doriska1973 15.03.08, 07:26 Miał może ktoś do czynienia z lekarzem w Egipcie ??jade z synkiem 7 latniem który czesto choruje .....mam nadzieje ze tam mi sie nie rozchoruje ale gdyby to mozna mieć do nich zaufanie ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fatmamustafa Re: Lekarz?? 15.03.08, 09:46 Generalnie egipska, publiczna sluzba zdrowia jest na bardzo niskim poziomie. Jest duzo prywatnych szpitali oraz klinik i tam opieka medyczna jest lepsza. Tak, jak na calym swiecie w Egipcie sa zarowno dobrzy, jak i niekompetentni lekarze. Duze hotele z reguly maja wlasnego lekarza, za ktorego niestety trzeba placic. Natomiast lekarz zamowiony przez rezydenta jest najczesciej bezplatny albo zwrot kosztow otrzymuje sie w Polsce, po przedstawieniu fimie ubezpieczeniowej rachunku za porade lekarska . Nie wiem na jakie choroby zapada Pani syn. Mysle jednak, ze warto zabrac leki z Polski, ktore syn regularnie stosuje albo takie, ktore synowi pomagaja jesli juz choruje. Na pewno trzeba sie liczyc, ze moze dopasc Was "zemsta faraona". W takiej sytuacji radzilabym skontaktowac sie z rezydentem, ktory zamowi wiarygodnego lekarza, wspolpracujacego z biurem podrozy. Pozdrawiam z Hurghady! Fatma Odpowiedz Link Zgłoś
0nna Re: Lekarz?? 15.03.08, 09:54 Nie byłabym pewna,czy zawsze będzie zwrot za wizytę, badania, leki. Firma ubezp ma prawo sprawdzić historię choroby/czy ktoś zapadał przed wyjazdem/ i uzależnić zwrot od takiej klauzuli. Musisz bardzo dokladnie ten temat dopracować przed wyjazdem i dopasować OWU ubezpieczenia do swjej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
dariusznow Re: Lekarz?? 15.03.08, 10:03 ja mam całkiem odmienne doświadczenie - na szczęście jedno w ub roku byliśmy w Aladdinie (polecam) i tam zlapalo mnie przeziębienie - generalnie nie choruję, ale chyba klima w samolocie mnie załatwiła ponieważ w tym kompleksie jest punkt medyczny udałem się tam trwalo to dosyć dlugo jak to w E ale opieka na wysokim poziomie lekarz bardzo sympatyczny dostalem antybiotyk i super tabletki na gardło - wszystko smaczne i skuteczne jedyną bolączką było to że przez 3 dni ???? zero drinkow ale kąpać się moglem zaplatą za wizytę był telefon do Polski (na ich koszt) do ubezpiczyciela w celu potwierdzenia faktu korzzystania z usługi medycznej bardzo mi się to podobało, choś nie życzę nikomu.... lekarz biedny nawet nie wiedział jak się nazywa stolica Polski w tym roku w Sharm lekarz podobno płtny też na terenie DV ale nie sprawdzałem generalnie to uważam że tak być powinno jak w Aladdinie przecież jesteśmy ubezpieczeni i nie muszę na taki wyjazd zabierać pieniędzy ciekawe jaka by była reakcja bdyby ktoś nie miał kasy aby zapłacić?? może znawcy E nas oświecą - warto wiedzieć Janusz, patynka,derduch oświećcie nas :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
dariusznow Re: Lekarz?? 16.03.08, 07:52 podbijam wątek bo chcę wiedzieć jak jest i jakbyć powinno Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: Lekarz?? 16.03.08, 08:40 Zasada płacenia lub nie za usługi lekarskie zależna jest wyłącznie od ubezpieczyciela. Część ubezpieczycieli ma klauzulę, że kwota do np. 200$ jest płacona przez turystę na miejscu, a zwracana przez niego już w Polsce, część zaś dopuszcza bezgotówkowe operacje rónież ponizej tej kwoty. Jeśli zaś chodzi o poziom służby zdrowia w Egipcie, to z rozmów z samymi tubylcami można dowiedzieć się, że faktycznie służba zdrowia dla przeciętnego Egipcjanina to rzecz zbyt droga by z niej korzystał. Więc korzystają z prywatnych usług jak najtańszych. Co za to otrzymują można się domyślić :) Jednak my "chodzące skarbonki" jak nas postrzegają Egipcjanie, mamy obsługę full wypas plus pokłony i miękkie dywany :P A jeśli jakaś usługa jest tańsza niż ta kwota graniczna do opłącenia przez ubezpieczyciela, to dopisują co im ślina na język przyniesie do rachunku, tylko po to by turysta nie musiał pozbywać ię "zielonych" lecz by ubezpieczyciel zapłacił kwotę przelewem. Prawdę mówiąc to śledząc od wielu lat to forum można odnieść wrażenie, że każda! osoba, która miała wątpliwą przyjemność korzystać z ichniejszej służby zdrowia (również tej w szpitalach), marzyłą jedynie by z taką samą ofertą można było również stykać się na codzień w Polsce. Więc nie ma się co obawiać o "szamanizm". Lekarze w tym kraju to prawdziwa elita, ktora w druzgoczącej wielkości studia medyczne kończyłą na zagranicznych uczelniach, włada biegla angielskim i zna swój fach. A, ze przeciętny Egipcjanin szybciej "wyciągnie kopyta" niż skorzysta z tej oferty - cóż to przekracza finansowe możeliwości Egipskiego Kowalskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: Lekarz?? 16.03.08, 08:44 Co do odpowiedzi na post założycielski - najlepiej dowiadywać się o takie sprawy bezpośrednio u źródła (ubezpieczyciel). Oczywiście najlepiej anonimowo, by nie dostać się na jakąś ichniejszą "czarną listę". Ale z innej beczki - zależy jakie choroby masz na myśli. Bo jeśli dziecko ma np. mukowiscydozę i już z nią jedzie do Egiptu, to trudno tężę chorobę zakwalifikować jako nabytą w Egipcie. Jeśli jednak wyjeżdża zdrowy, a tam na coś zapada, to niema że boli - ubezpieczyciel musi wybulić kasę czy mu się to uśmiecha czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
dariusznow Re: Lekarz?? 16.03.08, 21:49 to się nazywa kompetentna odp DZIĘKI szczególnie za motyw z dopisywaniem pow 200$ może to nie jest powalająca kwota i można wyłożyć, ale lepiej wydać na co innego, a najlepiej po prostu nie chorować, czego wszystkim życzę :))) Odpowiedz Link Zgłoś
janusz.amir Re: Lekarz?? 17.03.08, 09:41 Ja miałem przyjemność poleżeć w klinice w Sharmie. Mój ubezpieczyciel pokrył koszty w wysokości ok.12 tys.euro!! Co do leczenia i opieki to - rewelacja!! Warunki pobytu w szpitalu komfortowe - porównywalne z hotelem 5* Więc nie bójcie się nawet poważnych chorób. Tam was wyleczą naprawdę dobrze. Ale życzę zdrowia. Janusz Odpowiedz Link Zgłoś
natalii24 Re: Lekarz?? 17.03.08, 11:20 ja byłam u lekarza w Hurgadzie na lotnisku, klątwa dopadła mnie 1 h przed odlotem. Lekarz to chyba student, od razu domyślił się o co chodzi i chciał mi dać zastrzyk. Z względu na unoszacy się tam zapach poprosiłam jednak o tabletki,które postawiły mnie na nogi błyskawicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
natalii24 Re: Lekarz?? 17.03.08, 11:32 aha, nic za to nie chciał, aż sie zdziwiła, bo próbowałam mu wcisnąc jakąś kasę za to... Odpowiedz Link Zgłoś
doriska1973 Re: Lekarz?? 18.03.08, 10:00 Dzięki wszystkim za odpowiedzi :) na pewno spakuje zestaw małego lekarza ale mam nadzieje że się nie przyda...Pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
iwter Re: Lekarz?? 18.03.08, 15:04 Moja przygoda z lekarzem w Hurg. to był kaszmar!!!!!!!!W skrócie dopadła nas zemsta i ani nifuroksazyt ani ichniejsze leki nie pomogły.Byliśmy u lekarza z rezydentem ,który na wszystko!!!!!!!!! serwował te same leki czyli 2 zastrzyki i tabletki.Nie ważne czy były to wymioty,biegunka,czy wysypka na ciele-ten sam proces.Ponieważ mije dzieci w {Polsce też chorują wiem co się z nimi dzieje.Starszą córkę tak silnie dopadla zemsta ,że mi się odwodniła.Gdy lekarz zobaczyl ,że mu pokazuję ,że ona jest odwodniona ,stwierził ,że damy jej kroplówkę.Problem w tym ,że nie mniał chyba o tym pojęcia.Zwykłą iglą do zastrzykow wielokrotnie bez skutku się kłuwał a zamiast takiej gumki zaciskowej kazał mi mocno ściskać rękę dziecka.Jak chciał zabrać się za nogi powiedzialam basta.Zabralam ją do hotelu i leczyłam sama ,z duszą na ramieniu bo lekami przeznaczonymi dla doroslych.Dla mnie wyjazd do Egiptu to był horror,ale nie jest to regóła. Odpowiedz Link Zgłoś
0nna Re: Lekarz?? 18.03.08, 23:06 A ja z kolei mam bardzo dobre zdanie na temat egipskiego lekarza towarzyszącego turystom przy programie Wzdłuż Nilu. Był z grupą CAŁY CZAS, świetnie poradził sobie z warunkami w hotelu- pasek od własnych spodni zamiast gumowego zacisku a sznurówki z jego butów do uwieszenia kroplówek na hotelowych kinkietach. Nie widziałam w życiu jeszcze lekarza, który tak świetnie wkłułby weflon do kroplówki, bezboleśnie umocowałby jego skrzydełko.Tutaj go widać w lewym dolnym rogu tego zdjęcia przed wejsciem do Ogrodu Kitchenera- fotka nr 1160482. fotoforum.gazeta.pl/72,2,889,76387139,76387139,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś