Dodaj do ulubionych

Rejs po Nilu z Triadą czy Rainbow Tours?

27.07.07, 19:20
Witam
W październiku wybieram się do Egptu na rejs po Nilu. Mam dwie oferty i nie
wiem co wybrać. Bardzo proszę o pomoc.

1. TRIADA - 7 dni rejsu i 7 dni odpoczynu w Hurghadzie. Trasa rejsu -
Hurghada - Luxor - Edfu - Kom Ombo - Asuan - Luxor.

2. RAINBOW TOURS - 4 dni rejsu tą samą trasą, potem w Asuanie przesiadka do
pociągu i cała noc jazdy do Kairu. 3 noclegi w Kairze w hotelach 3*. Potem
autokarem do Hurghady.

Czy ktoś z Was był na którejś z tych wycieczek? Która opcja jest lepsza? Jak
wygląda podróż do Kairu pociągiem i tamtejsze 3 - gwiazdkowe hotele?

Z góry dziękuję za informacje.
Obserwuj wątek
    • pc_maniac Re: Rejs po Nilu z Triadą czy Rainbow Tours? 27.07.07, 19:23
      Jeśli chodzi o rejs (a nie objazdówkę), to Większość biur korzysta z 5*
      statków, Triada niestety tylko z 4*.
      Reszta podobna.
      • pc_maniac Re: Rejs po Nilu z Triadą czy Rainbow Tours? 27.07.07, 19:26
        Jak wygląda Kair pociągiem?!
        Może bardziej trzebaby zadąć pytanie jak wygląda pociąg - lpiej byś nie
        wiedział ;o)
        Ale bez względu na to z jakim BP będziesz robił ten Kair z Asuanu, to i tak w
        tym samym pociągu będziesz jechał.

Jeśli jakieś BP robi Kair trzydniowy, to bardzo fajnie, bo nie będziecie
        zasuwać po nim jakby przewodnik miał motorek w d...

Ale Rejs z Kairem na końcu robi wiele biur, nie tylko Triada, a kiepskawe
        statki jakie w Triadzie się zdarzają, na szczęście rekompensuje sam rejs i
        zwiedzanie. Tyle, że jesli masz wybór, to wolałbym porządny statek, a nie
        rdzewiejącą łajbę.
        • sana Re: Rejs po Nilu z Triadą czy Rainbow Tours? 29.07.07, 23:38
          Jakie biura mają jeszcze takie rejsy? Widziałam też w TUI ale oni mają zaporowe
          ceny. Bardzo proszę o konkretne opinie tych, którzy byli. To ma być podróż
          poślubna i zależy mi na tym, żeby było fajnie. Zastanawiam się też, czy warto
          brać rejs z Kairem bo podobno i tak najciekawsze zabytki są w dolinie Nilu a
          Kair rozczarowuje. Czy to prawda?
      • sana Re: Rejs po Nilu z Triadą czy Rainbow Tours? 27.07.07, 19:27
        Niestety Rainbow ma tylko 4* a Triada ma 4 i 5. Sprawdziłam to dzisiaj. Jestem
        dość mocno zorientowana w obydwu ofertach ale nie wiem jak trasa wygląda w
        praktyce :-).
        • pc_maniac Re: Rejs po Nilu z Triadą czy Rainbow Tours? 27.07.07, 19:32
          Rainbow ma jedynie statki 4*?
          Uuuu, faktycznie, to nieładnie.

4* to kiepskie statki, przekonasz się jak zobaczysz jakie różnice są nawet
          pomiędzy pięciogwiazdkowcami.
          • sana Re: Rejs po Nilu z Triadą czy Rainbow Tours? 27.07.07, 19:35
            A c z trzygwiazdkowymi hotelami w Kairze? Da się przeżyć? No i jak
            ten "komfortowy pociąg" do Kairu? :-)
            • yrec61 Re: Rejs po Nilu z Triadą czy Rainbow Tours? 27.07.07, 19:52
              byłem w 2006 z rainbow, więc o nich mogę pisac.
              nieprawda że jak napisałaś po 4 dniach rejsu, z asuanu wyjazd do kairu, po 4
              dniach rejsu pozostajesz jeszcze dwa dni w asuanie bo są jeszcze wyjazdy do abu
              simbel, jest wyspa file ze świątynią izydy i inne atrakcje i potem jazda do
              kairu na 3 dni pobytu -lub dwa dni w kaire i fakultet w trzecim dniu do
              aleksandrii.
              hotel 3* w kairze jest ok, jedynie uboższe jedzenie co do asortymentu
              a statek mieliśmy 5* o nazwie "aton"
              tutaj moja niekompletna fotorelacja
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,687,51018325.html
              • zibibobi Re: Rejs po Nilu z Triadą czy Rainbow Tours? 27.07.07, 21:38
                BYłem w maju tego roku z Rainbowem i z czystym sumieniem moge polecić to biuro.
                Wszystko było tak jak w ofercie, a nawet więcej. Może to drobnostka, ale np.
                mieliśmy przez cały pobyt zapewnionego lekarza i to zarówno na statku jak i w
                Kairze. Naprawdę polecam RBT!
      • staniwaw Re: Rejs po Nilu z Triadą czy Rainbow Tours? 27.07.07, 23:22
        z tego co usłyszłem od ludzi,pociągi w Egipcie określa się jednym pasującym do
        nich /pociągów/inwektywem...SYF
        • yrec61 Re: Rejs po Nilu z Triadą czy Rainbow Tours? 28.07.07, 09:20
          jak sam napisałeś "co usłyszałem" - jechałem tym pociągiem i powiem że jeśli
          nie potrzebujesz wyjść do toalety to jest to wygodniejsza jazda jak nasze pkp,
          szerokie rozkładane fotele,ustawione w systemie autokarowym ale ze znacznie
          większymi odległościami między rzędami, co godzinę jechał wózkiem z różnymi
          napojami barman i ogólnie z przejazdu asuan -kair nie mamy złych odczuć
          • elgry Re: Rejs po Nilu z Triadą czy Rainbow Tours? 28.07.07, 11:42
            Są też wagony z przedziałami 6 osobowymi, dużo szersze, niż na PKP, tylko bez
            drzwi. Między fotelami stolik - mozna go wykorzystać jako podnóżek. Do tego
            poukładać na środku walizki i można sie wyspać z rozprostowanymi nogami.
            Czystość? No cóż... to Egipt...
            Kropelki na sen i spać.
            Zabrać ze sobą papier toaletowy, mokre chusteczki i cieplejsze ubranie, bo
            zimno od klimatyzacji okrutne.
            Sto razy lepiej, niż w autokarze - biorąc pod uwagę wygodę i możliwość
            trzymania nóg w dogodnej i dowolnej pozycji (jest szeroko, więc w żaden sposób
            nie przeszkadza to innym podróżującym).

Nie wiem, czy wygodniej w tych wagonach "autokarowych", czy z przedziałami, bo
            nie mam porównania.
            • zibibobi Re: Rejs po Nilu z Triadą czy Rainbow Tours? 28.07.07, 19:34
              Też jechałem z Asuanu do Kairu i potwierdzam co napisali poprzednicy. Podróż
              wygodniejsza niż z PKP. Najgorzej jak ktoś zabiera głos na
              zasadzie "słyszałem", "znajomy mi mówił" itp.
      • elunia002 Re: Rejs po Nilu z Triadą czy Rainbow Tours? 01.08.07, 11:38
        cze wcale nie prawda ze Triada ma 4* TYLKO STATKI MY Z MEZEM BYLISMY W ZESZLYM
        ROKU NA rejsie po nilu wlasnie tak jak piszesz a potem w Hurg. i mielismy statek
        5* z tym ze od razu zaplacilismy przy wykupie wycieczki.Jka sobie wykupisz
        wycieczke gdzie bedziesz mial wszystko 5* I STATEK I HOTEL .WIEC JA BYM RADZILA
        JECHAC NA REJS PO NILU Z tRIADA.
    • malini Re: Rejs po Nilu z Triadą czy Rainbow Tours? 30.07.07, 10:23
      Sana.Wybierając Rainbow możesz zobaczyć Kair (piramidy!).Tego nie zobaczysz
      jadąc z Tradą (no chyba,że kupisz fakultet dodatkowo podczas pobytu w
      Hurghadzie).Sprawdź jednak, do Rainbow oferuje podczas tych 4 dni rejsu,bo może
      o wiele mniej niż Triada.
      Ja byłam z Triadą w tym roku rejs 5*.Statek i obsługa super,choć niektórzy
      turyści mieli zastrzeżenia dotyczące kursu wymiany walut na statku(jakoś
      dziwnie mieli inny,korzystniejszy dla siebie,ustnie go podawali do
      tego...).Program i pilotka też ok.Chodź wizyty typu:"pałac perfum" to zwyczajne
      podstawianie klientów zaprzyjaźnionej firmie produkującej olejki,które można
      kupić samodzielnie,praktycznie wszędzie.W Dolinie Królów masz wejścia tylko do
      trzech grobowców.
      Niestety Triada zbiera po 130 USD od osoby dodatkowo podczas rejsu (oblicz,czy
      ta kwota nie uczyni oferty Triady w praktyce droższą) i jeszcze wymaga napiwków
      dla kierowców autokarów (napiwki zgodnie z ofertą Triady już wliczone w te 130
      USD!).
      Jedzenie na statku 5* to trzy posiłki dziennie.Świeże,estetycznie podane,ale
      poza powitalną i jedną, tradycyjną kolacją,bardzo skromne (głównie zapychacze
      typu ryż,makaron),monotonne (ciastka o różnym wyglądzie i jednolitym smaku
      cukru), a o donoszenie potraw trzeba było się ubiegać,obsługa jakoś "nie
      zauważała" że już nie ma mięsa itd.
      Na statku drożyzna.
      WAŻNE! Przylatując z Triadą do Hurghady (środek nocy) zostajesz umieszczona na
      kilka godzin w hotelu, skąd ok.12:00 następuje wykwaterowanie i siedzisz w
      pełnym skwarze 4-5 godzin "pod chmurką" czekajac na transfer na rejs.Ta sama
      akcja jest na koniec,z tym,że siedzisz pod chmurką 13 godzin, bo tyransfer na
      lotnisko jest o godz.1:15 w nocy, a samolot wylatuje o godz.3:30 (lub nie
      wylatuje, co nam się trafiło i innym "turnusom" wspaniałej firmy Triada).
      Triada twierdzi,że podbyt bez zakwaterowania pierwszego i ostatniego dnia, to
      ok,bo w "katalogu lato 2007",który jest "integralną częścią umowy" jest
      informacja, że zakwaterowanie jest do godz.10:00 lub 12:00, a oni musieli
      zapewnić nam nocleg 1szego dnia,choć w rzeczywistości z niego nie korzystamy,bo
      pierwszego dnia lecimy jeszcze wspaniałym Tupolewem firmy Prima Charter.
      Oczywiście "integralną częścią umowy" jest też "plan podróży", w którym
      przemilczana jest kwestia 17 godzin siedzenia "pod chmurką" i co więcej,
      wskazane,że ostatni dzień pobytu jest dniem transferu na lotnisko.No,ale tej
      części umowy Triada nie musi się trzymać ;)
      • yrec61 Re: do Sana 30.07.07, 11:01
        kair nie rozczarowuje, szczególnie z rainbow - w tych dniach jesteś w memfis,
        pierwsza stolica - jesteś w sakkarze, piramida schodkowa - no i oczywiście giza
        i sam kair, a jeden dzień można przeznaczyć na coś co proponuje mało firm czyli
        wycieczka do aleksandrii
    • telegram29 Re: Rejs po Nilu z Triadą czy Rainbow Tours? 30.07.07, 11:07
      Byłem w zeszłym roku z Rainbow i z czystym sumieniem mogę polecić tę wyprawę
      (relacji możesz poszukać po moim nicku). Według mnie Rainbow jest dużo tańszy
      od Triady - zwłaszcza w stosunku do tego, co możesz zobaczyć w cenie. Jest
      lepszy układ - bo po przylocie do Hurgady masz jeden dzień na aklimatyzację,
      potem 10 dni zwiedzania (no właśnie, z Triadą nie zobaczysz Kairu i okolic!), a
      na koniec kilka dni na rafach :-)
      Statek bardzo fajny (choć 5* naciągane), pociąg podobnie - zwłaszcza w
      porównaniu z naszym PKP. Nie myśl długo, bierz ofertę Rainbow!
      • sana Re: Rejs po Nilu z Triadą czy Rainbow Tours? 30.07.07, 21:28
        Bardzo Wam dziękuję za informacje. Byłam rok temu z Triadą na objazdówce po
        Turcji i nie mam zastrzeżeń. Teraz jestem już prawie pewna, że wybiorę Rainow
        (choć pani z Rainbow powiedziała mi, że mają tylko statki 4* :-/// Trochę się
        bałam pociągu z Asuanu do Kairu i hoteli 3* w Kairze ale skoro nikt jeszcze nie
        napisał, że dramat i syfutek to chyba jest bardziej ok niż nie ok :-))))
        • pc_maniac Re: Rejs po Nilu z Triadą czy Rainbow Tours? 31.07.07, 01:27
          > bałam pociągu z Asuanu do Kairu i hoteli 3* w Kairze ale skoro nikt jeszcze
          nie
          >
          > napisał, że dramat i syfutek to chyba jest bardziej ok niż nie ok :-))))

Dramat to lecieć do Egiptu i nie uszczknąć ichniejszej starożytności w postaci
          zabytków. A one osłodzą Ci każdą niewygodę ;o)
          • sana Re: Rejs po Nilu z Triadą czy Rainbow Tours? 31.07.07, 10:59
            Masz rację. Najwyżej zacisnę zęby ale przynajmniej będę miała piękne
            wspomnienia i zdjęcia. Zastanawia mnie jeszcze kwestia czasu podróży do z
            Asuanu do Kairu. BP podają, że podróż trwa 8 godzin a na forum przeczytałam, że
            13. Jak jest naprawdę? :-)
            • yrec61 Re: Rejs po Nilu z Triadą czy Rainbow Tours? 31.07.07, 11:13
              jeśli pamiętam (lipiec 2006) to wyjazd z asuanu był około 18,40, a w kairze
              byliśmy około 6 rano
            • telegram29 Re: Rejs po Nilu z Triadą czy Rainbow Tours? 31.07.07, 12:12
              Podróż trwała, o ile dobrze pamiętam, 10-11 godzin. No ale to cała noc akurat,
              spało się dobrze - zwłaszcza że fotele temu sprzyjają.
              W zeszłym roku w Kairze Rainbow miał hotel Mayorca - baaardzo średni, z
              wyjątkowo nędznymi śniadaniami (np. Empire w Hurgadzie to też 3*, lecz zupełnie
              inna klasa), ale ma tę zaletę, że był w centrum Kairu, nad Nilem... No i miał
              na dachu taras - choć widok księżycowy (betonowa dżungla), to przyjemnie się
              tam wieczorem piwko piło i sziszę paliło. A poza tym - kto siedzi w pokoju,
              będąc w Kairze :-)
              • yennyfer11 Re: Rejs po Nilu z Triadą czy Rainbow Tours? 31.07.07, 22:15
                niedawno wrocilam z rejsu z Rainbow-i jesli chodzi o pociag to my mielismy
                szczescie w nieszczesciu-nieszczescie bo klima wysiadla a szczescie bo
                wycieczka tak zaplanowana, ze jedzie sie w nocy wiec i tak chlodno bylo-ponadto
                nie traci sie dnia, ktory spozytkowac mozna na zwiedzanie-wiec to tez bardzo
                duzy plus jesli chodzi o organizacje....a do tego fotele byly bardzo wygodne i
                rzeczywiscie dalo sie w nich przespac...
                My jechalismy 12 godzin-ale to 12 godzin tylko tak strasznie brzmii-w
                rzeczywistosci jakos bardzo sie tego nie odczuwa-tym bardziej, ze zawsze mozna
                wstac i rozprostowac kosci...
                Jesli chodzi o jedzenie na statku-my mielismy szwedzki bufet-mozna bylo sobie
                samemu komponowac, dobierac i doprawiac dania mniej wiecej wedlug
                gustu...ponadto panowie kucharze wykazywali sie duza fantazja dekorujac bufet-
                to co robili z owocow bylo naprawde imponujace...;))i z tego co kojarze to nasz
                statek byl 5*...
            • elgry Re: Rejs po Nilu z Triadą czy Rainbow Tours? 31.07.07, 22:45
              Zastanawia mnie jeszcze kwestia czasu podróży do z
              > Asuanu do Kairu. BP podają, że podróż trwa 8 godzin a na forum przeczytałam,
              że > 13. Jak jest naprawdę? :-)

Myśmy jechali 12 godzin. Czy to zgodnie z rozkładem jazdy, to nie wiem.
    • kruszynka301 Re: Rejs po Nilu z Triadą czy Rainbow Tours? 01.08.07, 09:44
      Ze względu na dłuższy rejs (czyli dłuższe leżenie na górnym pokładzie i podziwianie doliny Nilu) wybrałabym Triadę.
      W Triadzie i Rainbow zwiedza się tyle samo, w Triadzie jednak wraca się statkiem do Luksoru (stąd ten dłuższy rejs), a nie kończy rejsu w Assuanie, jak większość biur.

Do Kairu natomiast można zawsze wziąć dodatkowy fakultet.
      • telegram29 Re: Rejs po Nilu z Triadą czy Rainbow Tours? 01.08.07, 11:44
        No niby tak, ale...
        1) W Rainbow podczas rejsu są dodatkowe fakultety: do a) Abydos i Dendery lub
        b) Medinat Habu, wioski budwniczych grobowców i Doliny Królowych - czego Triada
        w ofercie nie ma;
        2) W Rainbow File masz w programie, w Triadzie to płatny fakultet;
        3) Fakultet do Kairu na 1 dzień to pomyłka: szybko Giza i muzeum i koniec. A
        gdzie Sakkara, Memfis, Kair koptyjski, muzułmański... No i można też dodatkowo
        się wybrać do Aleksandrii i np. Dahszur.
        Przewaga Rainbow jest dla mnie oczywista - jeśli chodzi o zwiedzanie. Jeśli
        jednak ktoś woli pobyczyć się na statku z pięknymi rzeczywiście widokami - jego
        wybór.
        • kruszynka301 Re: Rejs po Nilu z Triadą czy Rainbow Tours? 01.08.07, 19:38
          elegram29 napisał:

> Przewaga Rainbow jest dla mnie oczywista - jeśli chodzi o zwiedzanie. Jeśli
          > jednak ktoś woli pobyczyć się na statku z pięknymi rzeczywiście widokami - jego
          >
          > wybór.

O, dokładnie;))). Doskonale znam swojego męża, i wiem, co on lubi, dlatego Triada;)). Dodając do tego piwo na rejsie podane do leżaka po 10LE (trafiliśmy na niepijącą grupę, po 2 dniach rejsu zrobiono nam promocję), to mój mąż był zachwycony taką formą zwiedzania;)).
    • aneta.s.1 Re: Rejs po Nilu z Triadą czy Rainbow Tours? 01.08.07, 10:29
      Witam my byliśmy w czerwcu z Triady na rejsie po nilu i przyznaje ,że bardzo
      nam się podobało mieliśmy pierwszy dzień na zaklimatyzowanie się w drugim dniu
      wymeldowaliśmy sie z hotelu i pojechaliśmy na statek do Luxoru statek był 5* i
      nie mieliśmy żadnych zastrzeżeń.Co do Kairu to wykupiliśmy sobie na
      pobycie,wyjazd z hotelu był o 1 w nocy a na miejscu byliśmy po 8 dało się
      pzeżyć .Co do Kairu to kazdy lubi coś innego na nas nie zrobił szczególnego
      wrazenia jeśli chodzi o zabytki bardziej podobało nam się Abu Simbel.Pozdrawiam
      • malini Re: Rejs po Nilu z Triadą czy Rainbow Tours? 01.08.07, 14:13
        Ja też byłam z Triadą w czerwcu na 5* rejsie.Nie mieliśmy 1szego dnia na
        zaaklimatyzowanie,bo przylecieliśmy nocą,a do hotelu dotarliśmy nad ranem, skąd
        zresztą nas wykwaterowano o godz.12:00 o następne 4-5 godzin czekaliśmy na
        transport do Luxoru (to czekanie zresztą przypadło w godzinach szczytu upału).
        Dla porządku zaznaczam, że Abu Simbel w Triadzie jest wycieczką fakultatywną
        (podczas rejsu trzeba za nią dodatkowo zapłacić).

Statek 5* Triady (Miss Egypt) bardzo komfortowy!!!
        www.tayftours.com/travelegypt/egyptnilecruises/luxurynilecruisesinfo.html
        www.toya.net.pl/~yatzek/egipt/imagepages/image45.htm
      • zibibobi Re: Rejs po Nilu z Triadą czy Rainbow Tours? 01.08.07, 18:39
        Nie mógł na Was Kair zrobić większego wrażenia, bo żeście go poprostu nie
        widzieli. Byłem zarówno w Abu Simbel jak i w Kairze. Będąc w Kairze 1 dzień
        przypuszczam, że widzieliście piramidy i cos tam jeszcze na dokładkę. A gdzie
        Muzeum Kairskie? Cytadela ? Kair koptyjski, Sakkara, Memfis o Daschur nie
        wspomnę. O ile mam być szczery to -poza Kairem- większe wrażenie zrobiły na
        mnie Teby (Karnak, Świątynia Luksorska) niż Abu Simbel. Pewnie każdy z nas ma
        swoją rację i należy to uszanować. Dobrze, że możemy pisać dobrze o tych
        biurach z którymi byliśmy. I niech każdy zostanie przy swoim zdaniu. Gorzej
        kiedy czyta się o różnych niedociągnięciach, wpadkach, narzekaniach (zarówno
        uzasadnionych jak i nie). Pewnie każdy z nas spotkał się z typem turysty "jak
        tylko wysiądzie z samolotu, czasami już wcześniej bo na lotnisku, nic mu nie
        pasuje, wszystko jest źle". Słyszałem o takich, którzy specjalizują się w tym,
        że począwszy od pierwszego dnia szukają "dziury w całym" a później sądzą się z
        biurami podróży żeby odzyskać jakąś część zapłaconej kwoty.
        • elgry Re: Rejs po Nilu z Triadą czy Rainbow Tours? 01.08.07, 19:20
          Na mnie Teby zrobiły większe wrażenie, niż piramidy i sfinks.
          Nawet nie potrafię znaleźć słów, które by wyraziły, co czułam będąc tam.
          Wszystko we mnie dosłownie drżało.
          W Kairze też warto być. Kair to taka otwarta księga. Aby z niej cokolwiek
          wyczytać i zrozumieć, trzeba więcej czasu, niż 1 dniowe zwiedzanie w pośpiechu.
    • caroline1976 Re: Rejs po Nilu z Triadą czy Rainbow Tours? 05.08.07, 23:35
      bylam na wycieczce z rainbowem, sytuacja jesli chodzi o pociag wyglada tak: po
      calodziennym zwiedzaniu jedzie sie na dworzec w Assuanie, pilot rozdaje bilety
      i siada sie na wyznaczonych miejscach, pociag w ktorym jechalam by podzielony
      tylko na wagony - brak przedzialow. siedzenia to fotele lotnicze 2 po lewej
      stronie 1 po prawej (mozna obracac o 180 stopni)- wg mnie wygodne niestety nie
      zawsze czyste! pociag mial jechac 12 godzin ale z powodu opoznienia jechal 14,
      toalety sa ok tylko na poczatku podrozy - ogolnie poziom toalet w Egipcie jest
      koszmarny, tylko na statkach i w hotelach sa one ok, przy jakichkolwiek
      zabytkach osobiscie wolalam nie ryzykowac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka