derduch 18.03.08, 17:02 Był ktoś z Was może? Jakoś mnie zainteresował ten temat, może by coś zorganizować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miriam_73 Re: Szukam info o Pustyni Fajum 18.03.08, 17:07 Pustyni? A nie Oazie? Do Oazy to ja się wybieram w sierpniu, jesli zdążę, to wtedy coś na pewno napiszę :) Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Szukam info o Pustyni Fajum 18.03.08, 17:12 Aaa, już wiem, widziałąm u Budka. Choroba, wygląda jeszcze lepiej niż Wielka Pętla :) www.egipska-sahara.pl/index.php?id=68 Odpowiedz Link Zgłoś
derduch Re: Szukam info o Pustyni Fajum 18.03.08, 17:15 Ale mam sklerozę! Zapomniałem o stronce Mariusza! Już się biorę za lekturę. Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
dariusznow Re: Szukam info o Pustyni Fajum 20.03.08, 15:45 Czytałem jakąś starą książkę o E pisaną w latach naszego kochanego socjalizmu - a nie komunizmu jak wielu inputuje - i było tam sporo o tej oazie bardzo mnie ten temat zafrapował ale dojazd tam póki co chyba tylko na wlasną rękę a może to być ciekawa oferta dla ludzi którzy chcą zobaczyć nie tylko Kair, piramidy i Karnak pisali tam dosyć ciekawie o próbie zaszczepienia idei socjalizmu w E budowali cale osiedla dla tubylców, próbowali kolektywizacji itp, itd ale miejscowi pewnie ich olali podobno do dziś dzień stoją te osiedla chętnie bym to zobaczył ale możemy sobie pozwolic na wyjazdy tylko w ferie zimowe der-duch jeżeli tam będziesz - w co święcie wierze - to zrób dużo fotes swoją nową armatą a propos gdzie można zobaczyć Twoje fotki z olka? Zdrowych wesołych Swiąt i samych miłych wrażeń z podróży Odpowiedz Link Zgłoś
derduch Re: Szukam info o Pustyni Fajum 20.03.08, 15:50 Hej! Fotki z Olka jak go ładnie nazwałeś lada dzień wrzucę chyba na www.panoramio.com/ w tej chwili są tam tylko dwie fotki pod moim nickiem, możesz zerknąć. Co do Fajum to w Oazie tej będzie Miriam jak możesz wyczytać, ja sam zastanawiam się nad wyjazdem tam, tylko trzeba zebrać miłą ekipe, moja żona i córka są zbyt wygodnickie na taką wyprawe. Pozdrawiam i mokrych jajek życzę ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kartopaka Re: Szukam info o Pustyni Fajum 20.03.08, 17:46 Byłam w El Fajum kilka lat temu przy okazji wycieczki objazdowej po Egipcie. Byłam pod ogromnym wrażeniem - jakby czas zatrzymał się w miejscu. Można sobie wyobrazić jak wyglądało życie rolników w starożytnym Egipcie. Domy z gliny, pola nawadniane ze studni przez osły w kieracie. Zero cywilizacji. Nie sądzę żeby to było na potrzeby turystów. Nie widziałam śladów kolektywizacji co - prawda byłam tego dnia w kiepskiej formie ( zemsta faraona... :-) )Nie wszystko dokładnie pamiętam. Polecam warto tam pojechać. Odpowiedz Link Zgłoś
janusz.amir Re: Szukam info o Pustyni Fajum 20.03.08, 20:37 Na oazy to się ja wybieram! Sali też zgłosił akces. Planuję na jesień w połączeniu z Białą Pustynią, a jak się uda to jeszcze El-Kharga. Odpowiedz Link Zgłoś
derduch Re: Szukam info o Pustyni Fajum 20.03.08, 20:40 To może zbierzemy klawą ekipe, tylko jaki termin myślisz? Odpowiedz Link Zgłoś
janusz.amir Re: Szukam info o Pustyni Fajum 20.03.08, 20:52 Ja myślałem o październiku, ale ponieważ ja mogę zawsze to się dostosuję do większości. Może by się pc wybrał? On lubi takie klimaty. Byłoby extra. No i taniej wynajęcie transportu!! Odpowiedz Link Zgłoś
derduch Re: Szukam info o Pustyni Fajum 20.03.08, 20:58 Pasuje mi, szczególnie pod koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
platynka.iw Re: Szukam info o Pustyni Fajum 20.03.08, 21:03 Czy kobitka moze sie dolaczyc? Czy zbieracie tylko meskie towarzystwo? Odpowiedz Link Zgłoś
elsalvador1 Re: Szukam info o Pustyni Fajum 20.03.08, 21:05 Widzisz Słonko,nawet zaglądamy w tym samym czasie haha.Czyli ja śpię z Tobą a Derdi z Amirem hahaha.... Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Szukam info o Pustyni Fajum 20.03.08, 21:21 Ja też, ja też :) Wiosną czyli teraz mi nie wyszło z powodów rodzinnych, ale przwiduje jeszcze jakieś urlopowisko w okolicach koniec września/ październik. Jakbyście cusik zmontowali (Budek mi pisał, że jesli będzie grupka kilku osób to no problemo!) to ja wstepnie bardzo bym sie pisała. Ja myslałam o tej trasie z Oazą Siwa. Odpowiedz Link Zgłoś
elsalvador1 Re: Szukam info o Pustyni Fajum 21.03.08, 00:14 No i widzę,że robi się ciekawa impreza.Tylko słuchajcie,to nie jakiś tam wypad do Hrgh na driny ale poważna sprawa.Jeśli się ktoś zadeklaruje to jedzie inaczej dzwonię do Mubaraka i ... właśnie,lepiej nie mówić.Iberka,zapraszam do wigwamu z Plati.Chłopaki i tak się mają ku sobie ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
elsalvador1 Re: Szukam info o Pustyni Fajum 20.03.08, 21:04 Dla mnie żaden problem z terminem.Mam już plan.Taki tam mały przedsmak.Ale panowie pozwolenia itp."łapówki" trzeba wcześniej załatwiać. Odpowiedz Link Zgłoś
derduch Re: Szukam info o Pustyni Fajum 20.03.08, 21:09 A nie lepiej zlecić organizację Mariuszowi ze stronki www.egipska-sahara.pl ? Spać to mogę z Iberią, pytała mnie przed chwilą co i jak ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Szukam info o Pustyni Fajum 20.03.08, 21:15 no w sumie jak tak bardzo prosisz to niech ci bedzie, ale bedziesz sie zmienial z Cairo?Wiesz-ja lubie urozmaicenia:-P. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Szukam info o Pustyni Fajum 20.03.08, 21:09 a ja sobie ten watek obserwuje :-P Odpowiedz Link Zgłoś
elsalvador1 Re: Szukam info o Pustyni Fajum 21.03.08, 00:27 Odkurzyć pora zaległe sprawy. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=59448299&a=59715773 Odpowiedz Link Zgłoś