Dodaj do ulubionych

Sharm el Sheikh dla studentek - co polecacie?

02.02.07, 01:18
Witam wszystkich serdecznie,

Po pierwsze: bardzo, bardzo chcę pojechać do Egiptu ok połowy kwietnia.
Szukam dla siebie i moich 2 przyjaciółek Hotelu w Sharm el Sheikh. Jakiejś
dobrej oferty. 1 pokój dwuosobowy z dostawką. Tyle wiem :)) Nie mam pojęcia
jak to zaplanować, z jakim biurem pojechać. Najchętniej pojechałabym, gdybym
miała odwagę do ludzi z HC, poznawać Egipt od podszewki, a wiem że to jest
możliwe i wcale nie takie niebezpieczne. Ale przyjaciółki się na to nie
zgodzą. Więc... To będzie nasz pierwszy wyjazd do Egiptu i chciałabym żeby
był niezapomniany. Oczywiście chcemy zobaczyć piramidy. Miejmy na uwadze, że
mowa tu o 3 studentkach, które nie potrzebują luxusów w hotelu, takich jak:
telefon, TV-Sat, lodówka, balkon, taras, all incllusiv. Nie! Nie sądzę
żebyśmy spędzały dużo czasu w hotelu, chcemy podróżować, same decydować gdzie
pojedziemy i na ile. Czy jest możliwość zachowania takiej niezależności jak
się jedzie z jakąś firmą? Całe szczęście, że miejsce już mamy wybrane: Sharm
el Sheikh, przeglądałam dobre opinie o Hotelu El Divan *** ale na to jak się
prezentuje na zdjęicach, może być za drogi. Jak to zorganizować? Najpierw
wybrać hotel, w którym chciałoby się mieszkać, czy lepiej najpierw sprawdzić
oferty lokalne?
Byłabym wdzięczna za wskazówki :))
Co polecacie z miejsc gdzie
sami byliśice?

Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • janusz.amir Re: Sharm el Sheikh dla studentek - co polecacie? 02.02.07, 10:45
      No ta jak chcecie w miarę tanio poznać i zobaczyć jak najwięcej to z założenia
      nie Sharm a Hurghada. Wszystkie wycieczki typu Kair i Luxor są zdecydowanie
      tańsze z Hurghady. Sharm jest z założenia droższy.
      Pozdrawiam.
      Janusz
      • szaga33 Re: Sharm el Sheikh dla studentek - co polecacie? 02.02.07, 19:55
        masz rację Januszku (jak zwykle ;) droższy ale piękniejszy. Fakt na poznawanie
        Egiptu od podszewki Sharm się mało nadaje. Chyba, że zamieszkanie w Lua Sad,
        ale tam nie ma hoteli.
        A swoją drogą dziwię się, że kolezanki nie chcą mieszkać u kogoś z HC, to
        najwieksza frajda. W takich domach z reguły mieszkają duże rodziny
        (przynajmniej trzeba się o tym upewnić, żeby nie trafić w gniazdo samotnyh
        chłopaków) i czekałyby was niezapomniane wrażenia. Tylko wtedy na pewno nie
        Sharm, prędzej Hurghada albo Kair czy Alexandria. Odradzałabym jakieś małe
        miasteczka czy wioski.
        Ale spróbuj przekonać koleżanki.
        W Sharm jest kilka tanich hoteli, ale to i tak dużo kasy jak dla studentek.
        • ruda_24 Hurghada jest ok - a może jednak objazd ? 03.02.07, 11:53
          Dziękuje Wam za uświadomienie, że lepszym miejscem wypadowym jest Hurghada,
          rzeczywiście poszperałam w internecie i znalazłam ciekawsze wycieczki z
          Hurghady, a interesuje mnie wszystko: Sakkara, Giza, Kair, Meczet Alabastrowy,
          Sfinks, Teby i kolosy, Karnak, Luxor, Abu Simbel, Dolina Królów, etc. heheh :))
          A mniej więcej wszystko to oferuje, dajmy na ten przykład Sonia
          <http://hurghada-wycieczki.com.pl/index.html> nie mówię, że skorzystam właśnie
          z tej firmy, ale jeśli jedna taka istnieje, to na pewno jest takich podobnych
          więcej. Tylko teraz jest takie pytanie: jeśli nawet uda mi się chwycić ofertę
          za 1500 za tydzień i wykupiłabym te wycieczki na miejscu, to czy nie wyszłoby
          podobnie, lub nawet drożej, niż gdybym się zdecydowała na wycieczkę
          OBJAZDOWĄ ?? Choć nie lubię spędów w tłumie, to chyba i tak wszystkie wycieczki
          nie-na-swoją-rękę będą wyglądały w ten sposób - tak tylko dumam, bo przecież
          nie byłam...
          Co WY na to??
          • ruda_24 Hurghada - zapomniałam zapytać ... 03.02.07, 13:41
            Czy w Hurghadzie jest co zwiedzać w centrum Dahar i Sakala, chodzi mi oto czy
            kierować się w wyborze hotelu, tym że jest blisko usytuowany tych centrów, bo
            niektóre są nawet 20 km oddalone. Moja wizja to: wieczorami do miasta,
            pochodzić po sklepikach, nie przebywając tylko na terenach hotelowych...
    • tamamma Re: Sharm el Sheikh dla studentek - co polecacie? 03.02.07, 11:12
      jesli nie zdecydowalas sie na Hurghade i nadal chcesz jechac do SSH, to obecnie
      najtansza oferte ma jednak Oasis.

wylot 17 kwietnia z WAW, POZ, KTW (...)

ce dla 3 osob (2+dostawka) to 5007. Oasis zepewnia darmowa wize do Egiptu (dla
      3 osob to 45 dolarow z innym biurem, a nawet 48 np z Triada lub Sky Clubem),
      posilek i napoje na pokladzie (inne biura latajace polskimi liniami nie
      zapewniaja tego).

Hotel Fantazia 3*

polozony w centrum, ma b fajna plaze (hotelu 5*), ale wiem ze Wam na luksusach
      nie zalezy. No coz 2 posilki, hotel b fajny, ulokowany w centrum, powinno sie
      Wam podobac. Jesli 5000 to za duzo to poczekajcie ok 2 tyg na oferte Pegasa lub
      polujcie na last minute.

Zycze powodzenia i podrawiam.

P.S. Jesli jestescie z Poznania to skontaktujcie sie ze mna, wtedy zalatwie
      rabat, moze nawet 50 PLN od osoby w stosunku do cen wyjsciowych :)
    • ladysnow Re: Sharm el Sheikh dla studentek - co polecacie? 04.02.07, 16:22
      Witaj,
      nie wiem czy zdajesz sobie sprawe z tego, ze w eipcie hoteli pilnuja
      ochroniarzre z bronia , po ulicy chodza policjanci z karabinami a jadac wzdluz
      wybrzeza na poludnie mozna podziwiac panow przy wielkich dzialach. Osobiscie
      polecam pojechac z jakims biurem i miec oplacone ubezpieczenie, wize egipska sie
      kupuje na lotnisjku zaa 15 dolarow. Mozesz wziasc euro albo dolary, ale ceny sa
      przeliczane dokladnie tak samo, czyli bardziej sie oplaca miec dolary.
      Wykupujecie sobie wycieczki z ofert hotelowych albo z lokalnych biur. Jadac do
      HGH do centrum na pewno wieczorami mozna pospacerowac po miescie, ale bedziecie
      OBLEGANE przez arabow i naprawde po pieciu minutach ma sie tego dosyc. Nie chce
      za Ciebie decydowac, ale jezeli sie zaryzukeje i poczeka na ostatni moment,
      mozna dostac wycieczke do hgh poza sezonem do hotelu 4gwiazdkowego all inclusive
      nawet za niewiele ponad 1000zlotych. Powodzenia, zycze udanych niezapomnianych
      wakacji!
      • ruda_24 HGH - postanowione 05.02.07, 00:38
        Hej :))
        Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi !!
        Będę polować na Last Minute do HGH, jeśli byście mięli jeszcze jakieś
        wskazówki, to dajcie znać, a jak mnie najdą dLSZE PYTANIA,
        • ruda_24 HGH - postanowione 05.02.07, 00:41
          Wysłało mi się samo Tabulatorem, hehehe

... a jak mnie najdą dalsze pytania, to przedłużę wątek.
          Pozdrawiam wszystkich podróżników!!!
          ugh...tak chcę pojechać
          • ladysnow Re: HGH - postanowione 05.02.07, 08:02
            powodzenia,ja poluje na sharm na marzec :)
            • lewy.sierpowy Re: HGH - postanowione 05.02.07, 09:30
              Jeśli cena ma znaczenie to rozważcie opcję Fortuna (na przykład w Alfie)
              Traficie do tej miejscowości, do której chcecie, ale będzie sporo taniej.
              • lutea Re: HGH - postanowione 05.02.07, 13:06
                ja bym ci radzila raczej wycieczke objazdowa z Rainbow tours. J abyłam na
                takiej w tamtym roku i jbylam naprawde mile zaskoczona.Co prawda niestey nie
                było ludzi w moim wieku, no ale jakoś sie przezylo:) Polecam
    • bratekboy Re: Sharm el Sheikh dla studentek - co polecacie? 05.02.07, 17:20
      skoczcie sobie na rejsik po Nilu + 7 dni wypoczynku w Hurghadzie :) Na pewno
      triada ma dobra oferte w tym zakresie. Hotel Sun & Sea i impreza na full :-)
      szczegoly na stronie triady są, a dokladniej
      www.triada.pl/prezentacja.php?AKCJA=HOTEL&idHotelu=1377&TypWypoczynku=
      Mysle, ze godne rozwazenia :)
      • cameltravel Re: Sharm el Sheikh dla studentek - co polecacie? 06.02.07, 11:09
        na luty nie licz
        jeśli już to marzec.
        wtedy z lasta może nawet ok 1500na 14 dni sie trafić.
        Ewa
        • ruda_24 Kwiecień ?? 12.03.07, 23:37
          O RETY !!

Czy już jest za późno żeby Lasta chwycić na 7/8.kwietnia.2007 lub te okolice?
          Wolny tydzień 9-15.04.2007, czyżby wszystko wykupione na wielkanoc?
          Pomocy, może komuś wpadła oferta warta polecenia !?
          Aaaaaaa...
          • cameltravel Re: Kwiecień ?? 13.03.07, 00:29
            na święta jeszcze coś jest
            ale na forum nie można pisac co jest :)
            kliknij w moją wizytówkę (na mój nick) tam masz namiary na mnie pomogę

Ewa
            • ruda_24 Kwiecień cd ... 20.03.07, 13:06
              Wysłałam do Pani maila, Pani Ewo
              moja wizytówka jest już (również) aktywna.

Pozdrawiam serdecznie
              Ewa.
      • ruda_24 HGH - postanowione - raczej nie objazd 06.02.07, 16:37
        Dzięki za wpisy ale np.: 7+7 z Triady nie za bardzo mi odpowiada, po pierwsze
        nie ma tam rzeczy, które chciałabym zobaczyć, a interesuje mnie wszystko:
        Sakkara, Giza, Kair, Meczet Alabastrowy, Sfinks, Teby i kolosy, Karnak, Luxor,
        Abu Simbel, Dolina Królów, etc. heheh :)) po drugie czytałam, że to wersja dla
        spacerowiczów i nawet kobieta ciężarna nie zdoła się zmęczyć, a na statku
        całymi dniami nie chce mi się siedzieć/leżeć, do tego jeśli ma trwać 2 tygodnie
        to cena frunie duuużo powyżej 2000,- za samo wykupienie wycieczki, a jeszcze
        kieszonokwe trzeba doliczyć.

Chcę chwycić Lasta na kwiecień.
        • kawior11 Re: HGH - postanowione - raczej nie objazd 06.02.07, 22:34
          Jezeli moge sie wtracic, to oni maja chyba tez oferte nastawiona typowo na
          zwiedzania. Przejrzyj po prostu :)
        • miriam_73 Re: HGH - postanowione - raczej nie objazd 13.03.07, 14:20
          Przede wszystkim przy jednorazowym pobycie, w ciągu 2 tygodni i
          tak "wszystkiego" nie zobaczycie. Jesli chcecie duzo zwiedzać, to kompletnie
          bez sensu jest jechać do Hurgady i stamtąd jeździć na faktulety bo sumarycznie
          wydzie wam i drogo i mase czasu stracicie na transfery w te i we wte. Nalepszym
          rozwiązaniem jest objazdówka od Kairu po Aswan, z wyjazdem do Abu Simbel i
          ewentualnie do tego krótki wypoczynek w HRG. niekoniecznie trzeba z rejsem,
          mozna autokarem (tutaj najelpiej podpytać Deoanda o te objazdówkę Triady,
          twierdzi że jest OK), poza tym na statku wcale się dużo czasu nie spędza a do
          zobaczenia jest poro, sam Luksor, Karnak, Zachodni Brzeg, Edfu, Kom Ombo,
          Aswan, Abu Simbel. Okolice Kairu to tez jest wypad na cały dzień (Sakkara,
          Memfis itd), podobnie z samym Kairem i Gizą. troche ojazdowych ofert jest - np.
          w Triadzie, Rainbow, Sigma Travel. Ja z własnego doświadczenia polecam tę
          ostatnią.
    • scubadiving Re: Sharm el Sheikh dla studentek - co polecacie? 06.02.07, 18:23
      Jesli nastawiacie sie na zwiedzanie to wybierzcie hotel w centrum.
      Roma nie jest luksusowy ale za jest niedrogi:
      www.travelzone.pl/?show=hotele&countryID=2&hotelID=707
      • ladysnow Re: Sharm el Sheikh dla studentek - co polecacie? 08.02.07, 08:12
        a czytales opinie??????sa straszne:-(
    • gruba_dynia Re: Sharm el Sheikh dla studentek - co polecacie? 21.03.07, 08:59
      Nie kupuj stacjonarnych wczasów jeśli chcesz tyle zwiedzać. Bez sensu. Duża
      część wycieczek jest dwudniowych, całonocnych podróży to po co płacić za hotele
      w tym czasie? Jeśli jesteś pewna, że chcesz tyle zwiedzać to wybierz
      objazdówkę. Ale czy jesteś pewna? ;) Wszystkiego co wyliczyłaś i tak nie
      zdążysz. A w Egipcie kusi plażowanie, oj kusi ... :)
      POza tym Egipt to nie jest taki kraj, jak piszesz "chcemy podróżować, same
      decydować gdzie pojedziemy i na ile". A na pewno nie jest to proste dla
      samotnych studentek. Musicie kupować wycieczki fakultatywne w biurze i tyle i
      mieć zapewnione jakieś bezpieczeństwo. Przemierzanie na własną rękę olbrzymich
      odległości w Egipcie raczej nie uczyni waszych wakacji rekreacyjnymi ;)
      Ja będąc w Egipcie własnie w Sharmie jeździłam do Kairu. Cała noc w autokarze,
      potem cały dzień zwiedzania po łebkach w upale i znów cała noc w autokarze. Nie
      ma zmiłuj się - dwa dni po tym odpoczywaliśmy :D Jak kupisz wycieczkę do Kairu
      dwudniową, to schodzi Ci na to jeszcze więcej. Podróz z Sharmu do Luksoru jest
      jeszcze dłuzsza. O ile pamiętam wycieczki fakultatywne z Sharmu do Luksoru w
      tym czasie kiedy byłam, były tylko samolotowe więc i cena odpowiednio wysoka.
      Będąc w Szarmie polecam zdobycie góry Mojżesza. Cięzko jak cholera i w klapkach
      się nie da ;) ale wrażeń mnóstwo.
      Moim zdaniem albo kupujesz wczasy i wybierasz połowę tego do zwidzenia co
      zaplanowałaś, aby było tez przyjemnie a nie morderczo. Lub kupujesz wycieczkę
      objazdową.
      • ruda_24 Zwiedzanie 22.03.07, 19:37
        No tak, bez sensu pobytówka, przekonało mnie płacenie za noce hotelowe w czasie
        gdy ja będę faktycznie w drodze i te transfery w tą i z powrotem ... Fakt.
        Przejrzałam imprezy objazdowe, ale tak się składa że w większości te które
        oferują Kair są 14 dniowe, a to mi nie na rękę. Innym razem się wybiorę
        zwiedzać południowy Egipt i Abu Simbel(szkoda) jeśli złapię bakcyla. Wstyd
        byłoby jechać pierwszy raz do Egiptu i nie zobaczyć piramid!!? Więc mam tu taką
        ofetę Alfa Star na Kair i SSH, w cenie jednego wyjazdu, dokupiłabym Luxor na
        miejscu i myślę, że byłabym happy, ale oferta jest z opcją Fortuna ...

Bać się Fortuna (3*)?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka