Dodaj do ulubionych

Rezerwowanie hotelu na własną rękę

12.09.05, 13:22
Mam pytanie do osób zorientowanych:
W jaki sposób mozna na własną rękę zarezerwować hotel w Egipcie? Pisałem na
adresy konkretnych hoteli ale nie odpisali (może nie znają angielskiego ;) ).
Czy ktoś dysponuje sprawdzonym adresem (nie chcę korzystać z niesprawdzonych
stron) i jeszcze pytanie: czy można za hotel płacić na miejscu zamiast kartą
(trochę się boję kartą przez internet)
Obserwuj wątek
    • cameltravel Re: Rezerwowanie hotelu na własną rękę 12.09.05, 13:32
      więc tak,
      Można na miejscu płacić gotówką lub (w lepszych hotelach) kartą, a nawet jak
      nie to wypłacisz z bankomatu niedaleko na pewno jakiś znajdziesz.
      Po sezonie można na miejscu sobie zarezerwowac - nie ma już wtedy takiego tłoku
      i możesz mieć nadzieję, że cię zakwaterują.
      W sezonie jest tak, że liczy sie ten kto ma gotówkę na stole TERAZ - stąd
      częste problemy ze zmianami hoteli dla turystów z biur podróży.
      Jak to zrobić - wchodzisz do recepcji pytasz o ceny i warunki - czy ze
      śnaidaniem czy z all incl. i targujesz się przy dłuższym pobycie i już!!
      poza hotelami w niektórych mieścinach są kampingi np w Dahab. Zasadniczo pobyt
      w hotelu 3* - 4* z all incl nie powinien być droższy niż 30 -40 USD za dobę -
      ale mogło sie coś zmienić. będe na początku października to sprawdzę :)

pozdrawiam ewa
      • xfish Re: Rezerwowanie hotelu na własną rękę 12.09.05, 13:58
        Piszesz "po sezonie" sądząc po cenach hoteli w październiku zaczyna się sezon :
        ( Trochę mam obawy co do jechania "w ciemno". Wolałbym coś zarezerwować przez
        internet. Z drugiej strony pewnie nie będzie to tak tanie jak szukanie czegoś
        na miejscu. Nie wiesz jak wygląda sprawa z 5* hotelami? Czy też nie ma problemu
        ze znalezieniem miejsca?
        • pc_maniac Odp. Rezerwowanie hotelu na własną rękę 12.09.05, 16:59
          jeśli chodzi o takie miejscowości jak Luksor, czy Asuan, to nie ma żadnego
          problemy z wynajęciem pokoju w hotelach. Wchodzisz do recepcji i prosisz o
          pokazanie pokoi. Wybierasz, przebierasz, aż znajdziesz to co Cię interesuje.
          Ceny hoteli w tych miejscowościach zaczynają się od 10 LE za dobę (więc cena
          śmieszna) ale taka cena jaki standard. Za coś poniżej 40 LE dostaniesz jakość
          przypominającą bardziej pokoik w schronisku studenckim, niż hotel.
          Ale już od 50 LE zaczynają się standardy nieco lepsze.
          Oczywiście za tą cenę to jedynie 2*, ale jako tramping spokojnie wystarczające
          warunki, czyli klima, kibelek z łazienką w pokoju, jak utargujesz to nawet
          kontynentalne śniadanie w cenie.

O Sharm i Hurghadzie nie piszę, bo my poprostu wykupywaliśmy przelot z HB w 3*
          hotelu w Hrg, który to pokój i tak 2/3 czasu stał pusty. Wyszło nas to i tak
          taniej niż kupowanie jedynie przelotu do Egiptu, a chociaż nie musieliśmy
          taszczyć wszystkich rzeczy ze sobą, bo złożyliśmy to co niepotrzebne w hotelu i
          wiuuu do autobusu i w Egipt.

Ogólnie, w Egipcie jest takie zatrzęsienie hoteli, że wydaje mi się iż nie masz
          się co martwić rezerwacją. Zawsze możesz poszukać nawet w Hrg. jakiś hotelik
          trampingowy 2*, gdzie nigdy nie ma full gości.
    • scorpio1956 Re: Rezerwowanie hotelu na własną rękę 12.09.05, 20:00
      Obejrzyj stronę :
      www.planetdivers.com/dahab/pl/hotel.html
      Tam możesz zobaczyć ceny i możliwości zarezerwowania hoteli w urokliwej i
      spokojnej miejscowości Dahab niedaleko Sharm.
      W Sharm oficjalne ceny hoteli jakie widziałem w recepcji i w pokojach powodują
      zawrót głowy.Około 100$ za dobę ze śniadaniem.A i wyższe ceny też
      widziałem.Jasne,że (jak to w Egipcie)ceny podlegają negocjacji,ale nie
      ryzykowałbym samodzielnej rezerwacji w Sharm,ani też jazdy w "ciemno".Moi
      znajomi,którzy podróżowali na własną rękę szukali coś taniego w Sharm
      i...nic,znaleźli się w Dahab i tam bez problemu wybierali i przebierali.
      • Gość: Grzesiek Re: Rezerwowanie hotelu na własną rękę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.05, 10:17
        PC ma rację, ale nie do końca! Kupowałem sam przelot, a płaciłem za hotel -
        zarezerwowany z Polski netem - na miejscu! I to nawet nie po przyjeździe, a po
        kilku dniach!!! Jak już pisałem są hotele i hotele - niektóre piszą, innym się
        nie chce. Polecam stronę miejscowości ElGouna pod Hurghadą - na stronie masz
        hotele do wyboru do koloru w ElGounie, standard dość wysoki, ceny nie
        najniższe, ale możliwe. Powiem tylko, że przelot tu i hotel "Panorama" w
        ElGounie tam - kosztowały mnie taniej niż załatwianie "Panoramy" przez biuro
        podróży!!! Zmieściłem się w 1500 zł, a o to przy 4**** nie jest łatwo!!!
        Pozdrawiam -
        Grzesiek
        • Gość: Fish Re: Rezerwowanie hotelu na własną rękę IP: *.poczta.wroclaw.pl / 195.205.145.* 13.09.05, 15:13
          Mam pytanie w jaki sposób rezerwowałeś Panoramę? Byłem na stronie El Gouny i
          próbowałem kontaktować się bezpośrednio z hotelem ale nie odpowiedzieli.
    • Gość: Magda Re: Rezerwowanie hotelu na własną rękę IP: 82.201.230.* 13.09.05, 14:00
      Jeszcze w Egipcie nie jest rozpowszechniona forma indywidualnych rezerwacji.
      Jedynie hotele 5* De Lux takie jak Ritz Carlton czy Hayatt takie rezerwacje
      przyjmują ale płatność kartą, a nie na miejscu
    • camel_3d proste 13.09.05, 17:13
      zalezy gdzie jedziesz i ile pieniedzy chcesz wydac.
      z rezerwacja nie ma wogole problemu. jezeli jestes plecakowym podroznikiem, to
      po prostu kupujesz przewodnik Lonely Planet a tam masz hotele od 3$ w gore.
      Uwaga, te tanie nie zawsze sa zlej jakosci. W Aswanie jest hotel o ile dobrze
      pamietam "Malwa" - kilka lat temu placilismy tam 4$ ze sniadaniem i bylo
      calkiem normalnie.
      Natomiast jezeli jestes turysta typu Hurghada, to polecam po prstu telefon do
      poszczegolnych hoteli lub bioro podrozy.
    • Gość: Janek Re: Rezerwowanie hotelu na własną rękę IP: 195.229.241.* 13.09.05, 18:03
      Hej,
      W wiekszosci miejsc w Egipcie nie ma zadnych problemow z hotelami, szczegolnie
      jezeli nie zalezy Ci na tych z gornej polki (choc nie z najwyzszej - w tych sa
      luzy). W tym roku spedzilem z rodzina w Egipcie kilka tygodni, zarezerwowany
      mielismy hotel na 4 dni. A potem podrozowalismy i zadnego wieczoru nie mielismy
      problemu ze znalezieniem noclegu. W sumie przejechalismy 5000km. Poza jedna
      sytuacja hotele byly bardzo przyzwoite (podrozowalimy z malym dzieckiem) i
      relatywnie tanie - okolo 100zl za pokoj z lazienka i sniadaniem (jedynym
      miejscem gdzie bylo troszke drozej bylo Sharm Al Sheikh). Jezeli jestes
      zainteresowany hotelami w jakichs konkretnych miejscach - daj znac, podam
      namiary.
      Rezerwowac z gory oplaca sie tylko jezeli zamierzasz spedzic caly czas w jednym
      miejscu.

Pozdrawiam,
      • Gość: betka Re: Rezerwowanie hotelu na własną rękę IP: 195.94.201.* 14.09.05, 08:52
        W Kairze za 8 funtów (ok. 4 PLN) masz obskurny hotel, a za 40 bardzo dobre
        warunki. Im dalej wzdłuż Nilu, tym taniej. Jest pełno hoteli, po prostu idziesz
        ulicą i się rozglądasz. Tylko nie pytaj miejscowych, bo oprowadzą Cię po całym
        mieście, a hotelu nie pokażą. Za to gość w recepcji jednego hotelu wskaże Ci
        inny, jakby nie było miejsc. Są z reguły bardzo mili dla turystów. Jest pełno
        bankomatów, ale ja miałam USD i wymianiałam w banku Misr, czyli egipskim NBPie
        i było dobrze. Świetny kraj do trampingu. Na pewno będziesz się dorze bawić.
        Pozdrawiam
        • Gość: camel Re: Rezerwowanie hotelu na własną rękę IP: 81.19.200.* 14.09.05, 09:09
          w kairze jest hotel Swiss Pension, znajduje sie na dachu, bo tam pada raz na
          rok przez 2 minuty:) widok jest rewelacyjny na caly Kair. O ile pamietam
          placilem za niego jakies 10USD
    • malykaziu1 Re: Rezerwowanie hotelu na własną rękę 14.09.05, 08:57
      1.Nie ma potrzeby rezerwowania hotelu w Egipcie - prawie zawsze i wszędzie są
      wolne miejsca, szczególnie dla hoteli o niższym i średnim standardzie. Dotyczy
      to miejscowości typu Kair, Luksor, Asuan ale też wybitnie wypoczynkowych jak
      Hurgada, Dahab, Nuweiba.
      2.Potwierdzenie rezerwacji może nie dojść do skutku ponieważ miejscowi na ogół
      nie umieją pisać i czytać po angielsku (mówić umieją).
      3.Znalezienie hotelu nie jest trudne - wystarczy przewodnik np. Lonely Planet
      4.Po wyjściu z autobusu lub z lotniska, jeśli nie jest się z grupą, natychmiast
      jest się zasypywanym wieloma ofertami miejscowych naganiaczy - proponuję się
      ostro targować.
      5.W ostateczności można kazać się zawieźć taksówką do hotelu. Radzę zadbać o to,
      aby taksówkarz nie wchodził z nami do środka. Dla właściciela hotelu to znak, że
      taksówkarzowi należy się prowizja za znalezienie klienta. Z taksówkarzem dobrze
      jest przed zawiezieniem ustalić cenę za przejazd. Należy się liczyć z tym, że
      nawet podając nazwę hotelu do ktorego chcemy jechać, taksówkarz zawiezie nas
      gdzie indziej, bo "nasz" hotel jest zamknięty, właśnie się spalił, tam nie ma
      wody, prądu itp - w takim przypadku trzeba być stanowczym.
      • Gość: betka Re: Rezerwowanie hotelu na własną rękę IP: 195.94.201.* 14.09.05, 09:20
        Z taksówkarzami trzeba też pamiętać, że cyferki są inne, a facet może nie mówić
        po angielsku i trzeba mu napisać. Osobiście jechała z jedym, który nawet po
        arabsku nie umiał czytać (miałam na kartce napisane gdzie chcę jechać). Ciekawe
        są też same taksówki! Samochód w wieku samego taksiarza. Czy ktoś wie, jak u
        nich wygląda i czy wogóle jest egzamin na prawo jazdy?
        • Gość: Turysta Re: Rezerwowanie hotelu na własną rękę IP: *.toya.net.pl 14.09.05, 10:07
          > Czy ktoś wie, jak u
          > nich wygląda i czy wogóle jest egzamin na prawo jazdy?

Dla przeciętnego Egipcjanina nie ma czegoś takiego jak egzamin na prawo jazdy
          czy nawet przeglądu technicznego pojazdu.
          Za to już chcąc pracować wfirmach autobusowych typu nasz PKS, takie egzaminy
          są. Praca bardzo atrakcyjna i wielu lierowców nie tylko zna znaki drogowe ale
          nawet jeździ zgodnie z przepisami RD. Co jest tam zadziwiające.
          • Gość: betka Re: Rezerwowanie hotelu na własną rękę IP: 195.94.201.* 14.09.05, 10:31
            O przegląd techniczny nawet nie pytałam, bo to oczywiste. Ale faktycznie
            autobusy mają jeszcze w miarę OK. Dzięki za info, Zawsze mnie to zastanawiało.
            Swoją drogą jak na komplenty brak jakichkolwiek reguł i stan samochodów nieźle
            sobie radzą. W Afryce wogóle tak mają, ale w Maroku na przykład dałam radę
            prowadzić asmochód po np. Fezie, a w Kairze NIGDY bym sie nie zdecydowała.
            • Gość: ika prawo jazdy IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 21.09.05, 19:12
              w Kairze egzamin na prawo jazdy polega na przejechaniu przez centrum ok. 0,5
              godz. jeśli nikt cię nie stuknął i ty nikogo - masz zdane!!!!!
        • Gość: Temp Re: Rezerwowanie hotelu na własną rękę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 12:39
          Przed chwilą wróciłem z Hurghady. Plotka niesie, że na prawo jazdy trzeba
          przejechać 8 metrów
          • Gość: dalloway do Janka IP: *.crowley.pl 14.09.05, 12:45
            Właśnie sie rozglądam za hotelem w Kairze na 1 lub 2 noce. Raczej nie żadne
            sheratony czy hiltony. Musi być w miarę czysto i bez robactwa, bo nie zasnę.
            Masz jakieś typy? Mi polecano Meramees.
            • Gość: betka Re: do Janka IP: 195.94.201.* 14.09.05, 13:19
              Magic Hotel - 25 795 918, ale nie mam kierunkowego do Egiptu, z tego hoelu
              przyjeżdżają na lotnisko. W samym centrum jest Canadian Hostel, nie mam numeru,
              ale na Talat Herb str. i super. Przy Ramzes Str. jest też dobry hotel, ale nie
              pamiętam nazwy, to chyba Ci nie pomogę. szystko w samym centrum (Ramzes Str.,
              to główna ulica)
            • Gość: Janek Re: do Janka IP: 195.229.241.* 15.09.05, 10:30
              W Kairze zatrzymywalismy sie w hotelu MayFlower. Jest polozony na Zamaleku.
              Zamalek jest wyspa na Nilu i jedna z lepszych dzielnic centralnego Kairu
              (wiekszosc ambasad znajduje sie na Zamaleku, kiedys byla to dzielnica
              europejska). Placilismy tam okolo 100zl za pokoj 3 osobowy + dziecko z lazienka
              (sniadanie bylo wliczone w cene). Bezproblemu mozesz znalezc cos tanszego ale
              jak wspomnialem podrozowalismy z malym dzieckiem wiec zalezalo nam na lazience
              w pokoju. Hotel jest w odleglosci spaceru od Muzeum Egipskiego. Numeru telefonu
              nie pamietam ale napewno znajdziesz na internecie. Wciaz uwazam ze nie warto
              rezerwowac z gory - w Egipcie wszystkie ceny sa do negocjacji (ale oczywcie nie
              gdy rezerwujesz przez internet).
              Jezeli potrzebujesz wiecej informacji pisz na ajniteckib@comtrust.ae (usun 'a'
              na poczatku emaila i 'b' przed malpa).
              • Gość: dalloway Re: do Janka IP: *.crowley.pl 16.09.05, 13:49
                dziękuję bardzo. rozważam jeszcze longchamps, który jest dosyć drogi, europę,
                która jest tania i ma sprzeczne opinie oraz tani jak barszcz meramees, żeby
                poczuć przygodę
    • Gość: taaa Re: Rezerwowanie hotelu na własną rękę IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.09.05, 14:21
      ...a może to Ty nie znasz angielskiego, dlatego nie dostałeś odpowiedzi... ;)
      pozdro, ja właśnie stamtąd wróciłem, byłem "na własną rękę", bez uprzednich
      rezerwacji, da się i było świetnie.
      • Gość: Fish Re: Rezerwowanie hotelu na własną rękę IP: *.poczta.wroclaw.pl / 195.205.145.* 14.09.05, 14:44
        Też podejrzewałem, że to przez mój angielski ;)
        Chyba skuszę się na jazdę "w ciemno". Nie chciałbym jednak żeby coś poszło nie
        tak bo to będzie nasz honeymoon :)
        Mam nadzieję że znajdę jakiś porządny hotel 4* z AI taniej niż przez polskie
        biuro (za sam przelot zapłacę ok. 800zł/os)
        • Gość: Grzesiek Re: Rezerwowanie hotelu na własną rękę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.05, 14:38
          Sorx, Fisch, nie było mnie kilka dni na forum. Odnośnie rezerwacji
          w "Panoramie" (El Gouna): napisz do mnie o szczegóły, to przekażę:
          ggrabski@wfosigw.pl Panorama jest naprawdę super i warto pokonując przeszkody
          do niej dotrzeć! Nie ma to jak siedzieć na tarasie wychodzącym na lagunę z
          własnego bungalowu i ze szklaneczką whisky obserwować zachód słońca nad
          urokliwym downtown, obserwując przepływające od czasu do czasu łódki!!!
          Panorama jest w ofercie "Eximu", ale kosztuje od 1799!
          W razie czego służę zdjęciami - jestem fanatykiem tego miejsca!!!
          Pozdrawiam -
          Grzesiek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka