Dodaj do ulubionych

Ali Baba hotel

IP: *.gorzow.mm.pl 21.08.03, 14:39
A może był ktoś w tym hotelu? Będę wdzięczna za opinię.
Obserwuj wątek
    • Gość: Remi Re: Ali Baba hotel IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.03, 19:21
      Wróciłem w czwartek 21 sierpnia. Pytaj o szczegóły.
      • Gość: Joanna Re: Ali Baba hotel IP: *.gorzow.mm.pl 25.08.03, 10:37
        Jadę z małym dzieckiem, więc interesuje mnie jaką plażę posiada hotel, czy
        odbywają się zajęcia animacyjne dla dzieci. Jak jedzenie? Pokoje? I ogólne
        wrażenia. I z jakim biurem jechałeś?
        Pozdrawiam.
        • Gość: Remi Re: Ali Baba hotel IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.03, 17:27
          Odpowiadam po kolei:
          1. Plaża jest mała, piasek budowlany (nazywają go gruboziarnisty), można
          po nim stąpać boso, lecz nie należy to do przyjemności, zwłaszcza, że jest
          bardzo gorący. Na plaży są parasole i wiatrochrony, które osobom z dalszych
          rzędów przesłaniają widok na morze. Można korzystać z plaży hoteli Alladin
          oraz Jasmine (godna polecenia jest plaża przy Jasmine, ponieważ pokryta jest
          ładnym piaskiem, tyle tylko, że parasole na tej plaży przypominają domki kryte
          strzechą). Plaża przy Ali Babie ma też ten minus, że zejście do wody odbywa
          się po kamieniach. Dalej jednak jest piasek i nie trzeba używać obuwia do
          wody. Ogólnie więc z plaży Ali Baby nie byłem zadowolony i rzadko tam
          przebywałem. Na szczęście hotel ma wspaniały basen, który przynajmniej w
          części rekompensuje wymienione mankamenty.
          2. Jeśli chodzi o dzieci to wydaje mi się, że wybór hotelu pozostaje jak
          najbardziej uzasadniony. Ten hotel jest wprost stworzony dla rodzin z dziećmi –
          jest tam chyba wszystko, czego dziatwie potrzeba, począwszy od specjalnych
          fotelików w restauracjach, poprzez bawialnie aż do zajęć animacyjnych i
          gimnastyki wodnej. Zaznaczam jednak, że zajęcia odbywają się po niemiecku,
          angielsku i rosyjsku.
          3. Jedzenie – chyba dobre, a moja żona twierdzi, że wspaniałe. Ja po
          prostu jestem wybredny i dlatego, pomimo dużego wyboru, wszystko wydawało mi
          się pozbawione smaku. Myślę, że po części było to spowodowane procesem
          aklimatyzacji, zwłaszcza, że z upływem czasu, coraz więcej dań zaczynało
          nabierać smaku. Jednego możesz być pewna – różnorodności dań oraz tego, że jak
          Ci nie będzie nic smakować, to będziesz mogła w barze przy plaży zamówić hot
          doga bądź pizzę. Ze swej strony polecam frytki w barze przy basenie – może to
          tylko miraż, lecz swoim smakiem przypominały te sprzedawane nad Bałtykiem. Nie
          spodziewaj się natomiast wieprzowiny.
          4. Pokoje - przestronne i czyste, ale to w końcu hotel czterogwiazdkowy.
          Zdecydowanie rozczarowała mnie łazienka, która była mała i urządzona
          całkowicie bez gustu. Klimatyzacja działała bez zarzutu i w miarę cicho.
          Suszarki w pokoju nie znalazłem.
          5. Podsumowanie – spodziewałem się czegoś więcej, chyba większego
          komfortu i lepszej obsługi. Pomimo kategorii hotelu - bakszysz pozostaje
          skutecznym środkiem do każdego celu.
          6. Przestroga – uważaj na personel hotelu, który może zechcieć oszukać
          Cię, przydzielając Ci pokój w hotelu Alladin bądź Jasmine.

Imprezę organizowało biuro Orbis.
          Napisz z jakim Ty jedziesz biurem, to może będę mógł udzielić Ci dalszych rad.

Pozdrawiam
          • Gość: Joanna Re: Ali Baba hotel IP: *.gorzow.mm.pl 27.08.03, 10:38
            Dziękuję za wyczerpujące informacje. My jedziemy z Alfa Starem i niestety
            obawiam się trochę tej sławnej zmiany hotelu. Uczuliliśmy wprawdzie Alfa Star,
            że jedziemy większą grupą (w sumie 6 osób dorosłych + 3 dzieci) i nie ma mowy
            o tym, żeby nas rozdzielono, oraz, że mamy zarezerwowane deski windsurfingowe
            (opłacone już kartą kredytową), ale nadal nie jestem pewna czy trafimy do tego
            właśnie hotelu.
            Na dolegliwości ze strony układu pokarmowego znajomy lekarz polecił nam
            BENEFLORĘ. Czy Wy przyjmowaliście coś profilaktycznie?
            Pozdrawiam,
            Joanna
            • Gość: Remi Re: Ali Baba hotel IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.03, 17:45
              Na szczęście pobyt w Egipcie pozbawiony był jakichś przejmujących doświadczeń
              żołądkowych, chociaż przyznam, że układ pokarmowy trochę wariował. Przez
              pierwsze dwa dni nie jedliśmy warzyw, a posiłki popijaliśmy wódką. Radzę też
              używać mineralnej do mycia zębów. Pamiętajcie, że przysługują wam cztery
              butelki dziennie na pokój. Pokojowy lubi o tym zapomnieć, a menedżerowie w
              hotelu pilnują, by nie nalewać napojów z dystrybutorów do butelek.
              W hotelu dbają o czystość i myślę, że to było powodem całkiem łagodnej
              aklimatyzacji.
              Jeśli idzie o Alfastar, to mogę powiedzieć tylko tyle, że którejś nocy
              spotkaliśmy parę oczekującą na autokar do Kairu. Była 2.30, a oni czekali już
              godzinę i wszystko wskazywało na to, że rezydent najzwyczajniej o nich
              zapomniał. Mężczyzna odgrażał się, że pojedzie do Radomia i właścicielom biura
              solennie wp.....
              Podobno najlepszy na problemy żołądkowe jest miejscowy specyfik o dźwięcznej
              nazwie Antinal. Brali go wszyscy i byli zadowoleni z rezultatów. Jest do
              kupienia w aptece przy centrum medycznym Ali Baba. Cena wynosi chyba 5-7
              funtów. Od frustracji żołądkowych bardziej obawiałbym się alergii skórnych,
              które stały się udziałem mojej żony i osiągnęły takie natężenie, że konieczna
              była wizyta we wspomnianym centrum medycznym. Zaplikowano jej zastrzyk i dwie
              maści, których skutecznośc okazała się wyborna.
              Mam nadzieję, że koniec końców traficie jednak do Ali Baby. Zresztą chyba nie
              ma na to reguły. My pojechaliśmy z Orbisem, zakładając, że nic
              nieprzewidywalnego się nie zdarzy, a już pierwszej nocy zakwaterowali nas w
              Jasmine Village, bezczelnie wmawiając, że to jest Ali Baba. Doprawdy świat
              jest dziwny.
              Gdybyś jeszcze miała jakieś pytania, służę pomocą.
              Pozdrawiam.
              • Gość: Joanna Re: Ali Baba hotel IP: *.gorzow.mm.pl 28.08.03, 11:54
                Postanowiłam już niczym się nie przejmować, chociaż zastanawiam się teraz nad
                tą nieszczęsną alergią skórną. Mój maluch jest uczuleniowcem i reaguje na
                alergeny uciążliwą wysypką. Mała bierze co prawda stale leki
                przeciwalergiczne, ale kto wie z czym zetknie się na miejscu? Im bliżej
                wyjazdu, tym więcej pytań się mnoży. Co mogło być powodem uczulenia u Twojej
                żony?
                Pozdrawiam,
                Mam nadzieję, że będę mogła zrewanżować się kiedyś równie przydatnymi
                informacjami.
                • Gość: Remi Re: Ali Baba hotel IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.03, 16:36
                  Zdaniem egipskiego lekarza przyczyną uczulenia było słońce. Na wszelki wypadek
                  weź ze sobą dużo tabletek calcium. Jesli tylko któreś z Was nie okaże się
                  nadwrażliwcem, powinny być wystarczającym antyalergenem. I pamiętaj, że przy
                  hotelu jest wspomniane przeze mnie centrum medyczne, a zatrudniony tam
                  personel zdaje się być kompetentny. Nie zawadzi też zabrać trochę więcej
                  dolarów bądź euro. Niby piszą, że przy kosztach leczenia przekraczających 50
                  USD rozliczenie winno nastąpić bezgotówkowo, ale w praktyce pacjent płaci za
                  wszystko z własnej kieszeni i pozostaje mu liczyć na zwrot tych kosztów po
                  powrocie do kraju. Żona za 10-ciominutową wizytę, zastrzyk i dwie maści
                  zapłaciła 80 USD.
                  Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka