Gość: Agata IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 28.07.03, 17:27 Prosze o informacje na temat tego hotelu oraz sprawdzonego egipskiego biura z ktorym warto wybrac sie np: na wycieczke do Kairu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jarek (XLord) Re: --LONG BEACH-- czy ktos byl??-- IP: *.pmintl.ch 29.07.03, 16:23 Gość portalu: Agata napisał(a): > Prosze o informacje na temat tego hotelu Zobacz na wątek z 23 lipca pt.: HOTEL LONG BEACH - wszystko o.. Ja wróciłem z Long Beach 22 lipca i tam wszystko opisałem. pzdr Jarek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: --LONG BEACH-- czy ktos byl??-- IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.03, 20:26 Bardzo Ci dziekuje bo jestem juz spokojna :-). Jeszcze jakbys mi mogl polecic jakies sprawdzone egipskie biuro bo z naszych polskich nie warto jechac- naciagaja;-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek (XLord) Re: --LONG BEACH-- czy ktos byl??-- IP: *.ists.pl / 192.168.15.* 29.07.03, 22:23 Gość portalu: Agata napisał(a): > Bardzo Ci dziekuje bo jestem juz spokojna :-). Jeszcze jakbys mi mogl polecic > jakies sprawdzone egipskie biuro Ja korzystałem z biura Africa Tours rekomendowanego tutaj na forum. Ceny wszystkich wycieczek mają o połowę niższe a serwis naprawdę bardzo dobry. Np. za Luksor zapłaciłem 25 USD, miało być z angielskojęzycznym przewodnikiem a w autobusie okazało się ze jest nas 12 Polaków i mamy polskiego przewodnika. Jutro może gdzieś znajdę numer telefonu do Ashrafa (przedstawiciek biura), który przyjeżdza do hotelu jak tylko się do niego zadzwoni. W załączeniu moja odpowiedź jaką wysłałem na priva o hotelu. Cytuje pytania i odpowiadam. Jarek > Witam , to ja frugo3/Arek/ z gazety, piuszesz np. że warto miec pokój w budynku > głównych - czy ma sie na przydział pokoju jakiś wpływ- czy trzeba coś "załatwiać" jeżeli tak to gdzie i jakk Budynek rodzinny to coś w rodzaju apartamentów, ale jeżeli masz "all inclusive" to chyba tam nie będziesz ale lepiej wyjaśnij to w biurze w Polsce. Generalnie budynek rodzinny nie jest zły, położony jest od strony drogi, około 100 metrów dalej od plaży niż budynek główny, no i ma mały basen, choć można korzystać ze wszystkich basenów w kompleksie. > syna 9 latka- jest wybredny lubi sprawdzone potrawy - tu mam pytanie czy są jakieś zupy ? (lubi właśnie zupy) cos na kształt np polskiej pomidorowej, Raczej zupy pomidorowej tam nie spotkałem, choć zawsze jakaś zupa, czy nawet dwie były. Jeżeli chodzi o jedzenie to jest bardzo dobre, ale znacznie różniące się od polskiego. Po prostu potrawy arabskie, niby co wieczór inny bufet, raz marokański, raz libijski, raz egipski itp. Oczywiście, jak się uprzesz, to znajdziesz zwykły ryż, do tego coś smażonego przypominającego schabowego, i z wielu gotowych surówek lub pokrojonych warzyw zrobisz jakąś polską sałatkę. Podobnie ze śniadaniami: jest zawsze kilka gatunków sera żółtego, białego, jajecznica, omlety robione na miejscu, no i przepyszne świeże naleśniki na słodko. Ale raczej jedzenia nie nazwałbym "sprawdzonym" co wcale nie znaczy, że jest złe. Jest po prostu inne. Frytk można zamówić ale nie wchodzą w "all inclusive", ceny nie pamiętam. > np napoje są na okrągło do picia , czy jest piwo :)) bez > ograniczeń przy basenie i na plaży co z innymi potrawami, Napoje są bez ograniczeń, przy basenie na plaży, na dyskotece, w hotelu tylko zawsze musisz sam podejść do baru - self service. Piwo jest, nawet całkiem dobre, cola, fanta, sprite, soki ale sztuczne (typu Tang), kawa, herbata, gin, whiskey, wodka, koniak ale wszystko egipskie. Tylko np. piwa nie dostaniesz pół litra, tylko do szklanki około 0,3-0,4 litra. To samo z innymi napojami. Jeżeli chodzi o inne jedzenie to za darmo masz trzy posiłki, a jak chcesz coś więcej to są różne możliwości np.: pizza przy plaży 20% taniej, itp. Zresztą prze recepcji jest informator co wchodzi w skład opcji all inclusive. > wygląda sprawa bezpieczeństwa- widziałem na folderze że sporo > jest pokoi na parterze - jak wygląda sprawa zostawiania w > pokojach cennych rzeczy - zastanawiam się czy zabrac mój profesjonalny zestaw obiektywów do lustrzanki( nie ma strachu że ktoś si włamie???) W pokoju mieliśmy za darmo sejf, ale czy Ci tam wejdą lustrzanki to nie wiem. Jak tam chowałem kamerę więc mały nie był. O włamaniach raczej nie słyszałęm. > czy w pokoju czy hotelu jest dostepne zelazko(to pytanie żóny - lubiacej kantki na podkoszulkach ..) Nie ma, mieliśmy swoje, podróżne. > Jakie są baseny - czy są jakieś bezpieczne dla kogos kto ma 132 cm wzrostu.... , czy jest walka o leżalki - Różne od 60 cm to około 140 cm głębokości, walki o leżaki nie ma ani na plaży ani przy basenie, pozatym ręczniki masz w cenie. > czy w ogóle był komplet i dużo ludzi w hotelu jak traktują Polaków , czy trzeba dawac > bakszysz i ew. za co , Był komlet ale to naprawdę duży kompleks i ludzie jakoś gubili się wśród basenów i na plaży. Polaków traktują naprawdę bardzo dobrze, lepiej niż Rosjan, czy Czechów. Bakszysz zależy od Twojej woli. My np. 2 razy zostawiliśmy po 3 funty za sprzątanie pokoju. Ale obsługa absolutnie sama się nie domaga tego. > jaka jest temperatura - czy w ogóle da sie opalać , i leżakowac , czy mozliwe jest (w sensie fizycznej > wytrzymałości zwiedzanie np, piramidy luksor- domyslam sie że w ukropie jest to trudne) Na plaży i przy basenie da się wytrzymać, ale już w Luksorze, w dolinie królów było 50 stopni i nikt nie myślał o zwiedzaniu, tylko o tym by jak najszybciej wrócić do klimatyzowanego autokaru. > jak wygląda sprawa ogólego > bezpieczeństwa- chodzenie po mieście Jest bezpiecznie tylko zdarzają się oszuści próbujący wciśnąc Ci 50 piastrów (ich groszy) jako 50 funtów. Poza tym są strasznie "namolni" i wciągają do swoich sklepów, na każdym spacerze zagadują "jak się masz", "dobra, dobra" itp. > czy jest jakiś sklep w hotelu np. ze słodyczami Jeden, czy dwa z kartkami, olejkami, snickersami itp, ale słodyczy jest pełno jako desery. > zastanawiam sie czy opłaca mi sie > kompletowac sprzęt do nurkowania - myślę o kjakiejs > profesjonalnej fajce i masce - czy sie opłaca kupowac czy można > wypożyczyc na miejscu, jak wygląda sprawa nurkowania czy jest > jakaś rafa w poblizu , czy morze jest bezpieczne ? czy jest od > razu głęboko czy można sobie pozwolic na pozostawianie małego > nad wodą ... Sprzęt wypożyczysz jak wykupisz wycieczkę, tak nie ma wypożyczalni. Przy samym hotelu jest rafa, około 10 metrów średnicy, bardzo ładna, ale to nie to samo co nurkowanie na morzu, a już nurkowanie głebinowe to bajka. Morze jest bezpieczne, musisz iść około 200 metrów by woda Cię przykryła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: --LONG BEACH-- czy ktos byl??-- IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.03, 09:01 Super, bardzo dziekuje:-) i czekam na ten numer. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek (XLord) Re: --LONG BEACH-- czy ktos byl??-- IP: *.pmintl.ch 30.07.03, 09:18 Gość portalu: Agata napisał(a): > czekam na ten numer. Luksor 1 dzień- $22,- Luksor 2 dni- $50,- Kair 1 dzień- $ 25,- Kair 2 dni- $ 65,- Safari- $ 12,- Cudowna wyspa (nurkowanie powierzchniowe tzw. snorkling) - $ 20,- 4 wyspy (tak samo, ale troche inne miejsca cumowania statku) $ 10,- nauka nurkowania (2 sesje) - $25,- Sharm El Naga ( nurkowanie dla tych co nie umieja plywac) $ 20,- Glass Boat (wycieczka lodzia ze szklanym dnem) - $ 5,- Przedstawicielem tego biura jest Ashraf (Aszraf) tel 0127 957 544, dzwoni sie do niego i niemal za 10 minut pojawia sie pod hotelem, mówi po angielsku, niemiecku,włosku,rosyjsku, po polsku rozumie i troche mowi. Bedac na miejscu mozna dzwonic +20 127 957 544 lub 0127 957 544 pzdr Jarek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: --LONG BEACH-- czy ktos byl??-- IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.03, 23:40 Dziekuje bardzo :-)! Odpowiedz Link Zgłoś