Dodaj do ulubionych

sun & fun & ceny

17.05.06, 13:57
Napisałam ogólnie na turystyce ale może tu jest lepsze miejsce.
Wrrrr jestem zła. 1 czerwca wybieramy się w naszą podróż poślubną do Egiptu
do Alibaby (biuro jw). Wycieczkę załatwialiśmy już bardzo dawno jako first
minute. Przy zapłaceniu całości dostaliśmy potwierdzenie z godzinami wylotu -
miał być wylot z Wawy ok 13 a potem wylot z Hurghady o 7. Wszystko było ok do
wczoraj. Zadzwoniła do mnie pani z biura podróży i powiedziała, że mamy
dopłacić po 100 zł od osoby bo... drożeje paliwo oraz, że godziny się
zmieniły z 13 na 18.30 (czyli na godzinę kiedy mieliśmy być już na miejscu
oraz z 7 na 7.30 (wow dołożyli nam pół godziny, którą co najwyżej prześpimy).
Pani dodała jeszcze, że godziny mogą zmieniać się nadal – tak wiec zaraz może
się okazać, że wyjazd skróci nam się o całą dobę . Powiem tak: jestem w
stanie przetrawić zmianę godziny choć bardzo mi się to nie podoba, ale
rozumiem, że jest niezależne od nich choć zabranie mi 5 godzin to przykra
sprawa. Bardziej wkurza mnie to, że w warunkach jest napisane, że ceny mogą
ulec zmianie – jeśli jest to do 10% to warunki umowy się nie zmieniają a
jeśli jest to powyżej 10% to można rozwiązać umowę. Ważny jest jeszcze jeden
szczegół. W tych warunkach jest napisane, ze biuro informuje o tym na 21 dni
przed wylotem. Jak by nie patrzeć od 16.05.2006 do 01.06.2006 nijak nie
wychodzi 21 dni. Czy ktoś jest w podobnej sytuacji??? Jak reagujecie na te
zmiany? My chcemy powalczyć ale z drugiej strony walczyć przed ślubem w
sprawie podróży poślubnej to psuje humor Jestem szczerze zawiedziona.
Obserwuj wątek
    • Gość: gg Re: sun & fun & ceny IP: *.acn.waw.pl 17.05.06, 14:16
      ja bym walczył, przeciez to Wasze pieniądze. Dlaczego w tych biurach pracują
      takie osioły.
    • Gość: aniaw Re: sun & fun & ceny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 14:19
      100 zł opłata paliwowa- wszyscy od 31.05. muszą dopłacić. W umowie jest
      napisane.Inne biura też podwyższją. Jest to wnerwiające ale tak jest.
      • Gość: w życiu Re: sun & fun & ceny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 14:44
        aniaw chyba nie przeczytałaś dokładnie. W warunkach jest napisane, że biuro
        powiadomi nie później niż 21 dni przed rozpoczęciem imprezy. A tu powiadomiło
        później. W życiu bym tego nie zapłaciła. W końcu sami takie warunki podają.
        Miłej podróży :)
        • Gość: lolipo Re: sun & fun & ceny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 15:50
          A poza tym niektóre biura nie żądają dodatkowych opłat w przypadkach dokonanych
          już wcześniej rezerwacji.
          • Gość: p Re: sun & fun & ceny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 16:01
            Myślę,że sprawę można by załatwić systemowo (tak jak np.już pewien czas temu
            wyszła ustawa o podawaniu cen artykułów w brutto).I tak
            1.Każde biuro w ofercie powinno podawać całkowitą cenę za imprezę bez
            dodatkowych opłat,które są obowiązkowe.Dodatkowo płatne mogą być tylko
            świadczenia fakultatywne.
            2.ewentualne zmiany ceny mogłyby zostać dalej np.do 21 dni przed imprezą,ale
            klient powinien dopłacać tylko taką proporcjonalną część różnicy która na dany
            dzień jest niedopłacona.
            Skończyłoby się przeglądanie ofert z kalkulatorem i obliczanie (jeszcze dla
            utrudnienia np.Ecco:ubezpieczenie w zł,lotniskowe w USD itd),a potem okazuje
            się że oferta najtańsza jest najdroższa.Jak zapłacę 100% ceny,to śpię spokojnie
            i kasę mam rozplanowaną.wszystkie te dopłaty na miejscu (obowiązkowe!!!!!) jest
            to nic innego jak wyprowadzanie obrotu z naszego systemu podatkowego.
            Pozdrawiam
    • Gość: anka Re: sun & fun & ceny IP: *.legionowo.eu.org / *.legionowo.eu.org 17.05.06, 18:44
      Na Twoim miejscu powołałabym się na punkt dotyczący niemożliwości podniesienia
      ceny na mniej niż 21 dni przed wylotem - jego obecność jest spowodowana zapisem
      w ustawie o turystyce. W tym wypadku (wyjątkowo) warunki uczestnictwa sa po
      Twojej stronie. Ze zmianą godzin nie ma co walczyć i tak się nic nie poradzi.
    • Gość: anka jeszcze raz Re: sun & fun & ceny IP: *.legionowo.eu.org / *.legionowo.eu.org 17.05.06, 18:50
      Pytanie - kupiłaś bezpośrednio w sun&fun czy u agenta? Czy oprócz telefonu
      dostałaś powiadomienie na piśmie? Dla mnie sprawa nie jest stracona z tymi
      podwyżkami - aż się dziwię, żę s&f zrobiło takiego byka z terminem. Co by nie
      powiedzieć o Ecco, Triadzie, czy innych biurach - wszyscy trzymają się tych 21
      dni. Uderzaj bezpośrednio do centrali s&f z podpisaną umową i warunkami
      uczestnictwa. Może to zwykła pomyłka...
      • mmmooonnniiiaaa Re: sun & fun & ceny 17.05.06, 18:58
        WItam znowu.
        Nie wytrzymałam i chwilę po zamieszczeniu posta zadzwoniłam bezpośrednio do
        centrali. Zapytałam co oni na to, że od 16 do 1 nijak nie wychodzi 21 dni. Pani
        "ale jest zapis o 10%" na co ja, że tak, ale nie jest napisane, że przy kwocie
        poniżej 10% wartości wycieczki mogą infromować w ostatniej chwili tylko termin
        jest jeden niezależnie od wysokości dopłaty. Pani liczyła na "jelenia" ale się
        przeliczyła. Mocno obrażonym tonem powiedziała "Dobrze nie zapłaci pani tych
        200zł proszę o numer rezerwacji". Tak wiec wszyscy załatwieni w ten sposób nie
        dajcie się. Pozdrawiam
        • Gość: p Re: sun & fun & ceny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 20:27
          Już dla Ciebie szykują tam namiot z widokiem na pralnię :))))
          Popieram.Nie daj się.Pozdrawiam i życzę miłego wypoczynku.(z namiotem to żart-
          piszę tak na wszelki wypadek)
        • Gość: griszka32 Re: sun & fun & ceny IP: 80.51.47.* 17.05.06, 21:09
          nie wiem ile w tym prawdy ale podobno paliwo na naszym lotnisku jest najdroższe
          w europie,informację o cenach miałem na długo przed wprowadzeniem dopłat więc
          biura i przewoźnicy nas strugają z kasy ile się da, może któryś z pismaków
          zająłby się tą sprawą

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka