Dodaj do ulubionych

Jakie ceny wiz do Egiptu podają polskie BP ?

26.06.07, 10:58
Czy poza BP Triada i Ecco-Holiday jeszcze jakieś biura podają nieprawdziwą
cenę wizy do Egiptu?

Ciekawi mnie to, ponieważ kilku forumowiczów (m.in. Deo) pisał, że prawie
wszystkie biura naciągają turystów na dodatkowe pieniadze za wizę?

Przypomnę, że 2 lata temu, po takiej "akcji uświadamiającej" na forach, 3
biura (w tym biuro K.) wycofało się z pobierania na miejscu od
turystów "frycowego" za wizę.

Napiszcie jak to było w Waszym przypadku i z jakiego BP lecieliście.
Obserwuj wątek
    • quinnmallory Re: Jakie ceny wiz do Egiptu podają polskie BP ? 26.06.07, 11:20
      W zeszłym roku leciałem z Ecco i wiza miała kosztować chyba 20$. Jednakże dzięki
      informacjom z tego forum - kupiłem sobie wizę sam za 15$. Większość
      przylatujących pokornie pobiegła do kolesia z tabliczką Ecco i kupiła wizy po
      20$. Panie z Ecco nie marszczyły się specjalnie wobec mojej niesubordynacji. Za
      miesiąc lecę ponownie z Ecco i zobaczymy ja będzie tym razem.
      Swoją drogą - ciekawy jestem co oznacza 'opłata za wizę i obsługę - 20$' ??
      Wiza - 15$, a 'obsługa' ?? Przecież 'obsługa', czyli faktycznie transfer z
      lotniska do hotelu jest w cenie, więc nie bardzo wiem, o co chodzi z tą
      'obsługą'. Może walizki powinni nam nosić, albo witać z orkiestrą górniczą i
      kwiatami??
      Nie kumam ;)
      • wiecejniewroce Re: Jakie ceny wiz do Egiptu podają polskie BP ? 26.06.07, 11:29
        Byłem z Sun&Fun w czerwcu i pozwolili mi kupić wizę za 15 $, znaczy nie okradają
        ludzi ;-)
        • anuulka Re: Jakie ceny wiz do Egiptu podają polskie BP ? 26.06.07, 11:54
          Mnie nie probowalo okrasc ani Sun Fun (3 razy) ani Selectours (2) tylko Triada
          ale to juz historia prawie sprzed 3 lat.
    • aziza_kama Re: Jakie ceny wiz do Egiptu podają polskie BP ? 26.06.07, 11:56
      Oasis Tours - zarówno w ubiegłym roku jak i w tym - 15$
      • puma1 Re: Jakie ceny wiz do Egiptu podają polskie BP ? 26.06.07, 12:32
        Exim- 15 $,kupuje sie samemu.My w ubiegłym roku w maju z Oasis płaciliśmy 18 $ nie kupowaliśmy sami,ale byli tacy którzy kupili sami przy okienku wizowym za 15 i nikt ich z autokaru nie wysadzał.
    • miriam_73 Re: Jakie ceny wiz do Egiptu podają polskie BP ? 26.06.07, 12:35
      Sigma Travel - 15 USD,
      Rainbowtours - 15 USD
      Selectours - na umowie w tym roku też miałam 15 USD jako składnik nie objęty ceną
      • seatac Jakie ceny wiz do Egiptu podają polskie BP ? 26.06.07, 13:10
        AlfaStar - 15$
        Sun&Fun - 15$
        Kopernik - 15$
        • cameltravel Re: Jakie ceny wiz do Egiptu podają polskie BP ? 26.06.07, 13:15
          sky club z tego co wiem - 18 USD

i ludki płaca !!!

ewa
          • amon-re Re: Jakie ceny wiz do Egiptu podają polskie BP ? 26.06.07, 14:41
            alfa star - * Dla osób planujących wyjazd do Kairu, zwiedzanie piramid etc.
            Wymagana będzie wiza, dostępna na lotnisku 15$ (Sharm), 16$ (Taba).
          • miriam_73 Re: Jakie ceny wiz do Egiptu podają polskie BP ? 26.06.07, 15:40
            Sky Club to spółka zależna (a w każdym razie należąca do grupy kapitałowej) ....
            Triady. Czyli "standardzik".
    • iberia.pl Re: Jakie ceny wiz do Egiptu podają polskie BP ? 26.06.07, 15:40
      Alfa Star i Exim Tours-15USD.
    • kruszynka301 Re: Jakie ceny wiz do Egiptu podają polskie BP ? 26.06.07, 15:44
      TUI i Scan - owszem, biorą 15, ale nie dolarów, lecz Euro.
      Ponieważ Euro jest droższe od dolara o około 1 zł, łatwo można obliczyć, że "renomowane" biura nacinają nas na więcej, niż te tańsze, które za wizę biorą 18 USD.
      Dodatkowo, płaci się jeszcze w kraju, więc nie można podejść, tak jak w przypadku innych biur, do okienka obok.
      • 1web do kruszynki 26.06.07, 17:04
        z katalogu TUI
        ..."opłata za wizę 15usd zawarta jest w cenie wycieczki.........
        • kruszynka301 Re: do kruszynki 26.06.07, 17:30
          może teraz się zmieniło, ale latałam ze Scanem kilka lat i opłaty były w Euro (zresztą w Euro była też podawana cena wycieczki, przeliczano po kursie dnia, w którym dokonywało się rezerwacji)

• brehia Re: do kruszynki 26.06.07, 22:00
            Lecę ze Scanem we wrzesniu i w katalogu wyraźnie napisano: opłata za wiże 15 usd
            jest w cenie wycieczki". Nie oczerniajmy nikogo pochopnie ;)))
        • kruszynka301 Re: do kruszynki 26.06.07, 17:36
          sprawdziłam w Scanie - ceny nadal w Euro:
          "Cena w zł zawiera: przelot, zakwaterowanie w wybranym typie pokoju, wyżywienie zgodnie z prezentowana oferta, transfery, ubezpieczenie KL i NW oraz opiekę pilota Scan Holiday.
          Cena wyrażona jest w złotych polskich jako równowartość kwoty w euro przeliczonej wg. kursu sprzedaży pieniądza w banku WestLB Polska S.A. w Warszawie z dnia zalożenia rezerwacji.
          Kurs sprzedaży w dniu 26.06.2007 wynosi 1EUR = 3.8808 PLN"

Całkowity koszt imprezy (w tym wizę) Scan podawał w momencie rezerwacji, i była to cena nieznacznie odbiegająca (w górę) od cen ze strony internetowej. TUI postępowało analogicznie.
          • 1web Re: do kruszynki 26.06.07, 17:41
            ceny imprez są w euro i przelicza sie według kursu dnia. Tui pisze o cenie wizy
            w dolarach, scan tylko, że jest zawarta w cenie. :)
            Kiedys tak było, ale od 2 lat jest inaczej
            • kruszynka301 Re: do kruszynki 26.06.07, 17:50
              to się cieszę, że zmienili - ale kilka lat przepłacałam;))))).
      • hary8h Re: Jakie ceny wiz do Egiptu podają polskie BP ? 27.06.07, 13:02
        NIE PODAWAJ NIEPRAWDY I NIE PISZ O RZECZACH O KTÓRYCH NIE MASZ POJĘCIA!!!!
        Kupiłem wczasy z TUI i wizy nie kupuję!!!!! Mam ją wliczoną w cenę wycieczki.
        • am98 Re: Jakie ceny wiz do Egiptu podają polskie BP ? 28.06.07, 21:40
          hary8h napisał:

NIE PODAWAJ NIEPRAWDY I NIE PISZ O RZECZACH O KTÓRYCH NIE MASZ POJĘCIA!!!!
          Kupiłem wczasy z TUI i wizy nie kupuję!!!!! Mam ją wliczoną w cenę wycieczki.

Kiedy kupiłeś te wczasy? W jakim okresie te wczasy się odbyły/będą odbywały?
          Jak już wspomniałam we wcześniejszym poście - do Sharm wleciałam 16.05.2007 z
          TUI i "dużej wizy" nie miałam wliczonej do ceny wycieczki.
    • wp2007 Re: Jakie ceny wiz do Egiptu podają polskie BP ? 26.06.07, 17:55
      Jeżeli przylece do Egiptu i kupię wize w okienku a nie u gwizdka z biura z
      którym lece to - rezydenci urwą mi głowę?
      • cameltravel Re: Jakie ceny wiz do Egiptu podają polskie BP ? 26.06.07, 18:21
        nie, ale mogą ci to znacznie utrudnic
        wiesz te 3 - 5 USD to KUUUUPA kasy - dla której warto zszargac sobei opinię
        wśród klientów

moim zdaniem powinno sie znieść instytucję rezydentów na miejscu - bo wydaje mi
        sie że to na nich ta kasa idzie - łatwo policzyć 5 USD razy 100 miejsc w
        samolocie i już mamy na pensję dla rezydenta - 4 samoloty w miesiącu i mamy na 4
        pensje (wszyscy wiemy, że samoloty są wieksze, i latają częściej niż raz w
        tygodniu) - więc tak naprawdę kwota którą zyskują dane biura to śmiech na sali -
        10 000zł - czyli przeciętne 4 wycieczki na 14 dni w all
        chce przez to powiedziec że na pewno nie chodzi o rekompensatę niskich cen a
        poprostu o sfinansowanie rezydentów - chyba ;)

no bo po co robić tyle zamieszania dla 45zł per głowa ??????/

Ewa
      • pc_maniac Re: Jakie ceny wiz do Egiptu podają polskie BP ? 26.06.07, 18:27
        wp2007 napisał:

> Jeżeli przylece do Egiptu i kupię wize w okienku a nie u gwizdka z biura z
        > którym lece to - rezydenci urwą mi głowę?

Z tego co wiem, Triada nie robi żadnych problemów gdy wizę wykupisz sam.
        Aktualnie o Ecco-H nie wiem. Dlatego poczekajmy, może wpiszą się jakieś osoby,
        które z Ecco ostatnio były i kupowały wizę same.
        • pc_maniac Re: Jakie ceny wiz do Egiptu podają polskie BP ? 26.06.07, 18:31
          Co do TUI, to tak jak Kopernik, po nagłośnieniu sprawy wiz 2 lata temu na
          wszystkich forach, wycofali się z tego proederu i teraz poprostu wiza jest
          wliczona w koszt wycieczki.

Uważam, że to najlepsze rozwiązanie, gdyż płacąc w Polsce za wyjazd do E. mamy
          pewność, że już na miejscu nie będzie nas biuro podskubywać jak tuczoną kaczkę
          na każdym kroku.

Liczę, że wreszcie i takie BP jak Triada czy (sławetne) Ecco również zrozumie,
          że robienie sobie obciachu dla kilku dolarów na wizie (ale również na
          durnowatych dopłatach do bakszyszy, do biletów wstępu) nie są warte utraty
          wiarygodności.

To forum już potrafiło czynić cuda z biurami, lepiej niż Biuro Ochrony
          Konsumenta.
          • aziza_kama Re: Jakie ceny wiz do Egiptu podają polskie BP ? 26.06.07, 21:23
            pc_maniac napisał:

> Co do TUI, to tak jak Kopernik, po nagłośnieniu sprawy wiz 2 lata temu na
            > wszystkich forach, wycofali się z tego proederu i teraz poprostu wiza jest
            > wliczona w koszt wycieczki.
            >
            > Uważam, że to najlepsze rozwiązanie,

Niekoniecznie. Znając zwyczaje polskich biur, to kto wie, może zdecydują się
            wliczyć cenę wizy w cenę wycieczki, tyle że podnosząc jej koszt np. o 200 zł.
            • pc_maniac Do Azizy-Kmy 26.06.07, 21:33
              aziza_kama napisała:

> Niekoniecznie. Znając zwyczaje polskich biur, to kto wie, może zdecydują się
              > wliczyć cenę wizy w cenę wycieczki, tyle że podnosząc jej koszt np. o 200 zł.

A co to ma do rzeczy?
              Widzisz, jeśli biuro liczy sobie jedną pełną kwotę, a wszystko juz załatwiają
              sami, to nikt nie będzie już wyliczał, czy zarobił na wizie, czy na kanapkach w
              samolocie (bo przecież po to powstają BP by zarabiać).

Istotne w tej sytuacji jest, że klient nie jest robiony w trąbę, że w Polsce
              wycieczka kosztuje ileśtam (wygląda na najtańszą ofertę), a na miejscu okazuje
              się, że drugie tyle trzeba dopłacić by to zostało zrealizowane.

I na koniec wychodzi, że tak naprawdę to zapłaciliśmy dużo więcej niż z innego
              biura.
              • aziza_kama Re: Do Azizy-Kmy 26.06.07, 21:55
                pc_maniac napisał:

> A co to ma do rzeczy?
                > Widzisz, jeśli biuro liczy sobie jedną pełną kwotę, a wszystko juz załatwiają
                > sami, to nikt nie będzie już wyliczał, czy zarobił na wizie, czy na kanapkach
                w
                >
                > samolocie (bo przecież po to powstają BP by zarabiać).

> Istotne w tej sytuacji jest, że klient nie jest robiony w trąbę, że w Polsce
                > wycieczka kosztuje ileśtam (wygląda na najtańszą ofertę), a na miejscu
                okazuje
                > się, że drugie tyle trzeba dopłacić by to zostało zrealizowane.
                >
                > I na koniec wychodzi, że tak naprawdę to zapłaciliśmy dużo więcej niż z
                innego
                > biura.

OK, jeśli chodzi o takie koszty jak np, wstępy do obiektów czy inne podczas
                zwiedzania to masz rację, że cena wycieczki powinna być podana jako pełna tzn.
                obejmować już te wszystkie koszty tak aby klient nie był zaskoczony na
                miejscu, że musi coś dopłacać. Natomiast jeśli chodzi o wizę, to kosztuje 15$ i
                tylko taką kwotę (lub równowartość w przypadku wliczania w cenę) powinny biura
                sobie liczyć. Jakieś dwa lata temu znajoma była ze Scanem - była informacja, że
                wiza jest wliczona w cenę więc klienci nie musząjej kupować na lotnisku. Ale po
                przeczytaniu dokładnej rozpiski ceny okazało się, że cena wizy wynosi 60 zł.
                Uważasz, że to uczciwe i dobre rozwiązanie? Bo ja uważam, że to nie różni się
                niczym od informacji niektórych biur, że np. "wiza kupiona u rezydenta kosztuje
                18$)
                • pc_maniac Re: Do Azizy-Kmy 26.06.07, 22:11
                  Masz rację, jednak jeśli Kowalski podejmuje się kupić w Twoim imieniu np. dom i
                  za to życzy sobie 100 tys PLN oraz mówi, że to całe koszty jakie ponosisz, to w
                  tym momencie już nie obchodzi Cię ile z tego to cena domu, ile jego zarobek, a
                  ile oficjalny podatek.

Tak samo w sytuacji BP. Jeśli oferuje Ci wycieczkę w cenie 2000 PLN i podaje,
                  że to Twój cały koszt, a nie podaje składowych tego kosztu, to w takiej
                  sytuacji nie popełnia ani przestępstwa, ani nie podaje nieprawdy 9o ile
                  oczywiście koszt jest faktyczny i nie każe Ci już nic dopłacać).

Jeśli jednak BP podaje składowe tych kosztów, to masz rację - MA WTEDY
                  OBOWIĄZEK PODAĆ PRAWDZIWE SKŁADOWE! włącznie z tym na czym zarabia, w przypadku
                  wizy to byłoby wszystko powyżej tych 15$.

Czemu o tym mówię? Bo BP, które podaje pełną kwotę, od tejże kwoty odprowadza
                  podatek.
                  Biura typu Ecco (choć nie tylko), poprostu kantują fiskusa, choćby na dolarach,
                  które zbierają na bilety wstępu, ponieważ ja znam aktualne ceny biletów wstępu,
                  a wychodzi, że koszt faktyczny tych biletów to maximum zaledwie 30% tego co
                  wyłudza się od turystów. A co z tym pozostałym 70% ?
                  Gdzie się to podziewa?
                  • aziza_kama Re: Do Azizy-Kmy 26.06.07, 22:31
                    No właśnie: gdzie się to podziewa???
                    A tam na marginesie - obserwując działalność wielu biur podróży, to odnoszę
                    czasem wrażenie, że nic nie zmienia się na lepsze, a biura kantują jak tylko
                    mogą. Pamiętam, jak podczas mojego pierwszego wyjazdu do Egiptu (z rejsem po
                    Nilu) - a było to już sporo lat temu - nie było mowy o żadnych dodatkowych
                    (poza wizą) opłatach. Wszystkie bilety wstępu itp. były zawarte w cenie. Na
                    zakończenie rejsu egipski pilot, fakt, zbierał kasę na bakszysz dla obsługi
                    statku, ale było to całkowicie dobrowolne, część turystów dała, część nie i
                    nikt nikogo do niczego nie zmuszał ani nie straszył, że jak nie da się
                    bakszyszu to... coś tam. Ech, gdzie te czasy;)
          • am98 Do pc_maniac TUI a wiza egipska 26.06.07, 22:43
            pc_maniac napisał:

Co do TUI, to tak jak Kopernik, po nagłośnieniu sprawy wiz 2 lata temu na
            wszystkich forach, wycofali się z tego proederu i teraz poprostu wiza jest
            wliczona w koszt wycieczki.

Miesiąc temu wróciłam z Egiptu. 16.05.2007 o godz 3:00 lądowałam w Sharm.
            Leciałam z TUI.
            Informacja dotycząca zakupu wizy egipskiej podawana była przez przedstawiciela
            TUI w Polsce akurat rzetelnie i bez przekłamań
            Poniżej wyciąg z "Potwierdzenia podróży - Rachunku", jaki mi się ostał:

"Wiza nie jest wliczona w cene imprezy. Przy wjezdzie na polwysep Synaj
            otrzymuja panstwo bezplatna "mala wize" ("Sinai only") w postaci stempla
            kontroli paszportowej, uprawniajaca jedynie do pobytu na terenie Synaju (z
            malymi wyjatkami). Wiza ta obowiazuje na pobyty do do 14 dni.
            Paszport powinien miec okres waznosci przynajmniej o 3 miesiace dluzszy niz
            wiza. Wiza "Sinai only" umozliwia pobyt w hotelu i miejscowosciach
            turystycznych Synaju oraz do wziecia udzialu w wycieczkach wymienionych w
            cenniku TUI/SH po Synaju".

Informację taką dostałam również droga elektroniczną w trakcie załatwiania
            wycieczki (osoby, u której kupowałam wycieczkę na oczy nie widziałam - na
            własne życzenie).
            Informcja ta jest również zawarta w dokumentach podróżnych, jakie przed podróżą
            otrzymałam (kolorowa książeczka z voucherami i biletami lotniczymi).

Jako, że pierwszy raz zmuszona byłam do zakupu jakiejkolwiek wizy na lotnisku
            (a latam trochę) zapytałam się pośrednika TUI przed wyjazdem o ewentualną pomoc
            przy zakupie wizy. Otrzymałam odpowiedź, iż wizę muszę kupić sama. Na lotnisku,
            jako że jest to "strefa zamknięta" nie będzie osoby, która mogłaby ewentualnie
            pomóc przy zakupie takiej wizy.
            W hali lądowań na lotnisku w Sharm po lewej stronie znajduje się coś na
            kształt "lady", na której swobodnie leżą wnioski wizowe do wypełnienia. Ku
            mojemu zdziwieniu za ladą znajdował się jednak pracownik firmy Travco -
            egipskiej agencji, która w Egipcie współpracuje z TUI i on jedynie pomagał
            osobom, nie posługującym się językiem angielskim w wypełnieniu wniosku
            wizowego. Sama do niego podeszłam (myśląc, że może powie coś ciekawego).
            Wniosek wypełniłąm sama i sama opłaciłam wizę. Przedstawiciel Travco (dobrze
            posługujący się językiem polskim) pomagał wielu osobom w wypełnieniu wniosku, a
            następnie kierował osoby do okienka wizowego.

Pytanie, do osób, które płaciły za wizę więcej niż $ 15.00: jak technicznie
            wygląda zakup takiej wizy? Czy przedstawiciel biura po prostu przeskakuje za
            ladę, sciaga należność a nastepnie ustawia się grzecznie w kolejce? Nie bardzo
            jestem sobie to w stanie wyobrazić. Jest to strefa zamknięta.
            • pc_maniac Re: Do pc_maniac TUI a wiza egipska 26.06.07, 23:01
              > Pytanie, do osób, które płaciły za wizę więcej niż $ 15.00: jak technicznie
              > wygląda zakup takiej wizy? Czy przedstawiciel biura po prostu przeskakuje za
              > ladę, sciaga należność a nastepnie ustawia się grzecznie w kolejce? Nie
              bardzo
              > jestem sobie to w stanie wyobrazić. Jest to strefa zamknięta.

Technicznie wygląda to tak, że siedzi (stoi) Egipcjanin z tabliczką na którą ma
              nazwę biura podróży i rozdaje znaczki wizowe, za które pieniądze zbierają
              rezydenci już w autokarach.

Skąd ten Egipcjanin w strefie zamniętej?!
              Ano z informacji od osób, które tam mieszkają ponoć są to pracownicy lotniska,
              którzy dorabiają w polskich BP. (np. sprzątacze lotniskowi).
              • deoand Re: Do pc_maniac TUI a wiza egipska 26.06.07, 23:16
                no dziki kraj ... po prostu dzicz .. to czemu sie dziwić ...

3 dolary ... tam was oszukaja na wiele dolarów i ani piukniecie ..

a jeszcze bedziecie wykrzykiwac habibi Egipt ...

egiptofani ,,,, ale jaja ...

w jakim normalnym kraju jakas Alkaida pęta sie po lotnisku i albo
                sprzedaje wizy albo bomby ...

pzdr deo ...

czy lepiej kupic wize za 18 dolców do Egiptu czy za 15 do Allacha ??
    • klara13 Re: Jakie ceny wiz do Egiptu podają polskie BP ? 26.06.07, 21:09
      Byłam z Sun & Fun, to nie biura powinny kupować wizę, tylo sami podróżni. Na
      lotnisku są banki, w których należy nabyć wizę za 15$.
      • deoand Re: Jakie ceny wiz do Egiptu podają polskie BP ? 26.06.07, 22:20
        no własnie zamoich czasów bilety wstepu z Triada wynosiły 50 no góra
        55 % pobieranych dolarów ... a reszta podobno na konwoje bakszysze
        i ???

a teraz na te ekstra to jeszcze więcej ...

a w Turcji Triada rozlicza sie dokładnie .. 85 Euro 15 na wstepy i
        10 albo 5 na kierowce jako napiwek ...

i mozna a w Egipcie nie ... i jak kto chce

deo
        • deoand Re: Jakie ceny wiz do Egiptu podają polskie BP ? 26.06.07, 22:21
          oczywiscie 75 na wstepy a nie 15 euro
          • duusia Re: Jakie ceny wiz do Egiptu podają polskie BP ? 30.06.07, 23:40
            Mnie dziwi inna rzecz. Dlaczego polskie biura podróży nie informują turystów
            jadących do Sharmu, że nie muszą kupować wiz jeśli chcą mieć tylko wycieczkę
            pobytową bez zwiedzania?
            • pc_maniac Re: Jakie ceny wiz do Egiptu podają polskie BP ? 08.07.07, 23:13
              Podnoszę i czekam na nowe wiadomości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka