Dodaj do ulubionych

pare pytan...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.03, 18:23
Wyjazd coraz blizej...bardzo prosze o info:

1. jakie owoce mozna tam kupic na bazarze,
2. czy tez musze sie targowac o ich cene
3. czy mozna sobie wybrac czy trzeba wziac to co zapakuja
4. najpierw ustalic cene a potem pokazac ktore ????

jejus...musze to wiedziec jak syn bedzie wrzeszczal o owocka
Obserwuj wątek
    • Gość: evka Re: pare pytan... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.03, 19:55
      czy nikt nie kupowal nawet arbuza ??!
    • higher_eu Re: pare pytan... 21.08.03, 20:08
      z tego co pamietam to na targach z owocami panuja takie same zasady jak u
      nas... nie pamiatam zeby ktos sie targowal o pomarancze, ale jesli cena bedzie
      absurdalnie wysoka to chyba trzeba bedzie...
    • Gość: normalna? Re: pare pytan... IP: *.luszowice.sdi.tpnet.pl 21.08.03, 21:25
      evka , WSZĘDZIE w Egipcie trzeba się targować (koleżanka to zrobiła nawet u
      jubilera i zbiła cenę pierścionka z 210 funtów na 150).
      Owoce wybierasz sama , aż do przesady.
      Ja byłam solo i prawie nie kupowałam na straganach , bo na jadalni był taki
      wybór i ilość , ze nie musisłam (byłam w Mirette , a stołowałam się w Palma de
      Mirette}.
      Miłych wakacji życzę (chyba mnie pamiętasz sprzed trzech tygodni , gdy byłam
      pełna obaw).
      • Gość: evka Re: pare pytan... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.03, 21:31
        pewnie,ze Cie pamietam...zyczliwych i sympatycznych ludzi sie nie zapomina.
        Ty juz po podrozy a ja wciaz jeszcze na tym forum i nie moge sie doczekac.Jak
        znioslas podroz samolotem ? i jakie tam sa owoce ?
        Buzka ;)
        • Gość: normalna? Re: pare pytan... IP: *.luszowice.sdi.tpnet.pl 21.08.03, 21:51
          Podróż samolotem to niesamowicie excytujące przeżycie , zwł. start. Leciałam
          egipskimi liniami i jak wcześniej słyszałam , lądowania mają super (nic nie
          podskakuje , nie trzęsie , nawet nie wiesz , kiedy jesteś na Ziemi).
          Owoce jak u nas : arbuzy , banany (malutkie ale o wiele smaczniejsze niż
          nasze), winogrona , jabłka itd. wszystko tanio.
          Zobaczysz , że wszystko będzie OK , tylko nie nastawiaj się jak ja na
          wykupiony hotel (chyba że ma 5* - tych raczej nie zmieniają). Mnie zmienili po
          przylocie do Hurghady , ale wzięłam wycieczkę do Luksoru oferowaną jako
          rekompensata i było SUPER , a inni szamotali się cały czas i mieli zepsute
          wakacje. Cieplutka i krystaliczna woda , pyszne żarełko , wspaniała obsługa
          Egipcjan , więc po co szukać dziury w całym?
          Zyczę tak wspaniałych wakacji jak moje .
          • Gość: evka Re: pare pytan... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.03, 22:01
            serdeczne dzieki, hotel mam 4+ ale o takich szczegolach jak zamiany nie mysle
            bo i tak w hotelu bede tylko odsypiac wedrowki...rezydent moze nie istniec
            wcale, bo nie jest mi potrzebny do niczego.Zaplanowalam sobie zwiedzanie na
            wlasna reke z grupa osob,ktore chca wiecej zobaczyc niz utarte szlaki.Mam
            nadzieje tylko iz tacy chetni sie znajda.
            • Gość: normalna? Re: pare pytan... IP: *.luszowice.sdi.tpnet.pl 21.08.03, 22:09
              Weż sobie z Polski nifuroksazyd (na receptę) , albo odkażaj sie codziennie po
              kolacji (2 kilonki koniaczku) , ja tak robiłam za namową poznanych miłych ludzi
              i było OK. Niestety po powrocie do Polski zaprzestałam "odkażania" i dziś
              wieczorem (na trzeci dzień po powrocie dopadła mnie zemsta ! KOSZMAR!
              • Gość: evka Re: pare pytan... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.03, 22:18
                wezme, odkazac sie koniaczkiem nie bede bo to 14 dni + 5 po powrocie...i
                jeszcze wpadne w nalog odkazania...hi hi
          • Gość: Agnieszka Pikulska do evki IP: 217.29.140.* 31.08.03, 01:51
            Evka - musze to powiedziec - jestes jedyna wiarygodna osoba na tym forum!!!!
            Wlasnie od kilku godzin badam opinie roznych osob, probujac potwierdzic ich
            wiarygodnosc poprzez badanie adresow IP. Evka, jestes jak na razie jedyna
            zupelnie czysta! Do wszystkich na forum: UWAZAJCIE! Osoby, ktore pisza te
            posty moga byc rezydentami, przewodnikami, pracownikami biur podrozy (czasem
            konkurencyjnych) przymykajcie wiec oko na niektore (szczegolnie te "naj" w
            ktora strone by nie szlo...:) i zwracajcie uwage na adresy IP...
            Wszystkich pozdrawiam bardzo, bardzo...
            Agnieszka Pikulska (www.hurghada.republika.pl) - chcac byc wiarygodna:)))
            • Gość: agnieszka pikulska Re: do evki IP: 217.29.140.* 31.08.03, 01:56
              Pisze z Egiptu, Hurghady, Sakalla. Spojrzcie na moj adres IP... 217....
              znajomy? jeszcze raz uwazajcie!!!
            • Gość: evka Re: do Agnieszki Pikulskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.03, 06:00
              Agnieszko, bardzo dziekuje ale mysle, ze jest tu duzo takich osob jak ja.
              Inaczej to forum nie mialoby sensu bo informacje bylyby w jakis sposob
              klamliwe.
              Wylatuje do Egiptu za pare dni i przekonam sie na wlasnej skorze jak jest
              naprawde :)
              Pozdrawiam, buzka.....Ewa (teraz juz calkiem wystraszona)
    • Gość: do Agnieszki Re: pare pytan... do Agnieszki IP: server:* 31.08.03, 04:40
      wyjaśnij mi bliżej o co chodzi z tym adresem IP korzystam z internetu ale
      nigdy nie zwracałam uwagi na takie szczegóły a informatyka nie jest moją mocną
      stroną. dzięki
      • Gość: Przemo Re:DO EVY! IP: *.gorzow.mm.pl 31.08.03, 08:33
        Eva jaki masz ten hotel 4+?
        • Gość: Minius odpowiedź na kilka pytan IP: *.smrw.lodz.pl / 172.17.0.* 31.08.03, 09:01
          Żona kupowała arbuza. Ktoś kto pisze, że targować się jedynie przy horendalnych
          cenach raczej jest porym naiwniakiem lub nie zajrzał ani razu do kraju
          arabskiego.
          Samo targowanie się jest już wpisane w kulturę arabską.

Co do wybierania owocó to oczywiście Ty decydujesz jaki owoc ma Ci zapakować.

Jakie owoce bezpiecznie kupować? Zasadą jest, że bezpiecznie można kupować
          wszystkie owoce, które mają skórkę do obrania i których po obraniu nie będziesz
          myła pod bierzącą wodą.

Co do "zemsty faraona". Nie odkażałem się bo akohol piję bardzo rzadko i w
          małych ilościach jedynie z jakiejś okazji. Kogo ma dopaść i tak dopadnie. Za to
          polecam zasadę zwiększania różnorodności potraw w czasie pobytu z dnia na
          dzień. Szczególnie surówki i soki zostaw sobie na koniec. Dzięki temu
          mój "faraon" trwał jeden dzień i miał dość delikatny przebieg. Lekarstwa
          polskie nie są przystosowane na tamtejszą florę bakteryjną, która jest
          odpowiedzialna za "faraona", więc branie ich na niego mija się z celem. Za to
          warto wziąć leki poboczne, które wspomogą działanie leku egipskiego. Aspirynę i
          sulfoguanidynę, ale nie same leki na sraczkę. Dodatkowo warto wziąć coś na
          zatwardzenie. Może to się wydawać smieszne, ale po ustąpieniu objawów "faraona"
          może wystąpić efekt odwrotny i to bardzo ciężki i bolesny, choć i to nie jest
          regułą.

Najlepiej tak jak napisałem powyżej - nie rzucać się już w pierwszy dzień na
          wszystko co jest do jedzenia, nie pościć cały wyjazd ( bo przecież nawet woda z
          morza lub z basenu niechcący wciągnięta może wywołać faraona), wystrzegać się
          ichniejszego lodu do napojów, napojów i jedzenia nie smażonego i nie gotowanego
          z ichniejszych kafejek.

Podobny efekt do "faraona" może również wywołać np. ryba smażona na starym
          oleju, różnicą jest zgaga, jaką ma się przy tym. Przeżyłem to niestety w
          hotelu. Za to ryby smażone w knajpkach były OK.
          • Gość: evka Re: odpowiedź na kilka pytan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.03, 10:06
            Minius, serdeczne dzieki :)
            Pozdrawiam cieplo....Ewa
        • Gość: evka Re:DO EVY! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.03, 10:08
          Hotel Fort Arabesque....30 km od Hurghady w Makadi Bay
          Ty tez sie wybierasz we wrzesniu ?
          Pozdrawiam....Ewa
          • Gość: Agnieszka Pikulska Do Wszystkich:) IP: 217.29.140.* 31.08.03, 12:37
            Bardzo przepraszam za moja wczorajsza wypowiedz na tym forum, oczywiscie jest
            tu wiele wiarygodnych osob... Troszke przesadzilam... Odkad na mojej witrynie
            przedstawilam oferte lokalnego biura organizujacego wycieczki fakultatywne,
            dostaje listy np z negatywnymi opiniami o biurze razem z reklama innego biura,
            po czym pozniej okazuje sie, ze informacje sa falszywe, a kilka roznych
            wiadomosci zostalo wyslanych z jednego serwera. Stad moja podejrzliwosc i
            utrata wiary... Co do adresow IP: dowiadywalam sie w jaki sposob sprawdzic
            wiarygodnosc maili, ktore otrzymuje. W tutejszej kafejce internetowej
            poinformowano mnie, ze w Egipcie dominuje adres 217... Przemo puscil posta z
            ta informacja i juz ktos odpowiedzial, ze to wcale nie jest regula. Wiec
            jeszcze raz przepraszam za zamieszanie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka