemu można było zostawić laptop w recepcji.
        A tak swoją drogą to jak najbardziej, obróbka zdjęć po każdym dniu bo przecież
        wtedy jest na to ochota i czas to świetny pomysł. Po powrocie z reguły odkłada
        się to na 'nigdy' bo urlop się skończył i czasu brak.
        Pzdr,
        Magda
        • Gość: qwerty Re: Cenne przedmioty - odprawa, hotel IP: 195.94.211.* 04.08.05, 15:54
          Pariss1, jeżeli nawet w hotelu nie ma internetu to mogę sie do niego podłączyć
          przez komórkę (drogo) lub w dowolnej kafejce (przy odrobinie dobrej woli ze
          strony obsługi, ale tanio).
          • cameltravel Re: Cenne przedmioty - odprawa, hotel 04.08.05, 17:22
            hahah awydrukuje to i okaże moim przyjaciołom i męzowi - oni mnie skalpelem od
            kompa na urlop odcinają !!!
            jak bym zabrała to...... już po mnie.
            a swoją drogą nie boisz się i zasypanie piachem zalanie wodą - wiesz palaża
            itp. a skolei zostawić w pokoju 5000zł w plastikowej obudowie..... bo do sejfu
            nie wszedł ???
            Egipcjanie nie buchnął ale turyści....
            Ewa
            • Gość: qwerty Re: Cenne przedmioty - odprawa, hotel IP: 195.94.211.* 05.08.05, 08:41
              No ani na plażę, ani na pustynię ani tym bardziej pod wodę laptopa brać nie
              zamierzam, stąd pytam o doświadczenia innych w podobnych sprawach w odniesieniu
              do Egiptu (bo jak pisałem, nigdy w innych częściach świata szczęśliwie nic mi z
              pokoju nie zginęło)

Nawiasem mówiąc, gdyby laptop kosztował 5 tysięcy, to martwiłbym sie o niego 3
              razy mniej niż obecnie :-P ;-)
              • ocean.absurdu Re: Cenne przedmioty - odprawa, hotel 05.08.05, 10:51
                Nie jestem nastawiony anty- na Polaków, nie pietnuje również naszych cech
                narodowych, niemniej jednak swoją oficjalną deklaracją do do wartości laptopa -
                mozesz spowodowac zaiteresowanie swoją osobą ;)
                • Gość: qwerty Re: Cenne przedmioty - odprawa, hotel IP: 195.94.211.* 05.08.05, 13:31
                  nie wiem jaki to ma związek z cechami narodowymi
                  moja odpowiedź jest prostą konsekwencją poprzedniej wypowiedzi cameltravel
    • Gość: Dzasty [...] IP: *.aster.pl 05.08.05, 14:54
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka