Gość: cameron IP: 62.233.204.* 15.09.03, 16:32 Wlasnie wrocilem z objazdowki - Egipt w przekroju z Alfa Star - jesli macie pytania - smialo mozecie zadawac. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tomek Re: Objazdowka z ALFA STAR - wrasnie wrocilem IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.03, 17:07 Jaki hotel i co decyduje o danym przydziale i czy można samemu wybrać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cameron Re: Objazdowka z ALFA STAR - wrasnie wrocilem IP: 62.233.204.* 15.09.03, 17:17 ja mialem opcje 3* i trafilem raczej kiepsko czyli Ambassador Club - hotel przy samym lotnisku - ok. 800m od plazy, z tego co wiem 4* wiekszosc otrzymala Aida Verdi, zas 5* -zakwaterowani byli w wiekszosc w Golden Five. NIe mam pojecia co decyduje o wyborze hotelu... Pewnie jego oblozenie czyli ilosc wolnych miejsc, a moze po prostu wybieraja najtansze hotele z okreslonej liczby gwiazdek. Z tego co wiem, mozesz jednak wybrac sobie konkretny hotel do ktorego chcesz pojechac, ale za ta przyjemnosc musisz doplacic ( nie wiem jednak ile ). Czy dostaniesz jednak wybrany przez siebie hotel to juz inna historia.Generalnie wybierajac opcje 3* nie mozesz nastawiac sie na luksusy.... Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: Objazdowka z ALFA STAR - wrasnie wrocilem 15.09.03, 17:34 Jeśli chodzi o Ambassadora to faktycznie jest niedaleko lotniska. Tyle, że i tak nie słyszałem w pokoju dźwięków samolotó, więc nie widzę problemu. Za to znajduje się on przy autostradzie, a nie przy drodze głównej, więc odpadają ciągłe trąbienia taksówek. No i plaża. Goscie Ambassadora mają wspólną plażę z gośćmi Royal Pallace. Ja napisałem o tej plaży, że jest świetna. Wczoraj otrzymałem maila od koleżanek, które w Hurgadzie są już 3 raz i napisały mi, że jest to NAJLEPSZA PLAŻA W HURGADZIE. A im mogę ufać, bo mają skalę porównawczą. Zero problemów z miejscem, leżakiem, piękny piaseczek, choć czasem kamyczek się zdarzy. NBo i widok na Giftun. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cameron Re: Objazdowka z ALFA STAR - wrasnie wrocilem IP: 62.233.204.* 15.09.03, 17:45 Faktycznie, goscie ambassadora moga korzystac z plazy i basenow w hotelu Royal Palace (4*) do ktorego jezdza co pol godziny bezplatne busiki. Zarowno plaza jak i basen jest w porzadku. Jednak dla niektorych osob fakt dojazdu ( badz dojscia ) na plaze moze byc uciazliwy (?). Czy plaza przy Royal jest najlepsza w Hurgadzie ??? nie wiem gdyz nie mialem okazji bywac na plazach innych hoteli... Samolotow faktycznie nie slychac, a jezeli chodzi o busy to niepradwa jest ze nie jezdza one droga przed Ambassadorem.Jezdza, chociaz z duzo mniejszym nasileniem niz przy pierwszej od morza ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: Objazdowka z ALFA STAR - wrasnie wrocilem 15.09.03, 21:01 Gość portalu: cameron napisał(a): > Samolotow faktycznie nie slychac, a jezeli chodzi o busy to niepradwa jest ze > nie jezdza one droga przed Ambassadorem.Jezdza, chociaz z duzo mniejszym > nasileniem niz przy pierwszej od morza ulicy. > Nie do końca to co piszesz jest prawdą. Albo się nie zrozumieliśmy. Otóż busy (taksówki) mają całkowity zakaz poruszania się w celach zarobkowych po tej drodze. Owszem, jeżdżą busy przewożące turystów na imprezy, z imprez. Od tego są drogi, ale jeśli żadna taksówka nie ma prawa jeździć po tej ich autostradzie i trąbić aby złapać łebka, to nie pisz, że jest ich nieco mniej ALE ŻE ZDECYDOWANIE MNIEJ, a pozostałe trąbią jedynie w celach ostrzegawczych, więc jest tysiąckrotnie ciszej. Co do dojazdu do plaży. Kurcze ludziska, przecież nikt nie musi czekać na dojazd jeśli spacerkiem jest to ok. 10 min. Założę się, że większiść tych malkontentów i tak jeździ autobusami MPK w Polsce i wcale nie psioczą. Warto poswięcić te 10 min dla rozkoszowania się spokojnym snem w Ambassadorze i cudowną plażą w Royal Pallace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cameron Re: Objazdowka z ALFA STAR - wrasnie wrocilem IP: 62.233.204.* 15.09.03, 22:43 to dziwne, bo kilkakrotnie wlasnie sprzed hotelu zlapalem ( albo mnie zlapali ) busa do Sekalli lub dalej do Starego centrum.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SupaUla Re: Objazdowka z ALFA STAR - wrasnie wrocilem IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 19.09.03, 00:54 a ja chaialm tyko dodac,ze w pokojach Royal Palace'u i tak nie slychac trabiacych z ulicy busikow, bo okna wychodza na druga strone. OD strony ulicy sa tylko korytarze i drzwi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Photon Re: Objazdowka z ALFA STAR - wrasnie wrocilem IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 15.09.03, 17:35 czesc, domyslam sie ze skorzystałeś z uroków nilu... powiedz mi w ktoora strone przypadło ci płynąć i jak wygladał czas w assuanie... tzn. o ktoorej tam dotarliscie i kiedy wyjechaliscie.... interesuje mnie tez wycieczka fakultatywna do ABU SIMBEL /koszt oraz plan tej wycieczki/ z goory dzieki :) Photon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cameron Re: Objazdowka z ALFA STAR - wrasnie wrocilem IP: 62.233.204.* 15.09.03, 17:55 My plynelismy z Luksoru do Assuanu.Zaokretowalismy sie w Luksorze w poniedzialek, ale wyplywalsmy poi poludniu we wtorek, w srode zwiedzalismy zarowno Edfu jak i Kom Ombo i w zasadzie poznym wieczorem w srode bylismy juz w Assuanie. Czwartek przeznaczony byl na wycieczki fakultatywne ( moglismy wybierac : Abu Simbel i wycieczke feluka na wyspe z ogrodem botanicznym ). Ja skorzystalem z wycieczki do Abu Simbel. Koszt tej imprezy to 65 USD od osoby, ale jestem zdania ze byc na objazdowce i nie widziec swiatyni w Abu Simbel to naprawde niepowetowana strata. To po prostu trzeba zobaczyc. Jest to wycieczka troche meczaca gdyz wyjazd jest juz okolo 3.30 aby zabrac sie z konwojem o 4.15. W Abu Simbel jestes okolo 7.30. Na miejscu niestety tylko nieco ponad 1,5 godziny i droga powrotna. W Assuanie bylismy juz o 12.30 i mozna bylo skorzystac jeszcze ze wspomnianej przeze mnie wycieczki feluka. Osobiscie zabraklo mi mozliwosci obejrzenia ( chociaz podobno druga grupa na innym statku miala ta mozliwosc ) przeniesionej swiatyni Izydy, ktora znajdowala sie kiedys na wyspie File ( nie pamietam obecnej nazwy wyspy ). W piatek ogladalismy niedokonczony obelisk i tame assuanska..... a wieczorkiem - pociag do Kairu. To chyba tyle..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Photon Re: Objazdowka z ALFA STAR - wrasnie wrocilem IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 15.09.03, 18:04 Gość portalu: cameron napisał(a): > My plynelismy z Luksoru do Assuanu.Zaokretowalismy sie w Luksorze w > poniedzialek, ale wyplywalsmy poi poludniu we wtorek, w srode zwiedzalismy > zarowno Edfu jak i Kom Ombo i w zasadzie poznym wieczorem w srode bylismy juz > w Assuanie. Czwartek przeznaczony byl na wycieczki fakultatywne ( moglismy > wybierac : Abu Simbel i wycieczke feluka na wyspe z ogrodem botanicznym ). Ja > skorzystalem z wycieczki do Abu Simbel. Koszt tej imprezy to 65 USD od osoby, > ale jestem zdania ze byc na objazdowce i nie widziec swiatyni w Abu Simbel to > naprawde niepowetowana strata. To po prostu trzeba zobaczyc. > Jest to wycieczka troche meczaca gdyz wyjazd jest juz okolo 3.30 aby zabrac > sie z konwojem o 4.15. W Abu Simbel jestes okolo 7.30. Na miejscu niestety > tylko nieco ponad 1,5 godziny i droga powrotna. W Assuanie bylismy juz o 12.30 > i mozna bylo skorzystac jeszcze ze wspomnianej przeze mnie wycieczki feluka. > Osobiscie zabraklo mi mozliwosci obejrzenia ( chociaz podobno druga grupa na > innym statku miala ta mozliwosc ) przeniesionej swiatyni Izydy, ktora > znajdowala sie kiedys na wyspie File ( nie pamietam obecnej nazwy wyspy ). > W piatek ogladalismy niedokonczony obelisk i tame assuanska..... a > wieczorkiem - pociag do Kairu. > To chyba tyle..... dzięx to wyczerpooje moje pytanie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adrian Re: Objazdowka z ALFA STAR - wrasnie wrocilem IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 19.09.03, 12:01 Abu Simbel wykupiony u rezydentów to nieźle przepłacona wycieczka ($65) ;-) Przez przypadek bedąc jeszcze w Luxorze weszliśmy do biura podróży i zapytaliśmy czy mogą coś takiego zorganizować. Pan wszystko wytłumaczył i podał cenę $30... Powiedzieliśmy, że się zastanowimy i wzięliśmy wizytówkę. Liczyliśmy na to że w Aswanie będzie jeszcze trochę czasu, aby wykupić wycieczkę w tamtejszym biurze. Ale mieliśmy opóżnienie i do Aswanu mieliśmy dopłynąć w nocy... Zadzwoniłem do faceta z wizytówki że jest 6 osób chętnych aby pojechać. Pan poprosił o nazwę statku i numer kajuty. Po chwili zadzwonił i ustalilismy, że przyjedzie o 03:30 - o tej samej porze wyjeżdżali ludzie razem z rezydentami ;-) Cenę opuścił do $25. o 3:30 czekaliśmy przy recepcji - wszyscy pozostali już wyszli a my się zastanawialiśmy czy ktoś po nas przyjedzie... Po chwili pojawił się Pan który zabrał nas do busa, przedstawił nam przewodnika oraz kierowcę, skasował pieniądze i tyle go widzieliśmy ;-) Oczywiście jechaliśmy tym samym konwojem co pozostali a warunki mieliśmy dużo lepsze. bo cały bus był do naszej dyspozycji - każdy miał rząd siedzeń dla siecie, więc smacznie sobie spaliśmy ;-). Po 3 godzinach byliśmy na miejscu, przewodnik bardzo miły wszystko dokładnie tłumaczył i przytaczał różne zabawne historie. Oczywiście spotkaliśmy "naszych" ze statku. Można nawet było się do nich przyłączyć...Po 1,5 h do busa i z powrotem. Po drodze rzut oka na fatamorganę i dalsza podróż. jedyny minus jaki może być dla kogoś to to, że przewodnik był angielskojęzyczny - dla nas akurat nie stanowiło to żadnego problemu a biorąc pod uwagę, że przewodnikiem na statku był Imad to mieliśmy wszystko bez porównania lepiej opowiedziane. Jak ktoś chce do dalej mam wizytówkę i mogę podać namiary. Świątynia , a raczej kolosy robią największe wrażenie ze wszystkich wycieczek - dałbym nawet te $65 aby to zobaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Objazdowka z ALFA STAR - wrasnie wrocilem IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.03, 17:35 Statek super ? A jak hotel w kairze- Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: Objazdowka z ALFA STAR - wrasnie wrocilem 15.09.03, 17:45 Z Abu SImbel nie ma większego wyboru. Lot samolotem to koszt ok. 150$ za osobę, więc praktycznie wszyscy Polacy decydują się na wycieczkę autokarem (ok. połowy tej ceny). Jest jeszcze wycieczka statkiem po Jeziorze Nassera, ale to jedynie dla tych co mogą pozwolić sobie na powrót z Asuanu do Hurgady na własną rękę. Z tego co wiem jest rewelacyjna. Kilka świątyń do zwiedzania, przeniesionych przez UNESCO na wyżej położone tereny, no i wschód słońca nad Abu Simbel, niestety mała szansa by uświadczyć go w wydaniu autokarowym (spóźnienie ok. 30 min.). Jeśli zaś chodzi o wykupienie wycieczki w lokalnym biurze to w moim przypadku (gdy płynąłem z Luksoru do Asuanu) nie było na to czasu. Przypłyneliśmy późno w nocy, a już za kilka godzin mieliśmy tej samej nocy wyjazd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Photon Re: Objazdowka z ALFA STAR - wrasnie wrocilem IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 15.09.03, 18:01 pc_maniac napisał: > Z Abu SImbel nie ma większego wyboru. Lot samolotem to koszt ok. 150$ za osobę, > > więc praktycznie wszyscy Polacy decydują się na wycieczkę autokarem (ok. połowy > > tej ceny). > > Jest jeszcze wycieczka statkiem po Jeziorze Nassera, ale to jedynie dla tych co > > mogą pozwolić sobie na powrót z Asuanu do Hurgady na własną rękę. Z tego co > wiem jest rewelacyjna. Kilka świątyń do zwiedzania, przeniesionych przez UNESCO > > na wyżej położone tereny, no i wschód słońca nad Abu Simbel, niestety mała > szansa by uświadczyć go w wydaniu autokarowym (spóźnienie ok. 30 min.). > > Jeśli zaś chodzi o wykupienie wycieczki w lokalnym biurze to w moim przypadku > (gdy płynąłem z Luksoru do Asuanu) nie było na to czasu. Przypłyneliśmy późno w > > nocy, a już za kilka godzin mieliśmy tej samej nocy wyjazd. > ...no własnie, zastanawia mnie ten wschood słońca... skoro autokar spooznia się 30minut na owe widowisko w /np./ sierpniu to na przelomie wrzesnia i października, zakladajac ze wyjazd jest o tej samej porze, powinien dojechać na czas w końcu słońce wschodzi pooźniej :( tak czy nie... ??? w jednym z przewodników czytałem że dobre światło dla fotek jest tylko rano... nie kłamali ??? :) Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: Objazdowka z ALFA STAR - wrasnie wrocilem 15.09.03, 18:04 Z tego co wiem to widziałeś mój fotoreportaż, więc sam możesz ocenić czy było dobre światło do fotek. Co do tego spóźnienia to pewnie masz rację, ale jak znam Egipcjan, to są takie cwaniaki, że gdyby konwój się wyrabiał na wschód, to kto by latał samolotem ;o)??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Photon Re: Objazdowka z ALFA STAR - wrasnie wrocilem IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 15.09.03, 19:02 pc_maniac napisał: > Z tego co wiem to widziałeś mój fotoreportaż, więc sam możesz ocenić czy było > dobre światło do fotek. > > Co do tego spóźnienia to pewnie masz rację, ale jak znam Egipcjan, to są takie > cwaniaki, że gdyby konwój się wyrabiał na wschód, to kto by latał > samolotem ;o)??? no fakt... troche oszukują ... swiatło miałeś całkiem niezłe no tak ale moze konkurencja autobusowa bedzie sie starała zeby jednak wschood słonca pokazac swoim klientom :) samolotem napewno nie polece... wole ponurkowac za ta kase.. pozatym nie specjalnie wyobrazam soebie co moze tam byc zachwycającego we wschodzie słonca.. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cameron Re: Objazdowka z ALFA STAR - wrasnie wrocilem IP: 62.233.204.* 15.09.03, 19:14 w zasadzie warto tam byc podczas wschodu slonca tylko dwa razy w roku t.j. 22 pazdziernika oraz 22 lutego, bo wlasnie w tych dniach wschodzace slonce wpada do swiatyni i oswietla ja swoim blaskiem. No coz - niewielu ma taka szanse..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cameron Re: Objazdowka z ALFA STAR - wrasnie wrocilem IP: 62.233.204.* 15.09.03, 18:03 Statek to 5* ale z tego co widzialem sa bardzo rozne 5* plywajace po Nilu.Cumujac w portach mielismy mozliwosc przechodzenia przez kilka z takich statkow i wygladaja one roznie. W jednych jest wystroj naprawde bardzo ladny, a w innych jest z tym ciut gorzej. Takze poklad tzw. sloneczny z lezakami i basenem jest rozny. Na niektorych statkach basen to tak naprawde taka troche wieksza wanna.... ale przeciez nie chodzi o to zeby w tym basenie plywac a jedynie sie schlodzic... Moj statek nazywal sie Solitaire i mysle ze znajduje sie gdzies posrodku 5* jezeli chodzi o standard. Natomiast hotel w Kairze to faktycznie 4* i byl naprawde w porzadku. NIe pamietam nazwy ( bo byla trudna do zapamietania ), ale znajdowal sie on w Gizie i byl oddalony jakies 2 km od piramid - przy glownej ulicy prowadzacej do piramid. Z tarasu hotelu wieczorkiem ogladalismy piramidki i spektakl - swiatlo i dzwiek - oszczedzajac tym samym kilkanascie dolarow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S Re: Objazdowka z ALFA STAR - wrasnie wrocilem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.09.03, 19:29 Hotelik w Gizie nazywał sie Gawharet Alhram Hotel Odpowiedz Link Zgłoś
radioaktywny Re: Objazdowka z ALFA STAR - wrasnie wrocilem 16.09.03, 20:29 Poniewaz wybieram sie na taka wlasnie impreze mam jedno pytanie, ktore mnie dreczy....jak wyglada sprawa z kajutami na statku, czy mozna wybierac, czy jest losowanie, czy decyduje bakszysz, czy wszystkie kajuty maja okna bo gdzie slyszalem, ze bywaja tez "slepe". Podroz w takiej kajucie bylaby dla mnie wykluczona. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leonz Re: Objazdowka z ALFA STAR - wrasnie wrocilem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.09.03, 21:29 radioaktywny napisał: > Poniewaz wybieram sie na taka wlasnie impreze mam jedno pytanie, ktore mnie > dreczy....jak wyglada sprawa z kajutami na statku, czy mozna wybierac, czy > jest losowanie, czy decyduje bakszysz, czy wszystkie kajuty maja okna bo gdzie > slyszalem, ze bywaja tez "slepe". Podroz w takiej kajucie bylaby dla mnie > wykluczona. Pozdrawiam. Przezylem wlasnie taka wycieczke. Bylo super. Kajuty 99% sa z oknami. Nie slyszalem o jakiejkolwiek, ktora bylaby bez. Oczywiscie bakszysz jest cudo tworca. Przed rozpoczeciem kwaterowania na statku, najlepiej jest podejsc do goscia z recepcji (pracownika statku) dac mu 5-10 funtow i zamowic kajute na ostatnim pietrze na poczatku korytarza - super widoki, nie slychac silnikow oraz jest blisko na taras na pokladzie statku. Polscy rezydenci nie sa sklonni do pomagania az tak wybrednym turystom i kwateruja gosci jak leci wg. kolejnosci zlozonych paszportow - od dolu statku do gory. Z regoly sa 3-4 kondygnacje sypialne mozna niestety trafic na kiepskie pietro (najnizsze - nic z okna nie widac) i kabine (na koncu statku przy silniku - halas i smrod). Milej zabawy - rej po Nilu to najlepszy pomysl na zobaczenie tego ciekawego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Re: Objazdowka z ALFA STAR - wrasnie wrocilem IP: *.acn.pl 19.09.03, 00:02 Witam! Piszę pracę licencjacką o Polakach w Egipcie. Jeżeli możesz odpowiedzieć na kilka pytań ankietowych to wyślij mi maila. W temacie wpisz "Egipt". Bardzo mi pomożesz! :) mój mail to: mada.yogi@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś