Gość: Joanna IP: *.gorzow.mm.pl 21.08.03, 14:39 A może był ktoś w tym hotelu? Będę wdzięczna za opinię. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Remi Re: Ali Baba hotel IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.03, 19:21 Wróciłem w czwartek 21 sierpnia. Pytaj o szczegóły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Ali Baba hotel IP: *.gorzow.mm.pl 25.08.03, 10:37 Jadę z małym dzieckiem, więc interesuje mnie jaką plażę posiada hotel, czy odbywają się zajęcia animacyjne dla dzieci. Jak jedzenie? Pokoje? I ogólne wrażenia. I z jakim biurem jechałeś? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Remi Re: Ali Baba hotel IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.03, 17:27 Odpowiadam po kolei: 1. Plaża jest mała, piasek budowlany (nazywają go gruboziarnisty), można po nim stąpać boso, lecz nie należy to do przyjemności, zwłaszcza, że jest bardzo gorący. Na plaży są parasole i wiatrochrony, które osobom z dalszych rzędów przesłaniają widok na morze. Można korzystać z plaży hoteli Alladin oraz Jasmine (godna polecenia jest plaża przy Jasmine, ponieważ pokryta jest ładnym piaskiem, tyle tylko, że parasole na tej plaży przypominają domki kryte strzechą). Plaża przy Ali Babie ma też ten minus, że zejście do wody odbywa się po kamieniach. Dalej jednak jest piasek i nie trzeba używać obuwia do wody. Ogólnie więc z plaży Ali Baby nie byłem zadowolony i rzadko tam przebywałem. Na szczęście hotel ma wspaniały basen, który przynajmniej w części rekompensuje wymienione mankamenty. 2. Jeśli chodzi o dzieci to wydaje mi się, że wybór hotelu pozostaje jak najbardziej uzasadniony. Ten hotel jest wprost stworzony dla rodzin z dziećmi – jest tam chyba wszystko, czego dziatwie potrzeba, począwszy od specjalnych fotelików w restauracjach, poprzez bawialnie aż do zajęć animacyjnych i gimnastyki wodnej. Zaznaczam jednak, że zajęcia odbywają się po niemiecku, angielsku i rosyjsku. 3. Jedzenie – chyba dobre, a moja żona twierdzi, że wspaniałe. Ja po prostu jestem wybredny i dlatego, pomimo dużego wyboru, wszystko wydawało mi się pozbawione smaku. Myślę, że po części było to spowodowane procesem aklimatyzacji, zwłaszcza, że z upływem czasu, coraz więcej dań zaczynało nabierać smaku. Jednego możesz być pewna – różnorodności dań oraz tego, że jak Ci nie będzie nic smakować, to będziesz mogła w barze przy plaży zamówić hot doga bądź pizzę. Ze swej strony polecam frytki w barze przy basenie – może to tylko miraż, lecz swoim smakiem przypominały te sprzedawane nad Bałtykiem. Nie spodziewaj się natomiast wieprzowiny. 4. Pokoje - przestronne i czyste, ale to w końcu hotel czterogwiazdkowy. Zdecydowanie rozczarowała mnie łazienka, która była mała i urządzona całkowicie bez gustu. Klimatyzacja działała bez zarzutu i w miarę cicho. Suszarki w pokoju nie znalazłem. 5. Podsumowanie – spodziewałem się czegoś więcej, chyba większego komfortu i lepszej obsługi. Pomimo kategorii hotelu - bakszysz pozostaje skutecznym środkiem do każdego celu. 6. Przestroga – uważaj na personel hotelu, który może zechcieć oszukać Cię, przydzielając Ci pokój w hotelu Alladin bądź Jasmine. Imprezę organizowało biuro Orbis. Napisz z jakim Ty jedziesz biurem, to może będę mógł udzielić Ci dalszych rad. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Ali Baba hotel IP: *.gorzow.mm.pl 27.08.03, 10:38 Dziękuję za wyczerpujące informacje. My jedziemy z Alfa Starem i niestety obawiam się trochę tej sławnej zmiany hotelu. Uczuliliśmy wprawdzie Alfa Star, że jedziemy większą grupą (w sumie 6 osób dorosłych + 3 dzieci) i nie ma mowy o tym, żeby nas rozdzielono, oraz, że mamy zarezerwowane deski windsurfingowe (opłacone już kartą kredytową), ale nadal nie jestem pewna czy trafimy do tego właśnie hotelu. Na dolegliwości ze strony układu pokarmowego znajomy lekarz polecił nam BENEFLORĘ. Czy Wy przyjmowaliście coś profilaktycznie? Pozdrawiam, Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Remi Re: Ali Baba hotel IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.03, 17:45 Na szczęście pobyt w Egipcie pozbawiony był jakichś przejmujących doświadczeń żołądkowych, chociaż przyznam, że układ pokarmowy trochę wariował. Przez pierwsze dwa dni nie jedliśmy warzyw, a posiłki popijaliśmy wódką. Radzę też używać mineralnej do mycia zębów. Pamiętajcie, że przysługują wam cztery butelki dziennie na pokój. Pokojowy lubi o tym zapomnieć, a menedżerowie w hotelu pilnują, by nie nalewać napojów z dystrybutorów do butelek. W hotelu dbają o czystość i myślę, że to było powodem całkiem łagodnej aklimatyzacji. Jeśli idzie o Alfastar, to mogę powiedzieć tylko tyle, że którejś nocy spotkaliśmy parę oczekującą na autokar do Kairu. Była 2.30, a oni czekali już godzinę i wszystko wskazywało na to, że rezydent najzwyczajniej o nich zapomniał. Mężczyzna odgrażał się, że pojedzie do Radomia i właścicielom biura solennie wp..... Podobno najlepszy na problemy żołądkowe jest miejscowy specyfik o dźwięcznej nazwie Antinal. Brali go wszyscy i byli zadowoleni z rezultatów. Jest do kupienia w aptece przy centrum medycznym Ali Baba. Cena wynosi chyba 5-7 funtów. Od frustracji żołądkowych bardziej obawiałbym się alergii skórnych, które stały się udziałem mojej żony i osiągnęły takie natężenie, że konieczna była wizyta we wspomnianym centrum medycznym. Zaplikowano jej zastrzyk i dwie maści, których skutecznośc okazała się wyborna. Mam nadzieję, że koniec końców traficie jednak do Ali Baby. Zresztą chyba nie ma na to reguły. My pojechaliśmy z Orbisem, zakładając, że nic nieprzewidywalnego się nie zdarzy, a już pierwszej nocy zakwaterowali nas w Jasmine Village, bezczelnie wmawiając, że to jest Ali Baba. Doprawdy świat jest dziwny. Gdybyś jeszcze miała jakieś pytania, służę pomocą. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Ali Baba hotel IP: *.gorzow.mm.pl 28.08.03, 11:54 Postanowiłam już niczym się nie przejmować, chociaż zastanawiam się teraz nad tą nieszczęsną alergią skórną. Mój maluch jest uczuleniowcem i reaguje na alergeny uciążliwą wysypką. Mała bierze co prawda stale leki przeciwalergiczne, ale kto wie z czym zetknie się na miejscu? Im bliżej wyjazdu, tym więcej pytań się mnoży. Co mogło być powodem uczulenia u Twojej żony? Pozdrawiam, Mam nadzieję, że będę mogła zrewanżować się kiedyś równie przydatnymi informacjami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Remi Re: Ali Baba hotel IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.03, 16:36 Zdaniem egipskiego lekarza przyczyną uczulenia było słońce. Na wszelki wypadek weź ze sobą dużo tabletek calcium. Jesli tylko któreś z Was nie okaże się nadwrażliwcem, powinny być wystarczającym antyalergenem. I pamiętaj, że przy hotelu jest wspomniane przeze mnie centrum medyczne, a zatrudniony tam personel zdaje się być kompetentny. Nie zawadzi też zabrać trochę więcej dolarów bądź euro. Niby piszą, że przy kosztach leczenia przekraczających 50 USD rozliczenie winno nastąpić bezgotówkowo, ale w praktyce pacjent płaci za wszystko z własnej kieszeni i pozostaje mu liczyć na zwrot tych kosztów po powrocie do kraju. Żona za 10-ciominutową wizytę, zastrzyk i dwie maści zapłaciła 80 USD. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś