Dodaj do ulubionych

Z Luksoru do Abu Simbel

15.02.07, 15:43
Witam. Jak najlepiej i najtaniej możena dojechać z Luksoru do Abu Simbel i z
powrotem. Czy taksówka wchodzi w rachubę? Jeżeli przejazdy są organizowane
tylko w konwojach to o jakich godzinach? Jaki jest przybliżony koszt takiej
wyprawy?

Jeżeli nie ma takiej możliwości, to ile kosztuje wycieczka fakultatywna?

Pozdrawiam Dario.
Obserwuj wątek
    • platynka.iw Re: Z Luksoru do Abu Simbel 15.02.07, 15:53
      Konwoje sa dla zgrup zorganizowanych.
      Mozna na wlasna reke np. pociagiem/autokarem do Asuanu a stamtad wezcie taxi czy
      busa.
      I.
    • 78dario Re: Z Luksoru do Abu Simbel 16.02.07, 07:27
      Dzięki za info.
    • karolinach3 Re: Z Luksoru do Abu Simbel 16.02.07, 08:59
      Z Luksoru do Asuanu - najlepiej pociągiem - kurcze nie pamiętam ceny chyba 20-
      25 LE - zapomniałam a bilet w domu leży, a potem dogadasz się na miejscu na
      jakiś priv bus, albo w lokalnym biurze podróży - to już raczej w dolcach, ale
      chyba nie więxej niż 20-30.
      • 78dario Re: Z Luksoru do Abu Simbel 16.02.07, 11:07
        Dzięki za info. Jest szansa wyrobić się w jeden dzień?
        • platynka.iw Re: Z Luksoru do Abu Simbel 16.02.07, 12:54
          W jeden dzien??
          Hmmm... zerknijcie na mape-ciezko bedzie.
          Mozecie zrobic tak, ze bedziecie jechac nonstop (nie wiem czy uda Wam sie ominac
          konwuj do Abu i spowrotem-z tego co wiem, jest obowiazkowy dla wszystkich) wiec
          musicie celowac by do Abu z Asuanu wyjechac w nocy. Konwuj rusza w nocy, by nad
          ranem byc przy swiatyni.
          Ale moze sie myle??

Napiszcie jak Wam poszlo! POWODZENIA!

I.
          • morlokh Re: Z Luksoru do Abu Simbel 17.02.07, 09:21
            Nie mylisz się, może poza kompletnie nieistotnymi szczegółami. A może to mnie
            pamięć już zawodzi.
            Ale sobie pomarudzę, dla zaspokojenia wrodzonej porannej potrzeby marudzenia ;-)
            Konwój z Assuanu wyrusza o 4 nad ranem. Tak więc na miejscu jest rano, chyba
            jakoś kolo 8.

Poza tym podtrzymuję odpowiedzi przedmówców: raczej nie masz szans na
            zrealizowanie tej wycieczki w jeden dzień, chyba, że samolotem.
            Ja jechałem z Luksoru pociągiem - planowany wyjazd ok. 15-16, faktycznie ponad 2
            godziny później, w Assuanie na ok. 22, kilka godzin w hotelu, 4 rano konwój do
            Abu. Godzin powrotu nie pamiętam dokładnie, wiem, że w Luksorze wskakiwaliśmy do
            autokaru w chwili, gdy konwój do Hurghady już ruszał, więc była to bodajże 18.
        • misju2 Re: Z Luksoru do Abu Simbel 16.02.07, 13:49
          W zeszlym roku bylem w Abu Simbel jadac z Hurghady przez Luksor. Ale nawet z
          Luksoru nie widze szans wyrobienia sie w jeden dzien.
          Godzinowo wygladalo to tak ze o 5tej rano wyjechalismy do Luksoru. Z Luksoru do
          Asuwanu okolo 15tej na miejscu bylismy po 4h jazdy. Z Asuanu do Abu Simbel
          jedziesz jakies 3h jazdy. Jak sobie policzysz wychodzi samej jazdy z Luksoru do
          Abu Simbel i z powrotem masz jakies 15godzin.
          Jak ktos tutaj napisal pociagiem da sie. Mysmy z Luksoru jechali do Asuanu
          autem osobowym, z powrotem klimatyzowanym pociagiem.
          Jak juz wspominalem my jechalismy z Hurghady, ale osoba u ktorej kupowalismy
          wycieczke posredniczyla tylko, bo faktycznie wycieczke zorganizowalo biuro z
          Luksoru. Zatem osoba z Hurghady wziela sobie pewna prowizje + kase za podroz z
          Hurghady do Luksoru i z powrotem + kasa na biuro w Luksorze. Calosc kosztowala
          nas jakies 200$ (z noclegiem w Asuanie). Podroz, mimo ze wszystko bylo na
          wariackich papierach (jak wszystko u nich) udala sie znakomicie. Jak masz
          wiecej pytan to piszz na priva tota(malpa)poczta.fm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka