Dodaj do ulubionych

Jerozolima a Hamas

IP: *.chello.pl 19.02.06, 19:36
Marzy mi się fakultet do Jerozolimy. Oglądam migawki w TV radykalizacji nastrojów w tamtym regionie po ostatnich wyborach.
Obawiam się, czy nie zacznie się seria zamachów wspierana tym razem przez oficjalny rząd Palestyńczyków - rząd stworzony przez Hamas. Nie uznają Izraela, Jerozolimę uznają również za swoje święte miasto, więc uderzenie w turystów np. przy Ścianie Płaczu byłoby "dobrym" krokiem propagandowym.

I tu mam pytanie do tych, którzy tam byli. Czy jeździ się z ochroną?
Obserwuj wątek
    • Gość: andrzej Re: Jerozolima a Hamas IP: 83.168.106.* 19.02.06, 20:08
      ściana płaczu jest lepiej chroniona niż biały dom. to symbol izraela. bramki jak
      na lotniskach, tylko obsługa bardziej fachowa.
      po starym mieście poruszasz się bez ochrony, ale monitoring jest taki, że tylko
      pochylić czoła.
      pzdr
      • Gość: nina10 Re: Jerozolima a Hamas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.06, 20:53
        Z Sharm organizowane są wycieczki do Jerozolimy, ludzie uczestniczący w nich
        mówili ,że jest bezpiecznie tylko podróż męcząca, cała wycieczka trwa 26godz.
        • Gość: Jarek Re: Jerozolima a Hamas IP: *.chello.pl 19.02.06, 21:50
          Nie wątpię, że robią wszystko, by było bezpiecznie.
          Ciekawi mnie tylko, jak sprawa ma się właśnie w Jerozolimie.
          Oczywiście strzeżonego Pan Bóg strzeże. Ale w tym przypadku Pan Bóg dawno temu
          opuścił tę krainę...
          • Gość: abilewic Re: Jerozolima a Hamas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 23:50
            W czwartek bylem na jednodniowej wycieczce z Taby do Jerozolimy i Betlejem.
            Bylo calkowicie bezpiecznie i nie czulismy zadnego zagrozenia. Jedyna
            niedogodnoscia jest zimno i deszcz.
            • Gość: andrzej Re: Jerozolima a Hamas IP: 83.168.106.* 20.02.06, 19:57
              Jarek, właśnie napisałem, że w Jerozolimie jest bezpiecznie.
              bardzo bezpiecznie.
              prawdopodobieństwo, że terroryści uderzą w Stare Miasto jest mniej więcej takie
              jak to, że uderzą w Manhattan. czyli praktycznie zerowe, ale jak pokazuje życie,
              może się zdarzyć.
              pzdr
              • Gość: Jarek Re: Jerozolima a Hamas IP: *.chello.pl 20.02.06, 22:21
                Dzięki za info.
                Nie wątpię, że robi się wszystko, by zapewnić bezpieczeństwo.
                Mnie tylko interesowało, czy wycieczce towarzyszy jakaś ochrona.
                Najbardziej przerażająca wydaje się wizja, gdy na drodze autobusu z turystami staje zakamuflowany pan z ładunkami wybuchowymi wokół swojej szyi i brzucha...
                No ale gdybyć to sobie mogę.
                Podsumowując, o ile miesiąc temu głosowałem dwiema rękami za fakultetem do Jerozolimy, to teraz zaledwie jedną ręką, na dodatek z dwoma wyprostowanymi palcami.
                Mam nadzieję, że to się zmieni...
                • Gość: marek rokowski Re: Jerozolima a Hamas IP: 62.233.171.* 22.02.06, 17:47
                  wiesz... biorąc pod uwagę ilość zamachów i wypadków lotniczych na Twoim miejscu
                  = jak juz musisz się czegos bac - bałbym się lotu samolotem ;)

to ocvzywiscie tak polserio - wiesz, kiedy jest sie tam - na miejscu- widac jak
                  bardzo media robi asensacje i rozdmuchuja konflikt którego tak po prostu na
                  ulicahc nie widac...
                  Jerozolima widziana "przez telewizor" to człgi, wojsko, zasieki i wybuchając
                  palestyńczycy...
                  -pojedziesz - zobaczysz na ile ten obraz rozmija sie z rzeczywistoscia...
                  • Gość: andrzej Re: Jerozolima a Hamas IP: 83.168.106.* 22.02.06, 20:12
                    a najdziwniejsze dla nas to jak widzimy, że ci (w mediach) skaczący sobie do
                    oczu Żydzi i Arabowie, w Jerozolimie żyją ze sobą w niesamowitej komitywie.
                    izraelski przewodnik prowadzi turystów do arabskiego handlarza biżuterią,
                    arabskiej knajpy, na żywca inkasuje za to prowizję, rozmawiają ze sobą
                    mieszaniną słów arabskich i hebrajskich. a żeby było śmieszniej ma nawet układy
                    z arabskimi złodziejami na górze oliwnej i potrafi sprawić, że oddadzą fanty.
                    życie zupełnie inaczej wygląda na poziomie polityków i zwykłych ludzi.
                    nie tylko Izrael, ale i Polska jest tego przykładem...
                    • Gość: Jarek Re: Jerozolima a Hamas IP: *.chello.pl 22.02.06, 22:43
                      Skoro DOLAR rządzi i Żydami, i Arabami,
                      to chyba wybiorę się do Jerozolimy.
                      Z kupką zielonych w portfelu:)
    • Gość: wirk Re: Jerozolima a Hamas IP: *.chello.pl 26.02.06, 21:28
      Moja rada to zmiana kanału telewizyjnego na bardziej relaksowy. W ubiegły
      czwartek byłem na trasie z Taby przez Morze Martwe, Jerozolimę, i Betlejem, a
      więc Autonomię. Nic niepokojącego nie zdarzyło się. Ani śladu jakichkolwiek
      obaw. Jedyny poważny kłopot to brak czasu na wszystko. Na terenie Autonomii
      trochę uciążliwe są natarczywe nagabywania sprzedawców ulicznych i żebrzących
      dzieci (gdy widzą grupę, gdy chodziłem sam, także po zmierzchu nic takiego mnie
      nie spotkało). Policyjne konwoje są tylko na terenie Egiptu. Pogoda Była
      wspaniała, 25 C + bezchmurne niebo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka