Dodaj do ulubionych

Rejs po nilu z AlfaStar

IP: 213.25.67.* 26.05.06, 16:48
Własnie wróciłam z rejsu po nilu z biurem AlfaStar. Mogę szczerze powiedzieć,
że było super. Sam rejs niesamowity: super atmosfera, super towarzystwo. Poza
tym można na spokojnie dużo zwiedzić i zobaczyć, wszystkie wycieczki
doskonale zaplanowane i zorganizowane. Mieliśmy super przewodnika, którego
podziwiam za wiedzę i zaangażowanie. Statek może nie był najnowszy ale
generalnie był ok, było czysto a jedzenie było znośne. Pozdrawiam wszystkich,
którzy byli na rejsie statkiem ATON 13/18-05-2006. Jak ktos ma jakieś pytania
to służe pomocą.
Obserwuj wątek
    • Gość: sopocianka_a Re: Rejs po nilu z AlfaStar IP: *.sopot.sdi.tpnet.pl 30.05.06, 10:58
      a na jakiej imprezie byłaś? Ja wybieram się na "Egipt w przekroju" i zbieram
      wszelkie informacje.
      • Gość: przestraszona Re: Rejs po nilu z AlfaStar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 11:20
        mam pytanie -bardzo boje sie temperatur w polsce mdleje ak jest 30 etopni a
        jade tam 30 czerwca:)to moje zyciowe marzenie i jak nie teraz to nigdy.jakie
        ubranie najlepiej tam zabrac cos z lnu czy obojetnie??czy naprawde jest tam tak
        duszno i goroca ze nie da sie wytrzymac?czy na statku w pokojach ejst
        klimatyzacja czy taki sam upal jak na zewnatrz?duxzo sie pisze o zaczepkach
        mezczyzn czy nie wiem sukienka na ramiaczkach do kolan to juz za duza odwaga??
        • Gość: Lulu Re: Rejs po nilu z AlfaStar IP: 213.25.67.* 31.05.06, 09:28
          Byłam tam w połowie maja i muszę przyznac, że było gorąco. Najgorzej było jak
          cały dzień od rana do popołudnia zwiedzliśmy świątynie w Luksorze i Dolinę
          Królów. Proponuję najlepiej ubrac się w coś lekkiego w jasnych kolorach ale z
          zakrytymi ramionami i używać przez cały czas kremów z filtrem. Ja chodziłam w
          cieniutkich spódniczkach lub spodniach, bluzeczkach z krótkim rekawem i białej
          czapce z daszkiem. Do tej pogody mozna się przyzwyczaic, pod koniec pobytu
          wieczorem przy basenie siedziałam w polarze bo było mi chłodno. Na statku i w
          pokojach jest klimatyzacja, nie radze nastawiac jej na maxa aby nie było dużej
          różnicy z temperatura na zewnątrz, poniewaz mozna się przeziębić. Co do
          zaczepek mężczyzn to noezaleznie jak będziesz ubrana i tak będą zaczepiac, ale
          są nieszkodliwi, poza tym jest duzo policji, która nie pozwala aby miejscowi za
          bardzo zaczepali turystów. Jak byłam na spacerze z moim przewodnikiem aby nie
          zaczepiali mnie inni to miałam zakryte ramiona koszulą i miałam nie pokazywać
          brzucha.
      • Gość: Lulu Re: Rejs po nilu z AlfaStar IP: 213.25.67.* 31.05.06, 09:18
        Byłam na wycieczce "Egipt Starożytny"
    • ka_ka5 Re: Rejs po nilu z AlfaStar 30.05.06, 11:52
      droga Lulu napisz coś więcej... (jak było na statku,ziedzanie,hotele itp)
      pozdrawiam
      • Gość: kalpa Re: Rejs po nilu z AlfaStar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 15:23
        Dołączam do pytania, ale nmie mniej interesuje hotel, a bardziej przewodnik. Jak
        się nazywał? Z góry dzięki.
        • ewano2 Re: Rejs po nilu z AlfaStar 31.05.06, 09:09
          Ludzie, ratunku! Najwazniejsz informacja na temat rejsu - jak sie nazywal
          przewodnik!
          • Gość: Lulu Re: Rejs po nilu z AlfaStar IP: 213.25.67.* 31.05.06, 10:04
            Moim przewodnikiem był Imad. Na jego temat czytałam różne rzeczy na tym forum,
            z niektórymi zgadzam się a z niektórymi nie, więc przedstawię moją opinie na
            jego temat. Byłam pod ogromnym wrażeniem jego wiedzy na temat historii Egiptu i
            ciekawy sposób w jaki ja przedstawiał, z duzym zaangażowaniem. Poza tymi
            informacjami w trakcie dłuższych podróży dużo opowiadał o współczesnym Egipcie
            o życiu tam i obyczajach. Imad jest osobą o wysokiej kulturze osobistej, umie
            sie zachować z wyczuciem w każdej sytuacji. Może za bardzo nie integruje się z
            grupą, ale przecież jest w pracy i też ma prawo czasami odpocząć. Co do jego
            ciągłych rozmów przez telefon, to zgadza się dużo rozmawiał ale nie przypominam
            sobie aby robił to pod czas wycieczek tylko w swoim czasie wolnym.
            • Gość: kalpa Re: Rejs po nilu z AlfaStar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 10:21
              Nie wiem dlaczego dziwi Cię pytanie o przewodnika. Pytam. ponieważ natykam się
              na różne opinie na ich temat na forum. Szczególnie zaś na temat Imada. Jeśli
              mam okazję żeby spytać to czeku nie skorzystać :) Pzdr
              • ewano2 Re: Rejs po nilu z AlfaStar 31.05.06, 10:24
                Ale jakie to ma znaczenie? Przeciez i tak nie masz wplywu na to kto bedzie
                Twoim przewodnikiem.
      • Gość: Lulu Re: Rejs po nilu z AlfaStar IP: 213.25.67.* 31.05.06, 09:49
        Statek nie był niestety najnowszy, teoretycznie miał 5 gwiazdek ale 4 można mu
        zostawić. Był czysty i zadbany, załoga bardzo miła, robiła swoje nie rzucając
        się w oczy. Pokoje ogólnie były różne, ja miałam chyba apartament, duzy pokój z
        dwoma łóżkami, z sofą, fotelami, dużą ławą i lustrami tworzącymi ciekawą
        kompozycje i jeszcze powiększającymi pokój. Przy wyborze pokoju zwracajcie
        uwagę na którym poziomie on będzie, to bardzo ważne. Polskie biura podróży
        często wykupują pokoje na najniższym poziomie, można powiedzieć w piwnicy. Wady
        tych pokoi: małe okna, wrażenie, że jest się do połowy w wodzie, odgłosy z
        maszynowni, okna zniszczone i brudne od wody. Na statku jest basen, może nie
        jest duży ale liczy się, że jest. Można trochę się w nim ochłodzić. Jedzenie
        może być.
        W moim programie "Egipt starozytny" zwiedzałam Luxor i resztę w drodze do
        Asuanu. Najcięższy był pierwszy dzień jak o 5 rano wyjechaliśmy z Hurghady i
        później przez cały dzień w słońcu zwiedzaliśmy świątynie w Luxorze i okolicy i
        dolina Królów. Reszta rozłożona jest lepiej, zwidzamy rano lub/i popołudniu i
        mamy dużo czasu na statku aby poopalać się.
        Wykupując rejs po Nilu w alfie dostaje się hotele w tzw systemie fortuna, czyli
        zaznaczasz ile ma miec gwiazdek i nie wiesz gdzie trafisz. Mi niestety trafił
        się hotel Les Rois, było w nim brudno, niedobre, mało urozmaicone jedzienie,
        nie sprzatali w pokojach, nie było papieru toaletowego itp. więcej na jego
        temat napisałam w odpowiedzi na jakies inne pytanie na tym forum dotyczące tego
        hotelu.
        • Gość: kasia Re: Rejs po nilu z AlfaStar IP: *.elarnet.pl / *.elartnet.pl 22.06.06, 16:04
          Mam pytanie, czy orientujesz sie może gdzie kwaterowala Alfa jak ktoś mial w 2
          tygodniu kupiona opcje z 4 lub 5 gwiazdkami?
          • dnazar Re: Rejs po nilu z AlfaStar 26.06.06, 11:07
            Niestety nie wiem. Po moim powrocie zostałam zakwaterowana do tego samego
            hotelu ale innym hotel zmieniono, nie ma regóły. Niestety nie mamy żadnego
            wpływu, gdzie nas zakwaterują, na taki rodzaj wypoczynku (fortuna) zgodzilismy
            się. Jedynie co można wynegocjowac ładniejszy pokój.
    • ewulka.b26 Ja też byłam na Rejsie 22.06.06, 19:36
      Hej,
      ja też wraz z mężem byłam na Rejsie po Nilu z Alfa Star, od 30.05 - 13.06.
      Serdecznie pozdrawiam którzy byli na statku Niles Ruby !!!
      • olazur Re: Ja też byłam na Rejsie 01.09.06, 15:37
        napiszcie, czy wybieraliście opcje hotele *** i do jakich hoteli trafiliście?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka