Dodaj do ulubionych

Egipt z rejsem i Kairem - dylemat

16.03.07, 10:29
chciałabym skorzystać z oferty Egipt z rejsem po Nilu i Kairem, ale...
jakie biuro wybrać - Alfa Star, Rainbow Tours, a może jakieś inne?
statek, czy faktycznie 4* statek jest tak beznadziejny?
czy bać się fortuny i sławetnego hotelu Empire?
zależy mi, aby drugi tydzień pobytu spędzić w jednym z hoteli w Hurgadzie - z
opisów wynika, że tak ma być, ale słyszałam, że są obsuwy i w efekcie na
koniec zostaje tylko 3 dni w Hurgadzie... jaka jest prawda?

może ktoś był i wie i mi podpowie :) z góry bardzo dziękuję za pomoc i rady.
pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • platynka.iw Re: Egipt z rejsem i Kairem - dylemat 16.03.07, 10:43
      edych napisała:
      > chciałabym skorzystać z oferty Egipt z rejsem po Nilu i Kairem, ale...
      > jakie biuro wybrać - Alfa Star, Rainbow Tours, a może jakieś inne?
      Popatrz na opinie uzytkownikow, porownaj ktory program jest ciekawszy i wybierz.
      Ja bylam 2X z Eximem i bylo cudnie.

> statek, czy faktycznie 4* statek jest tak beznadziejny?
      Nieeee... bedziesz mial swoja kajute, z TV i lazienka. Bedzie super :-)
      Nieraz kajuty sa rozne, moze byc np. glosniej od silnikow czy cos-ale zawsze
      mozna wymienic w recepcji :-)

> czy bać się fortuny i sławetnego hotelu Empire?
      bac sie Empire?? A dlaczego?? Lubie ten hotel. Na plaze do polozonego obok
      empire beach bliziutko. Sam Empire ma 2 baseny w tym jeden na dachu. Swietne
      jedzenie. Polozony w Downtown-bliziutko pod Meczet, na suk, do Kosciola
      Koptyjskiego.... tam jest ten klimat, ktorego nie ma juz w sakkala a na pewno w
      Sharm. dla mnie ten hotel jest oki :-)

> zależy mi, aby drugi tydzień pobytu spędzić w jednym z hoteli w Hurgadzie - z
      > opisów wynika, że tak ma być, ale słyszałam, że są obsuwy i w efekcie na
      > koniec zostaje tylko 3 dni w Hurgadzie... jaka jest prawda?
      Czesto tak jest, ze na rejs rusza sie w 4 dniu, potem 7 dni rejsu i na koniec-3
      dni odpoczynku. Ale czesto jest tak, ze po przylocie na drugi dzien zaczyna sie
      rejs-i wtedy masz 6 dni odpoczynku po. Nie przewidzisz tego. programy swoje-a
      bycie tam i ruszanie na rejsy-to swoje.

Moja rada jest taka-kupic rejs z dobrym programem (maximum zwiedzania i minimum
      dodatkowych wycieczek), spakowac walize i leciec! Rejs jest superaśny! sama lece
      za 13 dni :-)

I pamietaj o madrosci zyciowej zawartej w filmie Rejs "pracujesz na
      lądzie-odpoczywaj na wodzie" ;-)
      Wszystkiego dobrego, Iwcia
      • edych Re: Egipt z rejsem i Kairem - dylemat 16.03.07, 13:00
        dziekuję za odpowiedź

pozdrawiam

życzę udanego wyjazdu

a po powrocie proszę o przydatne informacje :) ja dopiero w lipcu wyruszam :)

pozdrawiam
      • fenikss3 Re: Egipt z rejsem i Kairem - dylemat 16.03.07, 19:06
        hmmm......gratuluje i troszeczke zazdroszcze

ale ciesze sie z toba !
        • zibibobi Re: Egipt z rejsem i Kairem 16.03.07, 19:46
          Też miałem ten dylemat. Przeanalizowałem oferty wszystkich liczących się biur.
          Wybrałem RainbowTours i 11 maja wyruszam z tym biurem do Egiptu. Zdecydowanie
          najlepszy program zwiedzania (poza Logosem), za zdecydowanie najrozsądniejszą
          cenę. Z wypowiedzi forumowiczów generalnie wynika, że nie mają większych uwag
          do tej imprezy obojetnie z którego biura jechali. O ile więc nie będzie żadnych
          niespodzianek organizacyjnych na miejscu to licze na niezapomniany rejs,
          zwiedzanie, odpoczynek.
    • robertban Re: Egipt z rejsem i Kairem - dylemat 17.03.07, 22:52
      wrociłem z rejsu z triada. 1dzien w hotelu,potem rejs i 6 dni plazowania.
      rejs super ,statek 4* i nie było wcale tak zle jak narzekaja niektórzy. zaliczylismy wszystko (Abu simbel jako fakultet, File i Karnak-Swiatło i Dzwiek- indywidualnie)Potem w Magiwish-u w Hurgardzie.Hotel w formie bungalowów, cisza spokój plaza 2.5km (najwieksza ze wszystkich),duzo zieleni ,miła obsługa.do gwarnego centrum 15min busikiem za 2LE (1.2pln).Jezeli znasz angielski to polecam wycieczki z HUrgady z miejscowymi biurami (Polskie słono doliczaja) ceny ok 30% nizsze.jest ich w centrum setki!!! jezeli chcesz cos wiecej robertban@poczta.onet.pl
      • edych Re: Egipt z rejsem i Kairem - dylemat 20.03.07, 09:55
        dziekuję za info :)

z pewnoscia zgłoszę sie mailowo :) gdyż właśnie w tym hotelu chcielibyśmy
        spędzić dni w Hurgadzie :) Ponoć ma i plaże i rafę czy tak? czy mozna tam sobie
        posnorkelingować? Rejs z Triadą jest najtańszy, ale z tego co wiem nie ma
        Kairu, a mi zależy też na Kairze.
        Bardzo chciałabym nie przepłacić za wycieczkę, ale jednocześnie też nie trafić
        na złe warunki, dlatego zmartwiły mnie informacje o statkach 4*. Obecnie waham
        sie miedzy Alfa Star a Rainbow Tour, ale Alfa chyba wychodzi drożej, w Rainbow
        niby wiecej atrakcji jest w cenie, ale oststni doczytałam o dodatkowej opłacie
        lotniskowej, której kwoty nie znam, no i jakieś opłaty za wyjscia i
        przewodnictwo wysokosci aż 115$ ! - ciekawe co konkretnie jest w tej opłacie?
        im więcej sie wczytuję, tym koszty rosną :(

czekam na kolejne opinie i dobre rady :)

pozdrawiam
        • dora19791 Re: Egipt z rejsem i Kairem - dylemat 20.03.07, 10:39
          Witam.Dziwne,bo ja porownywalam wszystkie te biura i Alfa wychodzi
          najtaniej,patrzac na to co wchodzi w cene,co sie zwiedza i jaki standard
          (statek5*,+Kair)Oczywiscie bralam tez pod uwage opinie o danym biurze i w
          Egipcie najlepsza widze,ze ma Alfa i masa ludzi z nimi takm lata,wszystko jest
          na forum.Moze i na pierwszy rzut oka niektore biura wydawaly sie tansze,ale po
          dokladnym zapoznaniu sie wychodzilo drozej,albo podobnie,ale za gorszy standard
          lub mniej zwiedzania.Nigdy wczesniej nie lecialam z Alfa.Wykupilismy u nich z
          mężem wycieczke"Egipt od A do Z"na16.05.07.Statek5*,na wypoczynku hotele4*z all
          inclusive i w styczniu kosztowalo nas to 2800z groszem za osobe,teraz
          wiadomo...troche drozej jest.Moze tez sie na to zdecydujesz?Jesli koniecznie
          caly tydzien chcesz potem wypoczywac w Hurghadzie to wez"Egipt w przekroju"(my
          mamy2-3dni w Hurghadzie i 3 dni w Sharm wypoczynek.Pozdrawiam
          • zibibobi Re: Skąd to zdziwienie? 20.03.07, 19:23
            Moja szanowna przedmówczyni mówi (pisze), że jest zdziwiona ofertami i cenami
            innych biur. Raczej bym się nie dziwił tylko sprawdził co nieco u konkurencji.
            Tak się składa, że też zadałem sobie trudu i przeanalizowałem oferty ok.10
            liczących się biur. Oczywiście każdy ustala swoje, indywidualne, kryteria dot.
            m.in. terminu, miejsca wylotu, ceny, programu (co chcę zobaczyć?),
            standaryzacji hotelu itp. Wyszło mi, że najlepszą ofertę spełniającą moje
            wymagania na RainbowTours. Żeby nie być gołosłowym : za wycieczkę "Wzdłuż Nilu"
            wykupioną pod koniec stycznia, na okres 11-25.05.br, statek 4*, hotel w
            Hurgadzie 5*,HB, zapłaciłem 1800 zł + 150 zł opłaty lotniskowe+ 300 zł dopłata
            do hotelu 5* = 2250zł. O ile do tego dodać 115 USD (tyle należy mieć na wstępy
            do zwiedzanych obiektów) tj. 345zł = ok.2600 zł. Czy nie jest to oferta
            porównywalna do AlFy Star? Nie jestem wcale pewny czy w Alfie nie należy
            dopłacać jak się chce konkretny hotel? W przeciwnym razie będzie to na
            zasadzie - hotel 4* "traf" (mozna trafic lepiej lub gorzej). Co do opinii na
            forum dotyczących poszczególnych biur. Myślę, że jak ktoś będzie chciał zadac
            sobie trudu to z powodzeniem znajdzie zarówno te na plus jak i na minus. I
            dotyczy to, bez wyjątku, każdego biura. Reasumując; uważam, że każdy powinien
            zadać sobie troche trudu i samodzielnie przeliczyc wszelkie "za" i "przeciw" i
            podjąć, właściwą dla siebie, decyzję. Ja to zrobiłem. Po 25 maja napiszę czy
            słuszną. Pozdrawiam.
            • dora19791 Re: Skąd to zdziwienie? 20.03.07, 19:58
              Wlasnie chocby opcja HB,w opcji all inclusive juz bys mial pare stow wiecej do
              zaplaty(my wzielismy z all)statek masz 4*,my5*(opisy na forum mnie przekonaly
              do5*)z koleji hotel masz 5*,my4*(5*byl okolo300zl drozszy)...wiec zobaczymy kto
              ma racje:)Kupujac z styczniu wycieczke np.na"Egipt w przekroju"w najdrozszej
              opcji czyli:5*statek i hotele5*z all inclusive,placilo sie za osobe
              okolo3000zl...wiec mi wychodzilo tu...niewiele moze,ale za taki komfort taniej:)
              Mysle jednak,ze obie te wycieczki beda udane i Tego Ci tez zycze:)Moze
              poopowiadamy tu sobie jak bylo-po powrocie.My wracamy 30.05.Pozdrawiam
              • yrec61 Re: Jednak rainbow tours 20.03.07, 20:55
                wydaje mi się, że zdecydowanie lepszą imprezę za podobne pieniądze oferuje
                rainbow (nie dlatego że w 2006 byłem na ich rejsie), ale -
                w asuanie alfa za świątynię izydy chce 25$, a rainbow ma w programie
                w kairze alfa 2 dni, rainbow 3 dni, co daje dodatkowo okazję do zobaczenia np:
                sakkary i memfis, synagogi ben ezry i to wszystko w cenie impreze a
                fakultatywnie świetna okazja by zobaczy aleksandrię
                i chyba lecicie z centralwingsem, a rainbow z amc i w dwie strony dają papu
                zawarte cenie imprezy
                opcja all, którą dora wykupiła w hotelu 4* może by nie warta wydanych pieniędzy
                zibibobi chyba lepiej wybrał.
                pzdr i życzę udanych obu wyjazdów
              • edych Re: Skąd to zdziwienie? 22.03.07, 12:55
                też chetnie poczytam opinie :)

pozdrawiam serdecznie
            • edych Re: Skąd to zdziwienie? 22.03.07, 12:53
              z niecierpliwością będe oczekiwała opinii po powrocie :)

pozdrawiam serdecznie
    • edych Re: Egipt z rejsem i Kairem - dylemat 23.03.07, 09:33
      ?
      • yrec61 Re: Egipt z rejsem i Kairem - dylemat 23.03.07, 10:55
        nie mów, że nadal masz ten sam -dylemat

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka