Dodaj do ulubionych

Eksplozje w Dahab na Synaju

IP: *.aster.pl 24.04.06, 19:56
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3303797.html
Obserwuj wątek
    • Gość: io Re: Eksplozje w Dahab na Synaju IP: *.aster.pl 24.04.06, 20:06
      około 100 osób zabitych :-(
      • spaee Re: Eksplozje w Dahab na Synaju 24.04.06, 20:18
        Oj...
        Tutaj jest nieco więcej: www.timesonline.co.uk/article/0,,251-2150106,00.html
        • Gość: kam23 Re: Eksplozje w Dahab na Synaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 20:49
          Chyba nieźle było zaplanowane, skoro aż kilka miejsc jednocześnie.
        • pc_maniac Egipt bezpieczny? - zdecydowanie nie!!! 24.04.06, 20:55
          Wybuhy nastąpiły w 3 miejscah w Dahab.
          Jeden z nich nastąpił na bazarze, a druga w pobliżu hotelu Marshabyah.
          Z ostatnich informacji wynika, że na pewno zginęło co najmniej 22 osoby, a co
          najmniej 150 jest rannych.

Cóż mogę powiedzieć, Egipt nie jest bezpecznym pańśtwem, bo jakby władze się
          nie starały, to niestety przy bezadiejnej policji (na pokaz) wojsku, któr w 50
          stopniowym upale zasuwa waloczach i społeczeńśtwu karmionemu ekstremizmami,
          które nie potępia zamachów, trudno liczyć a poprawę sytuacji.

Dahab to mała miejscowość ulubiona przez płetwonurków i młośników raf.
          O ile po pierwszym zamachu na Synaju można było go sobie tłumaczyć, że był
          skierowany przeciw izraelskim turytom, drugi, że niby związany z wyborami, to
          obecny udowadnia jednoznacznie, żęe jest skierowany głównie w turystów, więc
          nie ma się co łudzić, że kolejego nie będzie.

Niesety będzie i to z pewnością nie jeden.
          Jeśli ktoś zada mi pytanie czy Egipt jet bezpieczny, uczciwie odpowiem, że nie.
          Oszem, wyjedziemy tam za miesiąc, ale to już nasza osobista decyzja i wiem, że
          kolejnym naszym wyjazdem na pewno nie będzie Egipt.

Cóż, Tajlandia, a dokładnie Kambodża bardzo nas kusi, więc czas zrealizować te
          marzenia.
          • Gość: wm Re: Egipt bezpieczny? - zdecydowanie nie!!! IP: *.75.51.150.mielec51.tnp.pl 24.04.06, 22:18
            Izrael opisuje te zamachy jako atak na swoich. W tym rejonie wypoczywa dużo ich
            młodzieży. Więc może to nie początek zamachów na turystów, ale ciąg dalszy
            porachunków egipsko-izraelskich
        • romano001 Re: Eksplozje w Dahab na Synaju 30 zabitych 24.04.06, 21:36
          www.israelnationalnews.com/
    • Gość: Darek Re: Eksplozje w Dahab na Synaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 20:51
      No i chyba juz PC_Maniac nie powiem kolejny raz, ze wszedzie jest
      niebezpiecznie?
      • pc_maniac Do Darka 24.04.06, 20:59
        Darku, już przy poprzednim zaachu w Sharm pisałem, że osobiście odradzam Egipt
        i sądzę, że zamach w SHARM nie będzie ostatnim.

Poszukaj sobie w starych postac jeśli nie wierzysz.
        A to, ze nadal doradzałem jak, co, gdze i kiedy nie ma ic wsplnego z
        bezpieczeństwem czy zamachami Poprostu uważam, że doradzić zawsze warto, jechać
        nie za każdą cenę, ale to już jestindywidualna decyzja kżdego.
        • Gość: ola Re: Do Darka IP: *.cable.ubr09.haye.blueyonder.co.uk 24.04.06, 21:29
          Dzisiaj nad ranem wrocilam z Taba Heights. To byla moja czwarta i chyba
          niestety ostatnia wizyta w Egipcie. Szkoda, bo bylo to bardzo fajne miejsce na
          plazowanie w kwietniu za przystepna cene.
      • Gość: deo Re: Eksplozje w Dahab na Synaju IP: *.devs.futuro.pl 24.04.06, 21:00
        Współczuję ...
        ... ale jak na razie to znowu się Polakom upiekło ... czyżby naród
        wybrany - i dobrze ...

Swoją drogą to gdzie jechać ... jak na razie to HRG chyba
        najbezpieczniejsza ... bo to dla drugiego sortu turystycznego ...
        ...Polacy Rosjanie i inne byłe demoludy ...

a Dahab i Sharm to dla elity i masz babo placek ...

a wczoraj po raz kolejny odgrzewano Osamę ...

może ktos chciał go uwiarygodnic .... tylko kto ?
        • Gość: kam23 Re: Eksplozje w Dahab na Synaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 21:51
          Egipt jako miejsce jest super, natomiast co do jego mieszkańców, to sory, ale
          cały czas, miałam i mam odczucie, że oni mają tych turystów serdecznie dosyć,
          uśmiechy i miłe spojrzenia są tylko na pokaz, oczywiście niebagatelną rolę
          odgrywa tu sparawa pieniedzy.
          Zapewne zaraz zostanie podniesione larum że to oczywiście nieprawda ....itd.

Będąc tam starałam się trochę obserwować tych ludzi, i nie sądzę że człowiek
          który w okresie ramadanu cały dzień nic je, a w południe rozłakda dywanik i się
          modli ,ma szacunek do tych " niewiwiernich" którzy w jego obecności bez
          opamiętania jedzą piją i nie szanują tego co dla nie go święte.
          Poza tym trzeba pamiętać że zrobiło sie tak że w tym kraju jest coraz więcej
          turystów , i zapewne sytuacja ta zaczyna ich trochę przerastać .
    • iberia30 Re: Eksplozje w Dahab na Synaju:-(((( 24.04.06, 21:28
      news.yahoo.com/s/ap/egypt_resort_blasts
    • Gość: Stiwi Re: Eksplozje w Dahab na Synaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 23:16
      Wczoraj wróciłem z Dahab... nie wiem jak to skomentować :(
      • monjan Re: Eksplozje w Dahab na Synaju 25.04.06, 09:17
        miałes szczescie...
        • Gość: ewka Re: Eksplozje w Dahab na Synaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 16:59
          Po tym co się dzieje, coraz częściej mozna powiedzieć, że Islam znaczy przemoc.
          Miałam jechać na wakacje do Egiptu za dwa miesiące. Teraz nie mam pojęcia jak to
          będzie... :(
          • aaangel Re: Eksplozje w Dahab na Synaju 25.04.06, 18:00
            na szczescie jeszcze nie zaplacilam za majowa wycieczke-normalnie szczescie mam
            jakies,ze tak odwlekalam<nie moglam zdecydowac sie na hotel>
      • h40s Re: Eksplozje w Dahab na Synaju 25.04.06, 20:30
        Stiwi napisz prosze cos wiecej jak to przezyles, jakie nastawienie
        miejscowych...
        • Gość: Stiwi Re: Eksplozje w Dahab na Synaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 11:41
          Wróciłem 23go, a wybuchy były 24go, więc mnie to nie dotyczyło. Znam jednak
          miejsca w których to się stało. Wymieniana restauracja Alladin znajduje się na
          głównym deptaku gdzie wieczorami przechadza się dużo turystów, również ja
          tamtędy codziennie spacerowałem...
          • Gość: Grzesiek Re: Eksplozje w Dahab na Synaju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.06, 12:13
            Stiwi, ale przedmówcy chodziło o to - a ja się dołączam - czy nie było jakichś
            nastrojów, zaczepnosci - czegos co by wskazywało na to, ze się coś będzie
            działo!!! Napisz, proszę! Osobiście wybieram się do Hurghady i też uważam, ze
            zamachy tu nie dojdą, jako ze kojarzy mi się Synaj z porachunkami arabsko-
            żydowskimi, ale wiedzieć warto!!!
            Pozdrowienia
            Grzesiek
            • Gość: Stiwi Re: Eksplozje w Dahab na Synaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 22:31
              Nie, nie było nic podejrzanego co by mogło wskazywać, że coś się będzie dziać.
              Zresztą oni nie uprzedzają o swoich działaniach.
              • Gość: Grzesiek Re: Eksplozje w Dahab na Synaju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.06, 15:23
                Dzięki! Fakt, ze nie uprzedzają, ale... Wracałem z Turcji na 2 tygodnie przed
                11 września. Przysiadł się do mnie w samolocie Turek - i zaczął opowiadać o
                nienawiści do Stanów i snuć apologię uzasadniającą terroryzm!!! Nie wiedziałem -
                idiota czy prowokator, ale po 2 tygodniach - skojarzyłem (moze niesłusznie?) W
                tym sensie pytałem i dzięx za poważnej podejście!
                Pozdrawiam
                Grzesiek
    • Gość: Jurcio Re: Eksplozje w Dahab na Synaju IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 01.05.06, 12:28
    • Gość: jurcio Re: Eksplozje w Dahab na Synaju IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 01.05.06, 12:29
      Bylem w Dahaab dzien przed wybuchami. Jednak wrocilem caly. Teraz jest napewno
      bezpieczniej bo policja wziela sie do roboty ...

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka