23.05.07, 22:09
CZy warto pojechac do centrum Hurgady,Co można tam ciekaweo zwiedzić, ? Czy
sa tam jakieś imprezki nocą. No i oczywiście czy jest tam nocą bezpiecznie.
Proszę o odpowiedź osób zoriętowanych. Dziękuje z góry:)
Obserwuj wątek
    • misiureczek Re: Hurgada 24.05.07, 10:28
      Warto! " Zwiedza się "głównie sklepy, w których sprzedają mili i troszeczkę
      nachalni Egipcjanie. Robienie zakupów to frajda, ze wzgl. na obowiązkowe
      targowanie się. Napewno chcesz przywieżć jakąś pamiątkę, a tam jest
      najtaniej.Nie wiem o jakie imprezki ci chodzi, ale Hurghada ożywa właśnie nocą,
      trzeba to zobaczyć na własne oczy, poczuć ten klimat arabskich knajpek. Jeżeli
      chodzi o bezpieczeństwo nocą odpowiedź jest prosta, napewno bezpieczniej niż na
      polskich ulicach!Byłam tam wielokrotnie i nic nieprzyjemnego mnie nie
      spotkało.Z opowieści rezydenta w Egipcie jest zatrudnionych w policji
      turystycznej ok. 2 miliony policjantów, i widać ich na każdym kroku
      • kari45 Re: Hurgada 25.05.07, 08:46
        Dziękuje ci bardzo za odpowiedź.Pozdrawiam :)
      • amoonika Re: Hurgada 25.05.07, 09:22
        A do meczetu w Hurghadzie mozna wejsc? Czy jest jakis ciekawy port? pozdrawiam
        • ewula36 Re: Hurgada 25.05.07, 10:19
          Rozumiem,że Centrum to dla Was Sakkala. Otóż w Sakkali nie ma nic poz sklepami,
          restauracjami i pubami. Co kto lubi. Ale polecam serdecznie wycieczkę do starej
          Hurghady El Dahar. Jest tam największy w Hurghadzie meczet, do którego nie
          można wchodzić(jak do każdego meczetu oprócz kairskiej cytadeli) ale można
          zajrzeć z zewnątrz i zrobić zdjęcia przy małym bakszyszu dla przemiłego
          pana"kościelnego", a warto bo jest piękny. Niedaleko meczetu jest też uroczy
          kościół koptyjski(polecam choć na parę minut wejść podczas 3 godzinnej
          ceremonii w niedzielę, g.9.00). Poza tym w Dahar jest duży bazar na którym
          można robić zakupy dość bezpiecznie(teren zamknięty dla samochodów). Są też
          sympatyczne knajpki z piwem. My lubiliśmy Nirvanę.Piwo 10 LE, świetna muzyka i
          nizwykle sympatyczny obsługujący Peruwiańczyk. Gorąco polecam wycieczkę do
          Dahar.
          • cameltravel Re: Hurgada 25.05.07, 10:48
            w Sakali można taż zrobić zakupy w Abu Ashara - super market na przeciw Bonanzy.
            można też przejść sie w górę uliczką od Romy i zobaczyc panoramkę :) super
            widoczek
            - poza tym, publiczne plaze, zejscie z głównej ulicy odsloni real hurghade
            ..........

ewa
            • kari45 Re: Hurgada 29.05.07, 08:34
              A gdzie polecacie lepiej sie wypuścić na wieczorny spacer i jakies imprezki.
              Gdzie więcej sie dzieje?? w Sakkala czy El Dahar???
              • ewula36 Re: Hurgada 30.05.07, 13:58
                Dyskoteki i nocne impezy to tylko w Sakkali. W Dahar są knajpki i bazar tylko
                na wieczorne wyjście.
                • janusz.amir Re: Hurgada 30.05.07, 14:13
                  No,no Ewula nieżartuj!! Dahar to duża dzielnica a nie tylko Empire, bazar i parę
                  uliczek w tej okolicy.
                  Tam to dopiero się dzieje!! Takich imprezek to w Skkali nie uświadczysz.
                  Wybierz się kiedyś ze mną to Ci pokażę.
                  Pzdr.
          • miriam_73 Re: Hurgada 30.05.07, 14:49
            Jest tam największy w Hurghadzie meczet, do którego nie
            > można wchodzić(jak do każdego meczetu oprócz kairskiej cytadeli)

W samym Kairze jest szereg meczetów oprócz alabastrowego (Muhammada Alego) o
            którym piszesz do których mozna wejść i zwiedzić, np. Al Azhar, Al Raifi i
            Hassana, Ibn Tulun. Oczywiście konieczny jest stosowny ubiór (np. w Al Azhar
            musiałam sie dobrze opatulic chustą, dokładnie zakryc włosy), Raifi i Hassana
            są bodaj płatne ale mozna je obejrzeć (i np. posłuchać spiewu modlitwy - w
            jedym z tych dwóch jest niesamowita akustyka, ale niestety nie pamiętam w
            którym)
            • janusz.amir Re: miriam_73 30.05.07, 15:11
              Dlaczego piszesz że do meczetów wchodzić nie wolno?
              Ja chodziłem dość często.
              Pzdr.
              • ewula36 Re: miriam_73 31.05.07, 11:02
                Niestety wyszłam na ignoranta posiłkując się wiedzą uzyskaną od niezbyt
                wyedukowanych przewodników, co potwierdza moją wcześniejszą opinię o
                przewodnikach jako takich. Sorry,że byłam bezkrytyczna( mowa o wchodzeniu do
                meczetów). Co do imprez tańczonych w Dahar to żadnej nie widziałam, a
                spacerowałam dużo. Januszu nie wybiorę się jednak z Tobą na żadną bo mój mąż
                nie byłby z tego zadowolny, a to fajny gość i nie chcę go denerwować.
                Pozdrawiam. Ewa
                • janusz.amir Re: ewula36 31.05.07, 11:51
                  Ja oczywiście żartowałem,choć często jestem w HRG i zawsze jest możliwość
                  spotkania. Ja mam też fajną żonę ale ona się już niczym nie denerwuje.
                  A skąd u Ciebie taka zła opinia o przewodnikach??
                  Naprawdę jest dużo dobrych pomijając tych z BP.
                  Pozdrawiam.
                  Janusz
                  • ewula36 Re: ewula36 31.05.07, 12:37
                    Moja opinia o przewodnikach wynika z dużego doświadczenia w podróżach. Na pewno
                    jest trochę tych bardzo dobrych, ale to perełki, a turystyka to ostatnio
                    przemysł i przemiał. Po prostu chyba jest za mało ludzi z kwalifikacjami do tej
                    pracy. Ja osobiście spotkałam tylko raz kogoś kogo wiedza i umiejętność jej
                    sprzedania mi zaimponowała. W dodatku to była nie przewodniczka a rezydentka
                    Almaturu w Lloret de Mar w 2003 r p. Dorota (pozdrawiam). Poza tym cóż może
                    przewodnik, jeśli na zwiedzanie np. Luksoru jest raptem 5 godzin wliczając w
                    to fabryki Alabastru i inne kwiatki.
              • miriam_73 Re: miriam_73 31.05.07, 12:29
                Janusz, to przecież nie ja napisałam - na początku mojego wpisu jest cytat...
                Przeciwnie - sprostowałam nieprawdziwą informację podaną przez Ewulę... Ja też
                wchodziłam do meczetów, np. tych kairskich o których wspomniałam.
    • dora19791 Re: Hurgada 31.05.07, 22:07
      warto,warto i jeszcze raz warto.Najlepiej pojechac na wlasna reka taxi lub
      busem,fajna przygoda,bezpiecznie,wszedzie policja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka