Gość: qwerty IP: 195.94.211.* 04.08.05, 08:59 - czy wwóz przedmiotów typu laptop, drogi sprzęt fotograficzny trzeba zgłaszać w deklaracji celnej przy wjeździe do Egiptu ? - czy bezpiecznie jest zostawiać takie rzeczy poza sejfem w pokoju hotelowym ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jadheira Re: Cenne przedmioty - odprawa, hotel 04.08.05, 09:10 Wwóz trzeba zgłosić, żeby potem nie było problemów przy wyjeździe (przy czym znajomi mieli kamerę i aparat i nic nie zgłaszali i nie było żadnego problemu) więc nigdy nie wiadomo. Z tym zostawianiem też może być różnie, gdzieś na tym forum ktoś pisał, że już drugiego dnia w hotelu (4*) ukradziono mu z pokoju laptopa, aparat cyfrowy i coś tam jeszcze i niestety ani kasy ani sprzętu nie odzyskał. Tak, że lepiej z tym uważać. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
pariss1 Re: Cenne przedmioty - odprawa, hotel 04.08.05, 09:35 Ja miałam aparat i kamerę i nie zgłaszałam na odprawie. Oczywiście takie rzeczy przewozi się w torebce lub w bagażu podręcznym. A co do rzeczy wartościowych w hotelu to różnie bywało. Zostawiałyśmy sprzęt pod kłódką w walizce, ale często zdarzało się, że zapominałyśmy i wracałyśmy a telefony kamera i aparat leżało na swoim miejscu. Myślę, że oni tam sie raczej boja o pracę i nie kradną. Zostaw napiwek co drugi dzień i nic napewno się nie stanie. Kradzieże jakie tam się zdarzają to rzadkość. Może w niektórych przypadkach nawet Polak Polaka okrada...kto wie? Prawdopodobnie laptopy można zostawiać czasem w recepcji za pokwitowaniem, do sejfu nie wchodzą. Po co Tobie laptop? Jak tylko do zgrania zdjęc to nie warto weż kabel i u fotografa wszędzie Tobie zgraja. Albo lepiej po prostu kupic większą kartę i nie ma problemu. Po co taszczyć laptopa na wakacje i cały czas o nim myśleć? Pamiętaj o napiwku:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolka Re: Cenne przedmioty - odprawa, hotel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 09:28 A sejfy w większości hoteli sa malutkie - raczej na duzy portfel i dokumenty niż na laptopa. Odpowiedz Link Zgłoś
dunia77 Re: Cenne przedmioty - odprawa, hotel 04.08.05, 09:48 Notebook sie nie zmiesci, ale do sejfow jakie zwykle bywaja w hotelu, spokojnie miescily sie nam dwa aparaty, kamera, komorka, dokumenty itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Cenne przedmioty - odprawa, hotel IP: 195.94.211.* 04.08.05, 09:56 Cóż, po co mi laptop to chyba moja sprawa - ja nie pytam np. czemu kobiety noszą w torebkach po 2 kilo zbędnych śmieci ... :-P Ale okay - laptop służy jako : - narzędzie pracy (łącze sie z niego z firmą, niestety nawet w trakcie urlopu) - narzędzie do przechowywania i obróbki zdjęć (w Polsce nie mam czasu się tym bawić, codziennie na urlopie zgrywam zdjęcia na laptop i kadruję sobie wieczorkiem - swoją droga jest to miłym zamknięciem dnia i utrwala wrażenia) - szafa grająca (muzyka w formacie mp3) - kino (kilka płyt dvd których nie było czasu obejrzeć w ciągu roku - w sam raz gdy ma się już dość upału i słońca) - biblioteka (kilkaset ebooków) - poczta (maile od i do przyjaciół) - telefon (tanie rozmowy przez Skype) - zabawka (dla dziecka, ma tam jakieś gry) - szereg pomniejszych zastosowań W XXI wieku szczerze polecam korzystanie ze zdobyczy współczesnej techniki (choć oczywiście doskonale można się bez nich obyć ;-) Nigdy jeszcze w żadnym kraju Europy i obu Ameryk laptopa mi nie ukradli (odpukać), w hotelach 4-5* zostawiałem go zawsze całkiem na wierzchu, stąd moje powyższe pytanie ... Odpowiedz Link Zgłoś
pariss1 Re: Cenne przedmioty - odprawa, hotel 04.08.05, 11:02 A w Twoim hotelu jest internet podłączony? DO jakiego hotelu jedziesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzasty [...] IP: *.aster.pl 04.08.05, 10:06 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ocean.absurdu Re: Cenne przedmioty - odprawa, hotel 04.08.05, 11:12 Wwoze regularnie laptopa, cyfrowke itp, nigdy nie zglaszam i nie mialem z tym zadnych problemow, jak spie w hotelach to czesto zostawiam go na szafce przy lozku i nie zdarzylo sie zeby go ktos ciubnąl. Czasami jak mialem obiekcje co do hotelu i obslugi to zostawialem go na recepcji (do wiekszosci sejfow faktycznie sie nie zmiesci). Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
madzia112 Re: Cenne przedmioty - odprawa, hotel 04.08.05, 15:39 W El Faraanie na przykład, bez problemu można było zostawić laptop w recepcji. A tak swoją drogą to jak najbardziej, obróbka zdjęć po każdym dniu bo przecież wtedy jest na to ochota i czas to świetny pomysł. Po powrocie z reguły odkłada się to na 'nigdy' bo urlop się skończył i czasu brak. Pzdr, Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Cenne przedmioty - odprawa, hotel IP: 195.94.211.* 04.08.05, 15:54 Pariss1, jeżeli nawet w hotelu nie ma internetu to mogę sie do niego podłączyć przez komórkę (drogo) lub w dowolnej kafejce (przy odrobinie dobrej woli ze strony obsługi, ale tanio). Odpowiedz Link Zgłoś
cameltravel Re: Cenne przedmioty - odprawa, hotel 04.08.05, 17:22 hahah awydrukuje to i okaże moim przyjaciołom i męzowi - oni mnie skalpelem od kompa na urlop odcinają !!! jak bym zabrała to...... już po mnie. a swoją drogą nie boisz się i zasypanie piachem zalanie wodą - wiesz palaża itp. a skolei zostawić w pokoju 5000zł w plastikowej obudowie..... bo do sejfu nie wszedł ??? Egipcjanie nie buchnął ale turyści.... Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Cenne przedmioty - odprawa, hotel IP: 195.94.211.* 05.08.05, 08:41 No ani na plażę, ani na pustynię ani tym bardziej pod wodę laptopa brać nie zamierzam, stąd pytam o doświadczenia innych w podobnych sprawach w odniesieniu do Egiptu (bo jak pisałem, nigdy w innych częściach świata szczęśliwie nic mi z pokoju nie zginęło) Nawiasem mówiąc, gdyby laptop kosztował 5 tysięcy, to martwiłbym sie o niego 3 razy mniej niż obecnie :-P ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ocean.absurdu Re: Cenne przedmioty - odprawa, hotel 05.08.05, 10:51 Nie jestem nastawiony anty- na Polaków, nie pietnuje również naszych cech narodowych, niemniej jednak swoją oficjalną deklaracją do do wartości laptopa - mozesz spowodowac zaiteresowanie swoją osobą ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Cenne przedmioty - odprawa, hotel IP: 195.94.211.* 05.08.05, 13:31 nie wiem jaki to ma związek z cechami narodowymi moja odpowiedź jest prostą konsekwencją poprzedniej wypowiedzi cameltravel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzasty [...] IP: *.aster.pl 05.08.05, 14:54 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś