przyjacielkabaretu 17.03.08, 15:09 Ktoś czytał coś fajnego?Wydaje mi się,ze czytałam kiedyś na forum o jakiejś książce,ale nie mogę tego znaleźć:(Podzielcie sie wiedza:) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dariusznow Re: Książki o Egipcie, arabskie klimaty 17.03.08, 15:25 kiedyś założyłem taki temat z książką do Egiptu jest tamsporo pozycji najpopularniejsze z beletrystyki to Egipcjanin Sinuhe - świetnie się czyta - moja fascynacja od tego się zaczęła no i wszystko prof. Michałowskiego - stare pozycje ale super napisane tu jest stary wątek forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=55676549&a=55676549 Odpowiedz Link Zgłoś
derduch Re: Książki o Egipcie, arabskie klimaty 17.03.08, 15:43 A pamiętacie ze szkoły "Z legend dawnego Egiptu" Bolesława Prusa? Odpowiedz Link Zgłoś
derduch Re: Książki o Egipcie, arabskie klimaty 17.03.08, 15:47 Tomb Raider 4 nie zapominajmy Odpowiedz Link Zgłoś
u_kam Re: Książki o Egipcie, arabskie klimaty 17.03.08, 16:24 "Fatwa Życie w nieustannym zagrożeniu " Jacky Trevany Rewelacyjna i bardzo prawdziwa ...Czyta się jednym tchem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
janusz.amir Re: Książki o Egipcie, arabskie klimaty 17.03.08, 16:48 Barbara Erskine "Szepty pustyni" Odpowiedz Link Zgłoś
karuzela100 Re: Książki o Egipcie, arabskie klimaty 17.03.08, 17:14 oriana faliaci SIŁA ROZUMU ciezko kupić poznasz islam z ciekawej strony pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
janusz.amir Re:karuzela100 17.03.08, 18:21 Tematem przewodnim tego wątku są książki o Egipcie. Trudno do tej kategorii zaliczyć twórczość Oriany Fallaci. Nie sądzę także ażeby można było poznać islam jak to piszesz z ciekawej strony, gdyż Fallaci pisze dość tendencyjnie i czytając jej książki oraz reportaże można się trwale zniechęcić do krajów islamskich. Czyżby o to Ci chodziło polecając tę pozycję? Nie mówię żeby jej nie czytać, gdyż na pewno warto. Sam przeczytałem wszystkie możliwe publikacje pani Fallaci gdyż uważam że warto poznać każdy punkt widzenia. Jednak sądzę że czytelnicy tego forum, a zwłaszcza ci którzy wybierają się tam po raz pierwszy nie powinni zaczynać od tej lektury. Twórczość pani Fallaci wymaga moim zdaniem przygotowania merytorycznego z zakresu kulturoznawstwa i religioznawstwa, gdyż w przeciwnym wypadku jej książki mogą dokonać spustoszenia w mózgu zwłaszcza u młodych ludzi. Jest to swoiste "Mein Kampf" przeciwko religiom a nie tylko islamowi. Ale przeczytać warto. Janusz Odpowiedz Link Zgłoś
szaga33 Re:karuzela100 17.03.08, 21:51 Ulica rajskich dziewic Mozaika Kair historia pewnej kamienicy Bransolety egipcjanek Księżycowa klatka Migdał nie potrzeba autorów, wygoogluj tytuły, znajdziesz na 100% Odpowiedz Link Zgłoś
karuzela100 Re:karuzela100 18.03.08, 07:07 fakt za ostro jak na początek ale przeczytać warto takie jest moje zdanie a zniechecić do egiptu nikogo nie zamierzam ps sam dopiero zaczynam wpadac w nałóg egiptomaniactwa ;) karuzela100 Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Książki o Kairze-polecam 19.03.08, 10:57 kilka dni temu przeczytalam i polecam: Alaa Al Aswany "Kair-historia pewnej kamienicy". Odpowiedz Link Zgłoś
wloczykij_kaa Re: Książki o Egipcie, arabskie klimaty 01.04.08, 20:02 Ja z całą pewnością moge polecić książke Sfinks Robina Cooka. Jest boska. Czytałam ją w trakcie pobytu w Egipcie i wszystko było tak realne... Na prawde polecam ! Odpowiedz Link Zgłoś
mojito Egipskie czytanie :). 02.04.08, 15:38 Witam tych wszystkich ktorzy juz byli w Egipcie i tych, ktorzy tak jak ja, maja Egipt przed soba. Lece do Egiptu w lipcu. Bede piec dni w Aleksandrii oraz cztery dni w Kairze. Siedze juz na bilecie lotniczym i rezerwacjach hotelowych. Zaopatrzylem sie w przewodniki, mapy i rysy historyczne :). Czytam interesujaca ksiazke z serii CultureShock! - A survival Guide to Customs and Etiquette - Egypt. Bardzo pouczajaca lektura. Ksiazke po przeczytaniu moge puscic dalej w obieg do zainteresowanych za cene ulicznego falafela :). Pozdrowienia, mojito. Odpowiedz Link Zgłoś
edylaur Re: Książki o Egipcie, arabskie klimaty 04.04.08, 02:02 wlasnie pisze prace magisterska o literaturze o podrozach i wlasnie wybralam Egipt... i mam duuuzo tytułow, niestety są wszystkie po angielsku, ale co ciekawsze podam: 1. Asher Michael & Mariantoinetta Peru, Impossible Journey: Two Against the Sahara, Penguin 1991 2.Branson P., In Search of Secret Egypt, Arrow Books Ltd, London, 1980 3. Fagan Brian, The rape of the Nile. Tomb Robbers, tourists and archeologists in Egypt, Westview Press, A Member of the Perseus Books Group, 2004 4.Golding William, An Egyptian Journal, Faber & Faber, 1995 5. Nightingale Florence, Letters from Egypt: A journey on the Nile Odpowiedz Link Zgłoś