Dodaj do ulubionych

Taba? Alfastar?

IP: *.devs.futuro.pl 05.11.05, 20:21
Witam, Zasatnaiam sie nad wyjazdem do Egiptu w okolicach 10 grudnia.
Tansze ofert ma biuro Alfastar. Myslalem o Hurghadzie ale oni maja wyjazdy do
Taby + wycieczka do JErozolimy. Co polciacie?
Warto do tej Taby? Mozna sie kapac w grudniu? Czy epiej Hurghada czy Sharm?
A moze lepiej na lasta z Niemiec na Gran Canarie, bo ceny porownywalne.

Dzieki za wskazówki
Obserwuj wątek
    • Gość: andrzej Re: Taba? Alfastar? IP: 83.168.106.* 06.11.05, 00:45
      na kanarach nie byłem, ale do wody tam nie wejdziesz w grudniu. to ocean, góra
      17-18 stopni.
      w Tabie byłem we wrześniu, tam ostro wieje znad Negewu, cieplej może być w Sharm
      lub Hurghadzie. Z drugiej strony nieczęsto zdarza się możliwość zobaczenia
      Jerozolimy i Morza Martwego.

www.asiaiandrzej.com
    • Gość: turysta Re: Taba? Alfastar? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 21:38
      Witam, proszę o kilkainformacji na temat samej Taby. Czy jest to miasteczko,
      wioska czy w ogóle nic? Są jakies sklepiki, bazarek, nie wiem co jeszcze ale
      jak to miejsce wygląda? Czy centralnym punketm taby jest Hilton?
      Dzieki.
      • Gość: turysta Re: Taba? Alfastar? IP: 80.50.34.* 01.02.06, 08:27
        nikt nie był w Tabie??
        • Gość: zaineresowany Re: Taba? Alfastar? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 18:59
          ja takze chiałbym zapytac o Tabe. Był ktoś w tym miejscu?
    • Gość: mirette Re: Taba? Alfastar? IP: 80.51.236.* 01.02.06, 12:46
      Zdecydowanie Teneryfa. Temperatura w styczniu w oceanie 22 stopni. Widoki przepiękne
      • Gość: obser Re: Taba? Alfastar? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 19:20
        i też na "T"
        • Gość: andrzej Re: Taba? Alfastar? IP: 83.168.106.* 01.02.06, 20:01
          a co chcecie wiedzieć na temat Taby?
          Taba to nazwa okręgu administracyjnego i przejścia granicznego.
          miasto Taba nie istnieje.
          ostatnio sławna stała się z powodu zamachu w hotelu Hilton (200 m od granicy),
          wcześniej z powodu zatargu granicznego przy negocjacjach Izraela z Egiptem (o tę
          właśnie działkę na której stoi Hilton).
          jeżeli na Teneryfie w tej chwili woda ma 22 stopnie, to ja się przeprowadzam.
          problem w tym, że tam woda ma 23 stopnie w sierpniu. teraz koło 16-17.
          w Tabie około 23, tyle, że lubi wiać chamsin (hamsin), wiatr z północy.
          pzdr
          • derduch Re: Taba? Alfastar? 01.02.06, 20:46
            Chamsin wieje od pustyni, od kwietnia do czerwca, z jakiej północy?
            A na Teneryfie dzisiaj woda miała 19 stopni :-)
            • Gość: andrzej Re: Taba? Alfastar? IP: 83.168.106.* 02.02.06, 21:00
              góra zatoki Akaba jest otoczona pustynią z trzech stron.
              wiatry mogą wiać tam na okrągło.
              nie byłem zimą, więc opowieści znam z forum.
              porównam z wrześniem. w Sharm na 14 dni porządnie wiało 2. w Tabie na 14 przez 1
              dzień nie wiało i w ten dzień można było oszaleć, bo powietrze znad Negewu miało
              36 stopni w cieniu.
              a przez kilka dni dmuchało tak, że ciężko było usiedzieć na plaży.
              pzdr
          • Gość: jakztabą? Re: Taba? Alfastar? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 14:29
            Malownicze miasteczko położone na pograniczu Egiptu, Izraela, Jordanii i Arabii
            Saudyjskiej w najdalej na północ wysuniętej części zatoki Aqaba, charakteryzuje
            się przede wszystkim niespotykanymi nigdzie na świecie cudownymi widokami.
            Piaszczysta plaża w Tabie, liczne bary, kafejki, restauracje, niewielkie
            zatoczki, laguny, wysepki, a nawet fiordy, kontrastują z majestatyczną
            surowością masywów górskich otaczających zatokę. Tylko stąd, z wybrzeża
            wypływają małe stateczki, którymi można dostać się na słynną skalistą Wyspę
            Faraonów wraz z jej nie mniej sławną Fortecą Salah El - Din, wybudowaną w XII
            wieku przez Krzyżowców jako schronienie dla pielgrzymów podążąjących z
            Jerozolimy w Kierunku Góry Synaj.
            to jest opis ze strony wakcje.pl.
            a ktos tutaj pisze, że tam nic nie ma.
            jak jest w rzeczywisteśći?? to nie ma sklepów, nie ma kafejek? kanjpek??
            był ktoś w ogóle w tabie czy tylko siedzieliście a hotelach?? napiszcie
            prawde ;-))
            • Gość: andrzej Re: Taba? Alfastar? IP: 83.168.106.* 05.02.06, 20:30
              tyle właśnie wiedziałem jak jechaliśmy tam 1.5 roku temu... :-)
              generalnie to wszystko prawda. piaszczystych plaż ile dusza zapragnie, wzdłuż
              całego wybrzeża. miejscami można wysiąść z samochodu i plażować na piachu tuż
              przy drodze. bary, kafejki, restauracje - poza hotelami są takie przydrożne
              bary, ale nie wiem, czy warte ryzyka. zatoczki, laguny, fiordy, góry - prawda.
              zapraszam na naszą stronkę www.asiaiandrzej.com , kilka zdjęć widać, fiord jest
              cudowny, kolory były tam niesamowite. stateczki faktycznie wypływają na wyspę
              faraona, ale ze względu na ceny warto podjechać taksówką do hotelu
              salah-el-deen, gdzie rządowym promem (po konfiskacji paszportu) za 4$ popłyniesz
              na wyspę. jeżeli nie masz odliczonych 4 dolarów i dasz np. 5, to zobaczysz jak
              recepcjonista nagle straci zdolność rozumienia wszelkich języków...
              poza tym powtórzę za rezydentem: Taba to tylko nazwa okręgu administracyjnego i
              przejścia granicznego. miasto Taba po prostu nie istnieje. izraelski przewodnik
              kpiną reagował na informacje o lotnisku w Tabie, ale on akurat nie był obiektywny...
              pzdr
              • Gość: jakztabą? Re: Taba? Alfastar? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 07:19
                OK, dzięki, nadal nic nie wiem o Tabie hehe
                • Gość: NADIA Re: Taba? Alfastar? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.06, 15:15
                  JA WIEM , ZE W TABIE POZA PIEKNYM HOTELEM NUDA TOTALNA NUDA MAM KOLEZANKE W
                  BIURZE PODROZY I POWIEDZIALA ZE HOTEL OK ALE NIC POZATYM NO CHYBA ,ZE POLECISZ
                  TAM Z GRUPA 20 OSOB Z POLSKI TO WTEDY BEDZIE OK TAM NIEMA NAWET SKLEPU NA SERIO
                  JEDZ LEPIEJ DO SHARM POMIMO TEGO OKOLICA W TABIE JEST PIEKNA HOTEL A W ODDALI
                  PIEKNE GORY WIECZOREM TEZ WIDAC JORDANIE ALE NIC POZATYM JESLI CHODZI O HOTEL
                  TO MOWIE O RADISSON SAS POZDRAWIAM NADIA
            • Gość: Jersuk Re: Taba? Alfastar? IP: *.crowley.pl 09.02.06, 09:49
              Hotele "na odludziu" - tylko formuła AI!
    • Gość: gora150 Re: Taba? Alfastar? IP: *.trustnet.pl 01.02.06, 21:19
      GRAN CANARIA, bylam na Teneryfie w drugiej polowie listopada - upal - woda cieplutka az nie chce sie z niej wychodzic, widoki piekne. Polecam Kanary.
    • Gość: gora150 Re: Taba? Alfastar? IP: *.trustnet.pl 01.02.06, 21:22
      a z jakiego biura ta Gran Canaria? Jak mozesz to podaj strone www.
      Z góry dziękuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka